Nega i lepota

Hidrociklin mast – upotreba, iskustva i cena

Hidrociklin mast obično koristimo bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom. To je tubica masti koja se nalazi u našoj privatnoj kućnoj apoteci i koju upotrebljavamo za skoro sve lakše vrste kožnih zapaljenskih procesa: za bubuljicu na licu, za crvenilo na koži, za zaceljivanje ogrebotine, svrab, itd.

Gotovo da nema osobe koja nije makar jednom u životu namazala ovu mast ili dobila preporuku od bližnjih da je iskoristi ukoliko ima problem sa navedenim procesima.

Međutim, hidrociklin mast, kao i svi drugi farmaceutski proizvodi ima svoju konkretnu i jasnu namenu i ne bi trebalo da se koristi pre nego što se usvoje znanja o njenoj pravilnoj upotrebi i mogućim neželjenim dejstvima.

Šta je Hydrocyclin mast?

Hydrocyclin lek u formi masti sadrži dva osnovna sastojka. Prvi je hidrokortizon, a drugi je tetraciklinski antibiotik, tj. oksitetraciklin-hidrohlorid.

Hidrokortizon spada u grupu kortikosteroida. Kortikosteroidi imaju svoju široku dermatološku primenu.

U fiziološkom smislu, kortikosteroidi predstavljaju hormone koje luči kora nadbubrežne žlezde. Kao takvi, oni imaju brojne funkcije. U farmakološkom smislu, naučnici su uspeli da razviju sintetičke proizvode, tzv. derivate ovih kortikosteroida koje proizvodi naš organizam. Zbog svojih karakteristika koje se tiču antiupalnih dejstava vrlo su korisni u terapijama bolesti kože koja je upaljena na bilo koji način. Te upalne bolesti su najčešće atopijski dermatitis, seboreični dermatitis, klasični dermatitis, psorijaza, itd.

Zbog svojih antialergijskih i antiupalnih svojstava, kortikosteroidi se apliciraju lokalno. Oni se vezuju za glukokortikoidne receptore, a potom pokreću proizvodnju lipokortina. Lipokortini zaustavljaju fosfolipazu tipa A2. Količina nastale arahidonske kiseline, koja je bazična supstanca za spajanje, tj. sintezu prenosioca upalnih procesa, je zavisna od razmere fosfolipaze i lipokortina.

Postoji četiri vrste kortikosteroida. Prva ili najslabija vrsta kortikosteroida obuhvata hidrokortizon, prednizolon i metilprednizolon. Druga vrsta sadrži umereno jake kortikosteroide, a to su flumetazon, fluperolon, dezonid, klobetazon, itd. Treća vrsta su jaki kortikosteroidi, kao što su dezoksimetazon, budezonid, amcinonid, ulobetazol, betametazon i dr. Halcinonid i klobetazol spadaju u najjače kortikosteroide.

Hidrokortizon

Drugi naziv za hidrokortizon je kortizol. Kao što smo već napomenuli on se svrstava u slabe kortikosteroide. Ovaj steroidni hormon luči kora nadbubrežne žlezde, a interesantan je zato što učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i ima svoju ulogu tokom upale ili stresa i u različitim merama deluje na brojne sisteme u telu, tj. organizmu čoveka. Kortizol, kao i drugi hormoni kore nadbubrežne žlezde koji imaju važno dejstvo na povećanje koncentracije glukoze u krvi, nazivaju se glukokortikoidi. Kortizol ima i protivupalno dejstvo.

Ovo njegovo dejstvo se iskorišćava u lečenju mnogih bolesti, pa su sintetisana razna hemijska jedinjenja koja služe kao protivupalni lekovi koje zajedničkim imenom nazivamo kortikosteroidima.

Glavno dejstvo kortizola jeste u jetri. U njoj kortizol povećava glukoneogenezu, smanjuje količinu proteina u svim ćelijama, osim u jetrinim ćelijama, povećava iskorišćavanje masnih kiselina za dobijanje energije u ćelijama i smanjuje iskorišćavanje glukoze u ćelijama.

