Lifestyle

Jastuk za trudnice – saveti za upotrebu, iskustva i cena

Jedan od „must have“proizvoda za svaku trudnicu, ili u prevodu apsolutno neophodna stvar za vreme čitavog perioda trudnoće, je jastuk za trudnice, a koji se koristi za vreme napredovanja trudnoće i služi da olakša spavanje, smanji pritisak na stomak i olakša bolove u kičmi odnosno u leđima.

Ginekolozi preporučuju da se, naročito u uznapredovaloj trudnoći, jastuk koristi tako što se legne na levi bok, i jastuk se stavi između nogu, tako da stomak lepo naleže na jastuk, a kičma ne trpi veliko opterećenje.

Prema iskustvima korisnica sa raznih foruma, ovaj pomenuti proizvod im je apsolutno „promenio razmišljanje, olakšao život i ulepšao trudničke dane“.

Jastuk se proizvodi u različitim oblicima, ima različita punjenja (silikonsko, pamučno, šupljlikavo, heljdino), ali je njegova namena uvek ista – pružanje apsolutne potpore stomaku u trudnoći koji raste, i olakšavanje spavanja – jer kada je mama bezbrižna, odmorna i zadovoljna, i beba u stomaku to oseća, pa se bolje razvija, miruje, napreduje i zdravija je nakon porođaja (to su i dokazale brojne kliničke studije koje su rađene na slučajno izabranim trudnicama).

Ako ste trudni, i i dalje razmišljate da li da kupite jastuk za trudnice ili ne, citiraćemo jednu članicu sa poznatog internet foruma – „kupovina jastuka za trudnice, predstavlja najbolje uložen novac ikada“.

Dodatne namene jastuka za trudnice za koje možda niste znali, a koje su isprobale i svoja iskustva podelile brojne korisnice ovog proizvoda:

– jastuk za trudnice se može koristiti i nakon porođaja, koji je obavljen bilo carskim rezom bilo prirodnim putem – jer olakšava tegobe i smanjuje bolove (u predelu pubične kosti i u predelu rane od carskog reza);

– jastuk za trudnice se može koristiti kao jedna vrsta „ograđivača“ za tek rođenu bebu, koja spava na krevetu ukoliko još uvek nemate krevetac; dakle, ako beba mora da spava na krevetu, jastuk za trudnice može da pomogne da ona prilikom čestog okretanja ne spadne sa kreveta; iz potpuno istog razloga, jastuk je pogodan i za bebe većeg uzrasta, odnosno za period kada one postanu puno „živahnije“ i nemirnije čak i kada spavaju (često se bude, okreću se na krevetu);

– kada bebe još uvek nisu sposobne da sede samostalno odnosno bez potpore, jastuk za trudnice može idealno da posluži kao oslonac bebi koja počinje da sedi;

– jastuk za trudnice se može koristiti kao pomoćno sredstvo i veoma udoban „smeštaj“ prilikom dojenja beba;

– nekada jastuk za trudnice može da posluži kako majkama, tako i njihovim „jačim polovinama“, a ukoliko imaju bolove u leđima i prateću ukočenost i zbog toga ne mogu da spavaju ni u jednom položaju; iskustva korisnika „govore“ u prilog idealnom učinku jastuka i u ovim neugodnim i isto tako veoma čestim situacijama

Da li je jastuk za trudnice potreban svakoj ženi u „drugom stanju“?

Kako je u prethodnom tekstu navedeno, iskustva korisnica govore u prilog neophodnosti nabavke pomenutog jastuka, jer im on olakšava spavanje i adekvatan odmor; olakšava sedenje posebno kod poodmakle trudnoće; pomaže onim trudnicama koje pate od „gorušice“ ili čestog refluksa želudačne kiseline i povraćanja (stavljanjem jastuka ispod leđa ili postavljenjem gornjeg dela na „viši nivo“ prilikom spavanja).

Jastuk za trudnice je specijalno napravljen i oblikovan, tako da pruža adekvatnu potporu stomaku i karličnom i lumbalnom delu kičme, a o čemu je već bilo reči na samom početku ovog teksta.

