Lekovite biljke Zdrava hrana Zdravlje

Suve smokve – kalorije, nutritivna vrednost, u maslinovom ulju, lekovita svojstva

Smokva jeste voćka veoma lepog izgleda, pa se iz toga razloga često koristi kao idealna dekoracija mnogim jelima. Medjutim, ona sama predstavlja preukusno voće koje je veoma hranljivo, i koje preporučuju nutricionisti širom sveta.

Ovo voće cenjeno je oduvek, a generacijama traje i voljeno je upravo zbog stvarne vrednosti koju poseduje, i koja se lako dokazuje. Osobe koje često konzumiraju smokve, bilo suve ili sveže, retko oboljevaju i izuzetno su vedrog duha.

Čak i u drevnim zapisima možemo videti da su naši preci govorili o značaju smokvi za čovekovo zdravlje, a same smokve potiču iz Turske. Tokom godina se pročulo o njihovoj vrednosti pa su se tako proširile na Mediteran, a kasnije i na Severnu Evropu. Drvo smokve neretko uspeva i u našim krajevima, što je velika prednost, i trebalo bi da je iskoristimo.

Suve smokve možete kupiti bilo gde, u gotovo svim marketima i prodavnicama zdrave hrane, pristupačne su gotovo svima. Možete ih jesti zasebno, a možete ih dodavati raznim zdravim poslasticama i tako obogatite vašu trpezu. Smokve su veoma hranljive, i na naš organizam deluju blagotvorno, a detaljnije o lekovitosti suvih smokvi, i njihovoj nutritivnoj vrednosti saznajte dalje u tekstu.

Suve smokve – kalorije i nutritivna vrednost

Za naš organizam podjedanku važnost imaju kako sirove tako i sušene smokve. Sušene imaju jednaku vrednost kao i sirove, jer se procesom sušenja ne gubi hranljiva vrednost. Štaviše, suve smokve su za nijansu hranljivije. Dakle, ukoliko ste u mogućnosti da jedete sirove jedite, ukoliko niste, nije od velikog značaja, jer će vaše telo putem suvih smokvi takodje dobiti sve potrebne minerale, vitamine i ostalo. Najbolja je svakako kombinacija i jednih i drugih, po potrebi i ukusu.

Suve smokve na 100 grama sadrže:

-249 kalorija

-64 grama ugljenih hidrata

-10 grama biljnih vlakana

-48 grama šećera

-3 grama proteina

Kao što možemo zaključiti iz priloženog, suve smokve ne sadrže nezdrave masnoće odnosno holesterol, kao ni soli. Ipak, sa druge strane sadrže dosta šećera, ali opet zdravim tako da ih možete jesti bez bojazni o kilogramima. Štaviše, suve smokve su često deo dijeta, upravo zbog toga što ne sadrže masnoće. Hranljive su jer sadrže dosta ugljenih hidrata, a pružaju osećaj sitosti jer obiluju i biljnih vlaknima. Ne obiluju proteinima preterano, ali se osobama koje vežbaju preporučuju upravo zbog energije koju pružaju, tako da su idealna hrana pre treninga.

Što se tiče kalorija, suve smokve su daleko kaloričnije nego sirove, ali imaju veću hranljivu vrednost i obiluju dijetetskim vlaknima koji su bitni našem organizmu. Medjutim, ovo su vrednosti za 100 grama, a kada su u pitanju suve smokve obično ih možemo pojesti 3-5, što je otprilike 50 grama, tako da u konačnici nije uneto puno kalorija, ali jeste sasvim dovoljno onih sastojaka koji su potrebni našem organizmu.

-16% kalcijuma

-11% gvoždja

-17% magnezijuma

-7% fosfora

-14% bakra

-26% mangana

-4% cinka

Suve smokve su, kao što možete videti, bogate i brojnim mineralima, koji vrše važnu funkciju u našem organizmu. Izuzetno su pogodne za koštani sistem jer obiluju kalcijumom, a takodje se preporučuju svim osobama koje imaju anemiju i bolesti krvi jer takodje sadrže i gvoždje. Zbog visokog procenta magnezijuma preporučuju se i osobama koje imaju problema sa srcem. Nešto više o tome u tekstu dalje.

-2% vitamina C

-2% vitamina E

-19% vitamina K

-6% vitamin B1 (tiamin)

-5% vitamina B2 (riboflavin)

-3% vitamina B3 (niacin)

-5% vitamina B6

-6% pantotenske kiseline

Takodje, suve smokve obiluju i pojedinim vitaminima, od kojih je veoma bitan vitamin K koji je značajan kod zgrušavanja krvi, odnosno koagulacije, po čemu je i dobio naziv. Svi ostali vitamini su takodje veoma značajni i suvu smokvu čine tako zdravom hranom.

loading...

