Nega i lepota

Ulje za masažu – koja su najbolja, iskustva i cene

Onda kada želite da opustite svoje telo i um, verovatno je da vam masaža prva pada na pamet, a to je zbog toga što se tokom masaže opušta celo telo, te ulazi u neko posebno stanje relaksacije.

Jedan je od najstarijeg oblika lečenja, jer se od davnina primenjuje kod svih naroda. Najzdraviji narodi sveta masažu praktikuju svaki dan, te otuda i razlog zašto su oni tako zdravi i vitalni.

Zbog toga, preporučujemo i vama da se redovno masirate, bilo u salonu kod stručnog lica ili sami kod kuće. Mogu vas izmasirati i vaši najbliži, samo, potrebno je znati odredjenu tehniku i koristiti prava ulja, kako bi masaža bila delotvorna.

Ukoliko se uradi na pravi način, masaža će poboljšati vašu cirkulaciju, te tako dozvoliti krvi da kruži kroz krvotok i snabdeva vaš organizam. Na taj način telo se oseća snažno, ali i opušteno jer prestaje da bude napeto i pod pritiskom. Masaža će takodje pomoći da izbacite toksine iz organizma, zatim da poboljšate rad svih vaših organa.

Dakle, masaža ne služi samo za relaksaciju, što je ionako sasvim dovoljan razlog, ipak, masaža služi i za otklanjanje simptoma odredjenih bolesti. Naše telo je povezano, te svaka tačka na telu ima vezu sa nekom drugom tačkom. Pravilnom masažom možete delovati na odredjen organ, te tako poboljšati njegovu funkciju.

Kako pravilno masirati?

Hajde da najpre ispišemo par redova o tome kako pravilno masirati, te kojom se tehnikom služiti da biste postigli najbolje rezultate. Iako se masaža čini kao jednostavnom, ona to nije, jer, kako biste postigli dobre rezultate i odredjene bolove otklonili na duži vremenski period, potrebno je poznavati odredjene tehnike.

U zavisnosti od toga koji deo tela želite da masirate, moraćete imati drugačiju tehniku, te pažnju obratiti na posebne delove. Tretiranje tih delova obezbediće vam potpunu relaksaciju i oslobadjanje od stresa i bola.

Pre početka masaže, preporučujemo da se istuširate toplom vodom, jer ćete na taj način otvoriti pore i ulje koje budete mazali, lakše će prodreti do ćelija te ih tako lakše nahraniti. Takodje će koža biti glatka više nego inače, te će tako i masaža biti lakša.

Takodje preporučujemo da popričate sa partnerom, ili osobom koja živi sa vama, te sklopite dogovor o redovnom masiranju. Tako ćete se lakše opustiti, kada vas neko drugi masira, a takodje ćete vi lakše masirati nekog drugog. Ipak, možete masirati i sami sebe, jer je masaža u svakom slučaju delotvorna.

Masaža vrata i ramena – Potrebno je da najpre masirate koren vrata, jer odatle najčešće dolaze smetnje. To je polazna tačka od koje kreće popuštanje bolova. Zatim dalje masirajte duž linije vrata, pratite prirodnu liniju vašeg tela, a pritisak neka bude blag. Kada par puta izmasirate vrat krenite prema ramenima.

Neka pokreti budu blagi, naročito ukoliko masirate prvi put a imate jače bolove. Možete koristiti kružne pokrete ili samo klizanje niz vrat.

Kada dodjete do ramena, sada je potrebno da desnom rukom masirate levo rame takodje od korena ramena do kraja, blagim pritiskom. Isto učinite i sa drugim ramenom, a sve ponovite više puta. Osetićete pritisak, ali tako treba, vremenom će on popustiti.

Za početak radite blage masaže, a onda neka vam pokreti budu malo jači, kada se taj deo tela navikne na pritisak.

loading...

Masaža glave – Mada bolovi u glavi uglavnom dopiru od zakrčenja u vratu i ramenima, može se desiti da je bol u glavi nastao zbog nečega drugog. Tada je potrebno blagim i kružnim pokretima masirati slepoočnice. Zatim prodjite par puta prstima kroz kosu, kao kada se kupate. Na kraju pritiskajte tačke izmedju vrata i glave, ali blago.

Takodje možete masirati regiju iznad očiju, tako što ćete pokret praviti od početka obrva do slepoočnica.

Masaža ruku – Ruke jednostavno masirajte blagim pritiskom, a najviše pažnje posvetite šakama, tako što ćete ih kružnim pokretima blago pritiskati.

Masaža nogu – Takodje je potrebno samo blago trljati, masirati kružnim pokretima butine i listove. Kada su u pitanju noge, posvetite pažnju stopalima. Masirajte kružnim pokretima, a koren i završetak svakog prsta pritiskajte blago do umereno.

Koja su najbolja ulja za masažu?

Uz što pravilniju tehniku i adekvatno ulje, nakon masaže ćete se osećati kao ponovo rodjeni. U zavisnosti od toga koji vam mirisi prijaju, možete izabrati takvo ulje. Za masažu se preporučuju aromatična ulja, jer pored njihovog dobrog učinka na zdravlje kože, lako se razmazuju po telu, i imaju poseban miris koji je opuštajući sam po sebi.

Postoji nekoliko vrsti ulja koja su zaista kao stvorena za masažu, a koja su, i kako utiču na našu kožu i opuštanje tela, saznajte dalje u tekstu…

Ulje jojobe – Verovatno ste čuli za izuzetno pozitivan učinak ulja od jojobe, a mi smo tu da to potvrdimo. Kao i brojna iskustva zadovoljnih osoba koje ovo ulje stavljaju na mesto broj jedan kada su masaže u pitanju.

