Lifestyle

Posteljina za bebe – koju odabrati, vodič za kupovinu, cena

Naučno su dokazane dve činjenice, a sa kojima je upoznata i većina kako novopečenih tako i onih već uveliko iskusnih roditelja:

1) Bebe polovinu svog života provedu u spavanju

2) Deca tokom spavanja najviše rastu, jer se tada sekretuje najveća količina hormona rasta, a koji je za proces rastenja u visinu i najviše „odgovoran“

Upravo iz pomenutih razloga, veoma je važno da oprema za bebe koja je namenjena njihovom spavanju  odmoru, bude kvalitetna i anatomska, a pored „velikih“ izdataka za kućni budžet (a koji predstavljaju krevetac, kolica, hranilice), nikako sene smeju zaboraviti i izdaci za kvalitetnu posteljinu za bebe.

Od čega se sastoji posteljina za bebe?

Ukoliko zanemarimo opisivanje krevetića i dušeka za bebe, jer svakako nisu predmet razmatranja ovog teksta, jedna uobičajena posteljina za bebe treba da ima tri osnovna dela – jastučnicu, čaršav i navlaku za bebi-jorgan.

Ukoliko pak detaljnije zalazimo u temu bebi posteljine, onda treba razmotriti i kvalitet i vrstu jastučića, jorgana, zaštita za dušeke i ćebadi za bebe.

Posebna vrsta posteljine koja se pojavila na svetskom i našem tržištu, predstavlja posteljinu za bebe sa ogradicom, a koja pored osnovna tri dela (dakle jastučnice, navlake za jorgan i čaršafa za bebi-dušek), sadrži i četvrti deo koji predstavlja ogradica koja ima za cilj da spreči padanje deteta sa kreveta.

Kakva treba da bude kvalitetna posteljina za bebe?

Najbolje je da posteljina za bebu bude izrađena od pamučnog materijala – pre svega, pamuk je materijal koji je prirodan i time izaziva i najmanje alergijskih manifestacija, a kojima su bebe koje nemaju u punoj meri izgrađene odbrambene sposobnosti (tj zreo imuni sistem), naročito podložne. Pamuk može, ali ne mora nužno da bude organski – tj uzgajan, obran i obrađen po veoma strogim pravilima i koji ispunjava sve zdravstvene i bezbedonosne sertifikate.

Posteljina za bebe nikako ne sme da bude sintetička, odnosno da bude proizvedena od akrila, poliestera ili drugih veštačkih materijala, jer oni pored visokog alergogenog potencijala, imaju i tu osobinu, da sprečavaju kožu da normalno „diše“. Dokazano je da su se bebe koje su pokrivane sintetičkim materijalima, pojačano znojile tokom spavanja, i time gubile višak tečnosti (a u ovom „bebi“ uzrastu, je gubitak tečnosti znojenjem nesrazmerno veliki u odnosu na malu telesnu površinu i masu), pa je neretko dolazilo i do značajne dehidracije i nastanka toplotnog šoka.

Poželjno je da posteljina za bebe bude „antialergijska“ – što bi značilo, da posteljina treba da sadrži i jedan sloj antistatičkog i antialergijskog materijala, ili da barem bude protkana nekim česticama (joni srebra), a za koje je dokazano da su delotvorne protiv najčešćih alergena iz kućne prašine (kakav je „dermatofagoides“ odnosno grinja koja je redovan stanovnik kućne prašine, dušeka, ćebadi i posteljine).

Veliki broj dece može da razvije preosetljivost, pa i ozbiljne alergijske manifestacije (kakva je rana alergijska astma) na „kućnu grinju“, a koje se čak ni ponavljanim kožnim probama ne mogu dugo vremena dokazati i potvrditi, jer se pomenuti parazit veoma često sreće i lako adaptira na sve kućne uslove, a pored toga je i veoma otporan i na najtemeljnije čišćenje.

Poželjno je da kao dodatak svakoj posteljini postoji i prekrivač za bebe – leti se prekrivač koristi najčešće samostalno, dok se u zimskim mesecima može dodati ćebetu ili jorganu. Takođe, poželjno je da prekrivač bude izrađen od 100% pamučnog materijala, i da se može lako održavati u mašini za pranje veša (pranjem na 60-90°C).

loading...

