Nega i lepota

Hidrogen peroksid – upotreba za ispiranje usta, zube, uši i zdravlje

Hidrogen peroksid, prvi put je proizveden u prvoj polovini dvadesetog veka, tačnije 1918. godine i to od strane naučnika Luia Žaka Terala. Ovaj naučnik, proizveo je hidrogen peroksid u okviru hemijske reakcije između barijum peroksida i azotne kiseline.

Nešto kasnije, u toku svojih daljih istraživanja koja su bila usmerena ka usavršavanju osobina hidrogen peroksida, Lui Žak Teral je u proces njegove proizvodnje uvrstio najpre i upotrebu hlorovodonične kiseline, a zatim i upotrebu sumporne kiseline.

Finalna, tačnije usavršena verzija hidrogen peroksida, ubrzo nakon što je otkrivena, počela je da se upotrebljava i njena upotreba, zadržala se sve do danas i to zahvaljujući izuzetno izraženoj efikasnosti u različitim sferama delovanja.

O tome na koje sve načine možete upotrebiti hidrogen peroksid, pročitajte u nastavku teksta.

Hidrogen peroksid – upotreba

Hidrogen peroksid, deluje kao izuzetno snažan i efikasan antiseptik i kao sredstvo za suzbijanje prisustva najrazličitijih vrsta štetnih mikroorganizama kakvi su gljivice, virusi ili bakterije. Shodno svom načinu delovanja, hidrogen peroksid se može upotrebljavati kao sredstvo za ispiranje usta, kao sredstvo za negu i izbeljivanje zuba, kao sredstvo za saniranje upale uha, kao sredstvo za dezinfekciju rana, ali i kao sredstvo za dezinfekciju najrazličitijih predmeta od plastike.

Osim u pomenute svrhe, hidrogen peroksid se može upotrebljavati i kao sredstvo za saniranje žuljeva na stopalima, kao sredstvo za sprečavanje i saniranje gljivičnih infeksija noktiju na nožnim prstima ili na prstima šaka, kao sredstvo za uklanjanje fleka ili akni, bubuljica i mitisera koji su izraženi na koži i kao sredstvo za izbeljivanje kose.

Postoji još nekoliko načina na koje je moguće upotrebiti hidrogen peroksid i zato ćemo svaki način upotrebe hidrogen peroksida, pojedinačno i detaljno da opišemo.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za ispiranje usta

Ukoliko vas muči neprijatan zadah, koji je nastao kao posledica prisustva štetnih bakterija u unutrašnjosti vaše usne duplje, ukoliko su u unutrašnjosti vaše usne duplje izražene afte ili sitne ranice ili ukoliko iz bilo kog trećeg razloga jednostavno želite da dezinfikujete svoju usnu duplju, upotrebite hidrogen peroksid na sledeći način:

Uzmite troprocentni hidrogen peroksid u količini koja odgovara jednom gutljaju i upotrebite ga za ispiranje usta tako što ćete ga temeljno promućkati u ustima, a zatim ispljunuti. Ovakav tretman dezinfekcije usne duplje, ponavljajte jednom dnevno u periodu od nekoliko dana do najduže sedam dana.

Nakon tog perioda, primetićete da je saniran problem sa neprijatnim zadahom i da u unutrašnjosti vaše usne duplje više nije izraženo prisustvo afti ili sitnih ranica. Pritom, nemojte produžavati period sprovođenja ovog tretmana, jer u tom slučaju, hidrogen peroksid osim štetnih, može uništiti i korisne bakterije koje naseljavaju sluzokožu vaše usne duplje.

