Nega i lepota Zdravlje

Ispucali jezik – uzrok, simptomi i lečenje

Zašto dolazi do pojave pukotina na jeziku, da li je to stanje opasno i kako se tretira?

U većini slučajeva, pukotine ili fisure se formiraju duž sredine jezika i na njegovim stranama, ali sam izgled jezika će varirati u zavisnosti od primarnog uzročnika.

Takođe, dubina i lični doživljaj takvih pukotina zavisiće od stanja koje ih izaziva. Uopšteno, ispucan jezik nije bolno stanje, ali pojedine namirnice mogu da izazovu iritaciju, posebno kada je reč o kiseloj ili veoma začinjenoj hrani; prilikom konzumacije takvih sastojaka može doći do senzacije pečenja ili bockanja po jeziku koji je ispucan.

Ukoliko se na jeziku pojave fisure, to ne mora da bude ozbiljan razlog za brigu, ali postoje određena oboljenja i zdravstvena stanja na koje ova pojava može da ukazuje.

IZGLED I SIMPTOMI

Karakteristike ispucalog jezika obično podrazumevaju postojanje pukotina, useka i nepravilnosti na gornjem delu i na stranama jezika. Takve fisure uvek zahvataju samo jezik, ne i druge delove usne duplje i mogu da variraju u pogledu dubine (u nekim slučajevima fisure mogu da budu duboke i do 6 mm!).

Pukotine u jeziku mogu da se povežu sa drugim pukotinama i tako da formiraju izdeljena područja na celom jeziku. Osim u slučaju da se takvi useci dodatno povrede, malo je verovatno da će se javiti neki drugi simptomi.

Fisure su zastupljenije kod odraslih ljudi nego kod dece, ali se mogu formirati i u detinjstvu. Baš kao što se bore produbljuju dok starimo, tako i fisure na jeziku mogu da postanu izraženije sa godinama.

Ukoliko praktikujemo redovne stomatološke preglede, najčešće je zubar taj koji će uočiti postojanje fisura; to je najčešći način na koji se fenomen ispucalog jezika i otkriva. Najčešći simptomi i prateće pojave ispucalog jezika su sledeći.

  • Pojava čvorića i lezija na jeziku;
  • Bol i iritacija prilikom konzumacije začinjene i vruće hrane ili pića;
  • Neprijatan zadah, ukoliko postoji i bakterijska infekcija;
  • Pulsirajući ili gorući bol;
  • Promene boje jezika ili delova jezika;

NAJČEŠĆI UZROCI ISPUCALOG JEZIKA

Zbog čega uopšte dolazi do ove pojave? Postoji više razloga za njen nastanak, a američke statistike pokazuju da ovo stanje više pogađa mušku nego žensku populaciju.

Smatra se i da stanje ispucalog jezika, lingua fissurata, može da bude nasledno, odnosno da se kreće u krugu porodice.

Uzroci za ovaj fenomen nisu uvek sasvim jasni, ali postoje različite grupe faktora koji mogu da dovedu do takvog stanja.

loading...

Ispucan jezik je simptom nekog zdravstevnog stanja ili posledica nekog poremećaja, pre nego bolest ili poremećaj po sebi. U nastavku govorimo o mogućim uzrocima.

Povrede jezika

Do pukotina na jeziku svakako može doći ukoliko je sam jezik na neki način oštećen i povređen. Jedna od najčešćih povreda jezika nastaja slučajnim ugrizima jezika.

Ovakav vid pukotina je obično plitak i lociran na vrhu ili stranama jezika, pošto su ta područja najbliža zubima. Takve pukotine mogu biti blago bolne i osetljive na dodir i mogu da izazovu neprijatnu senzaciju prilikom konzumacije kisele ili začinjene hrane.

Posekotine jezika takođe mogu da budu uzrok nastanka pukotina, a mogu da budu locirane bilo gde na jeziku. Do posekotina najčešće dolazi zbog žvakanja suve ili tvrde hrane sa oštrim ivicama, upotreba oštrih predmeta za negu zuba ili zbog prisustva polomljenih zuba u vilici.

