Lifestyle Zdravlje

Evo kolika je normalna temperatura kod beba

Vrednosti telesne temperature iznad ili ispod normale kod malih beba koje su mlađe od tri meseca mogu da budu pokazatelj nekog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Bebe čija je temperatura previše ispod ili previše iznad granice normale možda imaju neko stanje koje može ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje, pa čak i život, u ekstremnim situacijama.

Kada je bebina temperatura ispod normale, može se sumnjati na prisustvo teške infekcije, dok groznica kod bebe svakako predstavlja razlog da se potraži pomoć lekara. Svi roditelji moraju da budu dobro informisani o tome kako se meri temperatura kod beba, koji termometar je najbolje koristiti i šta rezultati znače.

NORMALNA TEMPERATURA KOD BEBA

Bebe imaju malo drugačiju telesnu temperaturu nego odrasli ljudi i njihova termoregulacija je još uvek u razvoju.

Kada su sasvim male, njihovo telo još uvek nema adekvatan odgovor na uslove okruženja, posebno u pogledu regulisanja telesne temperature. Posebno su osetljive prevremeno rođene bebe. Novorođene bebe dosta brže gube telesnu toplotu nego odrasle individue, a glavni razlog za to je njihova mala telesna masa, koja nije srazmerna površini tela. Što je beba sitnija i slabašnija, gubi se i više toplote.

Svaka promena u telesnoj temperaturi novorođenčadi, koja iskače van raspona normalnih vrednosti, može da bude potencijalno opasna za bebino zdravlje, budući da je njen organizam mlad, nezreo i preosetljiv i ne može adekvatno da se zaštiti od bolesti ili opasnih faktora okruženja. Hipotermija i hipertermija su rizična stanja za tek rođene bebe ili nedonoščad i ako se ne tretiraju pravovremeno, predstavljaju opasnost za sam život bebe. Koja je normalna temperatura za bebe?

 • Normalna temperatura kod beba iznosi između 36 i 38 stepeni Celzijusa, dok je svaki iznos iznad ili ispod ovih graničnih vrednosti znak upozorenja. Raspon vrednosti varira od načina na koji je temperatura merena;

Danas postoji više tipova toplomera kojima se može meriti telesna temperatura kod ljudi. Pored starinskog staklenog toplomera sa živom, danas su dostupni digitalni merači za oralnu, rektalnu ili upotrebu ispod pazuha.

Takođe postoje i noviji modeli termometra za merenje temperature preko čela i ušiju. Smatra se da su rezultati merenja temperature ispod pazuha najmanje pouzdani. Kada se meri temperatura kod beba, nije preporučljiva upotreba klasičnog staklenog toplomera, zato što staklo može da pukne, a otrovna živa da dođe u dodir sa bebom.

Kako se meri temperatura kod beba?

Prema rečima stručnjaka, najbolji način da se izmeri temperatura kod dece jeste upotreba digitalnog merača rektalno ili oralno. Najbolje rezultate daju rektalni nalazi. Merenje se izvodi tako što se beba postavi na leđa, podignu joj se noge i toplomer se postavlja u rektum.

Kod beba mlađih od tri meseca, preporuka je da se vrh toplomera lubrifikuje i postavi na dubinu od 1.2 do 2.5 cm u rektum. Sam postupak treba da bude neometan i toplomer treba glatko da klizi; u slučaju da postoji otpor, treba prekinuti proceduru. Kada je merenje gotovo, nežno izvaditi toplomer i očitati rezultat. Ovo su normalne vrednosti temperature za decu svih uzrasta.

 • Rektalna temmperatura – 36.6 do 37.5 stepeni Celzijusa;
 • Temperatura na koži – 36 do 36.5 stepeni Celzijusa;
 • Ispod pazuha – 36 do 69 stepena Celzijusa;

U slučaju da su vrednosti ispod ili iznad navedenih, to može da znači da nešto nije u redu. Budući da je kod beba nekada teško ustanoviti šta izaziva problem, neophodno je potražiti stručni savet i ispitati o čemu se radi.

loading...

Pošto beba ne može da se žali na bol ili druge smetnje, važno je obratiti pažnju i na sve eventualne druge simptome. Kod beba koje su mlađe od tri meseca, promene u temperaturi tela mogu da budu jedini znak koji upućuje na neko oboljenje.

