Blog

5 najučestalijih hirurških intervencija

Ponekad čak i uz najveću brigu o sopstvenom zdravlju, zdravlje može da se naruši i donese nam neprilike koje nam pomute trenutno stanje.

Istini za volju, ukoliko se redovno pregledamo i ukoliko imamo uvid u sopstveni organizam, ta iznenađenja su znatno manja, ali to nažalost ne znači da ih nema.

Zbog toga se desi, da čak i nehotice, saznamo da smo zreli za neku hiruršku intervenciju, a kada do toga dođe, već je kasno da razmišljamo o prevenciji, o saniranju uzroka, već se fokusiramo na lečenje posledica.

U toku života, nije isključeno to da se možemo naći na operacionom stolu, a hirurzi ponajbolje znaju gde svoju oštricu najviše koriste.

Takve operacije se već smatraju rutinskim operacijama, a o kojim intervencijama je reč, čitajmo.

Upala slepog creva

Slepo crevo je čest izraz za crevuljak koji izlazi iz debelog creva i koji se nalazi u desnom delu trbušne duplje, smešteno u donjem delu abdomena.

loading...

Dužina ovog crevuljka je oko 8 cm, a debljina oko 7 mm. U pitanju je neevoluirani deo čoveka koji je zapravo nepotrebni ostatak prošlosti i u organizmu ne igra baš nikakvu ulogu.

Međutim, slepo crevo može napraviti komplikaciju, tako što može da se upali.

U tom slučaju, događa se da je neophodno raditi hiruršku intervenciju, koja spada u rutinska odstranjivanja upaljenog slepog creva.

Operacija kile

Kila ili hernija je oštećenje membrane koja se nalazi u preponama. Osim preponske kile postoji i stomačna kila, koja može biti nešto komplikovanija. Preponska kila prepoznaje se tako što se iznad prepona u stojećem položaju pojavljuje mehur koji prilikom ležanja nestaje. To nestajanje zapravo je povlačenje krvnih sudova nazad u duplju.

Tokom stajanja, oni se kroz nastalu rupu spuštaju prema testisima. Ova intervencija traje svega nekoliko desetina minuta, a čitav proces oporavka do nekoliko nedelja. Radi se pomoću lokalne anestezije i to tako što se umesto membrane ugrađuje mrežica.

Operacija zbog oralnih problema

Zubi koji ne niknu ili ne izrastu, ili se zbog genetskih problema pozicioniraju pogrešno u zubima, veoma često mogu izazvati probleme. Umnjaci, odnosno osmice su osmi zubi u usnom kvartalu, a njihovo urastanje i kvarenje ispod desnih mogu izazvati brojne probleme sa ostatkom vilice.

Zbog toga se vađenje umnjaka hirurškim putem neretko smatra obaveznom intervencijom, kada se uvidi da ti zubi mogu napraviti veće probleme. Probleme sa umnjacima treba rešavati na vreme, jer postoji rizik od većih infekcija koje mogu dovesti u pitanje celokupno oralno zdravlje.

Stent kao rešenje za infarkt miokarda

Infarkt miokarda, ili jednostavnije rečeno – infarkt, posledica je zakrčenja krvnih sudova. Srčani udar, kako ga još zovu, nastupa zbog različitih uzroka, a veoma česta operacija, koja se izvodi tako što se kroz preponsku venu do zakrčenog krvnog suda doslovce ugurava oprugica, naziva se ugradnja stenta.

Ova operacija je kardio hirurzima takođe jedna od rutinskih i učestalih, ali ponekad ume da se iskomplikuje.

Bilo kako bilo, događa se da stent nije uvek dovoljan da napravi stabilizaciju krvnih sudova, pa se stoga pojedini krvni sudovi premošćuju pomoću by-passa.

Kada srčani mišić potpuno oslabi, rešenje je pejsmejker koji se ugrađuje ispod kože, a služi da imitira rad srčane pumpe.

Problemi sa očima

Katarakta, u narodu poznatija i kao mrena, problem je koji se javlja na očima. Mrežica koja se pojavljuje na rožnjači, veoma je veliki problem kod starijih ljudi jer na taj način u potpunosti slabi njihov vid.

Operacija se danas vrši laserski, a uklanjanje katarakte obavlja se za jedan dan.

Ipak, nakon intervencije, potrebno je da pacijent bude dosledan u terapiji. Infekcija operisanog oka može napraviti velike probleme i izazvati potpuni gubitak vida.

Stavljanje kapi nakon operacije najdosadniji je korak, a tim je komplikovaniji što su u pitanju stariji i senilniji ljudi. I ovo je jedna od onih operacija koje u osnovi ne bi trebalo da budu kompleksne, ali rizik uvek postoji.

Sponzorisano:

loading...
Loading...