Nega i lepota

Kana za kosu – kako se pravi i koristi, koliko traje

Biljka kana – poreklo i upotreba

Upotreba lišća kane, poznata je još iz najstarijih vremena i smatra se da je jedna od najlepših kraljica sveta – Kleopatra, svoju kosu i nokte bojila upravo prahom od lišća kane.

Naime, stari spisi koji su i danas sačuvani, svedoče o tome da je kana bila jedno od Kleopatrinih neizostavnih sredstava za negu i lepotu.

Kana biljka, originalno vodi poreklo iz Azije i opšte je poznato da se u Indiji naširoko koristi kao sredstvo za ulepšavanje ali i prilikom određenih rituala kakve su svadbe odnosno devojačke večeri u Indiji.

Prema indijskoj kulturi, ruke buduće neveste se što lepše i što bogatije šaraju mešavinom kane i nekih drugih biljaka, kako bi ona imala što lepši i bogatiji bračni život. Uz pomenuti ritual, obično se izvode i tradicionalne indijske pesme i u nevestinoj kući se ceo taj dan posvećuje osmišljavanju najraznovrsnijih šara i simbola koji će se crtati kanom.

Kako je kana postala popularna širom sveta, njen uzgoj je uzeo maha i u zemljama Afrike, a naročito u Turskoj, za koju se smatra da ima jednu od najkvalitetnijih kana na svetu (posle one koja se originalno proizvodi u Indiji, ali do koje je relativno teško „doći“). Iako se kana gaji i u nekim evropskim zemljama, njen kvalitet je daleko ispod proseka (a na žalost, nije retkost da se prah dobijen od lišća ove biljke, meša sa nekim nedozvoljenim hemijskim sirovinama kako bi se postigao približan izgled i kvalitet boje kakav ima „prava“ kana), pa se zato smatra da je originalnu kanu najbolje nabaviti iz Turske, jer ona po svom kvalitetu veoma malo odstupa od originalne kane sa područja Indije.

Vrste kane i njena primena u kozmetičke svrhe

Četiri osnovne vrste kane su podeljene prema njenoj boji na crvenu, crnu i smeđu i „plavu“ kanu.

Crvena kana je najčešća vrsta kane koja se može naći na tržištu, a dobija se od originalne biljke sušenjem i mlevenjem njenih listova u prah; boja koja se dobija je nijansa između crvene i smeđe. Veoma često se sa sušenim listovima kane mešaju suvi listići crnog čaja, koji se takođe samelju i tada se dobija dosta intenzivnija boja (takozvana „mahagoni“ kana – crvena kana sa bordo ili crnkastim odsjajem);

Crna kana se dobija najčešće tako što se sasušeni listovi kane pomešaju sa suvim listovima indigo biljke; boja koja na ovaj način nastaje je crna sa indigo-plavim odsjajem;

Smeđa i „plava“ kana su veoma retke, ali istovremeno i najtraženije vrste kane; smeđa kana se dobija mešanjem suvih listova kane sa kakaom ili listovima kafe, ali nije retkost da se zbog velike potražnje na tržištu ova vrsta boje dobija i veštačkim putem odnosno dodavanjem raznih hemijskih materija (pa iz tog razloga treba biti veoma oprezan prilikom odabira kane i posebno obratiti pažnju na njeno poreklo i kvalitet).

Kako je u tekstu već i napomenuto, kana predstavlja sredstvo koje se koristi u kozmetičke svrhe odnosno za bojenje kose i noktiju, kao i za izradu privremenih tetovaža. Ono što je malo poznata činjenica jeste to da je kana idealno sredstvo za borbu protiv opadanja kose; takođe, kana se dodaje  u razne maske za eliminisanje peruti i u maske protiv prekomernog mašćenja kose.