Hidrokortizon ima kratko dejstvo. U odnosu na druge vrste kortikosteroida ima prednost jer se njegova  razgradnja dešava u našoj koži i to u vrlo ubrzanom ritmu. On ne može da se akumulira i dovede do nuspojava. Kortizol, kao i svi drugi kortikosteroidi, sprečava da se sintetiše tromboksan, leukotrien i prostaglandin. On smanjuje nivo neutrofila tamo gde je mesto upale, a samim tim zaustavlja one funkcije koje imaju makrofagi i leukociti koji se nalaze u našem tkivu. Zahvaljujući kortizolu smanjuje se propustljivost kapilara. Hidrokortizon dovodi do stabilizacije membrane sa unutrašnje strane leukocita koji su neutrofilnog i bazofilnog tipa, pa sprečava da se oslobode prenosioci upalnog procesa.

loading...

Svaki farmaceutski preparat koji sadrži hidrokortizon može se upotrebiti za lečenje dermatitisa ili ekcema. Ako je koža upaljena zbog infekcije, onda se koriste preparati koji sadrže mešavinu hidrokortizona i antibiotika. Preparati sa hidrokortizonom se ne koriste na ranama otvorenog tipa, zato što krvotok ne bi smeo da ga apsorbuje. Neželjena dejstva se mogu ogledati u pojavljivanju strija ili, pak u istanjenoj koži na regijama koje se tretiraju.

Oksitetraciklin-hidrohlorid

Oksitetraciklin-hidrohlorid spada u grupu tetraciklinskih antibiotika. Ovi antibiotici imaju širok spektar dejstava. U tetraciklinske antibiotike spadaju tetraciklin, oksitetraciklin, doksiciklin, minociklin, metaciklin i demeklociklin. Tetraciklini inhibiraju sintezu proteina u osetljive mikroorganizme zahvaljujući aktivnom transportu. Oni deluju bakteriostatski, ali ne i baktericidno.

Tetraciklinski antibiotici deluju antimikrobno na širok spektar Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija: Chlamydia spp., Rickettsia, Mycoplasma, kao i na neke protozoe, tj. amebe. U poslednje vreme se pojavio problem jer mnogi sojevi mikroorganizama više ne reaguju na ovu vrstu antibiotika (njihova rezistentnost je smanjena, pa nisu više tako efikasni).

Tetraciklinski antibiotici se uzimaju oralnim putem, a mogu se prepisivati i parenteralno. Primećena je bolja apsorpcija u odsustvu hrane (kada je u pitanju apsorpcija iz creva). Takođe je resorpcija smanjena ako se paralelno uzima mleko, antacidi ili preparati koji sadrže gvožđe.

Kada je u pitanju klinička primena, tetraciklinski antibiotici su najupečatljiviji u suzbijanju infekcija koje su prouzrokovane mikroplazmama, hlamidijama, itd. Oni se koriste u lečenju infekcija disajnih organa i u medicinskom terapijskom tretiranju akni.

Oksitetraciklin je drugi po redu u grupi tetraciklinskih antibiotika. On deluje tako što ometa sposobnost bakterija da proizvedu esencijalne proteine. Bez ovih proteina bakterije ne mogu da rastu, da se množe i da se njihov broj povećava. Oksitetraciklin sprečava širenje infekcije, pa preostale bakterije bivaju uništene od strane imunog sistema ili jednostavno uginu.

Oksitetraciklin je antibiotik širokog spektra, aktivan protiv velikog broja bakterija. On se koristi za lečenje infekcija izazvanih hlamidijom i mikoplazmom.

Ovaj antibiotik se primenjuje u lečenju akni zbog njegove aktivnosti protiv bakterija na koži koje uzrokuju akne (Propionibacterium acnes).

Ostali (pomoćni) sastojci hidrociklin masti

U tubici hidrociklin masti do koje dolazite u našim apotekama nalaze se i pomoćne supstance poput čvrstog parafina, tečnog parafina, belog mekog parafina i lanolina. Ukoliko ste osetljivi ili alergični na neki od ovih sastojaka nemojte koristiti hidrociklin mast.

Čemu je namenjena hidrociklin mast?

Ova mast je široko primenjiva i može se prepisati za lečenje ekcema različitog porekla kod kojih se primećuje naknadna infekcija.

Hidrociklin se može mazati i kod alergijskog kontaktnog dermatitisa, odnosno kod alergijskih zapaljenskih promena na koži nakon kontakta sa kozmetičkim preparatima, lekovima ili biljkama, nakon čega dolazi do sekundarne infekcije.

U slučaju pojave promene na koži posle uboda insekta i naknadne pojave infekcije, preporučuje se aplikacija hidrociklina.

