Nega i lepota

Najbolji šampon protiv opadanja i za brži rast kose

Kosa može da se u manjoj ili većoj meri proredi, ili pak može da dođe do njenog potpunog gubitka kod sledećih poremecaja i stanja:

 • genetski uslovljenog gubitka kose ili androgenetske alopecije
 • alopecije areate tj gubitka kose „na pečate“ ili parcijalnog gubitka kose
 • alopecije totalis, odnosno totalnog i potpunog gubitka kose
 • kod raznih bolesti i stanja kakve su bolesti kože glave (seboroični dermatitis, gljivična oboljenja, ekcemi), ali i razne sistemske i maligne bolesti
 • hormonski uslovljeno opadanje kose – trudnoća, postporođajni period, menopauza
 • neadekvatna ishrana, metabolički poremećaji (šećerna bolest) i nedostatak nutritivnih elemenata (u prvom redu vitamina, gvožđa, selena i cinka)
 • dejstvom jonizujućeg zračenja, zračne terapije ili hemioterapije
 • infekcijama kože glave ili sistemskim infekcijama koje su izazvane gljivicama, bakterijama ili virusima
 • endokrinim bolestima, kakvo je u prvom redu smanjenje funkcije štitne žlezde (hipotireoza)
 • emocionalnim stresom i anksioznim stanjima

Ervamatin losion

Jedan od najpoznatijih preparata na našem, ali i svetskom tržištu, koji je prema navedenom uputstvu proizvođača namenjen za negu i oporavak tanke, proređene, masne i slabe kose koja je sklona prekomernom opadanju, je Ervamatin losion. Ovaj prirodni preparat u potpunosti proizveden od biljnih ekstrakata se, pored navedenih indikacija, upotrebljava i za lečenje kožnih problema na temenu kakve su seboreja, perut i degeneracija folikula dlake.

Kod upotrebe ovog preparata, za razliku od klasičnih šampona, ispiranje kose nije potrebno, a proizvod se laganim pokretima utrljava u kožu glave dva puta dnevno, a sama dužina tretmana ovim preparatom zavisi u velikoj meri od prirode problema koji svaka osoba ima i ispoljava na sebi svojstven način. Tretman ervamatin losionom se po pravilu odvija u tri koraka, a osnovni princip njegovog delovanja je poboljšanje kapilarnog protoka u koži glave i time postizanje bolje ishrane folikula dlake:

 • prvi korak podrazumeva prodiranje losiona duboko u strukturu folikula dlake i eliminisanje upalnih i infektivnih procesa tako da se koren dlake u potpunosti obnavlja i kosa postaje jača i zdravija, a takođe počinje brže da raste. Prva faza primene losiona traje od 1-2 meseca zavisno od individualnog problema koji je vezan za kosu ili kožu temena glave;
 • u drugoj fazi tretmana jasno se primećuje bolji izgled i zdravija kosa, a takođe je opadanje značajno smanjeno. U ovoj fazi, primena losiona se nastavlja nakon prve faze još oko mesec dana;
 • u poslednjem stadijumu primene losiona fokus je usmeren na proređene delove temena, tj kože glave, gde je kosa već značajno opala, bilo difuzno, bilo na pečate, a cilj je postizanje ponovnog rasta već izgubljene kose, stimulacijom samih folikula dlake i njihovim ponovnim aktiviranjem. Ova treća faza traje oko 2-3 meseca, tako da ukupni tretman ervamatin losionom traje u proseku oko 5-6 meseci intenzivne primene.

Brojna iskustva korisnika, koja su i više nego pozitivna, ali i kliničke studije koje su rađene kod nas i u svetu, pokazuju da je ovaj biljni preparat jedan od najboljih proizvoda koji su kod nas dostupni. Pakovanje sadrži dve bočice losiona od po 200 ml i može se kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama, a cena se kreće oko 4-4500 dinara. Jedna bočica losiona je dovoljna za oko 15-20 dana intenzivnog tretmana, a kontraindikacije i neželjena dejstva ovog preparata za sada nisu zabeležena. 

