Nega i lepota

Sapun za brijanje – koji odabrati, kakva su iskustva, recept i cena

Većina muškaraca danas koristi pene za brijanje, međutim, postoje i oni koji smatraju da je stari, klasični način, bolji i učinkovitiji i da nema većeg zadovoljstva nego stvoriti bogatu, kremastu penu od sapuna za brijanje.

Najstariji recept za sapun za brijanje na svetu podrazumevao je korišćenje masnoće (ulja) i pepela. Ovaj recept su zabeležili stari Sumeri pre više od pet hiljada godina, a ni dan danas se receptura nije suštinski promenila.

Ulja (masnoće) se kuvaju sa alkalnim jedinjenjima (natrijum ili kalijum hidroksidom) i tako se stvara baza za sapun.

Sapuni za brijanje su se prvi put pojavili u 14. veku i bili su veoma popularni sve do Prvog svetskog rata, kada su ih zamenile pene za brijanje.

Sve do danas, sapuni za brijanje su ostali veoma cenjeni među onim muškarcima koji poštuju tradicionalni aspekt ovog svakodnevnog dela higijene.

Šta je to što jedan sapun za brijanje čini kvalitetnim?

Kvalitetni sapun za brijanje sadrži visok nivo masnoća (biljnih masnoća, loja) i glicerina. Glicerin, izveden iz biljnog ulja, veoma je važan zato što služi kao ovlaživač, ne rastvara se u vodi i hidrira kožu.

On je takođe i dobar omekšivač jer bradu čini mekanom, a kožu glatkom i nežnom. Nivo masnoća je važan i od suštinskog je značaja zato što obezbeđuje neophodno podmazivanje tokom brijanja i u isto vreme dozvoljava da sečivo brijača klizi preko površine kože bez iritacija ili posekotina.

Kada birate sapun za brijanje, tražite sapun koji ima visok sadržaj masnoća (30 do 50 %), mada to nije uvek lako utvrditi jer relativno mali broj proizvođača navodi ove cifre na ambalaži sapuna. Uglavnom će vam za utvrđivanje nivoa masnoće u sapunu biti neophodno da ga isprobate.

Budite oprezni sa jeftinim proizvodima, jer su to najobičniji sapuni za pranje ruku „prerušeni“ u sapune za brijanje. Ovakvi sapuni ne pružaju nikakvu zaštitu tokom brijanja, a nakon njih je koža suva i iritirana.

Najkvalitetniji sapuni su obično „trostruko mleveni“, što povećava obilnost pene, daje kremastu strukturu i ostavlja kožu glatkom i mekom.

Kako se koristi sapun za brijanje i kako ga napraviti?

Sapunicu od sapuna za brijanje ćete napraviti četkicom za brijanje u nekoj posudi, činiji ili teglici. Da biste napravili dobru penu pratite sledeće savete:

  • nakvasite četkicu pod mlazom tople vode ili napunite lavabo toplom vodom i ostavite četkicu u vodi najmanje jedan minut;
  • četkica od dlake jazavca je uvek dobar izbor jer je za razliku od sintetičkih vlakana ona prirodno meka i zadržava vodu kao sunđer;
  • uverite se da su vlakna četkice upila toplu vodu jer je poenta da vlažnost iz četkice dođe direktno da vašeg lica, omekša bradu i otvori pore;
  • nemojte previše iscediti četkicu (istresite je lagano, ali tako da ostane nešto vode u njoj);
  • sapunicu pravite uz pomoć kružnih pokreta – u početku će mehurići sapunice biti veliki, ali kako nastavljate sa mešanjem, postajaće sve manji i manji;
  • nakon 25 sekundi dobićete bogatu, gustu penu;
  • toplu penu sapunice nanesite četkicom na lice;
  • trudite se da umasirate sapunicu u kožu i to kružnim pokretima;
  • na ovaj način ćete povećati gustinu pene i omekšaćete svoje brkove i bradu;
  • dlaka će stajati uspravno što će omogućiti da brijač zahvati dno folikula dlake. 

Iskustva i cena

Sapunica sa bogatom penom je najvažniji segment brijanja, zato što zahvaljujući takvoj peni možete da se izbrijate temeljno, a da u isto vreme zaštitite svoju kožu od iritacija. Brijanje je ritual koji podrazumeva posedovanje dobrih proizvoda (sapun, pena), alatki (četkica, brijač), ali i tehnike i znanja.

