Nega i lepota

Konturisanje lica za početnike – sve što treba da znate

Tokom godina, mnogi trendovi šminkanja su dolazili i prolazili. Ali ono što je cilj i suština svih ovih trendova, oduvek je bilo i biće – želja da se izgleda sjajno i što je moguće glamuroznije.

Jedan od najnovijih trendova u ovom trenutku, koji svaki šminkerski guru praktikuje u poslednje vreme jeste konturisanje sa isticanjem (hajlajting).

Konturisanje sa isticanjem je postao veoma važan korak u mnogim šminkerskim praksama. Kada hidrirate i pripremite svoje lice, a potom stavite podlogu, korektor i prah, u tom trenutku počinje magija.

Sa konturisanjem i isticanjem vi naglašavate određene oblasti vašeg lica, a ako to uradite znalački i ispravno, možete u potpunosti izmeniti izgled sopstvenog lica. Sve zavisi od toga gde stavljate konture (tamnije delove), a gde stavljate hajlajter (svetlije delove). Da bi vaše lice izgledalo tanano i definisano, mnogi stavljaju nijanse za konturisanje na šupljine obraza, idući od mesta ispred uha pa nadole do rupica na obrazima.

Ovi potezi “izrezuju” obraz i čine da lice izgleda oblikovanije. Nekima je to dovoljno i zaustave se na ovoj tački, dok drugi odrade još neke poteze da bi kompletirali izgled. Oni dodaju još malo tamnijeg kontura blizu kose u uglovima čela i po sredini čela. Ponekad se dešava da zatamne i deo ispod vilice, pa na taj način učine da to područje bude izoblikovano.

Kada je u pitanju stavljanje hajlajtera i isticanje, postoji nekoliko mesta na kojima ćete, ako primenite hajlajter, videti primetnu razliku. Obično se hajlajter nanosi na gornji deo jabučica, odmah ispod očiju i tako očima daje prošireni izgled. Da biste postigli još bolji efekat, stavite hajlajter malo i na vrh nosa i malo iznad gornje usne po sredini.

Setovi za konturisanje dolaze u dva oblika – u kremastom obliku ili u obliku praha. Mnogi koriste kremasti set, a onaj u obliku pudera koriste da bi šminka duže trajala.

Danas postoji mnogo tutorijala koji pokazuju načine na koje možete uraditi konturisanje lica.

Pre nego što je konturisanje postalo toliko popularno, ono je bilo samo nepoznata tehnika koju su koristili profesionalni šminkeri u svetu modelinga i fotografije.

Zašto je konturisanje ili skulpturisanje lica danas toliko prisutno na Instagramu, You Tube-u i modnim stranicama, pa čak i u vašoj svakodnevnoj rutini šminkanja? Da li se danas sve žene konturišu? Izgleda kao da je bar svaka treća osoba mlađa od 30 godina pretvorena u majstora šminke i to preko noći. Kao i sa svakim trendom, bilo kog tipa, ljudi mogu reći da je neka slavna osoba kriva za to. Pa će tako i ovoga puta reći da je konturisanje kardašijanski efekat i uticaj.

Gotovo da ne možete otvoriti stranicu na internetu ili uključiti TV, a da se ne susretnete sa Kardašijanovim ženskim delom porodice koje idu u šoping, nose bebu ili su na putu do teretane i to sa potpuno i pefektno iskonturisanim i našminkanim licem. To bi mogao biti razlog zašto sada svi žele da budu tako savršeni!

Set za konturisanje i alati

Šta je to što vam je potrebno da biste dobili perfektno iskonturisano lice? Uvek moramo početi od materijala i alata.

loading...

Skoro u svakoj kozmetičarskoj radnji i parfimeriji danas možete kupiti set za konturisanje lica i odgovarajuće četkice koje idu uz njega.

Kao što smo već rekli, set može biti u kremastom obliku ili u obliku praha.

