Lifestyle

Kako skuvati jaja i koliko dugo se kuvaju + ideje za farbanje jaja za Uskrs

Postupak kuvanja jaja, zapravo nije u potpunosti tako jednostavan kako se to naizgled čini i kako se unapred pretpostavlja.

Naime, da bi postupak kuvanja jaja rezultirao time da se jaja lepo skuvaju, da budu ukusna nakon kuvanja, da njihova ljuska u međuvremenu ne pukne i da ona mogu lako i lepo da se oljušte, potrebno je pridržavati se određenih pravila, koja se mogu definisati kao izuzetno korisni i svima potrebni saveti u vezi kuvanja jaja.

O kojim konkretno pravilima, to jest savetima u vezi kuvanja jaja je reč, ali i o tome na koje sve načine možete ofarbati kuvana jaja, pročitajte u nastavku teksta.

Kako skuvati jaja i koliko dugo se jaja kuvaju?

Korak kojem je prvo potrebno pristupiti onda kada želite da skuvate jaja, jeste da jaja stavite u odgovarajuću praznu posudu za kuvanje. Mnoge domaćice greše već pri ovom koraku i postupaju tako da jaja stavljaju u posudu u koju je već sipana voda. Kada se jaja stavljaju u posudu u koju je već sipana voda, ona lako mogu da se “sudare” i njihova ljuska tako može da napukne.

Dakle, iz tog razloga, jaja uvek treba stavljati u praznu posudu za kuvanje. Pritom, preporučuje se da jaja koja želite da skuvate prethodno bar pola sata budu izložena sobnoj temperaturi, a ne temperaturi frižidera, kako bi se brže i pravilnije zagrevala u toku procesa kuvanja.

Kada ste jaja stavili u posudu za kuvanje, tek onda u tu posudu sipajte i vodu. Voda koju sipate, takođe prethodno treba da odstoji na sobnoj temperaturi i ne treba da bude ni hladna ni topla. Hladna voda, može bespotrebno produžiti postupak kuvanja jaja, dok topla voda može uticati na to da se jaja prekuvaju. Količina vode u posudi za kuvanje jaja treba da bude tolika da za jedan do jedan ipo centimetar prelazi površinu jaja koja ste prethodno ubacili u posudu.

Kada ste sipali vodu u posudu za kuvanje u nju sipajte i odgovarajuću količinu kuhinjske soli, kao i odgovarajuću količinu jabukovog ili alkoholnog sirćeta. Konkretno, ukoliko želite da skuvate do deset jaja, potrebno je da količina soli i količina sirćeta budu izmerene sa po jednom kafenom kašikom. Ukoliko želite da skuvate više od deset jaja, količina soli i količina sirćeta treba da budu izmerene sa po jednom supenom kašikom.

Značaj dodavanja soli i sirćeta u vodu u kojoj se kuvaju jaja, ogleda se u tome, što se na taj način omogućava da ljuska na jajima ostane cela u toku kuvanja jaja i da se eventualno prisutne pukotine na ljuskama zatvore već na samom početku procesa kuvanja jaja. Takođe, so i sirće doprinose tome da se jaja nakon kuvanja lakše i brže oljušte.

Kada ste obavili sve prethodno navedene i opisane korake, posudu sa jajima stavite na ringlu i ringlu uključite na srednji stepen zagrevanja, a zatim posudu poklopite odgovarajućim poklopcem.

Jaja treba da se kuvaju sve dok voda u posudi ne proključa i za vreme njihovog kuvanja, ne treba sklanjati poklopac sa posude i ni na koji način jaja ne treba okretati niti prevrtati.

Onda kada voda proključa, postupak kuvanja jaja možete završiti na dva načina koja zavise od toga da li želite da dobijete rovito ili tvrdo kuvana jaja.

Kako dobiti rovito kuvana jaja?

Ukoliko želite da dobijete rovito kuvana jaja, nakon što je voda u kojoj se jaja kuvaju proključala, posudu pomerite sa ringle, ali poklopac sa nje nemojte sklanjati narednih 5 do 7 minuta.

