Ulja

Ulje od lavande – upotreba za lice, kosu i zdravlje, cena

Ulje lavande je vekovima poznat blagotvorni prirodni preparat izraženih antiupalnih, antifungalnih, antiseptičkih, antimikrobskih i antibakterijskih svojstava. Ispoljava i analgetička i antispazmatička svojstva, a takođe deluje i sedativno.

Znana je po svom opšte umirujućem dejstvu, te popularna i kao prirodni preparat za snižavanje pritiska, za detoksikaciju i negu. Lavandino ulje je jedno od najčešće korišćenih prirodnih esencijalnih ulja u aromaterapiji.

Samo kap lavandinog ulja budi ugodne senzacije, a njegova prijatna slatka, cvetna i osvežavajuća aroma podseća na prekrasna ljubičasta polja ovog lepog mediteranskog bilja.

Aromatična lavanda

Lavandino ulje je mnogo više od prirodnog preparata prijatnog mirisa; ono očarava kako svojom aromom, a tako i brojnim lekovitim i negujućim svojstvima, o kojima ćemo govoriti u nastavku. Ulje lavande se dobija iz biljke lavande, Lavandula angustifolia, čiji naziv potiče od latinske reči lavare, glagola koji označava ispiranje, pranje, čišćenje.

Čak dva i po milenijuma unazad, lavanda je korišćena za opuštanje, osvežavanje i negu. Drevni Persijanci, Rimljani i Grci redovno su dodavali cvetove lavande u svoje kade, kako bi se dobro okupali, osvežili i revitavizovali svoju kožu.

Biljka iz koje se dobija ulje lavande je veoma lako održivo, zimzeleno rastinje koje rađa prekrasne, miomirisne ljubičaste cvetiće koji niču na njenim srebrnasto zelenim stabljikama. Lavanda je rasprostranjena po celom svetu, uključujući južne krajeve Evrope, Sjedinjene Američke Države i Australiju. Njeno prirodno stanište čine severni obodi afričkog kontinenta i mediteranske regije Evrope. Najbolje uspeva na dobro osunčanim, kamenitim područjima.

  • Feničani, Arapi i Egipćani upotrebljavali su lavandu za pripremu parfema, a takođe su je koristili u procesima mumifikacije, odnosno umotavali su mumije u tkaninu koja je prethodno bila potopljena u lavandu;

Osim kao fino mirisno sredstvo, lavanda je odavno korišćena i u lekovite svrhe. U Grčkoj i Rimu je smatrana jedinstvenim lekom za opštu upotrebu, dok je u vreme srednjeg veka i u doba renesanse korišćena i kao osveživač i miris, ali i prirodno sredstvo za dezinfekciju; bilo je uobičajeno da se mirisna lavanda rasipa po kamenitim podovima starih zamaka. Smatralo se da lavanda poseduje i magijska svojstva, te da tera zle i nečiste sile i čuva od opasnosti i bolesti.

  • Lavanda je bila popularna amajlija tokom velike kuge u Londonu, koja je harala gradom tokom XVII veka. Stanovnici Londona su umetali cvetove lavande oko svog pojasa, verujući da će ih ova biljka čudesnog mirisa zaštititi od Crne smrti;

LAVANDINO ULJE

Miomirisno lavandino ulje visokog kvaliteta bogato je prednostima za naše zdravlje i blagostanje. Neke od osnovnih beneficija koje nam nudi uključuju sposobnost da otkloni i ublaži nervnu napetost, da olakša bolove, očisti kožu i skalp, te da podstakne cirkulaciju i umanji respiratorne tegobe. Izuzetno prijatna aroma ove biljke zaslužna je za njen naziv, pošto se od davnina poistovećuje sa nečim što je čisto i sveže.

