Lifestyle

Brzo hodanje – potrošnja kalorija, za mršavljenje, iskustva

Kako je današnji tempo života i više nego stresan i ubrzan, svako od nas traži što bolje, efikasnije, pa i što jeftinije načine za relaksaciju i odmor. Dok brzo živimo, život kraj nas prolazi, leti, a da mi toga nismo ni svesni.

Onda se u nekom trenutku trgnemo, i pogledamo se u ogledalo, te shvatimo da smo se prilično zapustili, kako fizički, tako i emotivno, socijalno i mentalno, i da više nismo oni stari koji uredno vode brigu o celokupnom svom zdravlju.

Vrlo je važno, upravo zbog toga da ne bismo sebi dozvolili negativnu energiju bilo koje vrste da uđe u naš život i da nam ga poremeti, svaki slobodan trenutak koji nam ne nameće pre svega poslovne obaveze, posvetiti sebi i svom zdravlju, kao i svojim najmilijima. Takva briga o sebi, doneće kako zdravo telo, tako i zdrav duh.

Izbor načina za opuštanje i relaksaciju

Metoda koje nam mogu pomoći da se opustimo jeste sijaset, od odlaska u bioskop, piknik sa porodicom, u pozorište, u šetnju na svež vazduh, a najbolja metoda za relaksaciju i oslobađanje od stresa jeste, kako se od davnina zna, fizička aktivnost.

Kada govorimo o fizičkoj aktivnosti možemo slobodno reći da postoji mnogo vrsta i načina na koji možete da računate a da kažete da ste bili toga dana fizički aktivni. Tako, na primer, i raspremanje doma može da bude jedan vid relaksacije, a isto tako i fizička aktivnost.

Sa druge strane, fizička aktivnost može podrazumevati i svoj najopštiji način, a to je izvođene raznih vežbi u teretani, samostalno, na raznim spravama, ili uz instrukcije za to obučene osobe, takozvanog fitnes instruktora.

Ono što je za vas najbitnije da znate, jeste da je vrlo bitno da, ma koji vid treninga da sebi omogućite, to mora za vas jednim delom predstavljati užitak, rasterećenje od stresa, mentalnog umora, i da vam mora doneti relaksaciju, pre svega mentalnu, poboljšati raspoloženje, drugačije rečeno, ugođaj mora biti potpun.

Teretana ili vežbanje u prirodi  

Ukoliko se odlučite da započnete kakvu vrstu treniranja, to možete učiniti uvek „o sopstvenoj režiji“ ili pak angažovati neko stručno lice da vam u tome pomogne.

Pojedinci su ljubitelji prirodnog okuženja, vazduha, jutarnje svežine i sunca na kome mogu lagano šetati, trčati ili pak hodati brzo i imati sav prostor ovog sveta za izvođenje sebi svojstvenih vežbi koje su možda sami osmislili, dok drugi ipak smatraju da se kvalitetni rezultati mogu postići tek aktivnim i upornim vežbanjem i aktiviranjem svih mišića i mišićnih grupa kako bi se obezbedilo zdravo telo, a samim tim i zdrav duh.

Kako smo već i rekli, boravkom u teretani, pa i na otvorenom, svoje vežbe možete izvoditi samostalno ili uz pomoć stručnog lica. Tako, za početak morate oslušnuti sebe, pa i svoje telo, tj morate znati da li vam prija okruženje kakvo je priroda, ili okruženje najrazličitijim spravama i ljudima koji su već uveliko u treningu, jer vas možda baš takav način rada stimuliše da i vi postignete isto.

Nadalje, potrebno je da znate da se telo neće oblikovati preko noći. Potrebno je da sa vašim instruktorom, koga možete angažovati makar za početak, dok ne upoznate sprave i vežbe koje su baš za vas i za deo tela koji želite oblikovati, odredite tempo rada za svaku mišićnu grupu ponaosob, da li je to glutealna regija, trbušna regija i slično.