Međutim, važno je napomenuti da je jastuk specijalno prilagođen trudnicama svojom dužinom (koja obično iznosi oko 150 cm) ali i obimom, tako da one imaju sasvim dovoljno prostora da na jastuk „smeste“ stomak, leđa i glavu; donji deo jastuka je najbolje obuhvatiti nogama, da ne bi skliznuo tokom okretanja.

loading...

Kod postojanja izrazitih bolova u donjem delu kičme, jastuk se može staviti između butina i tako pružiti veoma kvalitetnu potporu kičmenom stubu, i umanjiti nadražaj nerava i posledični bol.

Jastuk za trudnice je napravljen od veoma kvalitetnog antialergijskog materijala, i ima najčešće po dve navlake (jednu koja je na jastuku, i jednu rezervnu), koje su lako perive u veš mašini; jastuk je punjen tako da u toku spavanja i pod pritiskom ne manja oblik odnosno ne deformiše se; po najnovijim standardima, većina jastuka za trudnice je protkana vlaknima koja omogućavaju prijatno hlađenje tokom spavanja, a sprečavaju preterano zagrevanje i posledično pojačano znojenje.

Jastuci za trudnice dolaze u dva osnovna oblika – u obliku latiničnog slova „I“, koje je praktično polusavijeno pa se ovakav jastuk za trudnice naziva još i „banana jastuk“ i u obliku latiničnog slova „U“, a takav jastuk se popularnije naziva jastuk za trudnice „u obluku potkovice“.

U novije vreme, pojavila se još jedna varijacija u obliku jastuka za trudnice, a koja se popularno naziva „jastuk gnezdo“ i ima oblik slova „O“.

Najbolji jastuci za trudnice – mali vodič za kupovinu

1. Beluga jastuci za trudnice

Beluga jastuci se smatraju trenutno najpopularnijim brendom jastuka za trudnice, kako zbog svoje pristupačne cene, tako i zahvaljujući svom kvalitetu i visokim standardima kao i strogim propisima koje ispunjavaju.

Jastuci pomenutog brenda su ispitani u Zavodu za javno zdravlje, a koriste se kao jedan oblik pomagala u trudnoći, i tako su i upisani u registar proizvoda.

Beluga jastuci za trudnice, najčešće se proizvode u obliku slova „I“, i kao takvi odgovaraju postavljanju stomaka, glave i donjeg dela leđa na sam jastuk; smatra se da je najbolje da se na jastuku spava u levom bočnom položaju (jer je na taj način u materičnu šupljinu, povećan dotok krvi od strane velikih ilijačnih krvnih sudova).

Jastuk brenda Beluga, veoma lako se može saviti u oblik „potkovice“, i koristiti kao potpora leđima; za potpuno ušuškavanje trudnice; kod problema sa pomenutom gorušicom; kao i kod problema sa umornim ili natečenim nogama, kada se može staviti kao oslonac za noge.

Beluga jastuk je standardne dužine od 1,5 metara; punjenje je od silikonskih antialergijskih kuglica, koje imaju sposobnost anatomskog prilagođavanja oblika, ali bez deformisanja; u jastuku se ne nalaze nikakvi dodaci koji mogu da ozlede bilo trudnicu ili plod (federi, opruge, žičani elementi; jastuk poseduje navlaku koja je izrađena od 100% pamučnog materijala i laka je za održavanje; beluga jastuci ni u kom smislu nisu škodljivi po zdravlje trudnice ili ploda.

Cena Beluga jastuka sa navlakom je oko 2700 dinara, dok se rezervna navlaka plaća posebno po ceni od 800 dinara.

2. „Gnezdo“ jastuci za trudnice

Jastuci za trudnice u obliku gnezda, kako je već navedeno, imaju oblik slova „O“ i time praktično omogućavaju potporu svim delovima tela istovremeno, ako trudnica sedi ili leži na leđima u toku kratkotrajnog dnevnog odmora.

