Nega i lepota Zdravlje

Plikovi, bubuljica na jeziku, trnjenje i peckanje jezika – uzrok, simptomi i lečenje

Većina ljudi je nekada u životu imala problem sa plikovima i bubuljicama na jeziku. Pre svega, treba znati da je kod zdravih osoba jezik roze boje i da bilo kakve bubuljice, afte ili ranice na jeziku mogu da ukazuju na neki ozbiljan problem.

Možda ste i vi nekada imali osećaj kao da vam jezik trne ili da vas pecka, a niste znali o čemu se radi. U većini slučajeva ovi simptomi ukazuju na to da vam je imuni sistem oslabio ili da ne vodite dovoljno računa o higijeni usta.

Međutim, ako se pored plikova i trnjenja jezika javljaju još neki simptomi poput visoke telesne temperature ili bola, onda to može da ukazuje na neko ozbiljnije stanje, pa je potrebno da što pre potražite medicinsku pomoć.

U ovom tekstu ćete videti koji su uzroci pojave bubuljica i plikova na jeziku i kako se ovo stanje može lečiti. Takođe, reći ćemo vam koji su prateći simptomi plikova na jeziku i kako možete prepoznati da li je u pitanju neki veći problem ili samo pad imuniteta.

Uzrok

Postoje razni faktori koji mogu da utiču na to da se stvore plikovi, odnosno izrasline na jeziku. U nastavku ćete videti koji su to najčešći uzroci trnjenja i peckanja jezika i pojave plikova.

Vruća hrana i pića. Jedan od najčeščih uzroka je svakako previše ljuta ili previše vruća hrana ili piće. Ukoliko jedete hranu tek izvađenu iz rerne ili ukoliko pijete vrele napitke, onda je vrlo verovatno da će vam se po jeziku pojaviti plikovi i da će doći do zapaljenja jezika.

Infekcija usta. Još jedan od mogućih faktora pojave plikova na jeziku jeste svakako infekcija usta, koja se često javlja kod male dece. Infekcija usta je posledica virusne infekcije, koja izaziva još i visoku temperaturu, mučninu, gubitak apetita itd. Deca su najviše sklona tome da se zaraze virusnim infekcijama jer njihov imunitet nije toliko jak i stalno su u kontaktu sa drugom decom koja mogu imati neku virusnu infekciju.

Polno prenosive bolesti. Kao mogući uzrok plikova na jeziku navešćemo i polno prenosive bolesti koje se mogu javiti kod odraslih. Pre svega, treba spomenuti sifilis, koji predstavlja jednu od najčeših seksualno prenosivih infekcija. Sifilis počinje malo ranom koja ne boli, ali koja često dolazi zajedno sa osipom. Ukoliko se sifilis otkrije u ranom stadijumu, onda se lako leči uz pomoć antibiotika. Ukoliko se ne leči, sifilis može da dovede do velikih komplikacija i pogoršanja stanja.

Afte. Afte ili usni čirevi su dosta česta pojava i mogu da se jave bilo gde u usnoj duplji. Afte nisu opasne i mogu lako da se izleče uz pomoć lekova koje će vam lekar prepisati.

Herpes na jeziku. Ovo je još jedan od mogućih faktora rizika kada su u pitanju plikovi na jeziku. Zapravo, ovde je reč o virusnoj infekciji u kojoj se prvo pojavljuju plikovi na unutrašnjoj strani obraza i na desnima, a zatim se proširuju i na usnu duplju i jezik. Herpes na jeziku može biti jako neprijatan a mogu se čak pojaviti i bolne ranice po jeziku. Ukoliko se ustanovi da bolujete od herpesa na jeziku, onda je potrebno što pre potražiti medicinsku pomoć, kako ne bi došlo do daljih komplikacija.

Mukocele. Možda ste čuli za takozvane mukocele, koje su takođe jedan od mogućih uzroka plikova na jeziku.  One nastaju  onda kada pljuvačne žlezde i pljuvačni putevi ne mogu normalno da rade jer su na neki način blokirani. Mukocele se ispoljavaju kao plikovi koji se javljaju na donjem delu jezika. Ovo stanje je u većini slučajeva praćeno velikim bolom. Međutim, najčešće nema razloga za brigu jer je mukocele lako izlečiti.

Traumatski fibrom. Možda ste čuli za ovu izraslinu na jeziku koja je roze boje i koja je uglavnom izazvana iritacijom u dužem vremenskom periodu. Traumatski fibrom se najčešće odstranjuje hirurškom intervencijom.

Rak usta. Jedan od najgorih uzroka pojave plikova po jeziku je rak usta. U tom slučaju izrasline na jeziku su kancerogene i javljaju se sa strane jezika. Izrasline su obično u sivoj, crvenoj ili roze boji, a nekada dolazi i do krvarenja.