U objektima kakve su teretane, postoji mnoštvo sprava i raznoraznih programa koji su osmišljeni baš u te svrhe, da se za svakog pojedinca osmisli što bolji i prilagodljiviji program kome će on pristupiti. Tu je naravno i veoma veliki broj sprava kakvi su najpre tegovi, trake za brzo hodanje ili trčanje, razne klupe za vežbanje raznih mišićnih grupa i slično, tako da postoji veoma veliki broj mogućnosti koje možete izabrati za sebe.

loading...

Sa druge strane, kako smo već i rekli, šetališta pored reka, prigradske livade i uzbrdice, znaju da budu prepune šetača ili ljubitelja brzog hoda, kako u jutrarnje, tako i u večernje sate. Ove ljubitelje prirode i ljubitelje prostranstava, zelenila i svežeg vazduha, često možete sresti kako sa flašicama vode, koje im služe i kao tegovi, prelaze veliki broj kilometara što šetnjom, što ubrzanim hodom.

Brzo hodanje kao trend u mršavljenju, zatezanju tela i relaksiranju danas

Poslednjih godina trend brzog hodanja je zavladao svetom, kada je otkriveno da se ovim načinom vežbanja aktiviraju sve mišićne grupe na telu, kao i da se na ovaj način veoma brzo dostižu idealne telesne proporcije. Bez obzira da li brzo hodanje sprovodite u prirodi ili na traci, od davnina je u svetu postalo i te kako popularno mišljenje da je ovaj vid rekreacije bolji od trčanja.

Na prvom mestu, prednost brzog hodanja jeste ta što je ovaj vid vežbanja najjeftiniji, tačnije, svima je dostupan.

Nadalje, ne smemo zaboraviti ono najvažnije, da se svakodnevnim hodanjem, pa makar to bila i kombinacija šetnje i brzog hoda u intervalima od 15-30-45-60 minuta, i te kako može uticati na celokupno zdravstveno stanje čoveka.

Ovim se ne podrazumeva samo uticaj na skidanje viška kilograma, ovim se podrazumeva možda obogaćivanje društvenog života, druženje sa drugim „šetačima“, poboljšanje psihičkog i emocionalnog života, ali i one klasične definicije zdravlja, poboljšanje zdravlja, funkcije i aktivnosti svih organa i organskih sistema kakvi su na prvom mestu skelet i mišići, a zatim i cirkulacija, tj kardiovaskularni, pa i nervni sistem, sistem za varenje i mnogi drugi.

Brzo ili „obično“ hodanje

Kako postoje razne tehnike brzog hodanja, potrebno je znati da je pre svake od njih poželjno izvesti neki vid lakog zagrevanja ili istezanja određenih mišićnih grupa. Tako, na primer, ukoliko ste u prirodnom okruženju, uvek možete izvesti par neobaveznih vezbica kojima ćete svoje telo pripremiti na novu, dugotrajniju i intenzivniju aktivnost. Sa druge strane, ako ste u teretani, samostalno ili u dogovoru sa vašim ličnim instruktorom, možete uraditi par vežbi van ili na spravama, kako biste se pripremili na brzo hodanje na traci.

Koja će prosečna brzina vašeg kretanja biti zavisi samo od vas, ukoliko ste van, a u teretani vam u tome može pomoći i savremena aparatura pokretnih traka. Naravno da je idealno postepeno povećanje brzine, i to ne za jedan trening, već postepeno, kao i da je potrebno znati za šta nam je namenjeno naše vežbanje. Ako je to u cilju relaksacije, pa i sama šetnja dobro dođe, dok ukoliko želimo da skinemo kilograme, da aktiviramo srčanu pumpu ili pak da zajedno sa tegićima ritmički aktiviramo i mišiće ruku, onda bismo mogli da doziramo i brz hod u skladu sa potrebama ali naravno i svojim mogućnostima.

Ljudi koji rade u proseku naprave oko 4500 koraka dnevno, mada bi idealno bilo kada bi taj broj svakoga dana prelazio 10 000, a posebno za one osobe čiji je posao kancelarijski ili pak za one koji puno stoje. Smatra se da se za sat vremena hoda može napraviti više od 10 000 koraka, dok bi to značilo prelazak više od 7 kilometara puta na dan. Dovoljno je da na dan napravite makar sat vremena hoda i veoma brzo će rezultati na vašem telu biti veoma uočljivi, a vi ćete se osećati veoma prijatno i zadovoljno.