Između dušeka i čaršava je poželjno postaviti i vodonepropusni ili vodootporni podmetač – kako većina roditelja nastoji da za svoje mališane obezbedi kvalitetne, i najčešće ne tako jeftine anatomske dušeke za miran i lep san, poželjno je da se izvesna suma novca, uloži i u nekoliko ne tako skupih „podloga“ odnosno zaštita za dušek, a koje se kako je već napomenuto, obično stavljaju između pamučnog čaršava i površine dušeka.

Jedna ovakva vodonepropusna zaštita je neophodna, jer pre svega bebe sve do uzrasta od 4./5. godine života, normalno nemaju razvijenu svesnu kontrolu sposobnosti mokrenja, pa se veoma često dešava da se „sadržaj“ iz pelene ujutru nađe na posteljini. Takođe, postoje i neka oboljenja, kada starija deca iz patoloških razloga (bilo organskih bilo psihogenih), ni posle uzrasta od 5. godine života, ne uspostave svesnu kontrolu mokrenja i normalnu funkciju sfinktera, što stvara dodatne traume jer već u tom uzrastu više ne nose pelene.

Podmetač za posteljinu, treba da ima – gornji sloj izrađen od 100% pamuka, a koji se postavlja ispod pamučnog čaršava, i donji sloj koji je presvučen vodonepropusnim/vodootpornim slojem (obično PVC-om) i zaštitom od klizanja po dušeku, a koji se direktno stavlja na gornju površinu dušeka. Potrebno je da podloga bude laka za održavanje, odnosno da je periva u veš-mašini (na najmanje 60°C), a poželjno je i da se po potrebi može i izolovano koristiti kao podloga za presvlačenje bebe.

Jastučić za bebe, da ili ne? – stručnjaci iz oblasti pedijatrije, smatraju da odojčad do uzrasta od navršenih 9 meseci, ne treba da spavaju na jastuku, već na ravnoj podlozi (anatomski dušek za bebe), a pre svega zbog pravilnog razvoja vratne kičme i pravilnog držanja i „stava“ tela uopšte. Prva dva meseca života, bebe treba da spavaju na boku, dok je kasnije poželjno da spavaju i na leđima.

Deca normalno imaju nesrazmeru između veličine glave i trupa, pa je najbolje od uzrasta koji obuhvata navršenih 10 meseci, pa sve do kraja prve godine života, pod glavu deteta staviti ili samo presavijenu pamučnu jastučnicu ili pak savijenu pamučnu pelenu (debljina ovako improvizovanog „jastuka“, ne treba da bude veća od 1-2 cm visine).

U uzrastu malog deteta, odnosno od navršene 2. pa do navršene 5. godine života, jastuk treba da bude anatomski i prilagođen uzrastu deteta; prilikom kupovine jastučića u ovom uzrastu ne treba preterivati sa njihovom „visinom“, jer se kičmeni stub i dalje razvija, odnosno tek formira svoje fiziološke krivine, pa je poželjno da roditelji isprobaju koja visina jastuka je najbolja za njihovo dete ili da se posavetuju sa stručnjacima kako ne bi došlo do poremećaja u skeletnom razvoju.

Uzrast od navršene 5. godine života pa do doba puberteta, je period kada roditelji imaju zadatak da još jednom odluče kakav je jastuk najbolji za njihovo dete; u ovom uzrastu pored osteomuskularnog razvoja, pravilan san je važan i za razvoj i napredovanje mentalnih i psihičkih funkcija, jer deca polaze u školu, ali se i razvijaju kao gotovo kompletne ličnosti.

Širina jastuka, kada se napokon odabere onaj pravi, treba da bude tolika da dete sa njega ne spadne prilikom okretanja na jednu ili drugu stranu u toku spavanja.

Kao i ostala posteljina, i odabrani jastuk treba da bude lak za održavanje, po mogućstvu periv u mašini za veš (na 60-90°C) i najbolje anatomski i antialergijski (da sadrži vlakna i/ili gornji sloj koji je antialergijski, kao i da što manje zadržava vlagu koja pogoduje razvoju grinja u jastuku).

Jorgan za bebe – je jedan od neophodnih dodataka posteljini u zimskim mesecima, a najbolje je da bude „lagan“ i „prozračan“, ispunjen silikoniziranim i rastresitim šupljikavim vlaknima, sa 100% pamučnom navlakom, koja se po mogućstvu lako skida i pere u veš mašini (na 60-90°C).

