Nega i lepota

Oralna higijena u trudnoći

U drugom stanju ste, trudni ste ili čekate bebu. Kako god ovo stanje nazvali, znate i same da vas čeka mnogo promena što se tiče vašeg tela i organizma, makar u narednih devet meseci. Možda niste još uvek istražile u kakvoj su vezi i koliko je važno zdravlje zuba i trudnoća.

Porodice koje čekaju novog člana, treba da brinu o mnogo stvari a oralna higijena je samo jedna od njih. Hormonske promene, koje su sastavni deo trudnoće, povećavaju rizik od pojavljivanja problema sa oralnim zdravljem, posebno kada su upale desni u pitanju ili pojave afti u ustima.

Povećanje nivoa progesterona, može biti uzročnih upala desni, poznatijih i kao gingivitis. Da li ste znali da kod žena koje imaju parodontalne bolesti, postoji sedam puta veća opasnost da prerano rode ili da rode dete koje će imati malu težinu na rođenju?

Dok čekate da vaš mališan stigne na svet, evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju pre, tokom i nakon trudnoće, kako bi vaši zubi i usna duplja ostali zdravi.

PRE TRUDNOĆE

Jako je važno da vodite računa o zdravlju svojih zuba i pre trudnoće, zbog čega bi bilo dobro da idete na preglede jednom godišnje a ako je potrebno i češće.

Pre nego što budete planirali da ostanete u drugom stanju, potrudite se da zakažete pregled kod svog stomatologa koji će vam profesionalno očistiti zube od kamenca, plaka i ostalih naslaga, pogledaće vam takođe sve zube i desni i ustanoviti da li je sve u redu.

TRUDNOĆA

#1 RECITE SVOM STOMATOLOGU DA STE U DRUGOM STANJU – Tokom trudnoće idite na preglede kod svog stomatologa svaka dva do tri meseca.

Rutinski pregled može biti obavljen u bilo kom mesecu trudnoće, kao i sve hitne intervencije ako je to potrebno. Preporučuje se međutim, da sve one estetske ili druge intervencije koje nisu hitne, treba odložiti za period posle porođaja.

Svakako konsultujte i sve svoje ostale lekare, koji vode računa o vašem zdravlju tokom trudnoće, o tome kako uskladiti ovo stanje i brigu o zubima. Sve dobre preporuke su i više nego dobrodošle.

#2 PREDOČITE SVOM STOMATOLOGU UKOLIKO UZIMATE NEKE LEKOVE – Veoma je važno da vaš stomatolog bude upućen u to koje lekove, pa čak i koje vitamine i u kojim količinama uzimate tokom trudnoće.

Sve medicinske savete koje dobijate od svog lekara, takođe podelite sa stomatologom kako bi on bio upućen u vaše kompletno zdravstveno stanje i tome prilagodio plan praćena vašeg stanja.

#3 STALNO VODITE BRIGU O ORALNOJ HIGIJENI – Samo redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola zubnog plaka (bezbojna lepljiva masa koja se sastoji od velikog broja bakterija) i sprečiti bolesti koje plak uzrokuje: zubni karijes, gingivitis i parodontitis.

Cilj svih mera oralne higijene je da se ukloni što više plaka i odloži njegovo ponovno stvaranje kroz što duži vremenski period.

Važno je znati i da proizvodi koje koriste trudnice treba da budu napravljeni od prirodnih sastojaka i  da budu blagog ukusa, kako bi im prijalo i tokom onih prvih nekoliko meseci kada su mučnine i povraćanje čest svakodnevni problem.

Da bi zdravlje usne duplje bilo na najvišem nivou, u tome nam pomažu organski proizvodi i ostala važna sredstva za održavanje zdravlja zuba i desni.

loading...

  • Četkica za zube (treba koristiti “soft”, “super soft” ili “ultra soft”)
  • Pasta za zube (od prirodnih sastojaka, blagog ukusa, da sadrži fluoride i da imaju antibakterijsko dejstvo)
  • Zubni konac
  • Interdentalne četkice
  • Tečnosti za ispiranje usta (zbog učestale mučnine i povraćanja u prvom trimestru, važno je koristiti ova sredstva za ispiranje usta jer ona služe za dodatno uklanjanje bakterija i osvežavanje daha)

#4 SAVETI O ISHRANI – Potrudite se da svoju ishranu prilagodite trenutnom stanju i smanjite unos slatkiša, jer su oni jedan od glavnih uzročnika pojave karijesa. Bakterije koje uzrokuju pojavu karijesa, mogu se putem krvi preneti sa majke na dete i dovesti do ozbiljnih komplikacija pa čak i do fatalnog ishoda. Zato pripazite šta jedete i hranite se zdravo i uravnoteženo. Važno je da unosite organsko voće i povrće, koje nije bilo izloženo pesticidima i drugim hemikalijama. Zatim mlečne proizvode, sir i jogurt, koji su odličan izvor esencijalnih minerala. Obavezno uključite u ishranu i hranu bogatu vitaminom D, koji možete naći u organskim jajima.

TRUDNOĆA I BOLESTI ZUBA

Istraživanja pokazuju da između 60 i 75% žena tokom trudnoće ima gingivitis, upalni proces koji predstavlja ranu fazu oboljenja desni koja se javlja kada su oni crveni i otečeni upravo zbog upale a sve to je uzrokovano, kao što smo već i pomenuli na početku – promenom nivoa hormona. Ako se gingivitis ne leči, može doći do ispadanja zuba, usled infekcije i povlačenja desni.

Trudnice su takođe pod povećanim rizikom od razvijanja karijesa u većoj meri nego obično kada ne vode računa o pravilnoj ishrani i uzimaju veću količinu slatkiša. Statistika je pokazala da jedna od četiri žene, ne leči karijes tokom trudnoće, što dovodi do toga da njihova deca imaju čak tri puta više šanse da će dobiti karijes u detinjstvu.

POSLE TRUDNOĆE

Ukoliko ste imale probleme sa zubima i posebno desnima, bilo bi dobro da posetite svog stomatologa ubrzo nakon porođaja, kako bi još jednom utvrdio u kom stanju se nalaze vaši zubi i da  li je potrebno unaprediti vašu svakodnevnu dentalnu rutinu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...