Ervamatin šampon

Kao i već opisani losion, i ervamatin šampon je potpuno prirodnog porekla, a osnovni sastojci su mu prirodni ekstrakti biljaka iz amazonskih kišnih šuma, pa blagotvorno deluje na kožu glave i pospešuje rast nove kose, jer dubinski prodire u folikul dlake koga hrani i neguje. Pored sprečavanja pojave peruti i prekomernog mašćenja kože glave, ovaj šampon ima efekta i u zaštiti kose od svakodnevnih štetnih fizičkih i hemijskih uticaja.

Ervamatin šampon se koristi tako što se utrlja u mokru kosu do stvaranja obilne pene, a zatim se ispere mlakom vodom.

loading...

Šampon se na tržištu nalazi u praktičnom pakovanju od 160 ml a cena za jedno pakovanje je oko1200 dinara.

Plantabo šampon i losion protiv opadanja kose 

Još jedan od veoma popularnih prirodnih preparata za negu, ali i lečenje oboljenja kože glave i kose, je Plantabo šampon i losion, koji su bazirani na poznatim biljnim vrstama koje blagotvorno deluju na vitalnost i podstiču rast i kvalitet nove kose. Biljke koje se nalaze u sklopu plantabo preparata su ekstrakti aloe vere, belog luka, koprive i mešavina planinskih biljaka, a upotreba je dosta jednostavna i vrlo korisna kod problema kože glave kakvi su seboreja, ekcemi, opadanje kose ili pak potpuni gubitak kose tj alopecija.

Preparat se upotrebljava tako što se kosa najpre opere Plantabo šamponom, a zatim se losion laganim pokretima utrljava u teme glave 2-3 puta dnevno, bez naknadnog ispiranja, sa posebnom pažnjom usmerenom na problematična mesta (obolela koža, proređana losa, ćelavost).

Plantabo preparat dolazi u obliku seta koji se sastoji od 2 šampona od po 200 ml i jednog pakovanja losiona od 150 ml, a cena za ovakav „komplet“ je oko 7500 dinara, i dovoljna je za oko 2 meseca primene. Ispitivanja su pokazala da pravilna upotreba prema uputstvu proizvođača ne daje nikakve neželjene sporedne pojave ili kontraindikacije, a stanje kože glave i zdravlje i kvalitet kose se vidljivo popravljaju već nakon prvog tretmana pomenutim preparatom.

Goricin šampon i losion protiv opadanja kose i protiv bolesti kože glave 

Goricin je biljni preparat koji sadrži samo prirodne komponente kakve su cvet kamilice, list i cvet „dragoljuba“, koru žute vrbe, koren koprive i cvet razvodnice i čička. Ovaj preparat se koristi za lečenje raznih oboljenja kože glave kakve su perut, seboreja, psorijaza i razne infekcije, a pre svega oboljenja uzrokovana gljivicama.

Pored toga, pomenuti preparat, tj njegove aktivne biljne komponente, pospešuju prokrvljenost kože glave i time utiču na vitalnost folikula dlake, pa kosa iz samog korena raste jača, zdravija i bujnija.

Primena Goricina zavisi od toga da li na mestima koja se tretiraju postoji neko pomenuto oboljenje, kao i od toga da li je kosa prisutna ili postoji ćelavost. Ukoliko postoji pojačano opadanje kose ili neko od oboljenja kože glave, Goricin losion se utrljava više puta dnevno na prethodno navlaženu kosu, a zatim se dobro ispere šamponom. Veoma je bitno kosu koja se tretira umotati u kapu za kupanje ili foliju kako bi se održala vlažnost temena i omogućilo dobro i dubinsko prodiranje aktivnih supstanci.

Ukoliko pak na mestima koja se tretiraju uopšte nema kose, potrebno je na čistu vatu ili gazu nakapati nekoliko kapi losiona i prišvrstiti flasterom, pa ostaviti da odstoji preko noći. Najvažnije je prilikom primene ovog preparata biti uporan, jer efekti najčešće nisu odmah vidljivi, tj rezultat se postiže tek nakon primene 2-3 dože Goricin preparata.