Samo ulje se dobija destilacijom cvetova biljke Lavandula angustifolia; cvetovi lavande su prirodno aromatični, te su vekovima tradicionalno upotrebljavani za pripremu biljnih mešavina. Esencijalno ulje lavande je oduvek korišćeno za pravljenje parfema i izuzetno je primenjivo u aromaterapiji, gde sekoristi zajedno sa drugim aromatičnim uljima ili prirodnim sastojcima.

  • Visoko kvalitetno lavandino ulje ima sladak, cvetan, biljni i neznatno drvenast miris, a njegova boja varira od svetlo žute do žuto zelenkaste, mada može da bude i sasvim bezbojno;

Lavandino ulje se dobro kombinuje sa drugim esencijalnim uljima, a najbolje opcije su ulje kedra, bora, geranijuma, oraščića i žalfije, a danas se naširoko upotrebljava u kozmetici i uobičajen je sastojak raznih formi preparata za negu, uključujući losione, sapune, gelove, ulja za aromaterapiju, tonike i druge preparate.

Sastav lavandinog ulja

Hemijski sastav lavandinog ulja je veoma bogat. Ono sadrži kompleksnu hemijsku strukturu koja obuhvata više od 150 aktivnih sastojaka. Lavandino ulje je riznica estara, odnosno aromatičnih molekula koji imaju andispazmatička (suzbijaju pojavu grčenja i bolova), umirujuća i stimulativna svojstava.

loading...

Glavni aktivni sastojaci lavandinog ulja su linalil acetat, linalol (neotrovni terpen alkohol, koji ima prirodna germicidna svojstva), terpinen-4-ol i kamfor. Drugi sastojci koji su odgovorni za antibakterijske, antivirusne i antiupalne karakteristike ulja lavande uključuju cis-ocimen, lavandulil acetat, cineol, limonen i geraniol.

UPOTREBA LAVANDINOG ULJA

Biljka lavanda i ulje lavande visoko su cenjeni zbog svog mirisa i svestranosti. Cvetovi se koriste u raznim mešavinama, kao i u raznim zanatima, za dekoraciju i slično, dok se esencijalno ulje najčešće upotrebljava kao dodatak za kupke i sredstva za negu tela, poput sapuna i parfema, ali i u kompoziciji sredstava za osvežavanje i čišćenje prostora i deterdženata za pranje veša.

Lavandino ulje je jedno od najpoznatijih oblika prirodnih eteričnih ulja u oblasti aromaterapije i koristi se na mnogo načina. Evo kako se sve može primenjivati.

Kupka – Lavandino ulje se može dodavati u kupku ili tokom tuširanja, kao odličan preparat za opuštanje umornih mišića i otpuštanje napetosti uzrokovane mentalnim stresom. Ulje lavande može da se koristi i u posebnim kupkama za stopala ili šake, tako što se par kapi doda u toplu vodu pre nego što se umoče noge ili ruke;

Masaža – Lavandino ulje može da se koristi za masažu, takođe kao preparat za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, ali i za tretiranje manjih povreda kože, poput opekotina, posekotina i akni (potrebno ga je razblažiti nekim baznim uljem, na primer maslinovim);

Inhalacija/isparavanje – Ulje lavande može da se koristi za inhaliranje ili isparavanje. Može da se stavi u posudu za aromatično ulje sa svećom ili da se doda u činiju tople vode i da se udiše aromatična para;

Obloge – Ulje lavande se koristi i kao sredstvo za obloge za tretiranje istegnuća ili preopterećenih i bolnih mišića i zglobova, tako što se peškir natopi u vodu sa nekoliko kapi ulja i primeni na povređeno mesto;

Osim za negu našeg tela, lavandino ulje može da se koristi i kao prirodno sredstvo za čišćenje i osvežavanje prostora. Ono ima antibakterijska svojstva i dobar je predlog da se pomeša sa sodom bikarbonom za pripremu sasvim prirodnog sredstva za dezinfekciju i čišćenje kupatila i kuhinje. Ne samo što efikasno čisti prostor, već ga i osvežava, a svojom finom čistom aromom otklanja neugodne mirise.

