Lifestyle Zdravlje

35. nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

Period porođaja je sve bliži i bliži; u toku 35. nedelje trudnoće, mnoge buduće majke imaju osećaj da imaju još toliko toga da urade pre nego što beba dođe na svet, a većina ne može da dočeka taj magičan trenutak.

U svakom slučaju, sigurno je da je treći trimestar trudnoće veoma uzbudljiv za buduće mame, u pozitivnom smislu iščekivanja, na prvom mestu.

Šta god da se događa, trudnicama se savetuje da se što manje izlažu stresu, da ne brinu preterano i da se ne nerviraju mnogo, a ništa od toga nije baš tako jednostavno. Bebe se rađaju kada su spremne, tako da ne morate da se opterećujete time da li ste predvideli baš svaki detalj sa liste.

Dokle god vodite računa o sopstvenom zdravlju i zdravlju novog života koji u vama raste, nema mnogo razloga za frustraciju.

U 35. nedelji majka je prešla veliki put od skoro osam meseci trudnoće i blaženi trenutak porođaja se polako primiče. To je poslednja nedelja osmog meseca trudnoće, tako da do termina ostaje oko pet nedelja. Beba je u ovom trenutku veličine jedne malene dinje; dužina od glave do pete iznosi otprilike 45 cm.

Od tog trenutka, pa nadalje, on ili ona neće još puno narasti u dužinu, ali će početi da se zaokrugljuje. Fetus u ovom periodu teži oko 2 kg i do samog porođaja će dobiti još malo na kilaži.

Trudnoća je čudesno stanje, praćeno nizom raznih senzacija i simptoma. U već poodmakloj trudnoći, majka se u izvesnoj meri prilagodila ovom specifičnom stanju; ipak, svaki dan u životu trudnice donosi nova uzbuđenja.

SIMPTOMI U 35. NEDELJI

Kako se osmi mesec trudnoće bliži kraju, vrlo je verovatno da majka oseća različite simptome koji su karakteristični za ovaj period i samu nedelju.

Promene koji prate poslednju nedelju osmog meseca trudnoće odražavaju se na potrebu za odlaskom u toalet, utiču na varenje,  izazivaju simptome bolova u leđima i karlici, a kontrakcije su jače i učestalije.

Učestala potreba za mokrenjem – U ovom periodu beba je već dovoljno velika da njeno telo vrši pritisak na majčinu bešiku; ukoliko majka nosi blizance ili čak više beba, nesumnjivo je da će one itekako uticati na položaj ostalih organa u ženskom telu. U toku poslednje nedelje osmog meseca, beba se nalazi prilično nisko u odnosu na karlični pojas i sprema se za porođaj. Takav položaj pritiska bešiku i izaziva veoma čestu potrebu za mokrenjem. To može da bude prilično dosadno i iscrpljujuće, no ne treba da utiče na unošenje vode. Dodatni odlasci u toalet ne treba da vas odvrate od konzumiranja velikih količina tečnosti, pre svega obične vode; dehidratacija predstavlja rizik za zdravlje i može dovesti do prevremenog porođaja.

 • Trudnice moraju da piju dovoljno tečnosti, jer dehidratacija može dovesti do komplikacija vezanih za zdravlje i da izazove prevremeni porođaj;

Konstipacija – Drugi problem sa kojima se trudnice u poodmakloj trudnoći suočavaju jeste zatvor. Izuzetno je važno da u ishrani bude zastupljeno dovoljno dijetnih vlakana koja podstiču varenje; u nastavku ćemo se posvetiti i samoj ishrani u ovom periodu. Zatvor je jedan od tipičnih simptoma u trudnoći za mnoge buduće mame. Hrana bogata namirnicama punim vlakana je od velike pomoći i toplo se preporučuje. U slučaju da ste pokušali sve, a i dalje patite od zatvora, konsultujte se sa lekarom o tome da li bi bilo u redu da uzmete neki suplement ili preparat za omekšavanje stolice.