PREVIŠE NISKA TEMPERATURA KOD BEBA

Sasvim male i novorođene bebe podložnije su niskoj telesnoj temperaturi nego odrasle osobe, uglavnom zbog toga što je njihovo telo još uvek osetljivo na spoljašnje uslove. Prevremeno rođene bebe imaju još veći rizik za pad telesne temperature, zato što je odnos njihove površine kože i telesne težine nesrazmeran i nemaju dovoljno masnih naslaga da se zagreju; to znači da bebino telo mnogo brže gubi toplotu nego telo odrasle osobe.

Pad temperature kod malih beba najčešće je rezultat neadekvatnog odevanja ili izlaganja hladnom okruženju, ali može da bude i pokazatelj bolesti.

 • Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rektalna temperatura ispod 36.5 stepeni Celzijusa kod beba se smatra niskom i zahteva pravovremenu lekarsku intervenciju;

Uzroci pada temperature kod beba

Uzroci za sniženu telesnu temperaturu kod beba su raznovrsni i mogu da obuhvataju faktore okruženja, ali i da uključuju neka ozbiljnija zdravstvena stanja ili probleme. Bebe su generalno osetljivije na hladnoću iz okruženja, a telesna toplota se brže oslobađa.

Međutim, neke infekcije, metabolički i endokrini poremećaji, te neurološke povrede ili stanja mogu da izazovu pad temperature kod beba.

Hladno okruženje – Ukoliko je temperatura kojoj je beba izložena previše niska, može doći do pada telesne temperature i hipotermije. Kao što smo već naveli, bebe su mnogo osetljivije na spoljašnje uslove nego odrasli ljudi; čak i preterano hladna prostorija usled rashlađivanja klima uređajem može da bude opasna za bebu. Temperatura sobe u kojoj beba boravi ne treba da bude ni previše topla ni preterano hladna. Preporuka je da bebina soba bude zagrejana oko 20-21 stepen tokom dana, a 18 tokom noći.

Infekcije – Infekcija je manje verovatan, ali potencijalno opasan uzrok za sniženu temperaturu kod beba. Bakterijske infekcije pluća, krvi, urinarnog sistema ili tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu su posebno opasne. Bebe koje su prevermeno rođene ili čije majke nisu imale prenatalnu negu imaju veći rizik za pojavu infekcija. Infekcije obično povezujemo sa groznicom, mada kod beba čiji je imuni sistem još u povoju, takođe mogu da izazovu i pad temperature. Infekcije obično imaju i druge prateće simptome i ukoliko se oni jave uz pad temperature, neophodna je hitna intervencija.

Neurološki problemi – Bebe koje imaju neki neurološki poremećaj podložnije su hipotermiji i padu telesne temperature, nego zdrava deca. Abnormalnosti i povrede mozga mogu da utiču na termoregulaciju kod beba. To uključuje traume mozga, krvarenje u mozgu (koje je retko kod pravovremeno rođene dece) i bolesti koje pogađaju delove mozga zadužene za regulisanje temperature.

Ostali uzroci – Nedostatak nekih nutrijenata u ishrani, slaba ishrana, neadekvatno snabdevanje kiseonikom i problemi vezani za funkcije štitne žlezde takođe mogu da budu povezani sa sniženom telesnom temperaturom kod beba. Sama struktura bebine kože, malje na telu i telesna težina su faktori koji utiču na količinu otpuštene topline iz tela. Anemija usled nedostatka gvožđa takođe snižava telesnu temperaturu, kao i bolesti koje remete rad imunog sistema. Neadekvatno odevanje bebe, odnosno odeća koja ne greje dovoljno ili nije namenjena hadnom okruženju, može da predstavlja rizik za nastanak hipotermije.

Kada posetiti lekara?

Ako bebina temperatura padne ispod 35 stepeni Celzijusa, potrebno je potražiti lekarsku pomoć. Veoma niska telesna temperatura kod maoog i osetljivog organizma može da dovede do ozbiljnih oštećenja i otkazivanja organa.