Suve smokve – lekovita svojstva

Kako smo već više puta kroz tekst spomenuli, suve smokve zbog svoje nutritivne vrednosti imaju snažan uticaj na naše zdravlje. Svo voće je veoma zdravo, manje-više, u zavisnosti od toga o kom voću govorimo, a kada je reč o smokvama, moramo reći da su one visoko na listi zdravih namirnica.

Pozitivno deluju na čitav naš organizam, i čine ga zdravim u celosti, a ovo su neke od najvećih prednosti:

Regulišu holesterol –  Kako smokve ne sadrže u sebi holesterol, preporučuju se upravo u borbi protiv njega. Zbog toga što obiluju biljnim vlaknima uspešno sprečavaju njegovu pojavu, i eliminišu već postojeći holsterol u krvi.

Onda kada se u organizmu nalazi povišen loš holesterol, arterije se začepljuju tako da krv ne dolazi do srca na pravi način, odnosno ne kruži pravilno krovotokom. Usled toga dolazi do srčanih bolesti, i bolesti čitavog kardiovaskularnog sistema. Takodje, postaju velike šanse za srčanim udarom, koji je danas nažalost česta pojava.

Do nagomilavanja holesterola u organizmu dovodi najpre loša ishrana, kao i neke loše životne navike poput duvana i alkohola. Tako je najpre potrebno da izmenite vašu ishranu i povede računa o njoj, a suve smokve uvrstite u ishranu radi preventive, ali i ukoliko već imate povišen holesterol, kako biste ga uspešno snizili.

Regulišu krvni pritisak – Visok i nizak krvni pritisak mogu izazvati brojne druge probleme. Onda kada je nizak možete često padati u nesvest i osećati se bezvoljno, dok sa druge strane, kada je povišen, možete osećati čest zamora prilikom neke aktivnosti, i velike su šanse takodje za srčanim, pa i moždanim udarom.

Kako suve smokve obiluju magnezijumom, zatim kalijumom i omega 3 masnim kiselinama, odličan su izbor ukoliko želite da sačuvate vaše srce, i dovede pritisak u normalu.

Već smo u tekstu napomenuli da bi suve smokve trebalo da koriste osobe koje su anemične, upravo zbog toga što redovnom konzumacijom suvih smokvi dolazi do povećanja nivoa gvoždja u krvi, samim tim i čitavo telo je zdravo. Gvoždje je zaduženo za prenos kiseonika kroz organizam, pa onda kada je u padu dolazi i do pada samog organizma, odnosno, osećamo se slabo i iscrpljeno, bez energije.

Štite nervni sistem – Suvo voće generalno veoma pozitivno utiče na nervni sistem, a suve smokve nikako nisu izuzetak, već se one najčešće i preporučuju. S obzirom da imaju dosta kalorija i ugljenih hidrata, koji našem organizmu daju energiju i osećaj snage, tako čine da budemo budni i skoncentrisani. Suve smokve preporučuju se svim osobama koje se bave nekim “mentalnim” poslom, i koje moraju da budu skoncentrisane i fokusirane.

Dakle, 3-5 suvih smokvi dnevno daće vam energiju i učiniće da se osećate budno i spremno, u svakoj situaciji. Redovnom upotrebom suvih smokvi u ishrani, sačuvaćete vaš nervni sistem i održati ga zdravim, a zdravlje nervnog sistema je od velikog značaja.

Štiti digestivni trakt – Suve smokve deluju kao laksativ, što znači da se njihovom redovnom upotrebom redovno prazne i naša creva. Onda kada se naša creva redovno prazno, štetni toksini se ne nagomilavaju u našem organizmu, odnosno debelom crevu, odakle kasnije stvaraju probleme poput nadutosti, grčeva ali i ostalih poput lošeg varenja i sporog metabolizma.

Kada je naš sistem za varenje zdrav, onda je i čitav organizam zdrav, jer sve počinje od hrane i njenog varenja. Onda kada se hrana ne vari na pravi način, mnogo toga ode u “otpad” i naš organizam ne iskoristi sve potrebne materije. Nedostatkom tih hranljivih materijama koje su nam potrebne kasnije i nastaju bolesti.

Suve smokve vam značajno mogu pomoći kod problema sa varenjem, jer obiluju biljnim vlaknima, a uz kombinovanje sa ostalom zdravom hranom, vaš sistem za varenje može postati savršeno zdrav, a samim tim i vaš organizam u celosti. Samo 2-3 suve smokve na dan pomoći će vam da redovno praznite creva i regulisaće vaš metabolizam.

Pomažu mršavljenje – Višak kilograma nastaje upravo onda kada nam se nepotrebne masnoće i toksini gomilaju u organizmu, pa to onda povlači holesterol, zatim sve ostale gore navedene probleme. Konzumiranje suvih smokvi rešiće vas tih loših nagomilanih materija, i pomoći će vam da iz vašeg organizma izbacite sve nepotrebno. Na taj način se i kilogrami gube, jer višak kilograma nije ništa drugo nego bespotrebne masnoće u našem telu.

