Lifestyle

Pojas za trudnice – saveti za upotrebu, iskustva i cena

Kada se upotrebljava pojas za trudnice?

Pojas za trudnice (engleski – maternity belt), predstavlja jedan oblik pomagala koje se koisti u stanjima kada žene imaju takozvanu „nisku trudnoću“, a koja je posledica ili promene položaja ploda u materici ili pak urođene slabosti mišića i veza materice sa karličnim kostima i donjim delom kičmenog stuba.

Pomenuti niski položaj ploda, dovodi do dodatnog opterećenja i istezanja kako mišića, tako i ligamenata male karlice; može da dovede do preranog „otvaranja“ grlića materice i prevremenog porođaja ili pak spontanog pobačaja; može biti potrebna i ekstrakcija ploda metodom vakum ekstraktora ili forcepsa, ukoliko je došlo do njegovog ugušenja ili pak odlubljivanja posteljice.

Pojas za trudnice, indikovan je u svim situacijama kada je potrebno da se stomak malo „podigne“, odnosno pre svega kada se radi o rizičnim trudnoćama. Međutim, pojas se može koristiti i kod velikih plodova ili blizanačkih trudnoća, kada služi kao jednostavna i veoma efikasna potpora kičmenom stubu i sprečava njegove deformitete i pojavu bolova.

Koji su najbolji pojasevi za trudnice – prema iskustvima samih trudnica

1. Najbolji pojas prema oceni trudnica, je takozvani Farlin podesivi pojas, a koji se može kupiti bilo onlajn bilo u svim bolje snabdevenim apotekama i drogerijama, po ceni koja je za naše uslove veoma pristupačna i koja se kreće od 2000-2500 dinara.

Karakteristike Farlin pojasa za trudnice, a koje ga čine tako omiljenim proizvodom kod žena u „drugom stanju“, jesu pre svega, njegova sposobnost podešavanja dužine, a uz pomoć veoma kvalitetnih „čičak traka“ koje omogućavaju da se on nosi kao potpora u toku celog toka trudnoće (ukoliko je to neophodno i ukoliko je lekar tako propisao).

Pojas se može nositi i nakon porođaja, a kao jedna vrsta „steznika“, upravo zahvaljujući svojoj podesivoj dužini; takođe se može iskoristiti i u nekoj od narednih planiranih trudnoća ili se pak može prodati kao polovan proizvod, jer je izrađen od veoma kvalitetnog materijala tako da se i nakon dužeg nošenja ne menja i ne haba.

Pored navedenih činjenica, Farlin trudnički pojas je odlična potpora leđnim mišićima i sakralnom delu kičmenog stuba, a koji su u trudnoći izloženi povećanom opterećenju zbog „težine“ stomaka tj materice u kojoj je smešten plod koji raste.

Pravilnom primenom navedenog pojasa za trudnice, pruža se odlična podrška i olakšava se savijanje i podizanje trudničkog stomaka; bolovi u leđima se u značajnoj meri umanjuju ili nestaju; kod žena koje imaju prethodno pomenuti niski ili poprečni položaj ploda, Farlin pojas omogućava „podizanje“ stomaka i daje im dodatnu sigurnost i umanjuje strah od prevremenog porođaja ili eventualnog gubitka trudnoće.

Materijal od koga je pojas napravljen, je izuzetno prijatan za nošenje (kako same trudnice navode u svojim mnogobrojnim pozitivnim iskustvima, ovaj pojas se prilikom nošenja „ne oseća na telu koliko je lagane i kvalitetne izrade“), i što je najvažnije omogućava koži da „diše“.

2. Pojas za trudnice, koji je namenjen isključivo kao jedna vrsta medicinskog tj ortopedskog pomagala, odnosno koristi se kao potpora za prethodno oštećenu leđnu kičmu, a koja je praćena čestim bolovima u leđima i ukočenošću, naziva se Protect Maternity belt, i klinički dokazano olakšava tegobe i smanjuje pomenuti problem sa kičmom u toku trudnoće.

Naime, veliki broj žena i pre trudnoće ima izražene tegobe u predelu lumbalne kičme i donjeg dela leđa, a koji se manifestuju pomenutom ukočenošću i jakim bolovima koji narušavaju kvalitet života, a koji se sa povećanjem stomaka u trudnoći, i posledičnim zatezanjem mišića, ligamenata i intervertebralnih kičmenih diskova prema napred, samo dodatno pogoršavaju.

loading...