Nedostatak vitamina ili minerala. U nekim slučajevima uzrok pojave plika na jeziku može biti i nedostatak nekog važnog vitamina ili minerala u organizmu. Tada vas plik neće boleti niti ćete imati bilo kakve druge simptome. Ovo je najbezazleniji vid pojave plikova na jeziku i ne zahteva nikakvo lečenje.

Ovo su samo neki od mogućih uzroka pojave plikova, bubuljica i izraslina na jeziku, a sada ćete videti koji sve simptomi prate ovo stanje.

Simptomi

Plikovi na jeziku su obično praćeni još nekim simptomima. Već smo spomenuli da često dolazi do utrnulosti jezika i do peckanja.

loading...

Zatim, osoba koja ima plikove na jeziku uglavnom potpuno izgubi osećaj za ukuse, bilo da je u pitanju slatka, slana, gorka ili kisela hrana. Često jezik počinje da otiče i osoba nije u stanju da pomeri jezik u bilo kom pravcu.

Zatim, često se dešava da jezik promeni boju, odnosno da se zacrveni i da po sebi ima bele, roze ili braonkaste tačkice. Nekada se čak može desiti da se po jeziku pojave crne tačke. Kao što smo već spomenuli, jedan od simptoma karakterističnih za ovo stanje je i bol, koji se može osećati na jednom kraju jezika ili preko cele površine jezika. Bol može biti toliko jak da osoba neće moći normalno da konzumira hranu i piće.

Kao što smo već rekli, plikovi na jeziku su često praćeni i povišenom telesnom temperaturom i groznicom, a može se desiti i da dođe do oticanja žlezda. U tom slučaju najverovatnije je u pitanju takozvani papilitis, koji najviše zahvata malu decu i treba ga na vreme lečiti.

Osobe koje imaju plikove po jeziku često osećaju i da im jezik gori, da ih peče ili da im jezik trne. Još jedan od mogućih simptoma je da počnu da se pojavljuju sitne dlačice po jeziku.

U većini slučajeva, plikovi na jeziku ne predstavljaju razlog za brigu i potpuno su bezopasni. Međutim, nekada se može desiti da plikovi na jeziku ukazuju na neko ozbiljnije oboljenje, kao što je rak jezika. Ono što morate znati jeste da se u tom slučaju plikovi pojavljuju samo sa strane jezika, a ne odozgo na površini.

Sve u svemu, ukoliko primetite plikove na jeziku i ako su oni praćeni peckanjem, žarenjem i drugim simptomima, onda je neophodno da što pre potražite medicinsku pomoć.

Lečenje

Ukoliko u pitanju nije neka virusna ili bakterijska infekcija, onda se plikovi na jeziku leče lako i brzo. Oni mogu nestati već nakon nekoliko dana ako se tretiraju na pravi način.

Kao što smo već rekli, plikovi na jeziku mogu da ukazuju i na neku polnu, odnosno seksualno prenosivu bolest, tako da je u tom slučaju neophodno što pre se obratiti lekaru.

Najveća greška jeste da pokušate sami ručno da uklonite plikove sa jezika. Nikako nemojte istiskati plikove jer u tom slučaju može doći do infekcije i stanje će se znatno pogoršati. Takođe, nemojte ih ni zubima skidati jer će se javiti novi plikovi.

Ako se desi da imate plikove po jeziku, a da pri tome ne osećate nikakav bol, onda najverovatnije nije u pitanju nikakav zdravstveni problem, već samo nedostatak nekog vitamina ili minerala. U tom slučaju, potrebno je samo promeniti način ishrane i početi da unosite više hrane koja sadrži vitamine i minerale koji su vam potrebni.

Sada ćemo vam dati i par saveta koji vam mogu pomoći ukoliko su vam plikovi sitni i ako vas ne bole. U tom slučaju vi možete na jednostavan način da se rešite tih plikova kod kuće.

Sladoled. Prvi savet je da jedete što više sladoleda, jer on pomaže u slučaju zapaljenja usne duplje. Ono što treba da uradite je da držite sladoled u ustima što duže, jer na taj način će se plikovi ohladiti i vaš mozak više neće dobijati signale da su plikovi upaljeni. Umesto sladoleda možete konzumirati i hladne voćne jogurte, ali i kocka leda vam može biti od velike pomoći.

Med i mleko. Druga opcija je da pomešate med i mleko, koji takođe mogu da budu efikasni ukoliko imate plikove na jeziku. Najbolje je ovu mešavinu uzimati ujutru kad ustanete i kada vam je stomak prazan, mada neki lekari preporučuju da se kombinacija meda i mleka uzima uveče pre spavanja.