Pakovanje Goricina sadrži losion od 300 ml i šampon od 100 ml, i ta doza je dovoljna za redovnu primenu od 15 dana, a cena jednog ovakvog pakovanja je oko 1500 dinara.

Rigenforte šampon i koncentrovani losion u ampulama 

Rigenforte šampon je popularan preparat koji se sastoji od takozvanog kompleksa aminokiselina koga čine metionin, cistein i biotin (biotinaks), matičnih ćelija (koje služe za obnavljanje kože i folikula dlake), kofeina, pantenola, arganovog ulja i vitamina D, E i F.

Upotrebljava se u svim slučajevima povećanog i izrazitog opadanja kose bilo kog uzroka, ali je pogodan i za primenu kod kose koja je izložena delovanju raznih štetnih uticaja, jer poboljšva njen oporavak i ubrzava rast. Šampon dolazi u pakovanju od 200 ml, a jedna doza košta oko 600-800 dinara.

Najbolji efekat Rigenforte šampona na zdravlje i regeneraciju oštećene kose postiže se kada se on primenjuje istovremeno sa koncentrovanim losionom koji dolazi u obliku ampula. Losion se primenjuje tako što se utrljava u teme glave bez prethodnog kvašenja kose, i ostavi da odstoji bez ispiranja. Pored uticaja na smanjivanje opadanja kose, pomenuti losion je značajan i za terapiju velikog broja kožnih oboljenja temena, kao i za revitalizaciju folikula dlake i poboljšanje cirkulacije unutar folikula.

Rigenforte losion se sastoji od pakovanja sa dvanaest ampula, a cena preparata je oko 2000 dinara. Jedna ampula je dovoljna za više primena, a losion se nanosi svaki drugi dan u trajanju od dve nedelje, a zatim svaki treći dan u trajanju od šest nedelja.

Tretman se ponavlja najmanje dva puta godišnje radi što boljih rezultata, a kosa se pere Rigenforte šamponom ili pak nekim blagim dečijim šamponom koji ne iritira i ne isušuje kožu glave.

Allin šampon 

Ovaj, dobro poznat i veoma popularan šampon na našem tržištu, kako zbog pristupačne cene, tako i zbog odličnih rezultata, baziran je na biljnim sastojcima i sadrži koren i list koprive, beli luk i lavandu. Allin šampon se koristi pre svega za tretman masne kose i protiv peruti, ali je takođe veoma efikasan u sprečavanju opadanja kose i u regeneraciji oštećene kao i u podsticanju rasta nove kose.

Pomenuti šampon se upotrebljava svakodnevno, do postizanja željenih rezultata, a koristi se tako što se nanese na vlažnu kosu, a zatim dobro ispere. Nakon prvog ispiranja šampona, tretman se ponovi, ali se ovaj put šampon dobro umasira u kožu glave i ostavi da deluje oko 3-5 minuta, pa se kosa ponovo ispere mlakom vodom. Kosa se ne sme sušiti fenom niti agresivno brisati frotirskim peškirom, već je najbolje lagano je posušiti „tapkanjem“ peškira i ostaviti da se osuši na prirodan način.

Allin šampon dolazi u pakovanju od 200 ml, a cena mu se kreće oko 500 dinara, i može se kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama ili parfimerijama.

Fitoval šampon protiv opadanja kose 

Fitoval šampon je jedinstven preparat koji sadrži proteinske komponente iz zrna pšenice, koji deluju tako što se u korenu dlake pretvaraju u energiju koja je neophodna za stimulisanje rasta kose iz korena. Pomenuti peptidi (delovi proteina pšenice) deluju tako što podstiču razmnožavanje ćelije u korenu dlake i time ubrzavaju regeneraciju ukoliko je koren oštećen.