Tek nakon 5 do 7 minuta skinite poklopac sa posude i pažljivo prospite vrelu vodu iz nje, a umesto vrele vode u posudu sipajte hladnu vodu kako bi jaja mogla da se ohlade. Proces hlađenja možete ubrzati tako što ćete u posudu u kojoj se jaja hlade u hladnoj vodi dodati i nekoliko kockica leda. Kada primetite da se voda u posudi ugrejala, prospite je i zamenite je novom količinom hladne vode u koju ćete takođe dodati nekoliko kockica leda.

Ono što takođe možete uraditi u cilju ubrzavanja procesa hlađenja kuvanih jaja, jeste da jaja prebacite u frižider nakon što su odstajala u prvoj turi hladne vode koju ste sipali u posudu.

loading...

Tek nakon što su jaja dovoljno ohlađena, pristupite njihovom ljuštenju.

Kako dobiti tvrdo kuvana jaja?

Ukoliko želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, nakon što je voda u kojoj se jaja kuvaju proključala, posudu sa jajima nemojte pomerati sa ringle i sa nje nemojte skidati poklopac, već samo isključite ringlu i sačekajte da prođe 10 minuta pre nego što posudu pomerite sa ringle, pre nego što sa nje skinete poklopac i pre nego što vrelu vodu u posudi zamenite hladnom vodom u koju je potrebno dodati nekoliko kockica leda.

Postupak daljeg hlađenja tvrdo kuvanih jaja, treba da obavljate na identičan način kao i postupak hlađenja rovito kuvanih jaja.

Kako i u kojoj meri svežina jaja utiče na proces kuvanja jaja?

Ono što je važno napomenuti, jeste da svežina jaja u značajnoj meri utiče na proces kuvanja jaja, tačnije na način na koji će se taj proces odvijati.

Naime, što su jaja svežija to je manja verovatnoća da će njihova ljuska pući u toku kuvanja. Takođe, kada se jaja koja su sveža skuvaju, kada se oljušte i kada se preseku, ona su karakteristična po tome što je njihovo žumance pozicionirano tačno na sredini i što je žuto do narandzasto bez primesa zelenkaste boje. Konkretna boja žumanceta koja kao što smo upravo naveli kod svežih jaja može varirati od drečavo žute do drečavo narandzaste nijanse, zavisi od rase kokošaka ili uopšteno živine koja je snela jaja, ali i od načina ishrane kokošaka i uopšteno živine koja je snela jaja.

Jedina mana svežih jaja, jeste to što se nakon kuvanja teže ljušte, tačnije što se u toku njihovog ljuštenja njihova ljuska teško odvaja od površine belanceta i što samim tim dolazi do kidanja belanceta.

Kako bi se takav problem izbegao, u vodu u kojoj kuvate sveža jaja, možete dodati jednu ravnu kafenu kašiku sode bikarbone. Naime, soda bikarbona u toku kuvanja jaja povećava PH vrednost sadržaja belanceta i doprinosi tome da se belance ne lepi za ljusku. Ipak, mnoge osobe izbegavaju dodavanje sode bikarbone u vodu u kojoj se kuvaju jaja iz razloga što se na taj način može dogoditi da se u izvesnoj meri promeni aroma jaja, to jest da se jaja u nešto većoj meri osećaju na sumpor.

Kada su u pitanju jaja koja nisu maksimalno sveža, tačnije koja su pre kuvanja stajala u frižideru bar nekoliko dana, takva jaja se neuporedivo lakše ljušte nakon kuvanja, ali je njihova mana to što su sklonija pucanju u toku kuvanja, kao i to što njihovo žumance nije pozicionirano srazmerno na sredini i što može imati primesu zelene nijanse.