Soda bikarbona. Zatim, moramo spomenuti i sodu bikarbonu čije su zdravstvene koristi neosporne, ali možda niste znali da soda bikarbona može da pomogne ukoliko imate plikove po jeziku. Naime, soda bikarbona će regulisati pH vrednost u vašoj pljuvački i održaće vašu usnu duplju zdravom. Potrebno je samo da uzmete jednu kašičicu sode bikarbone i da je stavite u jednu šolju tople vode. Mućkajte sodu bikarbonu par minuta, a zatim je pljunite. Drugi način da koristite sodu bikarbonu za lečenje plikova na jeziku jeste da pomešate sodu bikarbonu sa vrlo malo vode i da od toga napravite pastu. Potrebno je da ovu pastu od sode bikarbone trljate po jeziku par minuta, a onda ispljunite i isperite usnu duplju vodom.

Morska so. Još neki od prirodnih načina da uklonite plikove sa jezika jeste da u toplu vodu stavite malo morske soli i da tim rastvorom ispirate usnu duplju. Preporučuje se da ovaj postupak ponavljate 2 puta u toku dana sve dok plikovi u potpunosti ne nestanu sa vašeg jezika.

Kurkuma. Svi znamo koliko je kurkuma lekovita, pa služi za lečenje mnogih oboljenja i stanja. Isto tako, kurkuma može da vam pomogne ukoliko imate plikove na jeziku. U tom slučaju potrebno je da u pastu od kurkume ubacite med i da to trljate po jeziku uz pomoć četkice za zube. Nakon pet minuta trljanja jezika, isperite usnu duplju.

Hidrogen. Lekari takođe preporučuju da se za plikove u ustima koristi hidrogen koji se može nabaviti u apotekama. Hidrogen je poznat po svom antibakterijskom dejstvu, tako da će sprečiti pojavu novih infekcija. Ono što je važno jeste da se za usnu duplju sme koristiti samo hidrogen od 3%. Naime, preporučuje se da pomešate hidrogen i vodu u jednakim količinama i da tom mešavinom ispirate usta. Nakon toga ispljunite hidrogen pa isperite usta vodom. Hidrogen od 3% se smatra jednim od najboljih lekova za afte u ustima. Najbolje bi bilo hidrogen mućkati u ustima nekoliko puta u toku dana.

Ulje čajevca. Ulje čajevca takođe može da bude od velike pomoći ukoliko vas jezik pecka i ako primetite plikove po njemu. Ovo ulje je poznato po svom antibakterijskom dejstvu, tako da može da služi kao prevencija ali i za lečenje plikova na jeziku. Naime, potrebno je samo da uzmete par kapi ulja čajevca i da ih stavite u šolju sa toplom vodom, a onda tom mešavinom da ispirate usta. Ovaj postupak bi trebalo da ponavljate 2 puta u toku dana i videćete da će već za nekoliko dana plikovi početi da nestaju.

Bosiljak. Možda niste znali, ali bosiljak takođe može da bude efikasan ako vas muče plikovi na jeziku. Naime, bosiljak može u znatnoj meri da ublaži zapaljenje u usnoj duplji. Preporučuje se da žvaćete bosiljak 2 puta u toku dana, a nakon toga da isperete usta mlakom vodom. Bosiljak bi trebalo koristiti nekoliko dana kako biste videli rezultate.

Kako sprečiti pojavu plikova i bubuljica na jeziku?

Sada kada znate kako možete lečiti plikove na jeziku, verovatno vas zanima i kako možete da sprečite njihovo javljanje.

Naime, rekli smo da u mnogim slučajevima plikovi na jeziku mogu da budu posledica pada imuniteta, pa je dizanje imuniteta najbolji način da sprečite ove plikove.

Naime, trebalo bi da jedete što više namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima, a da izbegavate hranu koja je suviše ljuta, kisela ili slatka. Preporučuje se da jedete što više belog luka i đumbira, jer oni će ojačati vaš imuni stsem. Kao što smo već spomenuli, bilo bi dobro da konzumirate što više hladnih napitaka i kremaste hrane, a trudite se da smanjite konzumaciju toplih i vrućih napitaka.

Ono što je naravno od presudnog značaja jeste da održavate higijenu usta, a to znači da zube perete nekoliko puta na dan i da ispirate usta posebnom tečnošću.

Međutim, morate voditi računa kada je u pitanju kupovina paste za zube. Naime, poznato je da paste koje sadrže natrijum sulfat mogu da izazovu iritaciju jezika i samim tim pojavu plikova po jeziku.

Sponzorisano:

loading...
Loading...