Set koji je kod nas dostupan u skoro svakoj bolje snabdevenoj drogeriji i koji je proizveden u našoj zemlji jeste set kozmetičke kompanije Aura. Ova kompanija ima svoju tradiciju i potvrđen kvalitet. Proizvodi su testirani, pa nema bojazni od alergija i neželjenih efekata. Mlade devojke bi morale voditi računa kada kupuju kozmetiku i o ovim stvarima.

Osobe sa svetlijim tipovima kože biraju paletu Fair, a osobe sa tamnijom bojom kože, paletu Dark. U paleti se nalaze četiri boje i četiri različite vrste tekstura za konturisanje. Jedno je puder kojim se fiksiraju korektor i puder ispod očiju, drugo je hajlajter koji je skoro isti kao Aurin Moonlight hajlajter koji se može kupiti zasebno, tu je i svetliji bronzer i na kraju hladnija boja za konture.

Puder koji je žućkaste boje (blago) fiksira prethodno naneti korektor i puder oko očiju i problematičnih delova. Hajlajter pomaže da lice bude izgleda svežije, ali da ne sija preterano. Bronzer služi da ujednači izvučene konture koje su tamnije boje.

Sama boja za izvlačenje kontura ima nešto hladniji ton (između sivkaste i braonkaste) i zaista služi za senčenje. Zadovoljni korisnici kažu da se šminka ne mrda i po šest sati i da nije potrebno nakon ovog Aurinog seta nanositi bilo kakav fiksator.

Kada su u pitanju četkice kojima se nanosi šminka za konturisanje, onda su vam potrebne tri osnovne četkice ili 5 najboljih četkica za ovaj način šminkanja.

Prvo što vam je potrebno je kosa četkica. Uz pomoć nje se izvlače konture, a ona povuče onoliko proizvoda koliko vam je zaista potrebno, pa se njome jednostavno upravlja. U isto vreme, ona ima sposobnost da ujednači boju.

Četkica sa ravnim vrhom služi za blendiranje i pomaže da se izgube oštre linije konturisanja.

Fan ili lepezasta četkica (široka i ne previše gusta) najpre služi za nanošenje hajlajtera na jagodice i uz pomoć nje se postiže prirodan izgled.

Mala kosa četkica pre svega služi za nanošenje senke na kapke, ali se uz pomoć nje precizno konturiše nos i ostali detalji.

Mala pljosnata četkica služi za nanošenje hajlajtera ispod obrva i na prostor između gornje usne i nozdrva.

Ako ste u stanju da ispravno nacrtate konture lica, onda će vam to omogućiti jasno izražene jagodice, potom nešto uži nos, ukoliko vam je širok po obliku, i generalno tananiju formu lica. Naravno, za idealno konturisanje lica, potreban je talenat, osećaj za senčenje i igru svetlosti i tame na vašem licu. Ipak, uz pomoć saveta stručnjaka i praćenjem koraka koje ćemo navesti, možete i vi savladati ovaj popularan način šminkanja. Savetodavci se slažu da postoji četiri osnovna koraka. Svakako da neće svaki savet biti potpuno primenljiv na vašem licu. Svaki oblik lica je drugačiji i najbolje bi bilo da se svako drži svog oblika lica i da savete prilagođava sopstvenim linijama i strukturom kostiju lica.

Obično se savetuje da svako na početku uvuče obraze, i da konture nanosi ispod svih rupica koje će se tom prilikom stvoriti.

Ono o čemu treba voditi računa jeste da će oblik četkice koju koristite zavisiti i od vrste šminke, tj. seta za konturisanje koji koristite. Ako je set kremast, onda se koristi četkica sa sintetičkim dlačicama koja je ravna. Ukoliko je set praškast, onda je bolje upotrebljavati uglastu, mekanu četkicu. Na taj način se postiže prirodnost.