 • U slučaju da je konstipacija uporna, preporučuje se upotreba dodataka ishrana sa vlaknima ili preparati protiv zatvora, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom;

Bolovi u kukovima i karličnom pojasu – Već prisutni bolovi u ovoj regiji se nastavljaju, a moguće je da se pojave i nove i snažnije senzacije. To je sasvim normalno, zbog značajnih promena u samom telu i tereta bebe koju majka nosi. Međutim, ova nelagodnost ima svoju vedru stranu; to znači da se beba polako priprema za rođenje, odnosno da se telo trudnice sprema za ovaj dražesni događaj. Da, sva ta neprijatnost i bol imaju svoju svrhu – ligamenti u telu se opuštaju kako bi beba mogla nesmetano da obavi svoj put od materice do spoljnog okruženja.

loading...

 • Bolovi i neprijatan osećaj u karlici i kukovima su sasvim normalna pojava u kasnoj trudnoći i predstavljaju način na koji se telo trudnioce priprema za nesmetan porođaj;

Kontrakcije – U 35. nedelji trudnoće verovatno ćete primetiti da se broj kontrakcija povećava. Ponekad deluje gotovo neverovatno koliko one mogu biti snažne i koliko stomak trudnice zapravo može da izdrži. Kontrakcije su dobar znak, samo treba da pažljivo pratite kako se razvijaju. Savetuju se odmaranje i relaksacija u periodima kada se dešavaju, kao i konzumiranje većih količina vode. Brakston Hiks kontrakcije se javljaju u ranijoj trudnoći, ali ih ne osećaju sve žene; to je specifična senzacija stezanja, pri čemu stomak postaje jako tvrd. One jesu način na koji se telo takođe priprema za porođaj, ali nisu porođajni trudovi.

 • Brakston Hiks kontrakcije nemaju određeni ritam i traju kratko, a njihov intenzitet se ne pojačava, što je glavna razlika između takvih kontrakcija i pravih trudova;

Šta se dešava u stomaku tokom 35. nedelje?

U ovom periodu trudnoće stomak raste; samo telo trudnice i beba u njemu se razvijaju i uvećavaju. Kada dostigne ovu nedelju trudnoće, materica je uvećana čak hiljadu puta u odnosu na svoju prvobitnu veličinu, što zvuči neverovatno gotovo svakome, ali za samu trudnicu je osećaj još snažniji; verovatno vam se čini da je vaša materica uvećana milion puta.

Do trenutka porođaja je za očekivati da majka dobije oko 0.2 kg svake nedelje. Ovaj period je dobro vreme da se preispitaju mogući znaci porođaja; možda deluje da je preterano rano, ali prevremeni porođaj takođe postoji kao mogućnost. Oko 11% majki koje nose jednu bebu rađa prevermeno, dok sličan razlog za sumnju imaju i trudnice sa blizancima u 35. nedelji. Simptomi prevremenog porođaja su alarm za odlazak u bolnicu.

U nastavku prelazimo takve simptome i znake, one koji ukazuju na stvarni porođaj i hitnu intervenciju. To su sledeći simptomi.

Pucanje vodenjaka – Svi znamo da je pucanje vodenjaka klasičan znak da porođaj počinje. Prilikom pucanja vodenjaka dolazi do pojave koja bukvalno izgleda kao izbacivanje velike količine vode odjednom i lako se razlikuje od lučenja vaginalnog sekreta. Može da se odvija na više načina; nekada izgleda baš kao na filmskom platnu (kada telo izbaci veću količinu vode u jednom naletu) ili da se dešava sporo (kao kapanje koje nastavlja da traje).

Bolne kontrakcije – Pomenute Brakston Hiks kontrakcije se veoma razlikuju od ‘pravih’ kontrakcija, odnosno trudova. U slučaju da u 35. nedelji iznenada dođe do pojave snažnog bola u predelu stomaka ili u leđima, to može da znači da je ipak došlo vreme za porođaj. Ove kontrakcije su snažne i osećaju se kao bol, a ne kao stezanje, što je slučaj sa kontrakcijama koje inače prate veći deo trudnoće.