Kako napraviti lavandino ulje?

Prirodno ulje lavande možete da kupite u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i od privatnih proizvođača, a možete ga i napraviti. Cvetovi lavande se beru kada su potpuno procvetali, jer tada sadrže maksimalan broj estera.

Potrebno je oko 70 kilograma cveta lavande da bi se dobilo oko pola kilograma esencijalnog ulja. Naravno, za lične potrebe će vam biti potrebno manje lavande, a evo kako se priprema i šta vam je potrebno

  • Sušeni cvetovi lavande (za jednu teglu)
  • Maslinovo ulje
  • Staklena tegla
  • Muslin ili gaza
  • Sterilisana flaša

Teglu potpuno očistiti i dobro osušiti, pa je do vrha napuniti cvetovima lavande. Preliti uljem tako da svi cvetovi budu sasvim prekriveni. Teglu postaviti na mestu gde će biti izložena suncu i ostaviti je tako oko tri do šest nedelja.

Sunčevi zraci pomažu da se ulje iz cvetova ekstrahuje i izmeša sa nosećim uljem. Posle navedenog perioda, iscedite ulje uz pomoć gaze i sipajte ga u pripremljenu sterilisanu flašu.

Cena: Čisto prirodno etarsko ulje lavande prosečno košta oko 430 dinara (bočica od 10 ml);

PREDNOSTI LAVANDINOG ULJA

Lavandino ulje je poznato po svojim umirujućim i relaksativnim svojstvima, koja mogu da doprinesu ublažavanju tegoba vezanih za nesanicu, anksioznost, depresiju, nemir, nervozu i stres uopšte. Zbog široke mogućnosti primene, ulje lavande je koristan prirodni preparat za tretiranje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, počev od bolova do raznih oblika infekcija.

Osim kao relaksant i osveživač, lavandino ulje je korisno za razne druge probleme, ali idealno i kao potpuno prirodna prevencija. Ukoliko se koristi na pravi način, ono može da učini puno toga za vašu kožu, kosu, varenje, cirkulaciju i druge delove čovekovog organizma. Evo za šta je sve korisno i kako se može primeniti.

Protiv bolova  – Lavandino ulje dokazano pomaže da se opuste napregnuti, bolni mišići, te da se ublaže bol i težina u zglobovima, kao i reumatske tegobe. Ono je efikasno i kao tretman za negu uganuća, bolova u leđima i posebno lumbaga. Pokazalo se i kao dobar preparat za ublažavanje nelagodnosti i osetljivosti nakon uboda inekcije. Za lečenje ovih tegoba, primenjuje se veoma jednostavno.

  • Jednostavno naneti nekoliko kapi lavandinog ulja na pogođeno područje i nežno umasirati kružnim pokretima;

Za lice i kožuLavandino ulje je efikasno za tretiranje različitih kožnih problema i tegoba, uključujuće akne, ekcem, psorijazu i bore. Takođe pomaže u formiranju ožiljkastog tkiva, što se smatra esencijalnim faktorom za pravilno zarastanje rana, posekotina i opekotina. Pokazalo se da uspešno tretira i svrab, otoke i crvenilo, a prema stručnjacima, za to su najviše zaslužna njegova antiupalna svojstva.

  • Za negu kože primenjuje se topikalno, a savetuje se da se upotrebljava razblaženo ili pomešano sa nekim baznim uljem, jer čisto ulje može da iritira kožu;

Zdrava i sjajna kosaUlje lavande rešava probleme vezane za rast kose, a neke studije pretpostavljaju njegovu učinkovitost u lečenju alopecije (gubitka kose, koji može da se javi iz različitih razloga). Prema jednoj studiji, lavandino ulje podstiče rast kose za čak 44% nakon samo sedam meseci primene. Ono takođe ubija vaši i njihova jajašca, čisti i neguje skalp, a istovremeno hrani i čuva same vlasi. Izvrsno je da se doda i u ručno napravljene maske za kosu.

