Nega i lepota

Crvenilo oko nosa – uzrok i lečenje

S obzirom da nos, kao i područje oko nosa zauzima centralnu regiju lica koja je neprekidno izložena pogledima i koja je samim tim najlakše i najviše uočljiva, svaka promena koja nastane na samoj površini nosa, kao i oko nosa, smatra je krajnje nepoželjnom i neprijatnom pojavom.

Promene koje nastaju na površini nosa i oko nosa, neretko su prvenstveno definisane kroz promenu boje kože u toj regiji, tačnije kroz pojavu crvenila.

Crvenilo oko nosa, može biti uzrokovano prisustvom i delovanjem različitih faktora, a u zavisnosti od tih faktora, zavise i mere koje je potrebno odrediti i kojima je potrebno pristupiti u cilju saniranja crvenila.

Crvenilo oko nosa – uzroci

Iako se gotovo svaki oblik crvenila oko nosa najčešće može opisati na isti način, do pojave takvog stanja mogu dovesti međusobno veoma različiti uzroci.

Reč je o sledećim uzrocima:

– Prisustvo rosacee: Ovo je veoma čest, a po mišljenju mnogih i najčešće rasprostranjen uzrok pojave crvenila oko nosa.

Ovaj uzrok, može se prepoznati po prisustvu sitnog osipa na površini nosa i oko nosa, koji se javlja paralelno sa crvenilom, ali i po prisustvu blagog zadebljanja kože u regiji nosa koja nastaje vremenom.

Takođe, ukoliko je uzrok crvenila nosa prisustvo rosacee, često može doći i do pojave crvenila u regiji kapaka, kao i do pojačanog suzenja očiju.

Ovaj oblik crvenila oko nosa, nešto češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i obično se pojačava nakon konzumiranja začinjene hrane, nakon boravka u toploj prostoriji ili nakon izlaganja direktnom suncu, ali i nakon umivanja toplom vodom.

– Prisustvo kuperoze: Kuperoza je oblik zapaljenskog procesa koji zahvata prvenstveno površinu kože u regiji lica, ali koji se može proširiti i na regiju vrata ili na regiju dekoltea.

Veoma često, kuperoza počinje upravo crvenilom nosa ili crvenilom oko nosa, a može se prepoznati tako što je praćena pojavom sitnih ispucalih kapilara u toj regiji kože. Vremenom, kuperoza može postati i najčešće postaje praćena pojavom sitnih čvorića koji se stvaraju pod kožom i u prisustvu kojih koža postaje hrapava na dodir.

– Prisustvo seboreičnog dermatitisa: Crvenilo oko nosa koje je uzrokovano seboreičnim dermatitisom, najlakše možete prepoznati po paralelnom ljuskanju kože u toj regiji koje može biti izraženo u svedenoj ili u obimnijoj meri.

loading...

– Prisustvo određenih vrsta autoimunih oboljenja, kao što je sistemski lupus: Ova vrsta crvenila oko nosa, može se prepoznati na osnovu toga što ima sklonost širenja prema regiji obraza u okviru kojeg formira oblik nalik na leptira kojem je “telo” na nosu.

– Prisustvo posledica koje nastaju usled direktnog izlaganja suncu nakon konzumiranja fotosenzitivnih medikamenata: Ova vrsta crvenila oko nosa, može se prepoznati po tome što nastaje pri upravo opisanim okolnostima, tačnije neposredno nakon direktnog izlaganja suncu, kojem je prethodilo konzumiranje medikamenata koji su fotosenzitivni.

– Prisustvo različitih oblika alergijskih reakcija: Brojne alergijske reakcije organizma, koje mogu biti izazvane uticajem bilo koje vrste alergena (bilo da je reč o alergenima iz hrane, o alergenima iz vazduha ili o nekoj trećoj vrsti alergena), mogu usloviti pojavu crvenila oko nosa. Takva vrsta crvenila, može se prepoznati po tome što se javlja neposredno nakon što je organizam postao izložen delovanju alergena i po tome što se povlači ubrzo nakon prestanka delovanja alergena.

– Prisustvo određenih virusnih infekcija, kao što je infekcija izazvana Herpes simplexom: Ukoliko je crvenilo oko nosa nastalo usled prisustva ovog uzroka, ono se može prepoznati po tome što ima sklonost ka naizmeničnom povlačenju i ponovnom pojavljivanju. Pritom, ovaj vid crvenila oko nosa, po pravilu pojavljuje se onda kada je imunitet osobe narušen, to jest oslabljen ili kada je osoba izložena stresu. Vremenom, ovaj vid crvenila oko nosa, može postati praćen pojavom sitnih plikova, koji vizuelno asociraju na mehuriće.

Osim usled prisustva upravo pomenutih uzroka, crvenilo oko nosa može nastati i usled uticaja određenih trenutno izraženih faktora koji na to utiču, kao što su preduga izloženost jakoj sunčevoj svetlosti, boravak u sauni, izloženost hladnom vazduhu i slično.

Crvenilo oko nosa – lečenje

Da bi ste mogli da se posvetite lečenju crvenila oko nosa, prvo što je potrebno da uradite, jeste da dijagnostikujete tačan uzrok njegovog nastanka i razvoja.

Da bi ste došli do tačne i precizne dijagnoze uzroka crvenila oko nosa, potrebno je da se obratite svom lekaru i da od njega nakon uspostavljanja kliničke slike do koje se dolazi nakon obavljanja samo jednog pregleda u koji je uključen i razgovor o osobinama simptoma koje ste sami primetili, dobijete sve odgovore ne samo o jasno definisanom uzroku, već i o načinu lečenja crvenila oko nosa koji je usklađen sa tim uzrokom.

Ono što generalno možete da primenite kao tretman lečenja crvenila oko nosa (bez obzira na to šta je konkretno uzrok takve pojave), jeste sledeće:

– Prilikom umivanja, koristite što umerenije toplu vodu,

– Izbegavajte izlaganje kože lica uticaju direktne i jake sunčeve svetlosti,

– Izbegavajte boravak u prostorijama u kojima je nivo toplote veći od onog koji vam prija,

– Izbegavajte izlaganje kože lica uticaju jakog vetra i hladnog vazduha,

– Smanjite unos začinjenih i masnih namirnica,

– Izbegavajte upotrebu kozmetičkih proizvoda koji u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju agresivnih i iritirajućih elemenata kao što su različite vrste alkohola, naftni derivati, konzervansi i slično. Umesto takvih kozmetičkih proizvoda, počnite da koristite kozmetičke proizvode koji su proizvedeni na što prirodnijoj bazi i koji su namenjeni osetljivoj koži, sklonoj pojavi iritacija,

– Izbegavajte izlaganje organizma uticaju bilo kojeg oblika alergena (kao što su polen, prašina, grinje, duvanski dim, produkti sagorevanja i slično),

– Pojačajte unos namirnica koje doprinose jačanju imunološkog sistema,

– Spavajte dovoljno,

– Nemojte se izlagati stresu.

Uz sve navedene savete, pridržavajte se terapije koju vam je prepisao lekar i koja je konkretno prilagođena uzroku koji je u vašem slučaju doveo do pojave crvenila oko nosa, a na koji je potrebno delovati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...