Lifestyle

Pampas trava – sadnja i uzgoj

Verovatno je dosta ljudi upoznato ili je već videlo veliko bujno busenje, nalik na vlati visoke trave, sa kremkasto-beličastim paperjastim vrhovima. Da, to je takozvana pampas trava!

Pampas trava, botanički poznata kao Cortaderia selloana je cvetajuća biljka koja je domaća na jugu Južne Amerike. Zapravo, vodi poreklo iz regije Pampas, po kojoj je i dobila ime.

Smatra se da postoji negde oko 25 vrsta iz ovog roda pod imenom Cortaderia. Šire gledano, biljka spada u familiju biljaka pod imenom Poaceae. Inače ime cortaderia dolazi od špansko-argentinske reči što u prevodu znači “sekač” i odnosi se na oštre ivice lista ove biljke.

Pampas trava je visoka i raste u obliku gustih svežnjeva koji ponekad dostignu visinu od tri metra. Listovi ove trave, zasebno gledani, vrlo su vitki i dugi oko 2 metra, a široki svega 1 cm. Ivice ovih listova su vrlo oštre. Boja listova je plavičasto-zelenkasta, međutim, dešava se da poprime i srebrno-sivu boju. Paperjasti cvetovi, kao što je već rečeno, imaju kremkastu boju i dugi su oko 20 do 40 cm. Izbijaju na vrhovima vlati.

Pampas trava je atraktivna ornamentalna trava koja je veoma popularna u mnogim pejzažima. Međutim, iako je izuzetno laka za uzgoj, vrlo je važno znati u šta se upuštate pre nego što je zasadite oko kuće. Prosto, nemojte žuriti da je zasadite samo zato što izgleda dobro i to iz jednog razloga – ona brzo raste i može postati ogromna i široka, čak i invanzivna!

Ova biljka je preneta u Severnu Ameriku, Evropu i Australiju kao ukrasna trava, ali i kao trava koja će poslužiti kao izvor hrane životinjama (za ispašu). Paperjasto cveće, tačnije vrhovi ove biljke, kada se osuše, dosta se koriste za cvetne aranžmane i u druge ukrasne svrhe.

Postoji nekoliko poznatih i dostupnih kultivara: albolineata, aurolineata, pumila, sunnungdale silver, itd.

Trava pampas je veoma prilagodljiva i zaista je sposobna da raste u velikom broju različitih okruženja i klimatskih područja. Ona je takođe veoma plodna jer se zna da skoro svaka pojedinačna biljka može da proizvede više od milion semenki tokom celog svog biljnog života. Upravo je to i razlog zašto se pampas trava u nekim delovima sveta smatra invanzivnim korovom.

Države koje je smatraju invanzivnom travom, odnosno korovom su Havaji, Kalifornija i Kosta Verde (Španija), a u Južnoj Africi, na Novom Zelandu i ostrvskoj Španiji, ona je zabranjena biljka (ne sme se prodavati i saditi). Spaljivanje pampas trave ponekad ne može uništiti njen koren, ali hemijski herbicidi mogu.

Ako ste se ipak odlučili za sadnju pampas trave, onda budite pažljivi i zasadite je tamo gde će ona imati dosta prostora da raste, naročito ako želite da zasadite više od jedne. Ako se pampas trava sadi po parkovima (masovna sadnja), onda će razmak između dve sadnice morati da bude od 1.5 do 2.5 m.

Pampas trava uživa na lokacijama sa dosta sunca, ali će tolerisati i delimičnu senku. Takođe, toleriše i širok spektar vrsta zemljišta, ali će preferirati vlažno i dobro drenirano zemljište. Pampas trava lepo podnosi vetrove, suše i slanu kišu – zbog čega se može videti duž obalnih regiona.

Kada se zasadi i krene da raste, ne zahteva puno brige i pažnje. Postupci održavanja su minimalni, jedino što se mora zalivati tokom ekstremno sušnih perioda. Takođe, treba biti obrezana svake godine i to do zemlje. Ovo se obično izvodi krajem zime ili na početku proleća. Zbog oštrih ivica listova, obrezivanje treba vršiti sa velikom pažnjom, u rukavicama i u garderobi sa dugim rukavima. Naravno, uz odgovarajuće mere opreza, možete vršiti i spaljivanje listova i vlati sve do zelenih delova. Na taj način nećete naneti štetu biljci.