Sastav šampona je veoma specifičan, a čine ga peptidi pšenice, glikogen (energetski supstrat), ruzmarin i biljka pod imenom Amica montana.

Fitoval šampon se koristi za svakodnevno pranje slabe i istanjene kose koja je sklona opadanju, tako što se na prethodno nakvašenu kosu nanese manja količina preparata koji se dobro umasira i ostavi da stoji oko 5 minuta, dok aktivne komponente ne počnu da deluju. Nakon perioda od nekoliko pomenutih minuta, šampon se obilno ispere mlakom vodom, a postupak se ponavlja do postizanja željenih rezultata.

Fitoval šampon nema neželjenih efekata, pogodan je za svakodnevnu upotrebu, a dolazi u pakovanju od 200 ml čija se cena „kreće“ oko 800-1000 dinara, zavisno od mesta gde se šampon nabavlja.

Vichy Dercos šampon i balzam protiv opadanja kose 

Intenzivni tretman koji čini Vichy šampon i balzam, koristi se i kod muškaraca i kod žena koji imaju problema sa opadanjem ili proređivanjem kose, bez obzira na potencijalni uzrok.

Ovaj preparat je jedinstven na svetskom i domaćem tržištu, jer sadrži kao aktivnu komponentu takozvani molekul amineksil (amynexil), koji prema brojnim studijama koje su rađene u poznatoj francuskoj laboratoriji koja šampon i proizvodi, pospešuje pričvršćivanje korena dlake za kožu glave, pospešuje cirkulaciju i ishranjuje folikule i time sprečava ispadanje dlake iz korena.

Ovaj pomenuti preparat je dermatološki testiran i ne sadrži nikakve štetne supstance (kakvi su u prvom redu parabeni), tako da je pogodan za svakodnevnu primenu, ili se pak može koristiti kao dodatni tretman kod upotrebe drugih preparata protiv opadanja kose.

Vichy šampon i balzam se upotrebljavaju na uobičajen način, a dolaze u pakovanjima od po 200 ml, a cena za pojedinačni proizvod je oko 1500 dinara.

Alpecin kofeinski šampon 

Prema uputstvu proizvođača, Alpecin šampon je namenjen protiv pojačenog opadanja kose, a osnovni efekat mu je stimulacija rasta kose direktno iz korena, njena regeneracija i revitalizacija.

Alpecin šampon se upotrebljava tako što se lagano utrlja na prethodno nakvašenu kosu, i to počev od njenog korena pa zatim i celom njenom dužinom, a zatim se ostavi da odstoji oko 2-3 minuta pre ispiranja.

Ono što Alpecin šampon protiv opadanja kose razlikuje od brojnih sličnih preparata na tržištu, jeste činjenica da je on pokazao veoma dobre rezultate kako u terapiji, tako i u prevenciji kod genetski uzrokovanog, naslednog gubitka kose (hereditarna alopecija). Osnovni aktivni sastojak alpecin šampona je kofein, kome je potrebno oko 2 minuta da se potpuno apsorbuje u krvne sudove koji ishranjuju koren dlake, tako da je koren na taj način ojačan, a dlaka koja iz njega počne da raste je otpornija i vitalnija u odnosu na onu koja je opala, pa kosa postaje gušća i zdravija.

Pakovanje Alpecin šampona sadrži bočicu od 250 ml, a cena pakovanja je oko 1200 dinara, i može se kupiti u bolje snabdevenim apotekama i parfimerijama. 

Zaključak

Pored pomenutih gotovih preparata koji se mogu kupiti, neke od šampona ili pakovanja za bolji rast i prevenciju opadanja kose možete napraviti i sami u kućnim uslovima, koristeći pre svega obični šampon kome se dodaju vitamini (A, D i E), pantenol i biljni ekstrakti aloa vere i koprive. Ovakva varijanta „domaćeg šampona“ omogućava da se isprobaju različite kombinacije i pronađe ona koja najbolje odgovara vašem tipu kože i kose.

Sponzorisano:

loading...
Loading...