Regularne kontrakcije – Dakle, regularne kontrakcije se dešavaju redovno i one ne prestaju; samo će vremenom postajati sve učestalije i više bolne. Lekar će najverovatnije objasniti budućoj majci u kom trenutku bi trebalo da obrati više pažnje na kontrakcije i da potraži pomoć. Jedno od uobičajenih pravila jeste da treba potražiti lekarsku pomoć onda kada je razmak između kontrakcija oko 5 minuta, za prvu trudnoću. Ukoliko trudnoća nije prva, savetuje se da se ranije zatraži pomoć; kada su kontrakcije na 10 do 15 minuta. Uobičajeno je da drugi ili neki sledeći porođaj traju kraće nego prvi.

U slučaju da niste sigurni da li zaista imate neki od ovih simptoma i nalazite se u 35. nedelji trudnoće ili imate neke druge prateće pojave ili simptome koje ne znate kako da rastumačite, uvek pozovite svog lekara. Pravovremena konsultacija sa stručnim licem upućenim u vaš slučaj jeste od vitalnog značaja za što lagodniji porođaj i rođenje zdrave bebe.

Pregledi u 35. nedelji trudnoće

U ovom periodu, bebin sluh je već jasno formiran i ona može da reaguje na visokofrekventne tonove. Ukoliko majka nosi dečaka, na ultrazvučnom snimku u toku 35. nedelje već se mogu uočiti gotovo sasvim razvijeni testisi.

Možda uopšte niste razmišljali o tome, a za svaku mamu takvo saznanje deluje kao pravo malo čudo! U toku ove nedelje ili sledeće, praktikuje se testiranje na streptokoku grupe B. Test se izvodi tako što lekar uzima bris vagine i rektuma i laboratorijski ga analizira na prisustvo ove bakterije.

 • Test na streptokoku grupe B je uobičajena procedura i ova bakterija je veoma česta pojava. Ona ne utiče na majčino zdravlje, ali može da bude opasna za bebu, ukoliko su joj on ili ona izloženi na porođaju;

U slučaju da test pokaže da majka ima ovu bakteriju, sprovodi se klasično lečenje antibioticima, kako bi se sprečilo da beba dođe u kontakt sa tim mikroorganizmom. To je standardna i delotvorna procedura u pomenutoj situaciji.

ISHRANA U 35. NEDELJI TRUDNOĆE

U periodu poodmakle trudnoće tipično je da prestanu nagli naleti nezasite gladi, pošto je beba sada već dovoljno velika i vrši se pritisak na dijafragmu. To izaziva i pojavu žgaravice, nadutosti, oticanja, zatvora i drugih tegoba koje mogu da budu prilično frustrirajuće.

Osećaj stalne iscrpljenosti, problemi sa spavanjem i oticanje takođe su uobičajeni u ovom periodu. Zbog toga je zdrava i balansirana ishrana vrlo važna, kao, uostalom, u svakoj fazi same trudnoće i života uopšte. U suštini, trudnicama se u 35. nedelji ne savetuje nikakva drastično drugačija ishrana od ostatka trudnoče, no ima saveta i predloga koji mogu da pomognu.

Gvožđe i kalijum

Važno je da se u ovom periodu unosi dovoljno gvožđa, zato što beba u toku trećeg trimestra aktivno apsorbuje ovaj esencijalan mineral, potreban da izgradi zdrava crvena krvna zrnca. Naravno, ne treba ni da govorimo o tome koliko je adekvatan nivo gvožđa značajan za zdravlje majke; on jača imunitet, izdržljivost, mišiće i krvnu sliku održava u idealnom stanju.

