Blog

Blagodati web dizajna i greške koje treba izbegavati

Svaka je web stranica jedinstvena, tako da ne postoji jedinstveni pristup što se tiče dizajna.

U ovom ćemo članku raščlaniti tri najpopularnije greške u dizajnu web stranica, pružiti vam alate kako ih izbjeći i pružiti uvid u to možete li sami izraditi web lokaciju ili angažovati stručnjaka koji će vam pomoći.

Većini kompanija je teško dobiti konverzije na njihovoj web stranici, ovaj je problem direktna posljedica lošeg dizajna. Greške u dizajnu web stranica mogu biti suptilne, ali se sve češće pojavljuju.

Prema istraživanjima, 94% negativnih povratnih informacija na web mjestu bilo je povezano s dizajnom. Sve se to lako može izbjeći – reći ćemo vam kako.

Loše urađen dizajn ostavit će posjetioce (vaše potencijalne kupce) nezadovoljnima, što će ih u konačnici natjerati da sličan proizvod ili uslugu potraže negdje drugo, ali blagodati kvalitetnog dizajna su neprocjenjive.

Iako je moderna izrada web stranice imperativ, pripazite da se previše ne zanesete. Dobar dizajn web stranice trebao bi biti ravnoteža dvije stvari: kreativnosti i jasnoće. Pretvorba kupaca mjera je koja je zaista bitna. Evo jednostavne metrike koju trebate uzeti u obzir prilikom izrade web mjesta: kreativnost + jasnoća = konverzija.

Na kraju, svi se bavimo zaradom, a ne samo pokazivanjem svojih lijepih kreacija. Vjerojatnije je da će se konverzije dogoditi nakon što tačno znate ko je vaša ciljna publika i šta traže na tržištu.

Ako možete dizajnirati web stranicu koja zadovoljava potrebe vaših korisnika prije nego što shvate da im je potrebna, tada imate konkurentsku prednost koja će dovesti do povećanog prometa na web mjestu, potencijalnih kupaca i na kraju kupaca.

Sada, prije nego što se zabrinete da će vas ispravljanje ovih grešaka skupo koštati, ne brinite.

Korake koje smo naveli u nastavku lako je razumjeti, pa čak i vaš najosnovniji stručnjak za web stranice može te promjene primijeniti u roku od nekoliko minuta.

Ako želite nadmašiti konkurenciju, želite povećati promet na svojoj web lokaciji i na kraju stvoriti više potencijalnih kupaca koji se pretvaraju u kupce, čitate pravi članak.

Krenimo sada i prepoznajmo tri greške u dizajnu web stranica koje većina kompanija danas radi i primjenjuje rješenja kako ih ispraviti.

Ne zanemarujte standardne prakse dizajna

Bilo da se radi o WordPressu, Squarespaceu ili Wixovom web mjestu, važno je razumjeti standardne prakse web stranica i osigurati da su implementirane na vašem web mjestu.

Prvo i najvažnije, vaša web stranica mora biti dosljedna. Od fontova do boja, ako vaše web mjesto nije ujednačeno, tada ćete izgledati neprofesionalno.

Biste li vjerovali nekome da vam pruži uslugu ili zadatak kad se čak ne može pobrinuti da njegova web stranica, zapravo “reklamni pano” njihove kompanije i njihov glavni oglašivački kanal, koristi objedinjene fontove?

Boje i fontove nikada ne bi trebalo biti teško pročitati. Nemojte natjerati nekoga da se trudi čitati o tome što nudi vaša tvrtka.

Što se tiče boja, najvažnije je eliminirati svjetlije boje na bijeloj pozadini i tamnije boje na tamnijoj pozadini.

Što se tiče dizajna web stranice koji je user-friendly, moderan i dobro optimiziran za promet, način na koji vaša web stranica “teče” jedan je od najvažnijih faktora.

Koliko je jednostavno kretati se vašom web stranicom?

Kupac se želi osjećati kompetentnim, pa ako nemate web stranicu koja dobro funkcioniše, omogućujući mu da se lako kreće od stranice do stranice, ostat će osjećajući se nesposobnim – ili još gore, iznerviranim što ste učinili svoje web mjesto tako teškim za navigaciju.

Iako je za vašu web stranicu važno da se korisnici lako mogu kretati, jednako je važno i za robote tražilice. Da bi Googleu pružio procjenu vaše stranice, robot pretraživača slijedit će vaše interne veze i otkrivat će i indeksirati stranice na vašem web mjestu.

Nije dovoljno imati samo mapu web stranice koja govori robotu kako se kreće vašom web stranicom, vaša unutarnja struktura veza trebala bi biti laka za robota pri indeksiranju web stranice.

Dani web stranice na jednoj stranici su prošli. Ako je vaše web mjesto jedna stranica ili se ne može pomicati, odmah pronađite dizajnera ili programera.