Priroda pukotina zavisi od toga zašto su nastale posekotine. Ako su posekotine ozbiljne, senzacija je bolna i može dovesti do nastanka hroničnih pukotina koje teško zarastaju. Ozbiljna forma povreda jezika uključuje laceracije. Laceracije, odnosno poderotine, mogu da variraju od dubokih posekotina do otrgnutih delova tkiva.

Glavni uzroci tako ozbiljnih povreda su povrede glave, padovi, napadi ili drugi mehanizmi koji uključuju delovanje jake sile. Na primer, kada osoba doživi povredu glave, šanse da se jezik nađe priklješeten zubima i ozbiljno povređen su velike.

  • Laceracije jezika se smatraju hitnim slučajem i dovode do velikih i dubokih pukotina na jeziku, koje zahtevaju saniranje;

Vrela i začinjena hrana

Ukoliko konzumiramo vrelu hranu, oštećujemo ne samo tkivo jezika, već čitavu unutrašnjost usta. Kada je jezik izložen vrelim objektima ili hrani, to izaziva veliku nelagodu, zato što toplota fizički ugrožava zidove usne duplje i jezika i uzrokuje ljuštenje.

Kada se sloj tkiva oljušti, ostalo tkivo postaje mnogo ranjivije i podložnije infekcijama, posebno bakterijskim i gljivičnim. Ukoliko su pukotine već prisutne ili nastanu uz ljuštenje, infekcija može da napravi i dodatne komplikacije.

Škrgutanje zubima

Ova pojava je više zastupljena kod male dece, nego kod odraslih ljudi. Osobe koje škrguću zubima dok spavaju imaju veći rizik da njihov jezik postane ispucan. Pukotine koje nastaju usled ove najčešće nesvesne štetne radnje obično se javljaju na stranama i na vrhu jezika.

Da biste izbegli da do toga dođe, preporuluje se upotreba štitnika za usta koja se nosi prilikom spavanja; primenjivi su i za decu i za odrasle.

STANJA KOJA UZROKUJU ISPUCALI JEZIK

Osim mehaničkih radnji i povreda, određena zdravstvena stanja i poremečaji takođe mogu da dovedu do nastanka pukotina na jeziku.

Nedostatak potrebnih nutrijenata može da bude odgovoran za nastanak fisura, kao i neki zdravstveni poremećaji, stanja i oboljenja.

Loša ishrana i nedostatak vitamina

Vitamini su izuzetno važan element sveukupne ljudske ishrane. Nedostatak pojedinih vitamina povezuje se sa različitim poremećajima u našem sistemu i raznim simptomima; deficit nekih vitamina može da se manifestuje i pojavom pukotina na jeziku. Sa ovim fenomenom se posebno povezuje deficit riboflavina, folne kiseline i biotina.

Melkerson-Rozentalov sindrom

Redak neurološki poremećaj MRS karakterističan je po dugotrajnom i povratnom oticanju lica, slabosti mišića lica i fisurama na jeziku. Ovo stanje je povezano sa genetskim faktorima koje pojedini članovi porodice mogu imati i koji su zato pogođeni ovim poremećajem. MRS se otkriva analizom istorije bolesti pacijenta i biopsijom tkiva.

U najvećem broju slučajeva, ovo stanje ne zahteva nikakav tretman, zato što se simptomi obično sami javljaju i povlače spontano. U slučajevima kada simptomi opstaju, moguće je lečenje antibioticima, kortikosetreoidima i nesteroidnim antiupalnim lekovima; nekada su potrebne hirurška intervencija i radijacija.

Daunov sindrom

Daunov sindrom je genetski poremećaj i povezan je sa prisustvom fisura na jeziku. Preme nekim medicisnskim statistikama, čak 80% dece koja imaju ovaj hromozomski poremećaj ima i fisure na jeziku. Kod beba rođenih sa Dunovim sindromom znaci se sve izraženije vide kako rastu, a vidljive fisure na jeziku su veoma karakteristične za ovo stanje.

Nažalost, Daunov sindrom se ne leči, ali danas postoje razne metode koje pomažu ljudima sa ovim poremećajem da žive kvalitetniji i dugotrajniji život.

