Čajevi Zdravlje

Uvin čaj – lekovita svojstva, za žene, za zdravlje i recept

Jedan od najpoznatijih čajeva jeste upravo uvin čaj, iz razloga što ga lekari neretko preporučuju umesto nekog drugog leka na hemijskoj bazi. Uvin čaj se pre svega koristi za probleme urinarnog trakta, ali njegova primena se tu ne zaustavlja.

Ima pozitivan učinak na čitav organizam, ali ono za šta je specijalizovan, jesu upravo urinarne infekcije i ženski problemi, zbog čega se preporučuje svim ženama. Takodje, muškarci bi trebalo da ga piju što češće, naročito oni koji imaju problema sa prostatom.

Uvin čaj, kao što smo već pomenuli, urolozi preporučuju veoma često, zbog toga što ima snažno dejstvo i za veoma kratko vreme leči sve probleme urinarnog trakta. Osim toga, uz pomoć uvinog čaja možete rešiti i odredjene probleme sa digestivnim traktom. Dakle, pre nego što posegnete za nekim lekom usled urinarnih infekcija i slično, potražite uvin čaj i počnite sa njegovom primenom.

Svakako, uvin čaj mora da se konzumira pod odredjenim uslovima, kako bi imao snažno i efikasno dejstvo. Zapravo, pije se gotovo kao i svaki drugi čaj, ali je bitno uz šta i kada ga konzumirate.

O tome kako da na najbolji način upotrebite uvin čaj, i detaljnije o njegovim lekovitim svojstvima, pročitajte dalje u tekstu. Napisaćemo i par recepata uz pomoć kojih ćete moći da pripremite odlučan uvin čaj.

Uvin čaj – lekovita svojstva

Čuva urinarni trakt – Kako smo već više puta pomenuli u samom uvodu, uvin čaj, zbog njegovog sastava, prilagodjen je lečenju urinarnog trakta. Tačnije, u sastav urinarnog trakta ulaze glikozidi, tanini i flavonoidi koji uvinom čaju daju svojstva antioksidanta. Zbog toga uvin čaj i ima tako snažno dejstvo na sve bakterije i gljivice koje se mogu javiti u urinarnom traktu.

Osim toga, uvin čaj sadrži i arbutin, koji pomaže da se smanje upale i bolovi. Tako će, zahvaljujući njegovim sastojcima, redovna upotreba uvinog čaja za kratko vreme dati odlične rezultate. Svi sastojci su snažni pa tako i sam uvin čaj čine najboljim za sve probleme urinarnog trakta.

Osim bakterija i infekcija, uvin čaj može vidno da smanji ili izleči cistitis, i bolesti slične toj. Efikasnost uvinog čaja za lečenje bolesti urinarnog trakta dokazala su brojna iskustva različitih korisnika.

Ima diuretičko dejstvo – Još jedan način na koji uvin čaj čuva naš urinarni sistem, jeste taj da izbacuje višak vode iz organizma, odnosno čisti bešiku od nakupljenih toksina. Uvin čaj deluje kao prirodan diuretik, odnosno, izbacuje natrijum u bešiku odakle se izbacuje putem mokraće. Višak vode u orgaznimu može da izazove brojne probleme, tako da dolazi do oticanja pojedinih organa, a najčešće ruku i nogu. Uz pomoć uvinog čaja lako izbacite vodu iz organizma i sačuvajte njegovo zdravlje.

Čuva digestivni trakt – Uvin čaj je još poznat i po tome što uspešno rešava probleme digestivnog trakta, a najčešće dijareju. Onda kada je dijareja učestala može dovesti do drugih brojnih problema. Česta dijareja može da izazove malaksalost organizma, kao i bolesti poput anemije i anoreksije, ali i da poremeti normalno funkcionisanje obolele osobe. Pravilan rad digestivnog trakta od velikog je značaja, jer sve počinje i završava se sa hranom u našem organizmu.

Onda kada naša creva pravilno rade, redovno uzbacuju toksine iz organizma. Toksini su glavni uzrok nastanka mnogih bolesti, a takodje i svim malignih promena, kao i raka.

Zdrava ishrana i redovna upotreba uvinog čaja svodi pojavu bilo koje bolesti na minimum, jer onda kada su naša creva zdrava, zdrav je i čitav organizam. Njihov pravilan rad obezbedjuje miran stomak, bez nadutosti i gasova. Takodje omogućava redovno pražnjenje creva, i normalnu stolicu.

Reguliše pritisak – Visok i nizak pritisak su takodje veoma neugodni, jer ih prate simptomi poput vrtoglavice, nesvestice i iznemoglosti. Takodje zamora i generalno lošeg načina života. Redovna upotreba uvinog čaja pomoći će vam da regulišete krvni pritisak, i time sprečite srčani udar i bolesti kardiovaskularnog sistema. Uvin čaj za veoma kratko vreme reguliše krvni pritisak, u šta ćete se uveriti jedino njegovom pravilnom upotrebom.