Farbanje uskršnjih jaja – predlozi

Tehnike farbanja jaja su sve brojnije iz godine u godinu i samim tim, među njima možete odabrati onu koja vam najviše odgovara i koja je u datom trenutku najviše prilagođena vašim očekivanjima. Naime, na vašoj odluci je da li ćete se opredeliti za najkreativniju, za najzahtevniju, za najpraktičniju ili možda za jednostavno najlakšu tehniku farbanja jaja.

Kako bi smo vam pomogli da se opredelite za pravu tehniku, sa vama ćemo podeliti provereno dobre ideje za farbanje jaja, a paralelno ćemo vam dati i nekoliko predloga koji će vam pomoći da pronađete odgovor na pitanje “kako ukrasiti jaja?”.

Farbanje jaja u lukovini

Farbanje jaja u lukovini, predstavlja jednu od najstarijih i najčešće primenjivanih tehnika farbanja jaja, bar kada je reč o farbanju jaja prirodnim bojama.

Farbanje jaja u lukovini, obavlja se na sledeći način:

Dno posude u kojoj će se jaja kuvati, najpre se prekrije sa nekoliko slojeva ljuske od crnog luka. Zatim, preko toga se slože jaja, a preko jaja se stavi još nekoliko slojeva ljuske od crnog luka. Nakon toga, posuda se nalije vodom koja je prethodno stajala na sobnoj temperaturi, a u vodu se doda odgovarajuća količina soli i odgovarajuća količina jabukovog ili alkoholnog sirćeta (ukoliko na ovaj način kuvate i farbate do 10 jaja, količina soli i sirćeta treba da je izmerena sa jednom kafenom kašičicom, a za veću količinu jaja koristi se jedna ravna supena kašika soli i jedna supena kašika sirćeta).

Posuda sa jajima se zatim stavi na ringlu koja se uključi na srednji stepen zagrevanja i jaja se kuvaju kao i pri uobičajenim okolnostima, tačnije na način i u trajanju koje smo kroz prethodni deo teksta već naveli i opisali. Kada se završi proces kuvanja jaja, jaja se pažljivo uz upotrebu supene kašike vade iz posude i stavljaju se na prethodno pripremljen kornet od jaja ili na papirni ubrus da se ohlade. Prilikom vađenja jaja iz posude u kojoj su kuvana na njihovoj kori ćete uočiti finu svetlo do tamno braonkasto crvenkastu boju i to će značiti da su jaja uspešno ofarbana u lukovini.

Na identičan način kao lukovinu, to jest ljusku od luka, za farbanje jaja možete upotrebiti i koprivu, tačnije listove koprive. Jedino što je važno ukoliko se odlučite za tako nešto, jeste da upotrebite nešto veću količinu listova koprive i da vodite računa o tome da vas kopriva ne ožari dok je stavljate u posudu.

Farbanje jaja cveklom

Još jedan od načina da jaja ofarbate prirodnim bojama, jeste da upotrebite cveklu. Farbanje jaja cveklom, obavlja se na sledeći način:

Najpre se jedna do dve sveže cvekle srednje veličine operu i sa njih se odstrani gornji i donji površinski deo. Zatim, cvekle se preseku najpre poprečno na pola, a zatim se svaka polovina preseče na četiri dela. Tako iseckani komadi cvekle, stave se na dno posude, preko toga se stave jaja i sve to se prelije vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi i u koju se doda so i sirće.

Nakon toga, posuda se stavi na ringlu, koja se uključi na srednji stepen zagrevanja. Sve to, kuva se sve dok voda ne provri, a nakon toga, ringla se isključi i posuda na njoj se ostavi još oko 2 minuta. Nakon 2 minuta, posuda se pomeri sa ringle, ali se topla voda iz nje ne prosipa i ne menja se hladnom vodom, već se sve to ostavi da odstoji još oko 10 minuta. Nakon 10 minuta, jaja iz posude se pažljivo vade supenom kašikom i kao u prethodno opisanom slučaju stavljaju se na prethodno pripremljen kornet za jaja ili na papirni ubrus i ostavljaju se da se ohlade.

Kako ukrasiti uskršnja jaja?