Nakon ispiranja usta na opisani način, obavezno se potrudite da ispljunete celokupnu količinu hidrogen peroksida, kako ne bi došlo do ispoljavanja iritacije želuca ukoliko progutate jedan deo količine hidrogen peroksida.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za negu i izbeljivanje zuba

Ukoliko ste primetili žute mrlje na površini svojih zuba, koje su nastale kao posledica taloženja naslaga hrane ili kao posledica taloženja naslaga zubnog kamenca, upotrebite hidrogen peroksid na sledeći način:

Uzmite jednu kafenu kašiku troprocentnog hidrogen peroksida i to pomešajte sa istom količinom vode i sa istom količinom sode bikarbone koja u svom sastavu ne sadrži aluminijum (takvu sodu bikarbonu, možete pronaći i kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Kada dobro sjedinite ove sastojke, nanesite ih na četkicu za zube i njima vrlo nežno, ali ravnomerno istrljajte zube, pazeći pritom da vam pokreti četkicom ne postanu grubi jer u tom slučaju možete oštetiti zubnu gleđ. Nakon što ste temeljno istrljali zube, dobro ih isperite, a zatim ih i uobičajeno operite.

Ovakav tretman, nemojte ponavljati češće od jednom nedeljno i pritom, vodite računa o tome da mešavinu koju koristite za izbeljivanje zuba ne progutate.

loading...

Na ovaj način, osim što ćete ukloniti žute mrlje sa svojih zuba, uspećete i da sprečite nastanak i razvoj karijesa, jer ćete na površini zuba neutralisati prisustvo svih vrsta štetnih bakterija.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za saniranje upale uha

Ukoliko vas muči upala uha, u cilju njenog što bržeg saniranja, upotrebite hidrogen peroksid na sledeći način:
Uzmite troprocentni hidrogen i u količini od svega dve do najviše tri kapi, sipajte ga u unutrašnjost uha koje je zahvaćeno upalom.

Prilikom sipanja hidrogen peroksida u uho, glavu nagnite što više možete na stranu koja je suprotna od strane na kojoj je uho koje je zahvaćeno upalom (ukoliko je upala izražena na levom uhu, glavu nagnite u desnu stranu i obrnuto). Kada vam je glava u tom položaju, sipajte dve do tri kapi hidrogen peroksida u uho, a zatim sačekajte nekoliko sekundi da čujete ili osetite njegovo “šuštanje” u unutrašnjosti uha. Nakon toga, glavu nagnite na stranu na kojoj vam se nalazi uho u koje ste sipali hidrogen peroksid, kako bi iz njega iscureo višak sadržaja.

Ovaj tretman, koji je važno je napomenuti potrebno sprovoditi dva puta nedeljno, na lečenje upale uha deluje tako što doprinosi razgradnji ušne masti, odnosno ušnog sebuma i tako što doprinosi sprečavanju njenog zadržavanja u unutrašnjosti uha. Uz to, hidrogen peroksid sprečava nastanak i razvoj bakterija u regiji ušnog kanala koji je zahvaćen upalom.

Ovaj tretman, ne smete nikako sprovoditi ukoliko imate probušenu bubnu opnu.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za dezinfekciju rana

Ukoliko se na površini bilo koje regije vašeg tela nalazi rana, koja je nastala usled zadobijanja povrede ili usled prisustva određene vrste oboljenja u vašem organizmu, kao što je recimo dijabetes, upotrebite troprocentni hidrogen peroksida tako što ćete sa njim svakog dana u isto vreme isprati ranu.

Ono što se može dogoditi i što se relativno često događa prilikom ove vrste upotrebe hidrogen peroksida, jeste da nastane njegovo penušanje pri dodiru sa površinom rane. Takva reakcija je normalna i predstavlja siguran pokazatelj činjenice da je površina rane zahvaćena gnojnim procesom ili da se na površini rane nalazi prisustvo bilo kog oblika nečistoća ili štetnih mikroorganizama na čije saniranje hidrogen peroksid utiče.