Leči bolesti prostate – Svi problemi sa prostatom se takodje lako rešavaju uz pomoć uvinog čaja. Često mokrenje noću, a i u toku dana, znatno može poremetiti život jednog muškarca. Sa problemima prostate, dolaze i problemi sa samopouzadnjem i opadanjem libida. Uvin čaj pomoći će vam da rešite probleme sa prostatom, a samim tim i ostale probleme koje oni povlače.

Leči ženske probleme – Kada kažemo ženski problemi, mislimo na menstruaciju i sve probleme reproduktivnih organa kod žena. Upala jajnika, ciste i miomi mogu da smanje plodnost kod žene. Takodje, mogu izazvati obilne i duge menstrualne cikluse, praćene velikim bolom. Redovna konzumacija uvinog čaja sprečiće pojavu navedenih poremećaja, a ukoliko ih već imate značajno će smanjiti njihove simptome. Uvin čaj se već decenijama koristi kao najbolji lek za sve ženske probleme.

loading...

Uvin čaj – upotreba

U nekim od prethodnih tekstova smo već govorili o baznoj i kiseloj sredini organizma. Za sve one koji nisu upućeni, ponovićemo još jednom da je ljudski organizam blago-bazan (alkalan). Iz tog razloga, ishrana čoveka bi trebalo da sadrži 20-40% kiselih namirnica, i 60-80% baznih, odnosno alkalnih namirnica.

Kada kažemo kisele namirnice, ne mislimo na one koje su kiselog ukusa, već one koje su po Ph vrednosti kisele. Takodje, namirnice koje su Ph bazne se smatraju baznim.

Ovo pominjemo iz razloga što želimo da napomenemo da se sve bolesti stvaraju isključivo u kiseloj sredini organizma. Onda kada je organizam bazan, bolesti veoma teško nastaju. Isto tako, onda kada je u organizmu visoka kiselost izlečenje je teško i gotovo nemoguće, dok je sa druge strane veoma lako izlečiti organizam koji je pretežno bazan.

Isto važi i kada je primena uvinog čaja u pitanju. Da bi on imao najbolje i efikasno dejstvo, potrebno je da vaš organizam bude blago-bazan. S toga, pre upotrebe uvinog čaja, bitno je izmeniti ishranu. Bazirajte vašu ishranu prema procentima koje smo naveli gore, a koje su namirnice bazne, a koje kisele, možete naći na našem sajtu.

Onda kada je u mokraći povećana kiselost, teško je izlečiti bolesti urinarnog trakta. Takodje, kada je povećana kiselost čitavog organizma, teško je izlečiti bilo koju nastalu bolest, koju biste inače mogli da izlečite uz pomoć uvinog čaja.

Kako biste za kratko vreme postigli blago-baznu sredinu organizma, svako jutro popijte čašu nezasladjene limunade. Zapravo, korišćenje limunade preporučuje se svima, upravo zbog toga da ne bi došlo do povećane kiselosti organizma. Preporučuje se do 1 litar limunade dnevno, i svim bolestima možete reći zbogom. Zbog čega je to tako? Zbog toga što je limun visoko bazna namirnica, i upravo zbog toga doprinosi baznoj sredini organizma.

Još jedna namirnica koja je visoko bazna jeste soda bikarbona (bez aluminijuma), koju takodje treba razmutiti u čašu vode i popiti svako jutro.

Za najbolje rezultate kombinujte limun i sodu u toku dana, ali nemojte piti više od 1 litar sveukupno, jer je to sasvim dovoljno za zdravlje organizma.

Dakle, da zaključimo – uvin čaj koristite uz pravilnu ishranu, i rezultati sigurno neće izostati.

Uvin čaj – priprema

Baš kao i gotovo svi drugi čajevi, i uvin čaj se veoma lako priprema. Sve što vam je potrebno jesu listići ovog čaja i topla voda. Za najbolji efekat preporučujemo da kupite uvin čaj sa celim listovima, jer su u njima sadržani sastojci u punoj formi. Onda kada su listovi usitnjeni, njihova lekovitost se smanjuje.

Listove čaja jednostavno prelijte toplom vodom i ostavite da odstoje do pola sata, nakon toga čaj procedite i popijte. Ono što je bitno naglasiti jeste da čaj ne smete zasladjivati već bi trebalo da ga popijete bez ikakvih dodataka. Iako ukus uve nije baš prijatan, jedino tako će imati punu efikasnost.

Takodje, uvin čaj je potrebno da pijete tri puta dnevno, do 2 nedelje (nakon toga napravite pauzu od nedelju dana). Prve rezultate ćete videti već nakon 2-3 dana, ukoliko se pridržavate svega što smo već naveli do sada. Ukoliko vam je ishrana i dalje loša, pritom ne konzumirate redovno uvin čaj, ne smete očekivati dobre rezultate.