Ako beba duže vreme ima nisku temperaturu, raspona između 32 i 35 stepeni Celzijusa, neophodno je da se takvo stanje podrobno ispita, budući da može da ukazuje na postojanje nekog prikrivenog zdravstvenog problema. Ako kod bebe koja inače ima normalnu temperaturu dođe do naglog opadanja, potrebna je hitna intervencija, što važi i u slučaju da temperatura i dalje pada ili ostaje niska i kada su preduzete mere prevencije i kućne nege.

Kućna nega

Obavezno ukloniti oznojenu i mokru odeću i podrgrejati prostorijiu u kojoj se beba nalazi, a savetuje se i umotavanje u toplo ćebence. Ako je beba starija od 6 meseci, možete joj dati da pije toplu tečnost.

Adekvatna i redovna ishrana bebe može da spreči da dođe do problema sa padom temperature, kao i adekvatno odevanje u hladnim temperaturnim uslovima i kada beba spava. Loša ishrana dovodi do deficita nutrijenata potrebnih za normalne funkcije organizma, tako da je redovno dojenje veoma važno. Na ovo je posebno potrebno obratiti pažnju ukoliko beba iz nekog drugog razloga otežano sisa ili uzima hranu i posavetovati se sa lekarom o rešavanju tog problema.

PREVIŠE VISOKA TEMPERATURA KOD BEBA

Povišena telesna temperatura ili groznica kod dece i odraslih je najčešće dobar znak, koji ukazuje na to da se telo osobe bori protiv neke infekcije. Porast telesne temperature u prisustvu opasnih antigena je normalna reakcija ljudskog tela i znači da imuni sistem radi punom parom kako bi se izborio protiv bolesti.

Groznica kod beba i dece znači da je temperatura iznad granice koja se smatra normalnom. Ako beba ima povišenu temperaturu, to je obično znak da njen imuni sistem radi na tome da se izbori protiv određene infekcije, kao i u drugim slučajevima.

 • Smatra se da beba ima temperaturu ako je njena aksilarna temperatura iznad 37 stepeni Celzijusa ili je rektalna temeratura iznad 38 stepeni Celzijusa. Ukoliko je beba mlađa od tri meseca i ima povišenu temperaturu, posebno ukoliko je vrednost iznad 38.3 stepena, potražite lekarsku pomoć;

Kada posetiti lekara?

U slučaju da bebina temperatura ne pada nakon 24 do 48 sati ili tokom nedelju ili više dana stalno raste i opada, takođe treba posetiti lekara. Ako uz povišenu temperaturu beba ispoljava i druge prateće simptome, svakako je potrebno otići kod lekara.

Simptomi koji prate groznicu i koji su ozbiljan znak upozorenja uključuju plač bez suza, zadržavanje mokraće, crveno i osetljivo grlo, mučnina, povraćanje, bol u ušima. Kada su bebe jako male, često je teško i veoma frustrirajuće otkriti šta ih muči, s obzirom da one to ne mogu same da vam kažu. Ako uočite bilo kakav uznemirujući znak, obratite se lekaru. Simptomi koji mogu pratiti groznicu i koji zahtevaju da pozovete hitnu pomoć su sledeći.

 • Ako beba deluje konfuzno i dezorijentisano;
 • Ako je bebin vrat stegnut i tvrd;
 • Ako beba teško tiše;
 • Ako su bebine usne ili nokti modri;
 • Ako beba ima napad;
 • Ako se beba teško i sporo budi;

Kućna nega

Saveti za kućnu negu podrazumevaju da bebi dajete dosta tečnosti ako ima povišenu temperaturu, ali ta pića treba da budu blaga (voćni sok razblažen vodom, na primer). Ne treba terati bebu da jede kada ima groznicu, mada neke bebe imaju apetit za blagu i laganu hranu.

Bebama treba oblačiti laganu odeću i voditi računa da temperatura u sobi bude prijatna; ne pokrivajte bebe koje imaju groznicu dodatnim ćebadima i pokrivačima i nemojte im dodavati slojeve odeće. U nekim slučajevima za snižavanje temperature se koriste lekovi poput ibuprofena i acetaminofena, ali ako je beba mlađa od tri meseca, obavezno je prethodno potražiti lekarski savet. Nikada nemojte davati bebi aspirin da biste joj spustili temperaturu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...