Nega i lepota

Kako napraviti lokne kod kuće

Najbolja i najjednostavnija frizura za bilo kakvu svečanu priliku su svakako lokne. Većina devojaka i žena se odlučuje za lokne jer one daju potpuno nov izgled vašoj kosi i čine je bujnijom. Lokne su naročito popularne među devojkama kojima je kosa ravna i bez oblika.

U svakom slučaju, lokne izgledaju divno i otmeno u gotovo svakoj prilici.

Neke devojke uvek igraju na sigurno i idu kod frizera koji će im napraviti savršene lokne. Ipak, mnoge devojke se odlučuju za to da same eksperimentišu i da kod kuće naprave same sebi lokne. Naravno, treba imati u vidu i uštedu novca.

Lokne se obično prave sa peglom ili sa figarom, ali postoje i mnogi drugi načini za pravljenje lokni koji neće oštetiti vašu kosu. Pegla i figaro se moraju prethodno zagrejati a onda se oko njih mora uvijati pramen po pramen kose.

Sve ono što greje kosu nije dobro jer može je prilično oštetiti. Ako volite često da pravite lokne, onda nikako nije dobro da stalno koristite peglu ili figaro.

Umesto toga, bolje bi bilo da se odlučite za neku drugu tehniku pravljenja lokni koja neće oštetiti vašu kosu. Bićete iznenađeni kada vidite na koliko sve načina možete doći do prelepih lokni o kojima ste oduvek sanjali.

U nastavku ćemo vam objasniti koji su to najpopularniji i najjednostavniji načini da dođete do prelepih lokni. Ukoliko volite da eksperimentišete sa kosom i da menjate frizure, onda će vam se ovaj tekst sigurno dopasti.

Uz pomoć jednostavnih trikova i predmeta koje imate kod kuće možete veoma lako doći do savršenih lokni. Pa, da vidimo koje su to tehnike i šta treba da radite.

Kako napraviti lokne kod kuće?

Pletenice. Verovatno već znate da su pletenice jedan od najlakših načina da dođete do lepih lokni. Potrebno je samo da podelite na dva dela kosu, da napravite dve pletenice i da pustite da pletenice što duže stoje. Najbolje bi bilo da kosa bude malo vlažna pre nego što napravite pletenice. Ukoliko to nije moguće, potrudite se da vam bar krajevi kose budu vlažni jer će se na taj način napraviti mnogo bolje lokne.

Holandska pletenica. Holandska pletenica je naziv za riblju kost koja se pravi kontra i predstavlja jednu od omiljenih frizura svih devojaka. Ova frizura se pravi veoma jednostavno, a potrebno je da imate samo malo volje i da vežbate. Kada napravite holandsku pletenicu, trebalo bi da je držite na glavi par sati. Nakon toga pustite kosu i videćete da su vam se napravile prelepe lokne koje idu od korena kose.

Visoka punđa. Visoka punđa je omiljena frizura većine devojaka. Osim toga, ova frizura vam može pomoći da imate lepe lokne koje će biti pravilno definisane, a pritom nećete oštetiti svoju kosu.

loading...

Korišćenje olovke. Možda niste znali, ali jedan od najjednostavnijih načina da sami sebi napravite lokne jeste uz pomoć obične olovke za pisanje. Potrebno je samo da uzmete jedan manji pramen kose i da ga uvijete oko olovke. Držite što duže u ovom položaju, a onda pustite. Videćete da vam se na tom pramenu formirala lepa lokna.

Potrebno je samo da je naprskate lakom i da isti postupak ponovite na ostatku kose. Iako vam olovka može pomoći da napravite odlične lokne i da uštedite novac, a pritom neće oštetiti vašu kosu, ipak morate znati da će vam uz ovaj postupak trebati malo više vremena kako biste došli do savršenih lokni. Najbolje bi bilo da se odlučite za ovaj način pravljenja lokni dok gledate neki film ili dok recimo učite, jer na taj način će vam vreme brzo proći i uspećete da napravite jednu po jednu loknu.

Korišćenje slamčica. Možda niste čuli za to ali uz pomoć plastičnih slamčica možete da napravite lokne o kakvim ste oduvek sanjali. Naime, potrebno je da odvojite celu kosu u male pramenove i da svaki od tih pramenova umotate oko plastične slamčice.