Jojoba je tropska biljka koja raste u pustinjama, a da bi se dobilo ulje jojobe potrebno je dosta vremena. Pruža mnoge zdravstvene prednosti, jer u sebi sadrži mnoštvo dobrih sastojaka koji na našu kožu utiču izuzetno dobro, te je zbog toga izuzetno cenjeno. Pa tako, ulje jojobe prija svakom tipu kože, te ne morate brinuti ukoliko imate masnu kožu.

Nakon masaže samo fino isperite deo koji ste masirali, a primetićete da je taj deo kože nakon upotrebe ovog ulja ostao mekan. Isto važi i za osobe sa suvom kožom, ulje jojobe će je nahraniti i učiniti je mekanom i nežnom. Ulje možete koristiti i za masažu lica, gde takodje dobro deluje na akne, bubuljice ali i fleke i ožiljke.

Ono što je bitno kod ovog ulja kada je masaža u pitanju, svakako jeste to što se dobro razmazuje te ga nije potrebno više puta nanositi. Masaža je lagana i biće uspešno sprovedena.

Ulje avokada – Koristi se jednako često kao i ulje jojobe, a njegov učinak je takodje više nego dobar. Avokado je zdrava biljka koja pruža mnoštvo nutrijenata, te ima moć da nahrani naš organizam i učini ga zdravim.

Možda vam deluje suvišno priča o nutrijentima koje sadrži, ali, naša koža je takodje organ, te sve što dodje u dodir sa njom, na neki način prodire u telo i utiče na njega. Pa tako, ukoliko telo tretirate dobrim i zdravim proizvodima, odnosno preparatima, ono će biti nahranjeno i spolja i iznutra.

Ovo ulje pomoći će vam da se lako izmasirate, pritom će nahraniti vašu kožu koja će nakon masaže biti mekana i čista, dok ćete se vi osećati relaksirano i lepo.

Susamovo ulje – Sve se češće koristi u ishrani, a njegova primena je takodje sve veća kada je u pitanju nega tela. Eto još jednog načina da nahranite telo, pritom se fino izmasirate i pružite sebi osećaj zadovoljstva.

Ovo ulje sadrži veliku količinu cinka, a upravo taj mineral zadužen je za očuvanje zdravlja naše kože. Te tako, jasno je da je susamovo ulje odličan izbor ukoliko želite da iskusite prijatnu masažu, pritom na svoju kožu nanesete nešto što će je dubinski nahraniti.

Ulje kamilice – Kamilica je još jedan veliki prijatelj našeg zdravlja. Osim da je pripremite kao čaj, možete koristiti njeno ulje, te na još jedan način nahraniti svoju kožu.

Ima veoma prijatan miris, pa tako iskustva različitih osoba nalažu da je masaža ovim uljem izuzetno prijatna i opuštajuća.

Ulje lavande – Možda i najomiljenije medju svim uljima, jer, verovatno vam je dobro poznat miris lavande. Opušta u potpunosti, a kada se taj miris iskombinuje sa odličnom masažom, rezultat je svakako potpuno opušteno i osveženo telo.

To je verovatno ono što vam je preko potrebno. Ulje lavande možete sipati i u kupku, jer će tako takodje delovati opuštajuće, a i koža će vam biti mekša i sjajnija nakon te kupke.

Koje su cene ulja za masažu?

Odvojili smo nekoliko vrsti ulja za koje smatramo da su izuzetno dobra kada je masaža u pitanju. Njihova cena uglavnom je nešto skuplja od običnih ulja, a možete ih naći u drogerijama i većim marketima. Neke prodanice zdrave hrane takodje mogu imati ulja sa masažu.

Cene ćete morati da proverite u prodavnici u kojoj nameravate da kupite, jer su one različite i ponekada možete naleteti na sniženje. Uglavnom, cene se za bočicu od 50 mililitara kreću od 500-1000 dinara, u zavisnosti od vrste ulja.

Napomena

Uvek preporučujemo konsultovanje sa dermatologom, naročito ukoliko imate neku od kožnih bolesti, kao i kožu sklonu pojavi akni i bubuljica. Najpre odredite tip vaše kože, te se vodite prema tome. Pojedina ulja mogu biti izuzetno masna, te vam tako neće prijati.

Bitan je kvalitet, pre svega, pa tako, ako je ulje kvalitetno i organski proizvedeno, trebalo bi da ostavi samo negovanu kožu iza sebe, i vas zadovoljne. Ipak, ukoliko nakon masaže osetite peckanje, crvenilo i svrab sat vremena nakon masaže, nemojte više koristiti isto ulje, jer je moguće da vam smeta.

Odmah nakon masaže je koža svakako crvena i pomalo može da svrbi, ali to uglavnom prodje nakon 5-10 minuta, pa tako, ako osećate i dalje te iste simptome nakon pola sata, jasno je da ulje nije prijalo.

Zbog toga, vodite računa o tome na šta ste alergični, pa delujte u skladu sa tim. Ukoliko vam nije ulje od ponudjenih ne odgovara, onda možete kupiti kokosovo ulje, zatim maslinovo, orahovo, bademovo… Ova ulja su takodje veoma delotvorna, a cene su za nijansu pristupačnije. Opet vodite računa o njihovom poreklu i kvalitetu, jer je to presudno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...