Pampas trava se propagira prostim rasađivanjem (divizijom) na proleće. Obrezani busen se može preseći lopatom i zasaditi na drugom mestu. Normalno, presađuju se samo ženske biljke, ali je ženska biljka najzastupljenija među sortama koje se uzgajaju.

Izdržljiva pampas trava je robusna, visoka, višegodišnja biljka koja veoma lepo izgleda. Može ponuditi mnogo toga u pogledu oblika i funkcije koju vrši. Zbog toga što raste visoko i široko, odličan je izbor za zaštitu privatnosti u dvorištima. Pored toga, pošto su joj grančice, tj. listovi oštri, efikasan je oblik prirodne ograde i zaštite.

Lepota ove biljke se poklapa sa njenom praktičnom primenom. Ova biljka daje velike, pufnaste cvetove sa gracioznim vrhovima koji imaju različite boje – belu, krem i pink u kasno leto. Ovi cvetovi, tj. vrhovi mogu se odseći i osušiti i tako poslužiti za neke divne cvetne aranžmane, a možete ih i ostaviti na biljci i na taj način poboljšati izgled svoga dvorišta kada se sve okolo osuši i nestane.

loading...

Listovi ili oštrice ove ukrasne biljke-trave kreću se u nijansama od tamnozelene do zelene i žute. One se atraktivno njišu na povetarcu i dodaju teksturu bašti ili dvorištu tokom proleća, leta i rane jeseni.

Svi ovi pozitivni atributi čine pampas travu veoma popularnim izborom za pejzažnu arhitekturu. Ipak, ova biljka ima i neke nedostatke, kako smo već rekli. Njih treba imati u vidu pre nego što se odlučite da je zasadite.

Da li je teško uzgajati pampas travu?

Naprotiv, pampas trava se vrlo lako uzgaja. Ova ukrasna biljka raste kao korov i kao što je već rečeno, negde se smatra invanzivnom i štetnom vrstom.

Ova samonikla biljka se širi i putem multipliciranja korena. Brzo napreduje i može zauzeti čitav vrt , pa čak i komšijski vrt za vrlo kratko vreme ako niste pažljivi.

Mlade biljke obuhvataju veoma širok spektar uslova za uzgoj i kada se jednom zasade, one se povećavaju u visini i širini sa zapanjujućom brzinom. Zbog toga je toliko važno da budete dobro informisani pre sadnje pampas trave. Ako odlučite da želite pokušati, budite sigurni da ste napravili izvodljiv plan.

Morate biti sigurni da imate dovoljno prostora za njen rast. Shvatite da ako sadite više od jednog primerka, morate biti u mogućnosti da obezbedite najmanje 2 metra prostora između biljaka. Takođe, treba voditi računa da je posadite daleko od objekata jer je pampas trava lako zapaljiva pa može predstavljati opasnost od razvoja požara.

Da biste postigli najbolje rezultate izaberite lokaciju sa puno sunca i dobro dreniranim zemljištem kako biste pampas travi osigurali dovoljno ravnomerne vlage. Međutim, ako niste u stanju ovo da pružite biljci, bićete srećni što znate da se ova robusna biljka može prilagoditi različitim uslovima. Ona može da toleriše delimičnu senku i različite tipove zemljišta.

Zapravo, pampas trava je tolerantna na sušu, ali je itekako fleksibilna pa lako toleriše so i vetar. Upravo zbog toga je ona odličan izbor za vašu porodičnu baštu. Često se pampas trava koristi i za dekoraciju plaža jer može da se nosi i sa povremenim zapljuskivanjima okeanske vode.

Manje patuljaste vrste pampas trave

Ako nemate dovoljno prostora ili ne želite biljku koja će se raširiti u vašoj bašti, možda ćete želeti da se upoznate sa sterilnim hibridnim patuljastim vrstama.

