Zdravlje

Menstrualna čašica – upotreba, iskustva, gde kupiti i cena

Iako se menstrualne čašice koriste širom sveta, kod nas je mnogo pripadnica lepšeg pola koje još uvek nisu čule za ovaj proizvod i koje ne znaju za šta se on upotrebljava.

Sam naziv ukazuje na to da je reč o proizvodu koji ima veze sa menstruacijom, ali ukoliko vas zanima čemu je tačno ovaj proizvod namenjen i kako funkcioniše, onda nastavite sa čitanjem.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate šta je menstrualna čašica, kakva joj je upotreba, gde se menstrualna čašica može kupiti i koja je cena ovog proizvoda.

Šta je menstrualna čašica i kako se koristi?

Kao što i sam naziv kaže, menstrualna čašica je pomagalo koje se koristi za vreme menstruacije. To je mala posuda koja je veličine kao tampon ili nešto veća od njega i napravljena je od specijalnog medicinskog silikona. Za vreme menstruacije ova čašica se stavlja u vaginu sa ciljem da skuplja krv.

Dakle, krv se taloži u toj čašici, pa se može uočiti jasna razlika između menstrualne čašice i klasičnih uložaka i tampona, koji samo upijaju krv. Ono što takođe razlikuje menstrualnu čašicu od uložaka i tampona je to što se ona koristi za višenamensku upotrebu, dok su ulošci i tamponi pravljeni samo za jednokratnu upotrebu.

Što se veličine menstrualne čašice tiče, ona varira, zavisno od toga kom tipu žena je namenjena. Naime, postoje menstrualne čašice koje su namenjene ženama koje su već imale porođaj, kao i ženama starijim od 30 godina. Sa druge strane, postoje i medicinske čašice koje služe za upotrebu ženama koje do sada nisu rađale i koje imaju manje od 30 godina. Sada kada znate šta je to menstrualna čašica i koje veličine može biti, reći ćemo vam i na koji način se ova čašica koristi.

Prvi korak kada kupite menstrualnu čašicu jeste da je otkuvate u vrućoj vodi. Vodite računa da nikada za pranje čašice ne koristite neki jak sapun, već onaj koji inače koristite kada je u pitanju higijena vaše intimne regije. Pre nego što dotaknete menstrualnu čašicu, važno je da operete i osušite ruke. Imajte na umu da menstrualnu čašicu nakon pranja treba ostaviti da se sama osuši, a nikada nemojte da koristite toalet papir ili peškir koji bi mogli da ostave vlakna po čašici.

Veoma je važno menstrualnu čašicu pravilno postaviti u vaginu. Čašicu je potrebno pritisnuti prstima i saviti na pola pre nego što je stavite u vaginu. Kada pustite čašicu i sklonite prste, čašica će se jednostavno raširiti i lepo će da legne uz zidove vagine. Na taj način menstrualna čašica će sakupljati krv tokom menstruacije. Ukoliko osećate da vas čašica žulja i da vam na neki način smeta, onda to znai da je niste dobro stavili, pa zato treba ponovo da pokušate. Ako vam se čini da je vrh menstrualne čašice previše dug i da vam smeta, onda možete da ga skratite.

Menstrualna čašica ne propušta krv, ali je važno da se pravilno namesti. Kada se napuni, izvadite menstrualnu čašicu i prospite krv koja se nakupila, a zatim isperite čašicu vodom i ponovo je vratite u vaginu, na način koji smo već opisali.

Veoma je važno da vodite računa o higijeni menstrualne čašice. Dakle, posle svakog pražnjenja čašice, treba je isprati mlakom vodom, ali nakon završetka menstruacije, čašicu treba otkuvati, pustiti da se osuši i spakovati je.

Kada vadite čašicu iz vagine, takođe treba da budete pažljivi i da se trudite da to uradite pravilno. Na čašici postoji vrh koji treba da uhvatite i da lagano pomerate čašicu gore dole. Istovremeno napnite mišiće vagine i laganim pokretom izvucite čašicu iz vagine.