Geografski jezik

Geografski jezik je pojava koja se manifestuje izraženim kvržicama koje daju jeziku izgled geografske karte, po čemu je fenomen dobio ime. Ovo stanje ume da bude prilično nelagodno, pošto simptomi mogu da se osete prilikom obedovanja, kada osoba konzumira slanu, začinjenu ili vruću hranu. Ovo stanje je samo po sebi benigno, a praćeno je povlačenjem i stvaranjem novih kvržica, kao i fisurama.

Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je autoimuno oboljenje koje posebno pogađa žlezde. Žlezde koje luče suze i pljuvačku mogu da se oštete usled ovog stanja, a poremećaj njihovih funkcija se manifestuje suvoćom u ustima, ispucalim jezikom, peckanjem i svrabom očiju i zamorom. Pravi uzroci nastanka ovog stanja nisu sasvim jasni, a sumnja se na kombinaciju genetskog nasleđa i infekcija iz okruženja.

LEČENJE ISPUCALOG JEZIKA

Tretman ispucalog jezika zavisi od toga šta ga uzrokuje. Kada su pukotina nastale kao posledica infekcije ili se infekcija dešava paralelno, biće potrebna upotreba određenih lekova.

Veoma je važno da se održava adekvatna higijena usne duplje, kako do infekcije ne bi došlo, posebno ako osoba već ima ispucan jezik. Adekvatna ishrana, bogata neophodnim nutrijentima je uvek prednost; potrebne materije obezbeđuju pravilno ishranu svih tkiva, pa tako i zdravlje jezika.

Takođe, uvek treba biti dobro hidriran;, jer hidratacija obezbeđuje vitalnost svih tkiva. Ako ne usnosimo dovoljno vode, vrlo je verovatno da će doći do sušenja usne duplje, pa i do pojave ispucalog jezika. Sledi nekoliko saveta za brigu o ispucalom jeziku.

Ne preduzimajte ništa – U velikom broju slučajeva, pukotine na jeziku ne zahtevaju nikakav tretman (osim ako nije reč o ozbiljnim laceracijama, lezijama ili infekcijama), posebno ako ne izazivaju nikakvu nelagodnost ili problem.

Higijena usne duplje – Regularno čišćenje jezika upotrebom alata namenjenih za to pomaže da se ostaci hrane očiste sa jezika i iz nastalih pukotina. Na taj način se sprečava da se mikroorganizmi u njima nastane i da se razvijaju, te se tako smanjuje i rizik od nastanka infekcije i daljih komplikacija.

Protiv bolova – U slučaju da ispucali jezik izaziva senzaciju bola, postoji nekoliko koraka koji se mogu preduzeti da se umanji nelagodnost. Uvek održavajte jezik dovoljno vlažinim unošenjem dovoljne količine vode. Pojedinci su otkrili da im konzumacija mente pomaže da neutrališu bol i da se pukotine izleče ili ublaže. Ukoliko je do pojave bola došlo prilikom konzumacije iritanasa, poput začinjene hrane, preporučuje se da se na pukotine stavi malo sode bikarbone, koja neutrališe bolnu senzaciju.

Odlazak kod lekara – U slučaju da pukotine izazivaju veliku neprijatnost i ne prolaze, trebalo bi da posetite lekara. Možete da se obratite stomatologu, ali i svom lekaru opšte prakse, posebno u slučaju da pukotine otiču i menjaju izgled. U takvim slučajevima promene na pukotinama mogu da budu znak nekog ozbiljnijeg stanja, pa čak i raka jezika.

Prevencija vraćanja pukotina

Najbolji način da se spreči ponovna pojava pukotina jeste da se pravilno hranite, konzumirate dovoljno tečnosti i izbegavate iritanse koji pojačavaju bol i osetljivost.

Dok se pukotine ne zaleče, treba da izbegavate unošenje kisele i začinjene ili ljute hrane; kada su pukotine izložene takvim agensima, oni ih ‘izjedaju’, pa se sama oštećenja produbljuju.

Unosite dovoljno tečnosti, kako se tkivo jezika ne bi sušilo; ukoliko se isušuje, pukotine se takođe produbljuju umesto da se povlače. Ukoliko je problem nastao zbog deficita nekih važnih nutrijenata, obavezno ih unosite putem redovne ishrane.

Sponzorisano:

loading...
Loading...