Deluju antikancerogeno – Suve smokve preporučuju se osobama koje imaju predispozicije za neku vrstu raka, a naročito za rak prostate i dojke. Redovna upotreba pomoći će vam da šanse za nastanak ove opake bolesti svedete na minimum, dok će vam kod same bolesti pomoći da se njeni simptomi smanje. Suve smokve su jak antioksidant, a takodje sadrže i benzaldehid, koji se pokazao veoma dobro u borbi protiv raka.

Štite koštani sistem – Zbog visokog procenta kalcijuma suve smokve štite naše kosti, čine ih elastičnim i teško lomljivim. Zbog toga se preporučuju dečici, kako bi odmalena izgradila snažan skelet. Takodje se preporučuju i starijim osobama, jer godinama dolazi do slabljenja koštanog sistema.

Dijabetičari, oprez! S obzirom na to da sadrže sive šećere, pre konzumiranja suvih smokvi, konsultujte se sa vašim lekarom, koji će vam na osnovu vaše dijagnoze reći da li smete da ih konzumirate, ili ipak ne. Suve smokve vam mogu pomoći u regulisanju šećera, ali samo u odredjenim fazama i naravno u zavisnosti od vašeg organizma.

Ono što je bitno, jeste da ne preterate sa upotrebom suvih smokvi, jer sve prekomerno može izazvati samo neželjena dejstva. Svedite upotrebu smokvi na 3-5 dnevno, maksimalno, za dobre rezultate. Suve smokve ne morate jesti čak ni svaki dan, već možete svaki drugi, ali je svakako 5 komada na dan sasvim dovoljna i maksimalna količina. Opet u zavisnosti od toga šta želite da izlečite i zbog čega ih konzumirate, preventivno je dovoljno 2 na dan, dok se kod bolesti poput anemije preporučuje 4-5 na dan.

Suve smokve u maslinovom ulju

Želimo da sa vama, kada je već reč o suvim smokvama, podelimo jedan starinski recept za dugovečnost. Zaista, ova mešavina deluje veoma blagotvorno na naš organizam. Sa prednostima suvih smokvi smo vas već upoznali, a da li je potrebno govoriti o uticaju maslinovog ulja na naš organizam?

Suve smokve sa maslinovim uljem prirodan su lek za plodnost, zatim za hormone i za želudac. Pored toga deluju veoma pozitivno na čitav organizam, baš kao i same suve smokve, s tim da im maslinovo ulje u ovom slučaju samo doprinosu vrednosti.

Danas, nažalost, sve češće srećemo mlade bračne parove koji ne mogu da imaju decu, a mi preporučuje upravo njima ovaj prirodni lek, koji je pomogao mnogim ženama da ostanu trudne. Deluju tako što povećavaju plodnost, kako kod žena, tako i kod muškaraca, podižu libido tako da se i šanse za oplodnju povećavaju.

Pored toga, regulišu ženske hormone. Poremećaj hormona kod žena može izazvati dosta drugih problema, nimalo prijatnih, a jedan od njih upravo može biti neplodnost. Zatim, menstruacije mogu biti bolne, mogu se javiti ciste na jajnicima, a poremećaj hormona se može izraziti i kroz raspoloženje, zatim gubitak ili povećanje telesne težine, kao i vidne akne i bubuljice po licu i telu. Redovnom konzumacijom ovog prirodnog leka, sa lakoćom možete izbeći sve te probleme. A uverećite se samo ako probate.

Več smo naveli da suve smokve deluju pozitivno na digestivni trakt, a kada im se doda maslinovo ulje, onda ne postoji bolji lek za želudac i ceo sistem za varenje. Ovaj prirodni lek pomogao je mnogim osobama koje pate od gastritisa i slično.

Recept za pripremu:

Potrebni sastojci: 40 komada suvih smokvi i 1 litar maslinovog ulja.

Način pripreme: Sve što je potrebno jeste da suve smokve rasporedelite u nekoliko tegli, zatim da ih prelijete maslinovim uljem i odložite u špajz (tamno i hladno mesto) i sačekajte 40 dana, kako bi se apsorbovali, i kako bi nastao željeni prirodni lek. Za bržu apsorpciju, suve smokve možete iseći na polovine ili četvrtine, a onda ih naliti maslinovim uljem.

Ukoliko želite ovaj lek što pre, onda možete par suvih smokvi iseckati uveče pre spavanja, i preliti ih maslinovim uljem, tako da ujutru kada ustanete bude spremno.

Konzumirajte ovaj lek svako jutro čim ustanete, a prvi dobri rezultati doći će već u prvoj nedelji.

Sponzorisano:

loading...
Loading...