Nije poželjno da jorgani za bebe i malu decu, budu ispunjeni materijalima kakvo je perje ili paperje, jer u tim situacijama veoma lako i često može da se razvije alergijska manifestacija na „punjenje“ jorgana.

Takođe, jorgani za bebe koji su ispunjeni „zbijenim“ punjenjem, i nisu rastresiti, pored toga što su teški, i praktično vrše „pritisak“ na decu u toku spavanja, takođe povećano zadržavaju vlagu, a to omogućava umnožavanje grinja i nastanak alergijskih manifestacija (astme, bronhitisa ili u najgorem slučaju anafilaktičke reakcije).

Vodič za kupovinu posteljine za bebe i pregled cena

Baby Textil posteljina sa ogradicom – 6 delova

Posteljina je dostupna u više boja, a sastoji se od – ogradice (dimenzija 240 x 38 cm); jorgana (dimenzije 80 x 120 cm, težina ukupno 150 gr); jastuka (dimenzije 50 x 40 cm); jorganske navlake, jastučnice i čaršava. Kao poseban dodatak se uz ovu posteljinu može kupiti i baldahin (kao idealna zaštita od insekata za bebu, a posebno u letnjim mesecima).

Posteljina se lako održava u veš mašini pranjem na 60°C, a njena cena (bez baldahina), u zavisnosti od prodavnice iznosi oko 3500-4000 dinara.

Stefan posteljina sa ogradicom – 4 dela

Posteljina sa Disney motivima – „Winnie the pooh“ i „Marrie“, prema specifikaciji proizvođača u svom sastavu sadrži – čaršav (dimenzija 100 x 150 cm); jastuk (dimenzija 30 x 40 cm); jorgan (dimenzija 80 x 110 cm) koji su izrađeni od kombinacije šifona i koflina i veoma jednostavni za održavanje u veš mašini.

Ogradica koja je sastavni deo posteljine, ima tri dela čije su dimenzije – 60 x 45 cm; 60 x 40 cm i 60 x 120 cm.

Cena posteljine se kreće oko 4500-5000 dinara, u zavisnosti od prodavnice u kojoj se kupuje.

Deksi baldahin „Tri drugara“  – zaštitna mrežica u više boja

Sastav baldahina je kombinacija 100% pamuka (njegov gornji deo) i dok je zaštitna mrežica izrađena od 100% poliestera. Baldahin se lako skida i održava, pranjem u veš mašini, a kupuje se zasebno od ostale dečije posteljine, kao idealna zaštita od raznih insekata i prašine.

Cena baldahina se kreće oko 2500 dinara, a postoje i skuplje varijante u zavisnosti od materijala i proizvođača bebi-opreme.

Baby Textil vodootporni čaršav sa lastišem – više boja

Prema specifikaciji proizvođača, čaršav je dimenzija 120 x 60 cm i ima lastiš koji sprečava njegovo spadanje sa dušeka; gornji sloj je izrađen od frotira vrlo visokog kvaliteta, dok je donja strana izrađena od 100% nepromočivog materijala; čaršav ima veoma veliku moć upijanja, i lako se održava pranjem u veš mašini na 60°C.

Ima visoku moć zaštite od fleka, prašine, prljavštine; takođe čaršav ima i zaštitni efekat protiv alergena i patogenih mikroorganizama iz okoline. Cena ovog vodootpornog čaršava sa lastišem je oko 700-1000 dinara.

Baby Textil jastučnica – više boja

Materijal od koga je jastučnica sašivena je 100% pamuk; održava se pranjem u veš mašini na temperaturi od 60-90°C.

Dimenzije jastučnice su 40 x 60 cm, dostupna je u više boja i dezena (za dečake i devojčice), a njena cena se kreće oko 200 dinara po komadu.

Baby hit prekrivač – više boja

Dimenzije prekrivača su 80 x 90 cm, a materijal od koga je sašiven je 100% kvalitetan pamuk. Prekrivač se lako pere u veš mašini (na temperaturi od 60-90°C), a njegova cena se kreće okvirno oko 800-1000 dinara, zavisno od prodavnice.

Sponzorisano:

loading...
Loading...