Sa druge strane, kana ima veoma moćan uticaj na zaštitu kose od delovanja štetnih uticaja spoljne sredine (pre svega UV zračenja, prevelike toplote), ali pomaže i regeneraciju kose koja je oštećena intenzivnim i čestim agresivnim tretmanima u frizerskim salonima. Kana kosi daje sjaj, intenzivno je ishranjuje i obnavlja je od korena do vrhova, a takođe stvara veoma moćan zaštitni sloj oko svake vlasi kose pojedinačno.

Bojenje kose kanom – prednosti i mane upotrebe kane za farbanje kose

Kana se smatra jednom od najzdravijih boja za kosu, jer je ona originalna koja potiče iz Indije ili pak iz susedne Turske, dobijena od čisto biljne sirovine i ne sadrži nikakve hemijske dodatke. Kod upotrebe kane za bojenje kose, nije potrebno dodavati hidrogen niti druge „razvijače boje“ koji se koriste u frizerskim salonima (a koji su neophodna sirovina kada su u pitanju savremene farbe za kosu).

loading...

Uprkos skupim reklamama kozmetičkih giganata, i stalnim novitetima koji „su potpuno prirodni, i nisu ni malo štetni za kosu“, jedino je farbanje kanom provereno prirodna i potpuno bezbedna metoda, koja ne samo da nije štetna po zdravlje kose i organizma uopšte, već u isto vreme uz bojenje deluje i kao maska, regenerator i „pravi eliksir“ za kosu.

Međutim, bojenje kose kanom ima i neke mane, a to su:

Kana se može koristiti isključivo za bojenje prirodne kose, koja prethodno nije tretirana farbama, „senčena“ ili pak na nju stavljan takozvani „mini-val“;

Kana se ne može koristiti za bojenje plave kose – ni prirodne ni farbane;

Farbanje kose kanom ne prekriva sede vlasi, niti može da prekrije prethodno „izvučene“ svetle pramenove;

Kana ne može promeniti boju kose koja je postignuta farbama i hidrogenom odnosno ne može da promeni nijansu niti da prevede svetlo farbanu kosu u tamnu;

Alergijske reakcije na kanu nisu tako česte, ali su ipak moguće – zato je pre upotrebe kane za bojenje cele kose, potrebno i veoma poželjno da se najpre oboji jedan tanji pramen kose i da se kanom ne tretira koren; ukoliko nakon bojenja pramena kanom nema nikakvih alergijskih manifestacija ili neželjenih reakcija, znači da je boja bezbedna za upotrebu.

Svi prethodno navedeni razlozi su u isto vreme i nepobitne činjenice, zbog kojih kana kao prirodna i bezbedna boja i dalje ne može da potisne dosta opasnije i veoma štetne savremene farbe za kosu, koje sadrže pregršt hemikalija i prema nekim kliničkim studijama, dopiru i boje čak i kosti lobanje.

Šta je potrebno za bojenje kose kanom?

Kako se za žene u Indiji smatra da imaju najlepšu i najkvalitetniju kosu na svetu, kana se sve češće upotrebljava i u evropskim zemljama za bojenje kose. Boja se najčešće nalazi u vidu praha (koji se dobija mlevenjem sušenih listova biljke kana i kada je suv ima maslinasto-zelenu do braonkastu boju). Kana se međutim veoma često može pronaći i u obliku tableta, granula ili pak u formi gela.

Za farbanje kose kanom, potrebno je da je kosa prirodna i što svetlije nijanse,kako bi se sama kana na nju što bolje „primila“. Osnovni sastojci koji su neophodni za postupak bojenja su:

Kana (u prahu, u obliku gela ili pak ona u granulama), najbolje Turskog porekla;

Posuda za mešanje boje – najbolje metalna i to od gvožđa ili neke legure gvožđa;

Drvena kašika ili špatula za sjedinjavanje sastojaka i mešanje boje;

Isceđen sok od jednog celog limuna;

250-300 ml vode;

Jedno celo kokošije jaje;