Drugi važan mineral na koji treba obratiti posebnu pažnju je kalijum. Sve novorođene bebe dobijaju kalijum kako bi se mogao obavljati normalan proces zgrušavanja krvi; bebe se rađaju sa nižim nivoom kalijuma nego što ga imaju odrasle osobe, ali obično imaju sasvim dovoljno kalijuma za ovaj proces. Osim što pomaže u procesu zgrušavanja krvi, kalijum je od vitalnog značaja za pravilan rast i razvoj bebinih kostiju.

 • Trudnicama je potrebno oko 27 mg gvožđa na dan, dok ženama koje nisu trudne treba dosta manje, 18 mg dnevno;

Najbolji izvori gvožđa su crveno meso, živinsko meso i riba, a ukoliko trudnica ne konzumira životinjske proteine, do gvožđa može doći konzumacijom leguma, povrća i žitarica.

Najbolji izvori kalijuma za trudnice su zeleno lisnato povrće, biljna ulja, integralno brašno, cerealije i zelena boranija. Mali udeo kalijuma je prisutan i u mesu i mlečnim proizvodima.

Šta jesti u 35. nedelji trudnoće?

Generalno, ishrana trudnica treba da bude balansirana i da sadrži sve potrebne hranljive materije, dakle, sve grupe namirnica.

Takođe, preporučuje se izbegavanje svih stimulansa, poput kofeina, alkohola i nikotina; uzdržavanje od ovih stvari promoviše razvoj fetusa, a sprečava neželjene posledice po zdravlje same trudnice. U slučaju da se utvrdi da beba ne napreduje kako treba, to jest, da nema dovoljnu težinu pre samog porođaja, trudnica će dobiti preporučeni kalorijski unos.

Mala kilaža fetusa uvek se može popraviti dobrom ishranom, a odabir nutritivno najboljih namirnica obezbeđuje najbolju moguću negu i ishranu za bebu, kao i za majku. U nastavku govorimo o najvažnijim grupama hrane i najboljim izborima.

Proteini

Proteini su od esencijalnog značaja za ishranu trudnica. Neki stručnjaci preporučuju unos od 90 do 100 grama nemasnih proteina svakog dana. Proteini su od izuzetnog značaja za pravilan rast i razvoj fetusa, a posebno bebinog mozga. Izbor zdravih i hranljivih proteinskih namirnica je širok i uključuje različite vrste hrane. Proteini su prisutni u bademima, nemasnom živinskom mesu, junetini, ribi koja sadrži malo žive, te mlečnim proizvodima, poput sireva, mleka i jogurta. Savetuje se da u ishrani bude zastupljen bar jedan izvor proteina u svakom obroku.

Na primer, niskomasni sir ili kikiriki puter su dobre različite opcije, koje se mogu lepo uklopiti u obrok (pogodni su i za majke koje ne jedu meso).

Ugljeni hidrati

Mnogo praznih kalorija dolazi iz hrane bogate ugljenim hidratima; pre svega su to šećeri, slatkiši, procesuirane namirnice. Unos takve vrste ugljenih hidrata treba svesti na minimum kako bi se sprečilo nepotrebno dobijanje na kilaži i neadekvatna ishrana i majke i bebe.

Preporučljivo je da se konzumira hrana koja jeste kalorična, ali i hranljiva, poput mahunarki, integralnih cerealija i sušenog voća. Neke vrste povrća, poput krompira, kukuruza i graška takođe treba konzumirati, ali umerenno, pošto spadaju u skrobnu grupu.  Između 5 i 6 porcija povrća i 6 do 8 porcija zdravih žitarica se okvirno preporučuju, ali konkretne količine zavise od određenog broja ukupnih kalorija koji je preporučen trudnici, u skladu sa njenim potrebama.

Zdrave masnoće

Hrana bogata zasićenim mastima treba da bude izbačena iz ishrane tokom trudnoće; ovo se savetuje i inače, kao važna preventiva različitih zdravstvenih komplikacija. Zdrave masnoće, naprotiv, treba unositi, zato što su one korisne za razvoj bebe i za majčino zdravlje. Dve do tri porcije zdravih masnoća na dan su uobičajena preporuka.