Važan savet je i da obavezno vodite računa o pripremi kože lica pre konturisanja. Na lice treba da nanesete bazu poput kremastog pudera.

Korak po korak – saveti za pravilno konturisanje lica

Hajde da kažemo da vam je za početak potrebna 1 četka za tečni puder, 1 uglasta četka za bronzer, 2 četkice za korektor, tamni i svetli korektor ili puder i jedan set za konturisanje.

Pre početka šminkanja, lice morate dobro očistiti, a zatim naneti hidrantnu kremu.

Nakon što lice upije hidrantnu kremu, stavljate svoj prajmer.

Do sada već znate kakvog je oblika vaše lice. Na ono što želite da istaknete na njemu, nanosite korektor, dok na ono što želite da sakrijete, nanosite tamniji puder.

Obično svetla boja ide ispod očiju, na čelo, bradu i po sredini nosa, dok tamnija boja služi za iscrtavanje obraza i gornjeg dela čela. Ukoliko želite manji nos, iscrtavate ga tamnijom bojom sa obe strane.

Nakon ovoga, uzimate četku za puder i pokušavate da izblendirate svetlu i tamnu boju. Svetlu nijansu približavate tamnoj i ujednačavate, pa stvarate utisak prirodne senke na sopstvenom licu.

Poslednje što se radi jeste matiranje uz pomoć pudera u prahu i to svetlijeg na one svetlije delove lica, a tamnijeg, odnosno bronzera na tamnije konturisane delove lica.

Bitno je reći da bronzer ne bi trebalo da ima šljokice nego da treba da sadrži nekakav hladni ton u sebi. Ukoliko bi imao šljokice, onda bi one reflektovale svetlost. Nijansa se bira tako što se uzme ona koja je 2 puta tamnija od pudera.

Zaključni saveti o konturisanju

Konturisanje vašeg lica pomaže vam u definisanju vaših karakteristika lica, stvarajući izgled viših jagodica i tanjeg nosa i brade.

Ova tehnika je popularizovana od strane glumica i šminkera, ali uz pomoć dobrih proizvoda i alata i vi sami možete izgledati kao glumica. Bitno je voditi računa o prirodnom izgledu lica, pa ne zaboravite da pratite ono što vam je priroda dala, na taj način što ćete istaći ono što je lepo i što vam se dopada i sakriti ono što je malo manje savršeno.

Baza koju prvo nanosite na lice bi trebalo da prati boju vaše kože. Kada koristite puder koji je iste ili slične boje kao koža vašeg lica pruža vam osnovu na kojoj možete da gradite konturisanje uz pomoć najtamnijih i najsvetlijih nijansi.

Ako ne nanesete ništa na lice pre konturisanja, onda sam proces konturisanja može biti prilično težak jer je prirodna boja lica uglavnom neujednačena.

Ako koristite kremasti proizvod za konturisanje, onda i bazni puder mora biti kremast. Nemojte koristiti jedan praškasti, a drugi kremasti proizvod, jer je bitno da sve bude ujednačeno.

Možete se slobodno osloniti i na puder koji je malo svetliji od vaše kože. Konturisanje ili oblikovanje lica se sastoji od posvetljivanja mesta koja želite da istaknete i prekrivanja mesta koje želite da sakrijete. Za ono što želite da istaknete, potreban vam je puder koji je za dve nijanse bleđi od vaše baze.

Takođe, možete koristiti i svetliji korektor umesto pudera za osnovu.

Za izvlačenje kontura koristite puder koji je za dve nijanse tamniji od vaše kože. Tamniji ton će biti korišćen za senčenje delova lica koje želite da prikrijete. Uz pomoć njega kreirate senke koje čine da vaše jagodice izgledaju oštrije.

Vrlo je važna i dobra četkica za blendiranje. Ako baš nemate dobru četkicu, onda možete koristiti i sopstvene prste.

Sponzorisano:

loading...
Loading...