Povremeno proveravajte da li vam se čašica napunila, odnosno dovoljno je na svakih nekoliko sati vaditi čašicu. Ukoliko vam je krvarenje obilno, preporučuje se da čašicu vadite otprilike nakon 5-8h za vreme menstruacije, a ako vam inače ne ide puno krvi, onda možete prazniti čašicu i na čak 12h.

Prednosti i mane menstrualne čašice

Ono što je velika prednost menstrualne čašice jeste to da u nju može da stane mnogo više tečnosti nego što jedan tampon može da upije, a smatra se da u čašicu staje čak tri puta više krvi nego u običan uložak ili tampon.

loading...

Druga velika prednost je to što menstrualna čašica neće izazvati nikakve iritacije niti nelagodan osećaj. Svima nam je poznato da tamponi i ulošci mogu da izazovu razne gljivice i bakterije, pa je zato menstrualna čašica mnogo bolja za zdravlje vaše vagine. Menstrualna čašica neće izazvati nikakav neprijatan miris koji bi dolazio iz vagine jer nema znojenja do kojeg dolazi kada nosimo uloške ili tampone.

Menstrualna čašica je izrađena od medicinskog silikona koji je apsolutno bezbedan, tako da ne treba da brinete. Sa druge strane, poznato je da tamponi i ulošci sadrže određene hemikalije i alergene koji mogu iritirati vaše genitalno područje.

Mnoge žene nemaju predstavu o tome koliko krvi izbace za vreme jedne menstruacije, a ova čašica im upravo u tome može pomoći. U zavisnosti od proizvođača, neke menstrualne čašice imaju tačno označene zapremine, tako da možete jasno videti koliko krvi izbacite tokom menstruacije.

Ono što je takođe važno jeste da menstrualna čašica ne mora da se vadi čak ni za vreme bilo kakve nužde. Možete je čak nositi i ukoliko se bavite nekim sportom, pa čak i tokom plivanja. Jednostavno, ova čašica vam nimalo neće smetati i nećete osećati da je imate u sebi. Naravno, važno je samo da je pravilno stavite.

Pravilan način stavljanja menstrualne čašice u vaginu je od ključnog značaja. Naime, u početku možda nećete uspeti iz prve da je stavite tako da se priljubi uz zidove vagine, ali vremenom ćete videti da to nije ništa komplikovano.

Međutim, ukoliko menstrualnu čašicu ne stavite pravilno, može se desiti da se krv izlije sa strane. Osim toga, nošenje menstrualne čašice obično zahteva da prilikom pražnjenja čašice budete kod kuće, kako biste je oprali i ponovo vratili u vaginu.

Preporučuje se da žene koje su se nedavno porodile ili one koje su imale bilo kakvu ginekološku intervenciju ne koriste menstrualnu čašicu dok ne prođe određeni vremenski period.

Imajte na umu da će vam se možda menstrualna čašica učiniti nelagodnom i da će vas žuljati. To može da znači da je niste dobro namestili ili da ste odabrali pogrešnu veličinu čašice. Pre nego što se odlučite za kupovinu menstrualne čašice, informišite se o mogućim veličinama.

Iskustva

Iskustva žena koje su probale menstrualne čašicu su uglavnom jako pozitivna. Sve je više žena u svetu, ali i kod nas, koje se odlučuju za menstrualnu čašicu umesto uložaka i tampona.

Razlozi zašto se žene odlučuju za korišćenje menstrualne čašice su brojni, a odnose se pre svega na prednosti o kojima smo malopre govorili. Dakle, iskustva su pokazala da menstrualne čašice mogu da prime znatno više krvi nego tamponi. Osim toga, žene koje koriste menstrualne čašice za vreme menstruacije tvrde da im ove čašice ne smetaju prilikom obavljanja fizičkih aktivnosti. Postoje žene koje redovno idu na treninge za vreme menstruacije i pritom tvrde da im se čašica nije ni pomerila. Žene naročito vole menstrualne čašice zato što apsolutno ne osećaju da ih imaju u sebi.