Zategnite dobro kosu i uvijajte je oko slamčice sve do korena, a zatim slamčicu zavežite u čvor. Isti postupak ponovite sa svim pramenovima na kosi. Pustite da slamčice što duže stoje na glavi a onda ih odmotajte i pustite kosu da pada. Videćete da su vam se napravile prelepe lokne i što je najvažnije lokne će biti ravnomerno raspoređene po celoj glavi.

Korišćenje marame. Obična pamučna marama takođe može da vam pomogne da napravite lokne po svom ukusu. Naime, potrebno je samo da pripremite dve marame i da razdelite kosu na dva dela. Jedan deo kose vežite maramom ali vodite računa da krajevi kose ostanu slobodni i ispletite ih zajedno sa maramom u pletenicu. Isti postupak ponovite i sa drugom polovinom kose. Nakon toga ostavite da kosa stoji tako nekoliko sati, pa razvežite onda pletenice i skinite marame. Videćete da su se na vašoj kosi formirale lepe lokne kao da ste bili kod frizera.

Čvor. Još jedan od načina da napravite lepe lokne kod kuće i da pritom ne oštetite kosu jeste uz pomoć takozvanog čvora na kosi. Naime, potrebno je prvo da kosu razdelite na dva dela a onda oba ta dela da uvijete oko njihove ose prvo, a onda da uvijate jedan deo kose oko drugog dela. Na kraju podignite kosu gore i zakačite je uz pomoć šnale.

Držite što duže kosu podignutu a nakon par sati je pustite i videćete kako su vam se formirale lepe lokne. Kosa će vam biti u talasima i pravilno izlomljena. Da bi ostala takva, isprskajte je malo lakom. Dodatni savet je da vam kosa bude vlažna pre nego što počnete da radite bilo šta sa njom. Već smo spomenuli da je vlažna kosa mnogo bolja za pravljenje lokni.

Kuhinjski sunđer. Verovatno još uvek niste čuli da možete napraviti lokne uz pomoć kuhinjskog sunđera. Međutim, ako pratite dešavanja na Instagramu, onda ste sigurno videli video koji je objavila jedna devojka i u kojem jasno objašnjava postupak kako napraviti lokne uz pomoć kuhinjskog sunđera. Pre svega, treba da pripremite desetak sunđera koji su naravno novi i nekorišćeni.

Sledeći korak jeste da uzmete jedan pramen kose, da ga stavite na sredinu sunđera i da počnete da rolate sunđer odozdo prema gore. Sve vreme uvijajte kosu po sredini sunđera i kada dođete blizu vrha, odnosno blizu glave, onda presavijte sunđer na pola, pa ga vežite gumicom. Isti postupak treba ponavljati i sa ostalim pramenovima.

U ovom slučaju kosa ne mora da vam bude vlažna, kao u većini ostalih tehnika. Najbolje bi bilo da stavljate sunđete na čistu kosu koju ste tek osušili, tako da ona ne bude vlažna, ali da nije ni potpuno suva. Ovo je najbolji način da napravite lepe lokne.

Kada iskoristite sve sunđere i kada vam je svaki pramen kose uvijen, onda slobodno lezite da spavate. Najbolje je sunđere na glavi držati u toku noći jer će tako rezultati biti najbolji. Sunđeri su dobri jer vas u toku noći neće žuljati, a ujutru će vam dati fantastične rezultate.

Kao što smo već rekli, najbolje bi bilo da pokušate lokne da napravite sa kuhinjskim sunđerima, jer ćete dobiti prelepe lokne, a nećete oštetiti kosu i pritom nećete potrošiti novac. Međutim, treba znati da postoje da se kupe i sunđerasti uvijači za kosu koji se koriste na sličan način kao i obični kuhinjski sunđeri.

Korišćenje trake. Ovo predstavlja još jednu efikasnu metodu kada je u pitanju pravljenje lokni. Potrebno je samo da pripremite jednu traku na lastiš ili traku koju ste kupili u pozamanteriji. Za ovaj postupak je potrebno odvojiti nekoliko sati kako bi se dobile lepe lokne.

Prvi korak je da podelite kosu na dva dela, dakle napravite razdeljak i napred i pozadi. Zatim, traku stavite preko glave odozgo i zavežite je negde na sredini čela ukoliko nije u pitanju traka na lastiš. Vodite računa da traku ne vežete previše jako, ali nemojte ni da bude labava.