Ove patuljaste biljke rastu samo do visine od 1.5 m, tako da im treba samo 1 do 1.5 m prostora između svake sadnice ili njih i drugih sadnica. Ove vrste ne proizvode seme, već se mogu širiti presađivanjem korena.

Sadnja pampas trave korak po korak

Da biste uzgajali pampas travu odaberite sunčano mesto sa plodnim tlom, zasadite mlade biljke pampas trave ili seme, povremeno zalivajte, đubrite i orezujte svoju travu i posmatrajte kako uspeva.

  1. Posadite pampas travu na proleće. Vašoj travi će trebati dosta sunca i samo malo vode, pa bi sadnja u jesen ili zimu pomalo ometala rast. Pošto pampas trava raste prilično u visinu, bolje je da je zasadite napolju, nego u saksiji u zatvorenoj prostoriji.
  2. Izaberite lokaciju. Želećete mesto sa puno prostora jer pampas trava raste i širi se. Izaberite mesto sa puno sunca ili sa delimičnom senkom. Mesta koja primaju sunčevu svetlost najmanje 6 sati dnevno su najbolja za maksimalni rast pampas trave. Ova biljka može da naraste u visinu i do tri metra, pa je odlična kao prirodna ograda. Nemojte saditi pampas travu blizu puta jer visoka i gusta trava može ometati vidljivost. Biljka takođe ne sme biti smeštena ni blizu centralni jedinica klima uređaja, jer se dugi listovi mogu uplesti u ventilatore. Listovi pampas trave imaju oštre ivice, pa izbegavajte da je sadite blizu mesta gde se deca igraju.
  3. Pripremite zemlju. Pampas trava najbolje raste u dobro dreniranoj, plodnoj zemlji. Izriljajte zemlju kako biste je izventilirali, pa dodajte organski kompost, treset ili gnojivo kako biste joj pomogli da fertiliše travu.
  4. Sadnja semena. Ako želite da zasadite seme pre nego celu mladu biljku sadnicu, spustite seme direktno u pripremljeno zemljište. Da bi proklijalo, trebaće mu svetlost, pa ga ne pokrivajte zemljom. Naravno, možete ga utapkati kako biste sprečili da ptice pojedu seme ili da seme odleti. Zalijte sa malo vode kako biste osigurali da se seme ne isuši. Da bi proklijalo, trebaće mu oko 20 do 25 dana.
  5. Ako želite da zasadite mladu sadnicu, budite sigurni da će ona brže da vas zadovolji jer neverovatno brzo raste. Iskopajte rupe koje su tri puta šire i tri puta dublje od korenskog sistema mladice pampas trave. To će dati prostora korenu da se raširi i učvrsti. Pošto pampas trava brzo raste, rupu ćete iskopati na najmanje 1.8 m daleko od druge sadnice. Utapkajte zemlju oko korena i pričvrstite biljku kada je zasadite. Možete dodati i malo peska u zemlju ako zemljište nije dobro drenirano.
  6. Zalijte duboko i momentalno. Vaša mlada pampas trava će zahtevati dosta vode u početku dok raste i uspostavlja se.

Održavanje pampas trave

Kada je u pitanju zalivanje trave, pampas trava ne zahteva strog raspored. Ona je izdržljiva i prilagodiće se svojoj lokaciji. Ukrasne trave zahtevaju zalivanje jednom na svakih par nedelja u prvoj godini rasta. Naravno, u periodima ekstremnih suša, biće neophodno češće zalivanje.

Neki poznavaoci kažu da je tokom prve godine potrebno da se doda prihrana makar tri puta. Možda će proći i tri godine dok pampas trava ne da prve cvetove.

Orezivanje pampas trave

Koristite trimer kako biste orezali pampas travu pri kraju zime ili u rano proleće. Biljku možete povezati kanapom na visini od 1.2 m od zemlje, pa tek onda odrezati gornji deo. Uklonite sve listove i cvetove.

Budite pažljivi i nosite duge rukave i rukavice tok orezujete i rukujete pampas travom zbog oštrih ivica listova.

Cena sadnica pampas trave

Kod nas se mogu naći mlade sadnice bele i roze pampas trave po ceni od 300 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...