U toku farbanja, uskršnja jaja možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih pre nego što ih stavite u posudu sa lukovinom, sa koprivom ili sa cveklom obložiti sa listićima različitih biljaka i to tako što ste listiće stavili na određene delove ljuske.

Da bi listići bili i ostali zalepljeni za površinu ljuske, potrebno je da preko njih, kao i preko celog jajeta navučete najlon čarapu i da na takav način jaje po jaje zavežete u najlonsku čarapu tako da čarapa čvrsto obuhvata ljusku i da listiće drži pričvršćenim za ljusku.

Tek onda, jaja sa sve listića i uvezana u najlonsku čarapu stavite u posudu u kojoj ćete ih kuvati i farbati i kuvajte ih i farbajte ih na načine koje smo prethodno opisali, dakle u lukovini, sa koprivom ili sa cveklom. Kada završite postupak kuvanja i farbanja jaja i kada sa jaja skinete najlonsku čarapu i listiće biljaka, na mestima na kojima su se nalazili pričvršćeni listići ostaće šare u obliku tih listića.

Takođe, uskršnja jaja možete ukrasiti i tako što ćete ih ofarbati, tačnije izšarati voskom.

Farbanje jaja voskom

Farbanje jaja voskom, mnogima se čini kao izuzetno komplikovan i za izvođenje težak postupak koji zahteva mnogo veštine i iskustva. Međutim, zapravo nije tako i ukoliko savladate samo nekoliko osnovnih pravila, farbanju jaja voskom moći ćete da pristupite kao da ste to radili čitavog života i kao da ste u tome vrhunski profesionalac.

Evo kako se zapravo farbaju jaja voskom:

Potrebno je da najpre obezbedite jedan komad prirodnog pčelinjeg voska, jednu sveću od prirodnog pčelinjeg voska, jednu drvenu olovku, jednu čiodu sa okruglom metalnom glavom i jaja koja na ovaj način želite da farbate.

Kada ste obezbedili sve što smo naveli da vam je potrebno, najpre skuvajte jaja i ostavite ih da se hlade. Za to vreme, u drvenu olovku zabodite čiodu tako da bude dobro pričvršćena i stabilna. Zatim, kada su se kuvana jaja dobro ohladila i kada samim tim možete da ih držite u rukama, pristupite njihovom farbanju voskom. U tom cilju, najpre zapalite sveću od prirodnog pčelinjeg voska i pustite je da se razgori. Dok se sveća razgoreva, iznad njenog plamena nanesite komad prirodnog pčelinjeg voska i okrećite ga tako da se učađavi sa svih strana usled uticaja plamena i da postane crn i omekšan. Pritom, vodite računa o tome da plamen sveće ne bude preblizu komadu voska, kako se komad voska ne bi u potpunosti istopio. Čađavi komad voska, potom zalepite na nokat palca leve ruke ukoliko ste desnoruki ili na palac desne ruke ukoliko ste levoruki.

Kada ste sve to obavili, uzmite jaje u ruku na kojoj vam je nokat na koji ste zalepili čađavi vosak, a drugom rukom držite olovku u koju je zabodena čioda.

Zatim, vrh čiode kratko i direktno izložite plamenu sveće da se zagreje, a zatim ga umočite u čađavi vosak koji vam je zalepljen na nokat, pa ga opet vrlo kratko (svega jednu do dve sekunde) izložite direktnom plamenu sveće i onda njegovom površinom šarajte po ljusci jajeta, sve dok ostaje trag čađavog voska. Kada se trag izgubi, ponovite identičan postupak i tako sve dok ne izšarate najpre celo jaje koje vam je u ruci, a potom i sva ostala jaja koja želite.

Način na koji ćete šarati jaja, tačnije oblici koje ćete na ovaj način formirati na površini svakog jajeta, zavisi od vaše želje i od mere u kojoj ste kreativni.

Kako bi efekat ovakvog farbanja jaja bio što više izražen, preporučujemo vam da koristite bela jaja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...