Hidrociklin može delovati antiinfektivno i antiseptički kod ušnih iritacija.

Primena hidrociklin masti je poznata i u suzbijanju problema pojave tzv. žvala. Žvale su, u stvari, ispucali, suvi i perutavi uglovi usana.

Hidrociklin mast će smanjiti otoke, svrab, bol i zapaljenja na koži.

Hidrociklin mast – isključivo za spoljašnju upotrebu

Hidrociklin mast ne treba koristiti za lečenje očnih infekcija. Ova mast nije predviđena za kontakt sa sluzokožom. Ukoliko hidrociklin dođe u kontakt sa sluzokožom ona dovodi do novog iritiranja, a samim tim i do pogoršanja stanja.

Način upotrebe hidrociklin masti

Pre nanošenja masti potrebno je dobro očistiti obolelo mesto na koži. Na iritirano ili zapaljeno mesto se nanosi tanak sloj ove masti i to dva do četiri puta dnevno. Ukoliko je u pitanju teži oblik zapaljenja, u početku možete mesto pokrivati sterilnom gazom ili flasterom. Upotrebu masti ne bi trebalo prekidati nakon prvih znakova poboljšanja da se infekcija ne bi povratila. Ako ni nakon nedelju dana od početka apliciranja masti ne vidite boljitak, obratite se vašem lekaru.

Ukoliko zaboravite da nanesete hidrociklin mast, neće se dogoditi ništa loše i nepredviđeno. Dovoljno je da nastavite sa terapijom u istom razmaku i na isti način. Nagli prestanak korišćenja masti ne dovodi do posledica niti tegoba.

Neželjena dejstva koja su primećena u nekim slučajevima primene hidrociklin masti

Kao i svaki farmaceutski proizvod i ova vrsta masti ima svoja neželjena dejstva. Iskustvo pacijenata je pokazalo da se kod osoba osetljivih na sastojke koji se nalaze u ovoj vrsti masti mogu pojaviti iritacije, peckanja, svrab ili suva koža. U retkim slučajevima je dolazilo do stanjenja ili omekšanja kože, pa čak i do belih fleka na koži izazvanih hipopigmentacijom.

Teži oblici nuspojava ogledali su se u zapaljenju korena dlake ili folikulitisu, pojačanoj maljavosti ili hipertrihozi i zatvaranju izvodnih kanala znojnih žlezda.

Neželjene reakcije nestaju tako što jednostavno prestanete da koristite ovu vrstu masti. Ako ne dođe do povlačenja reakcija, morate se obratiti vašem lekaru ili lekaru specijalisti.

Dugotrajno korišćenje ili česta primena hidrociklin masti nije poželjna zbog toga što je jedan od glavnih sastojaka jedna vrsta kortikosteroida. Mesto na koje se aplicirala mast može postati preosetljivo, a svaka nova infekcija može biti otporna na lek jer su bakterije postale rezistentne.

Ko ne bi trebalo da koristi hidrociklin mast?

Trudnice i dojilje ne bi smele da koriste hidrociklin mast, kao ni osobe osetljive na lanolin jer im on može stvoriti reakcije na koži u vidu kontaktnog dermatitisa.

Iskustva i preporuka za mlade

Dosta mladih ljudi koristi hidrociklin mast da bi se rešili neprijatnih bubuljica na licu. Hidrociklin mast jeste dobar preparat, ali nije preporučljiv za učestalo korišćenje na licu. Kombinacija kortikosteroida i tetraciklina dovodi do toga da se koža navikne na njih, pa čim se prestane sa upotrebom, simptomi se vraćaju, a ponekad su i gori nego što su bili na početku. Kortikosterodi se ne upotrebljavaju lokalno duže od sedam dana.

Zato se preporučuje svim mladim ljudima koji imaju probleme sa aknama i bubuljicama da posete lekara dermatologa i utvrde tačan uzrok pojave, kao i vrstu bakterije koja napada njihovo lice.

Cena hidrociklin masti

Hidrociklin mast se može nabaviti u svim apotekama. Obično dolazi u tubici od 20 g. Mast je homogena i žute boje. Na kutijici stoji označen rok trajanja koji morate poštovati. Nakon isteka roka mast nema funkciju i može dovesti do nepoželjnih reakcija. Kada jednom otvorite tubicu, možete je koristiti najduže trideset dana.

Cena hidrociklin masti koju proizvodi Galenika a.d. se kreće od 150 do 200 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...