  • Pakovanje za negu suve i oštećene kose od kokosovog i lavandinog ulja možete napraviti tako što ćete pomešati par kašika kokosovog ulja i nekoliko kapi lavandinog. Masku naneti na suvu kosu i ostaviti petnaestak minuta da deluje, pa isprati toplom vodom i oprati blagim šamponom;

Pomaže varenjeLavandino ulje je veoma dobro za varenje, zato što stimuliše pokretljivost creva i podstiče produkciju želudačnih sokova, što može da pomogne da se ublaže bolovi u stomaku, problemi vezani za probavu, nadutost, kolitis, te da se zaustave povraćanje i dijareja.  Pomaže kada se udiše, doda u osveživač vazduha ili umasira u tačke pulsa ili na zadnju stranu vrata i potiljak.

  • Ulje lavande ne treba da se konzumira, ono nije namenjeno za oralnu upotrebu, već se koristi kao sredstvo za masažu i za udisanje;

Otklanja respiratorne tegobeLavandino ulje je veoma efikasno u tretiranju problema vezanih za disajne puteve, kao što su grip i prehlada, infekcije grla, kašalj, astma, problemi sa sinusima, bronhitis, laringitis i upala krajnika. U ovim slučajevima pomaže kada se nekoliko kapi nanese na vrat, leđa ili grudi ili ako se koristi kao sredstvo za inhalaciju.

Stimuliše produkciju urinaLavandino ulje na prirodan način podstiče normalno stvaranje urina u organizmu, što doprinosi uspostavljanju ravnoteže hormona i predstavlja dobru prevenciju cistitisa (zapaljenja mokraćne bešike). Takođe pomaže u ublažavanju grčeva i bolova povezanih sa poremećajima urinarnog trakta.

Podstiče cirkulaciju – Ulje lavande je dobro za naš krvotok i kardiovaskularno zdravlje. Ono pomaže regulaciji krvnog pritiska, pošto snižava visok pritisak, te je korisno u tretmanu hipertenzije.

SAVETI I MERE OPREZA

Kada je reč o primeni lavandinog ulja, generalno se smatra da je spoljašnja primena razblaženog ulja potpuno bezbedna za većinu odraslih osoba, ali nije preporučljivo da se upotrebljava u lečenju dece. Obično se savetuje da se lavandino ulje ne koristi zasebno, već razblaženo u vodi ili pomešano sa nosećim uljem (na primer maslinovim ili kokosovim), pošto može da iritira kožu. Kada je reč o mogućim alergijama, dobro je testirati ga primenom samo jedne kapljice na kožu ruke; ako se javi bilo kakva reakcija, nemojte ga koristiti.

Verovatno najvažnija napomena je da se lavandino ulje NE KONZUMIRA. Ono se koristi samo za spoljašnju primenu, jer unošenje ovog esencijalnog ulja u organizam može imati veoma neugodne i opasne posledice.

Unošenje lavandinog ulja može da dovede do komplikacija koje karakterišu zamućenje vida, teškoće vezane za disanje, pečenje u očima, povraćanje i dijareja. Dakle, iako zaista ima čudesna svojstva, ne dodajte lavandino ulje u hranu!

Moguća neželjena dejstva

Neki ljudi mogu da imaju alergijsku reakciju na lavandu, a postoje iskustva u kojima je dolazilo do nuspojava poput glavobolje, mučnine, povraćanja i drhtavice nakon inhalacije lavandinim uljem ili topikalne primene. Pošto nema konkretnih podataka o tome kako utiče na trudnoću i plod, trudnicama i dojiljama se savetuju oprez i izbegavanje upotrebe lavandinog ulja.

Osobama koje primaju određene terapije i uzimaju lekove poput barbiturata, benzodijazepina i hloral hidrata takođe nije preporučeno da koriste lavandino ulje, zato što može doći do pojačanog sedativnog dejstva leka, do pospanosti i zamora.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Ostali čitaju i ovo: