Nega i lepota Ulja

Ulje divlje ruže – upotreba za lice i kožu, iskustva, cena

Ulje divlje ruže se naziva još i ulje šipka ili ružino ulje. Ovo ulje je od davnina poznato u Južnoj Americi i koristi se u zdravstvene i kozmetičke svrhe.

Divlja ruža vodi poreklo iz Čilea i sa južnih Anda i raste u vidu grma. Ulje divlje ruže se dobija postupkom hladnog ceđenja plodova divlje ruže.

Ipak, mi na tržištu uglavnom možemo naći macerat ružinih plodova, u kojem nisu baš u tolikoj meri prisutne hranljive materije kao što su prisutne u hladno ceđenom ružinom ulju.

Ružino ulje se koristi kada je u pitanju nega kože, bilo da su u pitanju akne, ožiljci, bore ili strije. Poznato je da je ulje divlje ruže čest sastojaka u preparatima koji se koriste za negu kože i kose.

U nastavku ovog teksta ćete videti nešto više o ulju divlje ruže, o tome za šta se sve koristi i kakve su njegove prednosti za lice i kožu.

Osim toga, reći ćemo vam koja je cena ovog ulja i kakva su iskustva onih koji su ga koristili.

Sastav i upotreba ulja divlje ruže

Pre nego što počnemo da govorimo o upotrebi ulja divlje ruže, treba spomenuti njegov sastav. Naime, ulje divlje ruže sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska, linoleinska i linolna kiselina.

U ovom ulju se nalazi i vitamin E, koji je značajan zbog svog antioksidantskog dejstva. To znači da se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala i da se na taj način sprečavaju razna oštećenja na koži. Naravno, treba spomenuti i retinolnu kiselinu koja u velikoj meri doprinosi lekovitom sastavu ulja divlje ruže.

Kao što smo već rekli, ulje divlje ruže se najviše koristi kada su u pitanju neki problemi sa kožom i na koži. Naime, ovo ulje je veoma efikasno ukoliko imate ožiljke i rupice od akni, ali i ukoliko imate duboke bore na licu.

Ulje divlje ruže može da ublaži ili da u potpunosti ukloni bilo kakva oštećenja koja imate na koži i koja su izazvana preteranim izlaganjem suncu. Ovo ulje se koristi kod opekotina ali i kod ožiljaka koji su ostali nakon operacije.

Iskustva su pokazala da je ulje divlje ruže efikasno i u lečenju dermatitisa, čireva i ekcema na koži. Kao što možete videti, ulje divlje ruže se koristi za negu kože i za lečenje kožnih tegoba, a naročito ima velike prednosti kada je u pitanju koža lica.

Osim toga, ovo ulje se koristi vrlo uspešno i za kosu.

loading...

Ulje divlje ruže za lice i kožu

Sprečava i uklanja bore. Kao što smo već spomenuli, ulje divlje ruže ima blagotvoran uticaj na kožu lica. Zahvaljujući vitaminu E koji sadrži, ovo ulje pomaže u uklanjanju bora i sprečava nove bore da se pojave. Preporučuje se i da se ulje divlje ruže koristi kao prevencija kada su u pitanju bore, tako da je najbolje već nakon 20. godine početi sa upotrebom ovog ulja. U tom periodu dovoljno je da ga nanosite na lice jednom u toku dana, a ako su vam bore već počele na licu, onda ovo ulje možete nanositi i dva puta u toku dana. Iskustva su pokazala da su prvi rezultati vidljivi već nakon samo 2-3 nedelje. Takođe, postoje tvrdnje od strane stručnjaka da ako redovno budete koristili ulje divlje ruže za lice, vaše bore će nestati za najviše pola godine. Ulje divlje ruže uspešno uklanja i akne, leči psorijazu i vitiligo i pomaže u regeneraciji suve i oštećene kože lica.

Uklanja akne. Ukoliko imate problem sa aknama na licu, onda ulje divlje ruže može da bude veoma efikasno. Potrebno je samo jednom u toku dana da nanesete ovo ulje na akne i da ga blago utrljate. Nakon samo par nedelja videćete da su akne sa vašeg lica počele da nestaju i da vam se lice dosta iščistilo. Osim što uklanja akne, ulje divlje ruže pomaže i da se uklone ožiljci od akni, ali o tome ćete saznati nešto više u nastavku.

Daje koži elastičnost. Ukoliko budete koristili ulje divlje ruže za lice, koža lica će se u potpunosti regenerisati i opet će biti sjajna i zategnuta. Ulje divlje ruže će pomoći da se koža lica hidrira i da postane elastičnija, jer ovo ulje utiče na povećanje proizvodnje kolagena u koži.

