Lifestyle

Praktični saveti za uređenje kuhinje

Svi koji krenu sa preuređenjem kuhinje susreću se sa istim dilemama. Ukoliko ste poželeli novu kuhinju, šta je to o čemu prvo morate da ramišljate?

Često lista želja kada je u pitanju kuhinja ume da bude dugačka, ali najpre prvo morate da budete svesni kolikim prostorom raspolažete. Da li sve što želite i zaista može da stane u vašu kuhinju?

Za koji god da se element odlučite, fružider, šporet, mašinu za pranje sudova, zauzima barem pola metra prostora. A koliko prostora vi imate na raspolaganju?

Ako je kuhinja manja, onda ćete određenih želja morati da se odreknete.

Dslji raspored zavisi od mesta na kojima se nalaze priključak za vodu i odvod, kao i priključci za struju. Ukoliko niste planirali da menjate izolaciju, onda nove delove kuhinje moraćete da prilagodite postojećem rasporedu.

Kako napraviti pravilan raspored u kuhinji?

Stručnjaci kažu da je najbolje da jedna strana kuhinje bude za pranje, a druga za kuvanje, jer će na taj način biti odvojeni voda i struja.

Ako je kuhinja mala, onda treba da znate sledeće. Iznad mašine za sudove ne treba stavljati ugradni šporet, a blizu frižidera rasporedite mikrotalasnu i ploče za kuvanje, jer ćete se tako lakše kretati i efikasnije ćete kbavljati poslove po kuhinji.

Kakve radne ploče izabrati za kuhinju?

Prilikom uređenja kuhinje skoro svi danas biraju moderni materijal koji lepo izgleda i koji se lako održava.

Danas se najčešće koriste radne ploče od univera. Univer je presvučen materijalom koji je otporan na visoke temperature i kome voda ne smeta.

Uvek elegantno i moderno odejno rešenje jesu mermerne ploče za kuhinju. One su atraktivne, a pojedine vrste mermera su pristupačne i mogu se kupiti po relativno pristupačnim cenama.

Ipak, određene vrste mermera su znatno skuplje, pa ovaj luksuzni kamen biraju isključivo oni sa dubokim novčanikom.

Materijal od koke se prave radne ploče, a koji izaziva pažnju kupaca keste granit. Za kuhinje koje su moderno uređene granit je odličan izbor, a uklapaju se u svaki enterijer.

Pošto ne omogućava posebnu osvetljenost kuhinje, umesto granitnih radije se biraju mermerne ploče za kuhinju.

U svakom slučaju i granitne i mermerne radne površine uklapaju se u svaki enterijer, pa nećete pogrešiti koji god materijal da izaberete.

Drvene i univer radne površine

I za klasičan i za minimalistički stil kuhinje dobro rešenje su drvene radne površine. Njihova mana jeste što su slabo otporne, pa prostor oko sudopere mora da bude suv. Na drvene radne ploče ne smete stavljati ni vrelo posuđe, jer visoka temperatura može lako da ih ošteti.

Radne ploče za kuhinje koje se nalaze u većini domova jesu od iverice. Reč je o materijalu koji je vodootporan, a ima debljinu između 28 i 38 mm.

Birajte radne površine od univera koje su presvučene zaštitnom folijom, jer će onda svojim izgledom imitirati ostale površine u stanu. Jednostavne su za održavanje, a mana im je što kada se jednom oštete više im popravke nema. Za njihovo održavanje treba koristiti blage deterdžente. Nikako ne koristite jake kiseline, jer će one sigurno uništiti univer radne ploče.