Iz tog razloga, pomenuti suportivni pojas Protect Maternity belt, ima odlične recenzije od strane korisnica, jer prema specifikacijama proizvođača, ima sledeća svojstva:

– pojas je indikovan samo kod pojave bolova i pritiska u donjem delu kičmenog stuba, a koji mogu dovesti do „ukočenosti“ i nesposobnosti kretanja; iz tog razloga kako je ranije već napomenuto, pojas je klasifikovan kao ortopedsko pomagalo;

– pomenuti pojas se može koristiti i nakon porođaja, kod žena koje imaju problema sa kičmom a nisu gravidne (kao jedna forma steznika), ali i kao potpora leđnoj kičmi kod muškaraca (bilo da se radi o osobama koje su imale probleme i oboljenja lumbalne i sakralne kičme; ili kod soba nakon operativnih zahvata na kičmi; kao i kod sportista kojima je ovaj deo kičmenog stuba dodatno opterećen, kakvi su na primer dizači tegova);

– pojas je anatomskog oblika, podesive veličine (poseduje čičak trake) i pruža veoma kvalitetnu i kompletnu „podršku“ leđima tj kičmi i stomaku kod trudnica (naročito u kasnijim mesecima kada plod raste i obim stomaka se povećava); pre upotrebe ovog pojasa, a koji dolazi u tri osnovne veličine, neophodno je izmeriti obim struka (preko stomaka), kako bi se izabrala adekvatna veličina;

– dimenzije pojasa Protect Maternity belt, a koji dolazi u veličinama 1; 2 i 3 su sledeće – veličini pojasa koja je označena brojem 1 odgovara obim (kako je već rečeno, meri se preko stomaka) od 90-105 cm; veličini 2 odgovara obim od 105-120 cm; i veličini 3 odgovara obim od 120-125 cm;

– pojas je karakterističan po svom veoma jednostavnom postavljanju i prilagođavanju dužine, a zahvaljujući postojanju pomenutih čičak traka; pojas u svom zadnjem delu, a sa ciljem pružanja adekvatne potpore kičmenom stubu, ima ugrađene „šipke za stabilizaciju“ – koje sa jedne strane fiksiraju kičmu i vrše adekvatan pritisak koji olakšava bolove, dok sa druge strane sprečavaju da se pojas eventualno „izvrne“ ili da sklizne i spadne prilikom obavljanja nekih fizičkih aktivnosti;

– postavljanje pojasa je veoma jednostavno, ali treba slediti par uputstava proizvođača – pre svega je potrebno da se pojas postavi tako, da se pomenute „stabilizacione šipke“ pozicioniraju direktno na središnji deo leđa, odnosno na lumbalni deo kičmenog stuba; pravi obim pojasa, koji se napred postavlja ispod stomaka trudnice, je onaj koji ne ometa trudnicu prilikom sedenja, šetnje ili pak prilikom obavljanja svakodnevnih fizičkih aktivnosti; jednostavan i praktičan metod za „dovoljno rastezanje“ pojasa, a radi postizanja potpore i udobnosti, jeste da se prilikom stavljanja ovog pomagala, najpre sa desne a zatim sa leve strane, pre zatvaranja čičak traka, postavi ruka, koja će odrediti dovoljan stepen rastegnutosti (odnosno sprečiti prekomeran pritisak na donji deo stomaka, a omogućiti adekvatnu potporu kičmenom stubu);

– prilikom održavanja i pranja, najpre je potrebno zatvoriti čičak trake, a zatim proizvod oprati ili ručno ili u veš mašini na temperaturi od 30˚C; prilikom pranja ne dodaju se nikakva sredstva poput omekšivača, izbeljivača ili agresivnih deterdženata, koja mogu da oštete tkaninu i umanje delotvornost pojasa;

– proizvođač ovog veoma korisnog pomagala je kompanija Medi GmbH & Co iz Nemačke, a cena je oko 3700-4000 dinara.

3. Pored opisanog Medi Protect Maternity pojasa, postoji i pojas sličnih karakteristika, a koji je veoma omiljen kod trudnica i proizvod je već pomenute marke Farlin. Cena Farlin BF-600 pojasa zavisi od veličine, ali je svakako nešto pristupačnija u odnosu na proizvod nemačke kompanije Medi.

