Blog

Kako urediti malu baštu?

Male površine zahtevaju jednostavna rešenja i konkretno razgraničenje. Baš zato što je malo prostora na raspolaganju, male baste ne smeju da budu opterećene detaljima is a mnogo sitnica, jer će u tom slučaju izgledati prenatrpano i neukusno.

Doduše, ne treba ni potpuno uništiti prethodno idejno rešenje. dovoljno je da baštu malo preuredite i dobićete prostor ispred uće baš onako kako ste i zamislili. Malo truda i rada i bez problema ćete moći da uživate ispred kuće u ovim vrelim letnjim danima.

Nekada možete da ostavite postojeći oblik bašte, mesto gde se nalaze leje ili staza, a samo preuredite ogradu i biljke koje se nalaze u bašti. Možete je oivičiti živom ogradom koja može da bude visoka i tako vam pomogne da sačuvate svoju privatnost, a sa druge strane može da psoluži i kao granica sa drugom baštom.  Na ulazu možete da posadie zimzeleno drveće, a možete dodati i listopadno žbunje.

Kao prekrivač tla možete da iskoristite belu vinku, a žunove ukrasite tokom letnjih dana belim cvetovima. Uvek dobro dođe poneka ruža u dvorištu, pa ako ste ljubitelji ovog cveća, obavezno ga posadite ispred kuće. Ne zahteva mnogo posla, osim redovnog održavanja i zalivanja, a u tome vam mogu pomoću pvc creva kako biste brzo i lako zalili ukrasno bilje ispred kuće.

Šta sve posaditi u maloj bašti?

Ako niste baš sigurni koje biljke treba da se nađu ispred vaše kuće, mi smo vam pripremili nekoliko predloga. Naime, uvek prostor ispred kuće možete posuti belim šljunkom. Beli šljunak je odličan kao podloga između leja, a u lejama možete zasaditi lavandu. Ova biljka ljubičastih cvetova odlično priskače u pomo u borbi protiv moljaca, pa nakon cvetnja, cvetove osušite i iskoristite ih protiv ovih malih životinja.

Ogradice za leju su neizostavne, a nađite i mesto za korpu za otpatke. Obavezno razmotrite opciju da posadite neke od ovih biljaka.

# 1 Lavanda – ljubičasti ukras svake baste

Sivozeleno lišće i ljubičasti cvetovi ovi sortu biljaka izdvaja od ostalih. Lavanda sporo raste, ali je karakteriše kompaktni rast i može dostići visinu do 50cm. ima kratke cvasti koje služe za sušenje, a posle cvetanja bi je trebalo orezati kako bi se zadržao njen kompaktan oblik.

# 2 Ruža – najčešće cveće u baštama

Većina bašti obavezno sadrži i ruže. Uglavnom se sade crvene i svetlo roze, a zbog čestog cvetanja, ovo cveće se lako i jednostavno održava. Može da dostigne visinu i do 80cm, a zbog svog blagog mirisa preporučuje se u svakom dvorištu. Lišće joj je tamno zelene boje i posebno je otrovno na gljivične bolesti.

# 3 Pajasmin – nizak urasni žbun

Lažni jasmin ili bolje reći pajasmin dostiže visinu do 1,5 metra. Ima bele mirisne cvetove, a u junu i julu obično cveta.

# 4 Ligustrum – uspravni žbun

Za male baste ligustrum je odličan izbor, jer uspravno raste i može da poraste i do 3 metra. Zimzelenih je listova, a ako se redovno održava, onda može da posluži i za živu ogradu. Njegova visina uglavnom je oko 100 cm, a cveta u junu i julu. Karakteristični su beli mirnisni cvetovi, a u toku godine kasnije nastaju i crne bobice koje su blago otrovne i veličine su graška.