Zdravlje

Zašto je značajna preventivna stomatologija?

Oblast koja se bavi primarnom profilaksom zdravlja zuba i usta naziva se preventivna stomatologija. Ako se mere dentalne brige uspešno sprovode onda će i oralno zdravlje nacije biti bolje.

Stoga je važno da se preventivna i dečija stomatologija uvrste u obavezni segment rada svake zubne ordinacije.

Naime, preventivna stomatologija pre svega ima zaštitnu ulogu.

Već u četvrtom mesecu trudnoće treba započeti sa merama preventivne stomatologije. Ako se preko određenih preparata unosi fluor onda se kod ploda obezbeđuje odgovarajuće formiranje dentalne supstance. Upotreba preparata sa fluorom treba da se nastavi i kada se odojče rodi, a kasnije i kada su deca veća. Tako se otpornost zuba na karijes kod dece vremenom sve više povećava, a snimanje zuba i uklanjanje karijesa rezervisano je za decu starijeg uzrasta.

A za dečiju i preventivnu stomatologiju važni su i redovni kontrolni pregledi. Oko šestog meseca kod dece niču prvi zubi, a to je pravo vreme za prvi stomatološki pregled. Prva kontrola je značajna, jer će stomatolog predočiti mišljenje o oralnom zdravlju bebe. Pritom, roditelji će dobiti adekvate savete koji će im pomoći za pravilno održavanje dečije oralne higijene.

Kako sprečiti karijes?

Iako je beba na mlečnoj ishrani, važno je da se sprovode mere predostrožnosti. Da bi se sprečila pojava karijera i nastanak zubnih naslaga preporučuje se ispiranje desni i prvih dečijih zuba vatom, štapićem za uši i gazom koja je u toplu vodu umočena. Desni i zube mališana treba ispirati ujutru i uveče.

Čak i kada dete u vilici ima samo dva zuva, važno je i desni ispirati. Na alveolama mogu da se natalože naslage mleka, a kasnije i naslage čvršće hrane. A onda kada krenu da niču drugi zubi, moguće je da se oko njih već formira sloj bakterija koji kasnije može da izazove karijes.

Danas su dostupne na tržištu specijalne četkice koje služe za održavanje oralne higijene kod beba. U trenucima nicanja prvih zubi, odlično sredstvo za ublažavanje tegoba i masažu desni jesu silikonske četkice. Od silikona se izrađuje i naprstak za bebe koji je uglavnom u obliku silikonske četkice.

Mere sprovođenja preventivne stomatologije

Roditelji moraju da budu stprljivi pri sprovođenju preventivnih mera, ali takođe moraju da budu i dosledni. Prvo pranje zuba i desni kod bebe uglavnom prođe uz opiranje i plač, ali roditelji ne smeju da odustaju. Svakako, ne treba insistirati ako beba plače, ali zato iznova treba  pokušati uveče ili narednog jutra. A onda će se vremenom beba navići.

Kasnje kada dete odraste važno je da uči na ličnom primeru roditelja kako bi se ukazalo na važnost i značaj održavanja oralne higijene.

Redovne stomatološke kontrole su takođe deo preventivne stomatologije. Zato treba dete voditi na redovne kontrolne preglede, a ne samo kada se pojavi prvi karijes, jer u tom slučaju mališani mogu da imaju ozbijne traume i strah od zubara.

Uklanjanje karijesa je nekada bolno i neprijatno. Zato ne iznenađuje kada deca razviju averziju prema stomatologu, a to nikako ne treba dopustiti. Ako se zubni karijes na mlečnim zubima ne leči, onda on može da uzrokuje kvarove na stalnim zubima. Roditelji, mislite o tome na vreme!