Dobar izbor takvih masnoća su maslinovo ulje, orašasti plodovi i puteri od njih, avokado. Dodatne porcije zdravih masnoća se preporučuju u slučajevima kada je potrebno povećati bebinu težinu u toku same trudnoće.

Šećeri

Već smo pomenuli da ne treba konzumirati slatkiše i drugu prerađenu hranu bogatu praznim kalorijama, a siromašnu korisnim nutrijentima. Sveže voće može da bude izuzetno korisna poslastica tokom trudnoće (i inače) i da obezbedi i majci i bebi zdrave i prirodne šećere. Deserti koji sadrže puno dodatog šećera ni na koji način ne doprinose zdravlju majke i bebe i ne obezbeđuju nikakve korisne i potrebne sastojke.

Hrana bez šećera se savetuje u umerenim količinama, ali je najbolja opcija zasladiti se konzumacijom svežeg voća ili eventualno crnom čokoladom. Dve do tri porcije ‘zdravih’ šećera se smatraju adekvatnim. Slatkiše treba ograničiti na male porcije od oko 100 kalorija, ne više, jer one neće biti korisne za bebu, a mogu samo da doprinesu gomilanju nepotrebnih kilograma za majku.

Dodatni saveti u vezi ishrane

Većina trudnica nalazi da im najviše prija da konzumiraju više malih i čestih obroka tokom celog dana. To čak može da uključuje i neki zalogaj u sred noći; stalna konzumacija malih količina (zdrave) hrane pomaže tome da se unese adekvatan broj kalorija bez primoravanja trudnice da jede velike i obilne obroke. U poznoj trudnoći je to teško, zbog nelagodnosti uzrokovane rastom bebe i svih pratećih pojava.

Naravno, uvek je važno održavati broj kalorija dovoljnim, a ne preteranim; ukoliko se unese više nego što je potrebno, one će se pretvoriti u suvišne kilograme. Višak kilograma može da dovede do komplikacija samog porođaja.

 • Trudnicama je potrebno nešto više kalorija dnevno, nego drugim ženama, ali taj broj nije više od dodatnih 200 do 400 kalorija, u zavisonosti od individualne potrebe i procene lekara. Veći dodatak se preporučuje samo ako je težina fetusa zaista niska i ako lekar proceni da je to potrebno;

Osećaj žgaravice, nadimanja i zatvor su česti simptomi koji prate trudnoću, posebno u poodmaklom periodu, pa je dobro preduzeti određene mere kako bi se ove pojave ublažile.

Nekoliko prostih saveta može pomoći da se umanje tegobe uzrokovane hormonalnim i fizičkim promenama, a koje utiču na varenje, kao i da se obezbedi adekvatan unos hranljivih materija i njihovo najefikasnije iskorišćavanje.

 • Izbegavajte masnu, začinjenu hranu, slatkiše, stimulanse, citruse i kafu;
 • Konzumirajte male, česte obroke i jedite sporo, uz temeljno žvakanje hrane;
 • Sedite pravo dok jedete, kako biste sprečili pojavu nadimanja;
 • Konzumirajte hranu bogatu dijetnim vlaknima, kako biste sprečili zatvor;
 • Konzumirajte sve grupe hrane, posebno one bogate potrebnim nutrijentima;

U slučaju kada postoji određeni problem vezan za trudnoću, kao što je restrikcija intrauterinoskog rasta, nema puno toga što se može učiniti da se pomogne da beba dobije na kilaži. Folna kiselina je apsolutni imperativ koji treba da se nađe među prenatalnim vitaminima koji su obavezni za svaku trudnicu, a savetuju se i pre začeća, ukoliko je moguće.

Ostali suplementi i dodaci se uzimaju u konsultaciji sa lekarom, u zavisnosti od konkretnog zdravstvenog stanja majke, njene ishrane i drugih faktora.

Sponzorisano:

loading...
Loading...