Iako se neki ljudi ne slažu, web stranica s jednom stranicom izgleda kao da je vaš brend zapeo u 2008. godini.

Ne samo da se web stranica s jednom stranicom neće dobro rangirati na Googleu, neće izgledati dobro ni kada je vaš kupac već pretraživao vaše najbolje konkurente, a vi ste jedini zaglibili u mračno doba.

Učinite uslugu svom poslu i budite u toku s neprestano razvijajućim krajolikom poslovanja i web stranica.

Potencijalni kupac presudit će vama i vašoj kompaniji čim se spusti na vašu početnu stranicu – čak i ako to radi nesvjesno. Budite gostoljubivi, učinite svoje web mjesto privlačnim i lako razgovarajte s njim – baš kao što biste to učinili kad bi vam netko ušao na vrata.

Nemojte previše ometati posjetioce

Koliko ste puta pregledavali web stranicu kad vas odjednom, niotkuda, zaustavi dosadan skočni prozor?

Nema ništa gore od toga što ste zainteresovani za istraživanje o kompaniji i početak otkrivanja o čemu se radi, kad vas iznenada izbaci iz kolotečine tako što ćete postati žrtva neprestanog bombardiranja skočnih prozora.

Ako apsolutno morate koristiti skočni prozor, imajte malo pristojnosti i pričekajte barem dok korisnik ne bude na vašoj web lokaciji 30 sekundi prije nego što ćete ga nemilosrdno pokušati natjerati da se pretplati na popis e-pošte, zahtjevajući mu pri tome da ostavi svoje lične podatke. Zamislite, tek je došao na vaš sajt i odmah mu tražite podatke. Prenapadno, zar ne?

Još je gore prostirka za dobrodošlicu. Prostirka za dobrodošlicu je skočni prozor koji vam čak ne dopušta ulazak na web mjesto bez unošenja nekakvih podataka

Prostirke za dobrodošlicu važne su samo za kompanije koje u zakonske svrhe imaju dobna ograničenja prema korisnicima koji pristupaju web stranici.

Jeste li bili na web mjestu koje nije prilagođeno mobilnim uređajima ili tabletima, što dovodi do već manje pozitivnog iskustva, a zatim se prikazuje skočni prozor i još bolje, skočni prozor nije optimizovan za vaš ručni uređaj? Jednom rječju: užas!

Jedini način za izlaz iz skočnog prozora je napuštanje stranice. I pogodite šta, vjerojatnost je da se više nikada nećete vratiti.

Kad kupcu pružite priliku da vas kontaktira bez upada, to vašu kompaniju čini poželjnijom od konkurentske kompanije koja ih nastavlja bombardirati, šaljući im bezbroj e-mailova s ​​neželjenom poštom i očajnički pokušavajući kako bi postigla svoje poslovanje i ostvarila saradnju.

Ne dozvolite sebi osnovne SEO probleme

Ne ispunjavaju baš svi dizajneri u potpunosti vaše želje i interese. Mnogi od njih zapravo neće namjerno optimizirati vašu stranicu za osnovne standardne prakse SEO-a.

Nije da to čine da bi bili zlonamjerni, često se to jednostavno ne radi iz čiste lijenosti ili nerazumijevanja

Većina dizajnera ili koristi platformu koja ne dolazi s osnovnim SEO funkcionalnostima ili mogućnostima, ne znaju kako implementirati pravi SEO ili jednostavno nemaju vremena.

WordPress je platforma koja se najčešće preporučuje, koristi ga više od 75 milijuna preduzeća širom svijeta, od pojedinačnih poslova do velikih svjetskih kompanija.

WordPress dolazi sa SEO mogućnostima koje druge platforme kao što su Wix i Squarespace nemaju. Osim toga, izvorno je  dizajniran i postavljen za bloganje, ali je znatno evoluirao i dalje od toga.

Također, WordPress nudi desetke hiljada različitih dodataka, neki su plaćeni, a neki besplatni, što omogućava gotovo beskrajna prilagođavanja unutar platforme.

Jedan od najpoznatijih WordPressovih dodataka za SEO, Yoast SEO, omogućuje vam obradu svega, od 301 preusmjeravanja do isječaka Google pretraživanja. Yoast će također postaviti vaše web stranice, parametre indeksiranja i još mnogo toga.

Ako trenutno imate WordPress stranicu i ne upotrebljavate dodatak Yoast SEO, trebali biste ga odmah preuzeti kako biste iskoristili SEO prednosti ovog izuzetno robusnog dodatka.

Prvi znak web stranice prilagođene SEO-u je brzina stranice. Ako se web stranica ne učita za oko tri sekunde, nije optimizovana.

Puno se toga odnosi na brzinu stranice, ali jedna jednostavna stvar koju bi vaš dizajner web stranica ili programer trebao učiniti je optimizacija veličine vaših slika kako bi se prikazale i učitale na vašoj web stranici u najbržem mogućem roku.

Sponzorisano:

loading...
Loading...