Onda kada penušanje hidrogen peroksida izostane pri njegovom dodiru sa površinom rane, to znači da rana nije zahvaćena gnojnim procesom i da nije izložena prisustvu bilo kog oblika nečistoća ili štetnih mikroorganizama.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za dezinfekciju predmeta od plastike

Brojne predmete od plastike, kao što su flaše i flašice, termo šolje, igračke, četkice za zube, češljevi, šnale ili neki drugi predmeti koji su takođe proizvedeni od plastike, mogu se dezinfikovati uz pomoć upotrebe hidrogen peroksida.

U svrhu takvog načina upotrebe, hidrogen peroksid se može upotrebiti na tri načina i to tako što će poslužiti kao sredstvo za brisanje predmeta (uz pomoć krpice ili vatenog tufera recimo), kao sredstvo za ispiranje (kada su u pitanju flaše, flašice ili termo šolje) ili kao sredstvo za pripremu rastvora u koji ćete potopiti predmete (kao što su na primer češljevi, šnalice i slično).

Ukoliko se koristi za brisanje predmeta, koristi se troprocentni ili šestoprocentni hidrogen peroksid i u tom slučaju, on se ne mora ispirati sa predmeta na čijoj površini je upotrebljen. Ukoliko se koristi za ispiranje predmeta kao što su flaše, flašice ili termo šolje, koristi se takođe troprocentni ili šestoprocentni hidrogen peroksid, ali je ovog puta obavezno ispiranje predmeta nakon njegove upotrebe. Ukoliko se koristi kao sredstvo za pripremu rastvora u koji ćete potopiti predmete koje želite da dezinfikujete, koristi se šestoprocentni hidrogen i to tako što se u određenoj količini koja zavisi od toga koje predmete i koliko predmeta želite da potopite, pomeša sa istom količinom vode.

Nakon upotrebe ovako pripremljenog rastvora, predmete nije neophodno naknadno ispirati.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za negu stopala i šaka

Ukoliko vas muči prisustvo žuljeva na stopalima, ili na šakama, ukoliko vam je kože na pomenutim regijama tela ogrubela ili postala zadebljana i ukoliko vas muči prisustvo gljivica na površini noktiju, upotrebite hidrogen peroksid na sledeći način:

Nekoliko dana ili večeri uzastopno, napravite rastvor od troprocentnog hidrogena i iste količine umereno tople vode. U taj rastvor, potopite stopala ili šake i sačekajte da rastvor deluje sve dok ne osetite da se ohladio. Na ovaj način, već nakon nekoliko sprovedenih tretmana, primetićete da vam je kože primetno mekša i nežnija i da sa nje postepeno nestaje prisustvo žuljeva, ogrubelosti ili zadebljanja. Takođe, na ovaj način, rešićete se i eventualnog prisustva gljivica sa vaših noktiju.

Opisani tretman hidrogen peroksidom, možete sprovesti i u cilju saniranja prisustva kurjeg oka.
Ukoliko vas muči prisustvo uraslog nokta, ovaj tretman će vam takođe pomoći.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za negu kože

Ukoliko na bilo kojoj regiji kože imate izraženo prisustvo fleka, hidrogen peroksid vam može pomoći ukoliko ga upotrebite na sledeći način:

Uzmite dve supene kašike šestoprocentnog hidrogen peroksida i to pomešajte sa brašnom u količini koja je potrebna da dobijete homogenu i fino razmazitu mešavinu. Tako pripremljenu mešavinu, nanesite direktno na površinu fleka i sačekajte da deluje 10 minuta. Nakon 10 minuta, regiju kože koju ste na ovaj način tretirali isperite pod mlazom umereno tople vode.

Ovaj tretman, ponavljajte tri puta nedeljno, sve dok ne uočite odsustvo fleka na koži.

Ukoliko vas muči prisustvo akni ili bubuljica na koži, hidrogen peroksid vam može pomoći ukoliko ga upotrebite na sledeći način:

Jednom mesečno uzmite jednu supenu kašiku šestoprocentnog hidrogen peroksida i to pomešajte sa svežim kvascem u količini koja je potrebna da dobijete homogenu i fino razmazitu mešavinu. U mešavinu hidrogen peroksida i svežeg kvasca, dodajte i jednu ravnu supenu kašiku kisele pavlake i to temeljno promepajte. Tako pripremljenu mešavinu, nanesite ravnomerno u vidu maske na kožu lica, pritom zaobilazeći regiju oko očiju i oko obrva. Sačekajte da maska deluje između 20 i 30 minuta, a zatim lice temeljno isperite toplom, pa onda i hladnom vodom.