U toku spavanja, ovi jastuci imaju isti efekat kao i „banana oblik“ jastuka, jer trudnice mogu svoj stomak i glavu smestiti na jednu „stranicu“ jastuka u obliku gnezda, a u isto vreme biti ugodno ušuškane u njegovom središnjem delu.

Jastuci pomenutog oblika su izrađeni od prirodnih i antialergijskih materijala, navlaka je sašivena od 100% prirodnog „češljanog“ pamuka, dok je sama unutrašnjost jastuka ispunjena anatomski prilagodljivom silikonskom penom.

Navlake se veoma lako održavaju u veš mašini, i sami jastuci su potpuno neškodljivi, anatomski i sigurni i za trudnicu i za plod.

Cena jastuka u obliku gnezda, a u zavisnosti od proizvođača iznosi od 1400-2000 dinara.

3. Dormeo jastuk za trudnice

Jastuk je kategorizovan kao klasični „boddy pillow“ odnosno jastuk za telo i podršku kičmenom stubu, ali ga ipak najviše koriste trudnice, jer je pre svega veoma udoban, ali je i kao svi ostali proizvodi ovog poznatog brenda, jastuk napravljen od veoma anatomski prilagodljive i kvalitetne memorijske pene.

Pored svega navedenog, Dormeo jastuk za trudnice ima i antialergijsku navlaku, obogaćenu srebrnim nitima i ekstraktom aloa vere, koja daje izuzetno prijatan osećaj prilikom spavanja, sprećava prekomerno znojenje, i lako se održava (najbolje ručnim prenjem na 30˚C).

Cena Dormeo jastuka je u odnosu na ostale jastuke za trudnice nešto veća, i iznosi približno oko 10000 dinara, mada se na akcijskim popustima proizvod često može pronaći i dosta jeftinije.

4. Jastuci za trudnice koji su punjeni ljuspicama heljde ili spelte

Pomenuti jastuci su ručne izrade, i mogu se pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama, po ceni od oko 4500 dinara.

Jastuci punjeni speltinim ili heljdinim ljuspicama su potpuno antialergijski, prilagodljivi su anatomskim položajima tela, i mogu se pronaći u sva tri prethodno navedena oblika (banana, potkovica ili pak gnezdo jastuk).

Navlake za ove jastuke su izrađene od 100% prirodnog pamuka i veoma lako se održavaju pranjem u veš mašini (na temperaturi od 60-90˚C).

Uprkos mišljenju da ljuspice kojima su jastuci punjeni, u toku spavanja mogu da „bockaju“ ili da
„žuljaju“, pa da su iz tog razloga oni neprimereni za trudnice, ovakve tvrdnje su i sprovedenim kliničkim testiranjem, ali i brojnim i pozitivnim iskustvima samih korisnica u potpunosti i veoma brzo opovrgnute.

Dodatna pozitivna stvar kod upotrebe ovakvih jastuka, jeste da je njihovo punjenje pre svega sasvim prirodno; da se i punjenje može „održavati“ istresanjem sadržaja i njegovim redovnim „osunčavanjem“; da ljuspice ne upijaju znoj, ne zadržavaju grinje niti čestice prašine; kao i da se određena količina „punjenja“ može prema potrebi izvaditi, ukoliko je jastuk suviše „debeo“ ili visok.

Zaključak

Na samom kraju ovog teksta, veoma je bitno naglasiti da je svaka trudnica kao i trudnoća veoma individualna, pa prema tome određeni tip jastuka koji je idealan za jednu „buduću mamu“, može da bude „potpuni promašaj“ za neku drugu trudnicu.

Bez obzira na brojne proizvode koji su prisutni kako na domaćem, tako i na stranom tržištu (a koji se veoma lako mogu naručiti putem interneta), najvažnije je da jastuk za trudnice koji je izabran, apsolutno odgovara svim potrebama žene koja je u „drugom stanju“, da bude udoban, i jednostavno rečeno – da ispunjava u potpunosti sve svoje prethodno navedene namene.

Sponzorisano:

loading...
Loading...