Svaki sapun se pravi od masnih kiselina koje mogu biti biljnog ili životinjskog porekla, i od baznih jedinjenja (natrijum hidroksida ili kalijum hidroksida). Dok birate sapune za brijanje, nailazićete na pojmove “tvrdi” (hard) i “meki” (soft) sapun.

Razlika između ova dva sapuna leži u činjenici da je tvrdi sapun napravljen od natrijum hidroksida, dok je mekani napravljen od kalijum hidroksida. Sapuni sa lojnom osnovom ili tallow based soaps su sapuni pri čijoj se proizvodnji koriste masne kiseline životinjskog porekla. I oni mogu biti meki i tvrdi, a mogu se razlikovati i po količini mlevenja, tj. prisustvu i odsustvu mlevenja (milled/not milled). Sapuni sa biljnom osnovom u svojoj bazi imaju masnoće koje su biljnog porekla.

Obično se za ove svrhe koriste ulja soje, kukuruza ili palme. I ovi sapuni mogu biti tvrđi i mekši, kao i mleveni i nemleveni. Sapuni na bazi glicerina su oni koji nastaju kao nusproizvod hemijske reakcije prilikom proizvodnje običnih sapuna u kozmetičkoj industriji. Ovakvi sapuni nose oznaku true glycerin i smatraju se veoma kvalitetnim.

Kada je reč o pojmu “trostruko mlevenih” sapuna, koji smo prethodno pomenuli, trebalo bi reći da je to proces koji se koristi pri pravljenju sapuna za brijanje u mašinama specijalno napravljenim za ovu tehnologiju. “Tripple milled” sapuni se, u stvari, melju, greju i hlade da bi se sapun homogenizovao i zgusnuo i da bi se iz njega izvukla voda.

Nakon ovoga, sapunu se dodaju boje i mirisi. Kroz ovaj proces se prolazi tri puta, pa se zato postupak zove “trostruko mlevenje”.

Svako ko je koristio sapun za brijanje koji je trostruko mleven, zna da su ovi sapuni daleko kvalitetniji nego sapuni koji nisu prošli kroz ovaj proces. Ovi sapuni su, ujedno, skuplji, ali to ne smeta, s obzirom na to da je iz njih izbačena sva voda i da oni prave savršeno dobru penu.

Poznavaoci kažu da je jedan od boljih trostruko mlevenih sapuna, koji se može pronaći na stranom tržištu, sapun Tabac. Jedan zadovoljni korisnik je naveo više razloga zbog kojih je ovaj sapun svrstao u bolje: pravi klizavu i postojanu penu, ima divan miris, a osećaj posle brijanja je sjajan.

Najbolja stvar je ta što ne isušuje kožu, i što se učinkovitost pokazuje ako se koristi sintetička, jazavčeva ili svinjska četkica. Neki tvrde i da žene vole miris Tabac-a jer ih podseća na Šanel 5. Originalni Tabac sapun za brijanje je nemački proizvod kompanije Maurer & Wirtz For Men i kod nas se retko nalazi. Cena mu je oko dvadesetak dolara.

Domaći ljubitelji brijanja hvale sapun za brijanje Palmira koji proizvodi kompanija Albus iz Novog Sada. Ovaj sapun se prodaje više od 125 godina i napravljen je od finih sirovina. Spada u grupu mekanih sapuna, a tokom brijanja omekšava kožu lica.

Kockica Palmira sapuna, koja miriše na badem, u pakovanju od 70 g je jedinstven proizvod i spada u grupu najkvalitetnijih sapuna na domaćem i svetskom tržištu jer je proizveden posebnim tehnološkim postupkom. Proizvođači tvrde da je u pitanju ručni rad i da su glavni sastojci ovog sapuna za brijanje – palmino i kokosovo ulje. Cena mu je simbolična i kreće se od 60 do 100 dinara. Ponekad se može naći u Lilly-ju.

Drugi sapun koji je popularan na domaćem tržištu je sapun Arko turske kompanije Evyap. Košta 75 dinara, a nalazi se u pakovanju od 75 g. To je sapun koji bogato peni, a miris podseća na limun.

Sponzorisano:

loading...
Loading...