Zdravlje urinarnog i reproduktivnog sistema je od velikog značaja, mislite dugoročno, i potrudite se da vašu ishranu i sam način života popravite koliko je to moguće.

Pominjali smo limun i sodu kao alkalizatore, i glavne saveznike u borbi protiv svih bolesti urinarnog trakta. Čašu limunade ili sode popijete nekih pola sata pre nego što ćete popiti čaj, kako bi organizam postao bazan i tako čaj najbolje delovao. A već smo govorili da je najbolje da organizam stalno bude blago-bazan, kako biste izbegli mnoge bolesti, pa i same bolesti urinarnog trakta i ostale gore navedene.

Uvin čaj – neželjena dejstva

Kao i kod gotovo svih ostalih čajeva i namirnica generalno, ni uva se ne sme koristiti preterano. Takodje, jedino njenom pravilnom upotrebom o čemu smo pisali do sada, možete očekivati i postići dobre rezultate.

Ipak, uvin čaj sigurno neće baš svima odgovarati i svima dati iste rezultate. Iako su šanse mnogo veće ako se pridržavate odredjenih pravila, i dalje ne mora imati pun efekat kao kod nekog drugog. Svakako da uvin čaj daje dobre rezultate, ali će kod nekoga dati manje kod nekoga više.

Uvin čaj ne smete konzumirati ukoliko ste trudni. Dakle, trudnice ne smeju da konzumiraju uvin čaj, iz razloga što može da ošteti plod zbog pojedinih sastojaka koji su izuzetno snažni. Ne zove se džabe drugo stanje, pa zbog toga morate uvek nešto drugo iznalaziti i ne smete upotrebljavati baš sve kao i ostali ljudi. Vodite računa ukoliko ste trudni, a uvin čaj jedino možete piti ukoliko vam vaš lekar, odnosno ginekolog to preporuči.

Urinarne infekcije su tokom trudnoće česte, ali postoje adekvatne zamene za uvin čaj tokom tih dana.

Takodje, uvin čaj se ne preporučuju ni doiljama, upravo zbog tih snažnih sastojaka, koji se putem mleka mogu preneti na bebu i tako izazvati odredjene reakcije.

Uvin čaj se ne preporučuje ni deci ispod 12god, jer je njihov organizam još uvek slabašan za tako jako dejstvo koje izaziva uvin čaj.

Svakako se pre upotrebe ovog čaja konsultujte sa lekarom, i urologom, koji će vam dati najbolje savete u skladu sa stepenom vašeg oboljenja kao i u skladu sa vašim godinama i možda ostalim bolestima ukoliko ih imate.

Zaključak

Potrudili smo se da iznesemo što više informacija o samom uvinom čaju i o njegovom dejstvu na organizam. Kao što možete da zaključite, koristi se za razne probleme organizma, a najčešće za probleme mokraćnih puteva, bešike, jajnika i prostate.

Reprodukcija je veoma bitna stvar, kao što već svi znamo, porodica i deca su mnogima najveća želja u životu. Zbog toga biste trebali da razmišljate dugoročno. Možda vam sada deluje bezazleno da vodite računa o ishrani i samom načinu života, ali onda kada bude došlo vreme da mislite o tome, možda će biti kasno.

Bilo da ste mladji ili stariji, trebalo bi da povedete računa o svom organizmu, a što pre se osvestite i pružite svom organizmu ono što mu je neophodno, duže ćete biti zdravi i srećni. Svakako da zdrav i jak organizam povlači sa sobom sreću i stanje zadovoljstva.

Uvin čaj vam može biti odličan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti, ali i okidač za zdrav način života. Kao što smo već naveli, potrebno je da organizam bude blago-bazan, a to ćete postići jedino pravilnom ishranom, i tako što ćete izbaciti iz upotrebe belo brašno, so i šećer koji su naši najveći neprijatelji.

Dovoljno količine vode dnevno, zatim limunade (ili sode) i uvinog čaja (kao i nekog drugog diuretskog) obezbediće vam zdrav organizam. Onda kada je organizam zdrav sve je lakše, nema bolesti i nema bojazni. Onda možete misliti o porodici bez bojazni o tome da li će sve biti u redu, jer, kada vodite računa o svom organizmu, on vam vraća tako što bude zdrav i jak, i spreman na sve ono što poželite.

Nadamo se da će vam informacije iznete u ovom tekstu biti od značaja, ovaj tekst je informativnog karaktera a za sve kontraidikacije i samu upotrebu uvinog čaja, posavetujte se sa lekarom, farmaceutom ili stručnim licem poput urologa, koji će vam detaljnije objasniti se ono što vas zanima.

 

Sponzorisano:

loading...
Loading...