Sledeći korak je da odvojite jedan pramen kose i da ga provučete kroz traku. Kada ste to uradili taj pramen kose spojite sa još jednim delom kose i sve zajedno provucite kroz traku. Isti postupak ponavljajte sve dok ne završite sa polovinom glave. Zatim, na isti način treba uvijati i pramenove na drugoj polovini glave, dakle počinjući od napred ka pozadi. Ukoliko želite da vam lokne budu sitnije, onda je potrebno odvajati manje pramenove i obrnuto, ako želite veće lokne, onda uzimajte po više kose.

Dakle, kada ste sve pramenove uvili oko trake, onda sklonite deo trake sa čela i dignite ga gore na kosu, kako vam se čelo ne bi užuljalo. Kosu možete držati u traci svega nekoliko sati, ali najbolje rezultate ćete imati ako prespavate sa trakom. Nemojte da brinete jer pramenovi se neće izvući iz trake, tako da će se lokne lepo formirati u toku noći.

Sutradan kada se probudite, odvežite traku i lagano počnite da je izvlačite prvo sa jedne pa sa druge strane glave. Važno je da to radite nežno kako ne biste počupali i zamrsili kosu. Videćete da ste dobili prelepe lokne kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona. Ukoliko volite da vam kosa bude malo bujnija a lokne ređe, onda raščešljajte blago kosu.

Korišćenje folije. Prelepe lokne možete takođe dobiti i koristeći običnu aluminijumsku foliju. Da biste dobili lokne od folije, potrebno je foliju da iseckate na delove u vidu pločica i onda da uvijate jedan po jedan pramen kose. Potrebno je kosu uvijati oko dva prsta a kada dođete do korena kose, stegnite kosu, a pramen koji ste uvili obložite folijom. Zatim zagrejanom peglom pritisnite foliju i ostavite da tako stoji. Isti postupak ponavljajte sa svim drugim pramenovima. Pustite da folija malo odstoji, a kada je skinete, videćete da su vam se formirale prelepe lokne. U ovom slučaju pegla nije toliko štetna jer folija služi kao zaštitni faktor.

Korišćenje ukosnica. Mnoge devojke koriste ukosnice kako bi uvile svoju kosu. U tom slučaju potrebno je samo malo pokvasiti pramenove kose i svaki pramen pojedinačno motati oko tri prsta sve do glave, a onda ga pričvrstiti uz pomoć ukosnice ili šnale. Na isti način treba uviti sve ostale pramenove na kosi i sa takvom kosom leći da spavate. Za razliku od viklera koji noću žuljaju, ukosnice nećete ni osetiti, a sutradan ćete imati prelepe lokne.

Korišćenje krpica. Krpice su tradicionalna metoda za pravljenje talasaste kose i lokni. Možete iseći običnu krpu na trake ili neku svoju staru pamučnu majicu. Najjednostavniji način jeste da vlažnu kosu umotavate u krpice. Potrebno je umotavati svaki pramen pojedinačno sve do glave, a onda zavezati krpicu.

Međutim, postoji i drugi način kako da napravite lokne uz pomoć krpica. Naime, potrebno je napraviti rupe na svakoj krpici i provući pramen kose kroz tu rupu, pa zatim okretati krpicu na gore i uvijati kosu oko nje. Prenoćite sa krpicama na glavi i sutradan ćete imati odlične rezultate. Uz ovaj postupak ćete dobiti uredne i lepo definisane talase na glavi.

Videli ste da postoje razne tehnike u kojima nema grejanja kose, pa samim tim ne dolazi ni do njenog oštećenja. Bilo da se odlučite da koristite traku, krpice, ukosnice, olovke, slamčice ili neku drugu tehniku koju smo vam prikazali, rezultat je uvek isti, a to su prelepe lokne bez oštećenja kose.

Već smo rekli da pegla i figaro mogu da deluju dosta agresivno na vašu kosu i da je oštete. Ipak, mnoge devojke se opredeljuju za ovu varijantu jer je smatraju najbržom i ne znaju za druge načine. Nakon čitanja ovog teksta smo sigurni da ćete isprobati neku od varijanti koje smo vam predložili a koje će vam isto tako dati odlične rezultate.

Međutim, ako se zaista desi u nekim prilikama da nemate vremena da čekate da vam se lokne formiraju u toku noći ili da sedite nekoliko sati sa slamčicama na glavi, onda su pegla ili figaro jedino rešenje. U tom slučaju savetujemo vam da uvek prvo naprskate kosu nekim sredstvom koje će zaštiti kosu od toplote i da ne zadržavate pramen kose previše dugo na vrelom aparatu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...