Uklanja ožiljke. Osim što ulje divlje ruže pomaže da se uklone staračke pege i bore, ono je takođe veoma efikasno za uklanjanje ožiljaka na licu, pre svega ožiljaka od akni. Takođe, ovo ulje može da pomogne u otklanjanju ožiljaka nakon operacije, kao i ožiljaka od opekotina. Ukoliko imate ožiljke od neke hirurške intervencije, onda je najbolje prvo da operete ožiljak sapunom, da ga posušite peškirom, a onda blago u njega da utrljate ulje divlje ruže. Ovaj postupak treba da se ponavlja 2 puta u toku dana, radi postizanja najboljih i najbržih rezultata. Na osnovu iskustava i studija, stručnjaci takođe tvrde da ulje divlje ruže može čak da ukloni i ožiljke koji su stari više od 20 godina.

Uklanja strije. U periodu trudnoće ili usled gojaznosti, mnoge žene imaju problem sa strijama. Preporučuje se da trudnice koriste ulje divlje ruže za vreme trudnoće, ali ovo ulje takođe mogu koristiti i žene koje planiraju trudnoću. Strije se mogu javiti i kod muškaraca ukoliko dođe do naglog rastezanja kože usled gojenja ili formiranja mišićne mase. Sve u svemu, ulje divlje ruže se pokazalo kao veoma efikasno u otklanjanju strija, ali i u sprečavanju njihovog nastanka.

Ulje divlje ruže za kosu

Možda niste znali, ali ulje divlje ruže može da vam pomogne i kada je u pitanju vaša kosa. Naime, ovo ulje se preporučuje svima kojima je kosa suva i oštećena, a krajevi kose iskrzani. Ženske osobe koje se dosta farbaju i kojima je kosa usled farbanja oštećena trebalo bi da probaju ulje divlje ruže jer ono će im pomoći da im se kosa regeneriše i da bude mekana i sjajna.

Ukoliko želite da koristite ulje divlje ruže za kosu, onda bi trebalo samo da ga utrljate na kosu dok je još suva, a najbolje je da to radite pre nego što operete kosu. Pustite da ružino ulje stoji oko pola sata najviše na vašoj kosi, a onda kosu operite šamponom koji inače koristite. Preporučuje se da ovaj postupak ponavljate dva puta u toku nedelje, kako biste imali najbolje rezultate.

Iskustva i cena

Ljudi koji su probali ulje divlje ruže tvrde da im je ono pomoglo da im se koža regeneriše i da se reše mnogih kožnih problema. Oni koji su koristili ovo ulje su za veoma kratko vreme uspeli da eliminišu sve bubuljice, akne i bore sa lica, ali i da uklone ožiljke koji su ih mučili i koji su bili neprijatni na izgled.

Zatim, oni koji redovno koriste ružino ulje nemaju probleme sa borama i njihova koža izgleda mladalački. Kao što smo već spomenuli, ulje divlje ruže se koristi i u slučaju oštećene kose nakon farbanja, tako da i tu daje zapanjujuće rezultate.

Ono što je važno jeste da pokušate da dođete do pravog hladno ceđenog ulja divlje ruže koje se uvozi iz Čilea, kako biste osetili sva njegova lekovita svojstva za vašu kožu i kosu. Što se cene ovog ulja tiče, ona zavisi od kvaliteta samog ulja, a prosečna cena u apotekama je do 2000 dinara za bočicu od 15 ml ovog ulja.

Rezime

Kao što ste mogli videti, ulje divlje ruže je višestruko korisno za vašu kožu, a naročito se koristi za kožu lica. Ovo ulje će vam pomoći da se otarasite akni i bubuljica, a ukloniće i ožiljke od akni, kao i ožiljke od opekotina ili hirurških zahvata. Ulje divlje ruže se koristi za prevenciju i za uklanjanje bora i staračkih fleka.

Osim toga, rekli smo da je ulje divlje ruže efikasno i kada je u pitanju uklanjanje strija i davanje elastičnosti koži. Ukoliko budete redovno koristili ružino ulje, vaša koža će biti zategnuta i elastična, a strije i ostali nabori na koži će postati daleka prošlost.

Međutim, morate znati da ne bi trebalo da preterujete kada je u pitanju upotreba ulja divlje ruže jer u tom slučaju bi moglo doći do nekih kontraefekata. Naime, rekli smo da ulje divlje ruže sadrži vitamin A, a prevelike količine ovog vitamina bi mogle isušiti vašu kožu i uzrokovati njeno perutanje.

Dakle, ružino ulje koristite onako kako smo vam rekli, redovno ali ne preterano, kako biste mogli da osetite sve njegove beneficije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i interesantan i da ćete se sigurno odlučiti da i vi probate ulje divlje ruže koje će vam pomoći u nezi vaše kože i kose.

Sponzorisano:

loading...
Loading...