Postupak za mešanje kane u boju za kosu, je dosta jednostavan i podrazumeva prosto sjedinjavanje navedenih sastojaka, najbolje sledećim redosledom – najpre je potrebno u pomenutu metalnu posudu nasuti sok od jednog limuna i dodati prethodno umućeno jedno celo jaje i oko 4-5 velikih kašika kane (u zavisnosti od dužine kose, dozira se i količina kane u prahu); nakon što se pomenuti sastojci pomešaju, dodaje se oko 250 ml vode uz neprestano mešanje kako bi se masa što bolje homogenizovala (voda se dodaje „odokativnom metodom“ odnosno nekada manje nekada više od 250 ml jer smesa nakon sjedinjavanja treba da ostane po pravilu što gušće konzistencije).

Kada se svi pobrojani sastojci dobro samešaju, potrebno je smesu ostaviti da odstoji poklopljena preko noći; ujutru boja za kosu ima dva sloja – spoljni koji je tamniji i unutrašnji koji je svetliji, i tada je spremna za nanošenje na kosu.

Postupak bojenja kose kanom

Za bojenje kose uz pomoć pripremljene smese sa kanom, potrebna je četka za farbanje i zaštitne najlonske rukavice, kao i zaštitni stari peškir za odeću (jer se kana dosta teško skida sa tkanina i ostavlja uporne i dugotrajne fleke).

Kana se nanosi na suvu kosu, što ravnomernije uz pomoć četke za farbanje od korena prema krajevima kose; kosu je na kraju nanošenja boje potrebno dodatno što bolje „protrljati“, kako bi se boja što pravilnije rasporedila, a zatim se kosa malo prosuši (najbolje prirodno odnosno na vazduhu oko 15-20 minuta).

Nakon što je kosa osušena od bojenja, dobro se umota u frotirski peškir i ostavlja se da „stoji“ oko 3-4 sata (može i duže, jer kana nema nikakva toksična dejstva na kožu glave niti na kosu). Kada navedeni vremenski interval prođe, potrebno je kosu temeljno oprati (kana se nešto teže ispira iz kose, tako da je najčešće neophodno da se kosa duže pere odnosno da se šamponira dva ili tri puta da bi se isprale materije koje imaju peskastu konzistenciju, i koje stvaraju osećaj da je kosa teška i prljava).

Kada je postupak bojenja završen, kosa se osuši, a prema iskustvima brojnih žena koje su kanu koristile umesto farbe za kosu, kosa je i više nego zdravog izgleda, regenerisana, bujna i sjajna.

Koliko se često kana sme upotrebiti za bojenje kose – vremenski interval između dva nanošenja

Veoma je važno naglasiti da se intenzivna boja dobija tek nakon drugog ili trećeg bojenja kose kanom odnosno da se željena boja ne može dobiti odmah nakon prvog farbanja.

Žene u Indiji kanu koriste na svakih 15-30 dana kako bi „osvežile“ svoju boju kose, tako da nema razloga da i žene sa našeg podneblja kanu ne koriste u istom vremenskom intervalu. Kana se dosta brzo ispira iz kose, naročito nakon prvog nanošenja, tako da je potrebno da se isti tretman ponovi više puta, a kako bi boja bila intenzivnija i dugotrajnija.

Nekoliko dodatnih predloga za upotrebu kane

Kako je već u tekstu više puta i napomenuto, kana je 100% prirodan proizvod koji pored bojenja kose služi i kao odličan regenerator i maska za eliminaciju peruti, jačanje korena kose i sprečavanje njenog prekomernog opadanja ili proređivanja.

Osobe koje imaju prirodnu kosu i ne žele da joj menjaju nijansu, kanu ne treba da dodaju u svoje regeneratore ili da od nje prave nikakve maske, regeneratore iz „kućne radinosti“ ili pakovanja za kosu.