Pojas Farlin BF-600, dolazi u tri veličine – S; M i L; a prema specifikaciji proizvođača koristi se za potporu kičmenom stubu, kao i onim mišićnim grupama koje se u toku trudnoće ili ne koriste ili se pak slabije „upotrebljavaju“, a zbog stanja u kome se trudnica nalazi; pojas se veoma lako i jednostavno podešava (pomoću čičak traka), i napravljen je od veoma laganog i „vazdušastog“ materijala koji prija koži i sprečava pregrevanje, znojenje, lepljenje i nelagodnost – jednom rečju, i ovaj Farlin proizvod je osmišljen tako da koža može „slobodno i normalno da diše“.

Farlin BF-600 pojas može da se koristi i nakon porođaja (ali i kod muškaraca), u vidu steznika koji pruža podršku kičmenom stubu i omogućava da se mišići, koji su se kako je navedeno malo više „opustili“ tokom trudnoće (pod pritiskom ploda i rastezanjem karlice i stomaka), brzo vrate u željeni položaj.

Cena Farlin BF-600 pojasa, zavisi od dimenzija, pa tako:

Veličina S, koja ima dimenzije 91,5 x 21,6 cm košta oko 2300 dinara;
Veličina M, koja ima dimenzije 106,7 x 22,8 cm košta oko 2600 dinara;
Veličina L, koja ima dimenzije 116,8 x 24,1 cm košta oko 2900 dinara

4. Carriwell pojas za trudnice sa podrškom – veličine L-XL

Pojas za trudnice pomenute marke Carriwell, nosi se preko stomaka, a ima dodatnu ojačanu potpornu traku na lumbalnom i karličnom delu leđa (koja se zatvara pomoću čičak trake), pa olakšava eventualno nastale „trudničke bolove u kičmenom stubu“ i pomaže u podizanju prethodno pomenutog „spuštenog stomaka“ kod nisko noseće trudnoće.

Carriwell pojas je izrađen od veoma kvalitetnog mikrofibera, i napravljen je „u jednom komadu“, tako da je vrlo lak za upotrebu, a materijal je prijatan za kožu, ali isto tako omogućava da se do određene granice pojas i rastegne, prateći rast stomaka u trudnoći. Za održavanje pojasa se preporučuje ručno pranje na niskim temperaturama vode (oko 30-40˚C).

Veličine u kojima se pojas može kupiti, a u zavisnosti od uznapredovalosti graviditeta su S; M; L; i XL, dok je cena za sve navedene veličine približno oko 3000 dinara. Pojas se može pronaći u beloj ili crnoj boji.

5. Carriwell standardni pojas za trudnice

Pored prethodno opisanog proizvoda iste marke, a koji sadrži posebno „ojačanje“ za leđnu kičmu, postoji i standardna forma Carriwell pojasa.

I ovaj proizvod služi kao potpora kičmi i kao podrška stomaku u trudnoći, izrađen je iz jednog dela i nosi se preko celog stomaka. Pojas je dosta rastegljiv, i ima dodatna ojačanja „u tkanju“ sa obe strane stomaka, ispod stomaka, kao i na leđima.

Materijal od koga je pojas izrađen je veoma kvalitetan, pa u isto vreme pruža adekvatnu potporu, a ne vidi se prilikom nošenja ispod odeće tj ima i estetski dobro osmišljenu formu.

Takođe, zahvaljujući kvalitetnoj izradi, ne postoji mogućnost da pojas spadne prilikom nošenja ili da se „izvrne“ prilikom promene položaja tela; kako trudnoća „raste“, pojas se blago dodatno rasteže i prati rast stomaka do određene granice (kada se oseti pritisak ili nelagodnost u predelu stomaka prilikom nošenja pojasa, to znači da je vreme da se njegova veličina zameni za veći broj).

I ovaj Carriwell pojas se najbolje održava ručnim pranjem, a kako bi se što duže sačuvali njegov kvalitet i dugotrajnost.

Kako je prethodno napomenuto, pojas dolazi u raznim veličinama, odnosno može se pronaći u S/M ili L/XL veličini, a njegova cena je oko 1400-1500 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...