Postoje čak one žene koje tvrde da im menstruacije traju znatno kraće od kada koriste menstrualnu čašicu. Takođe, potvrđeno je i da su menstruacije manje bolne. Smatra se da tamponi sadrže neke supstance koje dovode do grčenja materice i do pojačane proizvodnje krvi. Sa druge strane, kod menstrualne čašice nema tih hemikalija, pa žene tvrde da ih zahvajujući korišćenju menstrualne čašice stomak gotovo uopšte ne boli za vreme menstruacije.

Takođe, veliki broj žena tvrdi da im krv znatno manje curi dok se menstrualna čašica nalazi u vagini. Zašto je to tako, još uvek nije detaljno objašnjeno, ali sve je veći broj žena koji tvrdi da su im menstruacije zahvaljujući menstrualnoj čašici dosta podnošljivije, slabijeg intenziteta i manje bolne.

Međutim, ono što se mora znati jeste da menstrualna čašica ne predstavlja vid zaštite od neželjene trudnoće i polnih bolesti. Ona je namenjena samo tome da sakupi krv koja se ispušta za vreme menstruacije, odnosno da zameni standardne uloške i tampone.

Često se postavlja pitanje da li je menstrualna čašica bezbedna za zdravlje. Ukoliko je pravilno koristite i ako vodite računa o svojoj higijeni, ali i o održavanju čašice, onda možete da budete mirni. Dokazano je da je menstrualna čašica bezbednija od ostalih higijenskih proizvoda koji se koriste za vreme menstruacije.

Gde kupiti i koja je cena?

Što se cene menstrualne čašice tiče, ona iznosi od 500 pa do 3000 dinara otprilike, mada sve zavisi od proizvođača. Važno je znati da se ova cena odnosi na menstrualne čašice koje se koriste za višekratne upotrebe. Možda vam 3000 dinara deluje mnogo, ali imajte u vidu da ćete jednu istu čašicu moći da koristite po nekoliko meseci, pa čak i godina. Samo vodite računa da je redovno ispirate toplom vodom i da vodite računa o higijeni.

Jednu istu menstrualnu čašicu možete koristiti sve dok se ne ošteti, tako da ako pravilno rukujete njom, onda možete da budete mirni duži period. Imajući u vidu ovu cenu koja će vam zameniti kupovanje uložaka i tampona, možemo zaključiti da je menstrualna čašica itekako povoljna.

Menstrualne čašice se uglavnom naručuju putem interneta i dobijaju se u kartonskoj kutiji. Osim čašice, u toj kutiji se nalazi i vrećica od platna u koju možete odlagati čašicu onda kada je ne koristite i možete je uvek nositi sa sobom. U našoj zemlji još uvek nema menstrualnih čašica koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Pre nego što naručite menstrualnu čašicu preko interneta, budite sigurni da ste izabrali pravog proizvođača.

Rezime

Kao što ste mogli da vidite u ovom tekstu, menstrualne čašice su najnoviji trend kod nas koji ima višestruke koristi za ženu u toku menstrualnog ciklusa. Naime, menstrualna čašica se koristi umesto uložaka i tampona tako što se jednostavno presavije na pola i stavi u vaginu. Važno je da se čašica namesti pravilno, kako ne bi došlo do izlivanja krvi i do osećaja nelagodnosti u vagini.

Prednost menstrualne čašice je ta što ona može da primi znatno više krvi nego što tampon može da upije, pa je dovoljno prazniti je na nekoliko sati. Zatim, menstrualna čašica ne predstavlja nikakvu smetnju prilikom fizičkih aktivnosti niti prilikom obavljanja nužde, a rekli smo i to da nema nikakvog neprijatnog mirisa. Još jedna od najvećih prednosti menstrualne čašice je ta što je cena jako povoljna ako se uzme u obzir da jedna čašica može da traje i po nekoliko godina ako se pravilno koristi.

Nema sumnje da se sve veći broj žena odlučuje na korišćenje menstrualne čašice umesto uložaka i tampona. Ako niste do sada probali menstrualnu čašicu, sigurni smo da ćete se na to odlučiti nakon čitanja ovog teksta. Imajte na umu da vaše menstruacije uz korišćenje menstrualne čašice mogu postati znatno podnošljivije i možda čak manje bolne, ako se oslonimo na iskustva onih žena koje redovno koriste ovaj proizvod.

Sponzorisano:

loading...
Loading...