Sa druge strane, kana ne utiče na promenu boje pramenova(bilo da su oni urađeni uz pomoć farbe ili pak hidrogenom), ne menja boju farbane kose (i ne utiče na izmenu boje na neki drugi način prethodno tretirane kose), što je u tekstu već klasifikovano kao jedna od najvećih mana ove prirodne boje, jer bi uz pomenuta svojstva mogla da u potpunosti iz upotrebe eliminiše hemijske odnosno industrijske farbe za kosu.

Recept 1 – maska za kosu od kane i kokosovog ulja

Samo po sebi kokosovo ulje predstavlja idealno rešenje za suvu i oštećenu kosu, koju regeneriše od korena do vrhova, a kada mu se doda kana u prahu postignuti učinak je još bolji i kosa je ojačana i u potpunosti zdravog i sjajnog izgleda.

Za masku od kane i kokosovog ulja potrebna je jedna kašika kane u prahu i jedna kašika prethodno rastopljenog kokosovog ulja. Navedene sastojke treba sjediniti (najbolje u metalnoj posudi, drvenom kašikom), a zatim naneti na kosu i ostaviti da odstoji oko 30-60 minuta, a zatim kosu obilno isprati mlakom vodom i blagim šamponom (najbolje u dva pranja, kako bi se eliminisali ostaci praha od kane i uklonila „masnoća“ od kokosovog ulja).

Tretman je poželjno ponavljati jednom ili dva puta mesečno, a prema iskustvima korisnica kosa je nakon upotrebe ove maske bujna, manje opada i ne masti se, i ukoliko je postojao problem sa peruti on je u potpunosti eliminisan već nakon prve primene ove maske.

Recept 2 – regenerator/maska za kosu od kane, meda i piva

Sastojci za ovaj recept su:

250-500 ml tamnog piva;

2 velike drvene ili plastične kašike meda;

2-3 velike drvene ili plastične kašike kane u prahu (kako je već napomenuto, za svaku priliku je najbolje koristiti kanu iz Turske, ukoliko je to moguće);

Doziranje sastojaka zavisi od toga da li je potrebno napraviti masku ili pak regenerator za kosu

– ukoliko se pravi maska mešaju se 250 ml piva, 2 kašike meda i 3 kašike kane u prahu – jer je potrebno da se dobije gušća konzistencija mešavine;

– kada je potrebno napraviti regenerator za kosu, potrebno je samešati 500 ml piva, 2 kašike meda i 2 kašike kane u prahu – jer je u ovom slučaju poželjno da se mešavina lakše nanosi, ali i da nešto kraće vreme „stoji“ na kosi, pa je njena ređa konzistencija lakša za primenu;

Maska od kane i piva sa medom se nakon dobrog sjedinjavanja sastojaka u metalnoj posudi, nanosi na suvu kosu, dobro umota u frotirsku tkaninu i ostavi da odstoji preko noći. Kosa se ujutru ispere u nekoliko voda, što je pravilo kod svake upotrebe kane, i ostavi se da se osuši prirodnim putem. Ovakva maska za kosu je veoma hranljiva i regenerativna jer je pivo veoma bogato vitaminima B grupe, a med vitaminima (E, A, B), mineralima i antioksidansima.

Regenerator za kosu pripremljen prema pomenutom receptu, nanosi se i na koren i na čitavu dužinu kose, i najčešće se ostavlja da deluje nekoliko sati.

Međutim, nije nikakva greška regenerator utrljati i ostaviti da stoji i duže vreme, ali je razlika u tome što se on nanosi na prethodno opranu kosu, tako da ukoliko je vreme hladno ili ukoliko je potrebno u kratkom vremenskom periodu izaći napolje, regenerator je poželjno isprati nakon 60-90 minuta (u zavisnosti od toga koliko je neko vremenski ograničen odnosno užurban).

Regenerator od kane se iz kose ispira veoma temeljno, pod jakim mlazom mlake vode (sve dok se iz kose ne izgubi pomenuti osećaj težine ili pak osećaj prisustva čestica peska u kosi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...