Na ovaj način, sa površine kože lica eliminisaćete prisustvo svih vrsta štetnih mikroorganizama koji su izazivači pojave akni ili bubuljica i doprinećete isušivanju i saniranju već izraženih akni i bubuljica.

Ukoliko ste na svojoj koži uočili prisustvo mitisera, hidrogen peroksid vam može pomoći ukoliko ga upotrebite na sledeći način:

Vateni tufer, natopite troprocentnim hidrogenom, a zatim temeljno istrljajte regiju kože na kojoj su izraženi mitiseri.

Nakon deset minuta, umijte se što toplijom, a onda i hladnom vodom. Tokom sprovođenja ovog tretmana, takođe zaobiđite regiju oko očiju, kao i regiju oko obrva.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za izbeljivanje kose

Ukoliko imate želju da izbelite, tačnije da za nekoliko nijansi prosvetlite boju kose, upotrebite hidrogen peroksid na sledeći način:

Jednom u deset dana, nakon što ste na uobičajeni način oprali kosu, pomešajte 1/3 šestoprocentnog hidrogen peroksida i 2/3 umereno tople vode. Tako pripremljenu mešavinu, sipajte u flašicu koja poseduje pumpicu sa raspršivačem i njom ravnomerno isprskajte kosu. Zatim ocedite višak tečne mešavine sa kose i očešljajte i osušite kosu (efekat izbeljivanja kose, biće pojačan ukoliko kosu budete sušili na prirodan način, odnosno tako što ćete je izložiti direktnom delovanju sunca).

Ovaj tretman, nemojte sprovoditi češće od jednom u deset dana, jer u protivnom u izvesnoj meri možete oštetiti kosu.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za eliminaciju pesticida iz voća i povrća

Kao što je svima dobro poznato, voće i povrće koje nije organski uzgajano u sebi veoma često sadrži pesticide koji su otrovni i štetni po ljudsko zdravlje.

Kako bi ste takvo voće i povrće očistili od sadržaja pesticida, pre nego što ga upotrebite za jelo ili za pripremu jela, potopite ga u rastvor od troprocentnog hidrogen peroksida i vode. Razmera takvog rastvora treba da bude 1:1 i u tom rastvoru, voće ili povrće treba da ostane minimum sat vremena, a poželjno je i duže. Nakon toga, voće ili povrće treba dodatno isprati pod mlazom vode i teka onda ga upotrebiti za jelo ili za pripremu jela.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za održavanje higijene sanitarija

Još jedan od brojnih načina da upotrebite hidrogen peroksid, jeste da njime očistite sanitarije. Naime, ukoliko je na vašim sanitarijama izražen kamenac ili ukoliko se na njima može uočiti prisustvo nekog drugog oblika mrlja, ukoliko su fugne između pločica promenile boju ili se javio neprijatan miris iznad površine slivnika uradite sledeće.

Šestoprocentnim hidrogenom, ravnomerno namažite, a zatim i istrljajte površinu sanitarija, a zatim isperite sanitarije. Nakon takvog postupka, uočićete da su se izgubili tragovi kamenca ili drugih oblika mrlja i da se fugnama između pločica vratio stari sjaj.

Da bi ste se rešili neprijatnog mirisa iznad površine slivnika, direktno u slivnik sipajte šestoprocentni hidrogen peroksid, zatim sačekajte pola sata i slivnik izložite mlazu vode. Nakon toga, primetićete da je nestalo prisustvo neprijatnog mirisa.

Sponzorisano:

loading...
Loading...