Brzim hodanjem se svakako postižu bolji i brži rezultati kada je izgled vašeg tela u pitanju, u odnosu na to kako bi vaše telo izgledalo nakon obične šetnje. Ipak, ne smemo zanemariti ni višečasovne šetnje, posebno kada su u pitanju starije osobe, i činjenicu koliko takav vid vežbe može pozitivno da utiče na smanjenje incidence moždanih, srčanih udara, pa i tumora, demencije i slično.

Šta je bitno znati kod brzog hodanja?

Ono što je poželjno da znamo kada se odlučimo da krenemo sa vežbom kakvo je brzo hodanje, jeste da je na samom početku poželjno da odredimo sebi put, tj kilometražu i neko prosečno vreme koje bismo proveli u brzom hodanju. Tako na primer, za prvi dan možemo sebi odrediti da želimo 30 minuta brzog hoda, i možemo propratiti koliko smo kilometara određenim tempom prešli. Sutradan možemo postaviti sebi cilj od 5 kilometara i pratiti vreme koje nam je potrebno da tu kilometražu pređemo.

Ono što je veoma bitno znati jeste činjenica da ne možemo i ne smemo forsirati sebe ni u kom slučaju, osobito ako smo bez kondicije, kao i činjenicu da nije svima kondicija ista, te da nikako sebi ne smemo postavljati prevelike ciljeve prvog dana. Poželjno je čak duži vremenski period prelaziti određenu kilometražu, pa tek kada ona bude u potpunosti savladana, a mi shvatimo da bi nam prijalo da danas pređemo više, povećamo opterećenje za svoj organizam.

Poželjno je znati i činjenicu da je brzo hodanje vežba koja budi telo i čula, tj budi organizam. Upravo iz tih razloga je najbolje brz hod praktikovati u ranijim jutarnjim satima, nakon buđenja, ili pre posla, a ne uveče. Naravno, radi postizanja što boljih rezultata u svim zdravstvenim sferama, poželjno je brz hod praktikovati svakog dana, minimum 30 minuta.

Ono što je takođe veoma bitno jeste i tehnika hodanja. Pravilna tehnika ispravljena kičma i vrat, pravilno gaženje, ali i adekvatna obuća, kao i podloga, u mnogome će uticati na efikasnost vašeg vežbanja, kao i na brzinu i uspešnost postizanja rezultata.

Takođe se smatra da je potrebno za početak da prelazite više kilometara nešto sporijim tempom, a da potom taj tempo i povećavate. Poželjno je katkad i dodatno opteretiti se, pa se neretko sreću i hodači sa flašicama ili tegovima u rukama. Neravna podloga dodatno će vam otežati posao i aktivirati nove mišićne grupe.

Brzo hodanje ili trčanje

Istina je da se trčanjem skida veći broj kalorija nego brzim hodanjem, međutim, neće biti nikakve razlike ukoliko sporo trčanje zamenite brzim hodom. Čak štaviše, postoje mnoge prednosti koje brzi hod donosi u odnosu na trčanje, a koje uživaoci ovog vida treninga veoma dobro znaju. Na prvom mestu to je svakako manje šansi za nastanak kakvih povreda na skeletno mišićnom sistemu, a zatim i manje naprezanja za sve organske sisteme, što je osobito važno za starije osobe.

Ukoliko biste želeli da dobijete istu efikasnost brzim hodom, kao i trčanjem, jednostavno pokušajte da malo povećate brzinu hoda ili da povećate pređenu kilometražu. Na taj način povećaćete potrošnju kalorija. U cilju poboljšanja efikasnosti, uvek možete uzeti i dodatne rekvizite kakvi su, na primer, tegovi, o čemu je već i bilo govora.

Pored svega gore navedenog, veoma je važno i piti dovoljno velike količine vode, biti uporan i istrajan, jesti voće i povrće umesto grickalica i testa, i rezultati u vidu apsolutno zdravog organizma će veoma brzo biti vidljivi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...