Zdravlje

Pojačan sekret i neprijatan miris sekreta – uzroci, simptomi i lečenje

Vaginalni sekret, predstavlja potpuno prirodnu i savršeno normalnu pojavu koja je izražena kod doslovno svih žena u reproduktivnom periodu života, to jest u periodu koji obuhvata razdoblje od nastupanja prvog menstrualnog ciklusa, do nastupanja poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Osobine vaginalnog sekreta, kao što su boja, gustina i miris sekreta, ali i količina u kojoj se vaginalni sekret oslobađa iz unutrašnjosti vagine, u značajnoj meri mogu poslužiti i mogu se tumačiti kao pokazatelji zdravlja organa ženskog reproduktivnog sistema, ali i kao pokazatelji prisustva različitih specifičnih stanja koja su izražena u organizmu žene.

Koje promene karakterišu pojačan vaginalni sekret?

Sve dok je vaginalni sekret bezbojan do umereno i svetlo beličast, dok je umereno gust i rastegljiv, dok nije praćen neprijatnim mirisom i dok se luči u normalnim, ujednačenim količinama koje se blago pojačavaju u periodu ovulacije i u periodu koji prethodi početku menstrualnog ciklusa, vaginalni sekret se može definisati kao zdrav i normalan. Kao takav, vaginalni sekret je čak i poželjan i koristan je u cilju održavanja normalne Ph vrednosti vaginalne sluznice, kao i u cilju sposobnosti odbrane ženskih reproduktivnih organa od uticaja svih oblika štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije koje iz spoljašnje sredine eventualno mogu dospeti u unutrašnjost vagine.

Međutim, onda kada dođe do promene gore navedenih osobina vaginalnog sekreta, tada se vaginalni sekret definiše kao pojačan i tumači se kao pokazatelj činjenice da je normalna Ph vrednost vagine narušena i da je u sistemu ženskih reproduktivnih organa prisutan određeni problem.

Takođe, brojna specifična stanja kroz koja prolazi ili kojima je eventualno izložen ženski organizam, mogu predstavljati uzroke u prisustvu kojih dolazi do pojave pojačanog vaginalnog sekreta.

U zavisnosti od karakteristika po kojima se može prepoznati i opisati pojačan vaginalni sekret, moguće je doneti i zaključak o tome da li su uzroci takve pojave povezani sa normalnim fiziološkim ili drugim promenama u organizmu žene ili su povezani sa prisustvom patogenih stanja.

Konkretnije, ukoliko je neugodan miris iz rodnice nešto što prati pojačan vaginalni sekret i ukoliko se odjednom normalan i bezbojan do svetlo beličasti vaginalni sekret pretvori u beli sekret, u žuti sekret, u zelenkasti sekret ili u braon sekret to je jasan pokazatelj da uzrok koji je doveo do takve pojave može biti povezan sa prisustvom nekog patogenog stanja u organizmu žene, tačnije u njenom reproduktivnom sistemu.

Šta otkriva boja vaginalnog sekreta?

Boja vaginalnog sekreta, jako je važna stavka na polju utvrđivanja tačnog uzroka koji je doveo do pojave pojačanog sekreta.

Konkretno, beli vaginalni sekret, često može predstavljati posledicu konzumiranja određenih vrsta namirnica, kao i posledicu konzumiranja određenih vrsta medikamenata. Čak i određene hormonalne promene koje nastanu u organizmu žene, a koje su pritom kratkotrajnog i prolaznog karaktera, mogu dovesti do pojave belog sekreta.

Takođe, pad imunološkog sistema ili izloženost prehladi, mogu dovesti do pojave belog sekreta. Međutim, do pojave belog vaginalnog sekreta, mogu dovesti i različite vrste vaginalnih infekcija, pa je tako u situaciji kada se beli sekret primeti, poželjno obratiti se lekaru, kako bi se pouzdano i jasno ustanovilo da li je reč o prisustvu bezopasnih i prolaznih uzroka ili o prisustvu uzroka na koje je potrebno delovati terapijom medikamentima.

Kada je reč o žutom sekretu ili o zelenkastom sekretu, takva pojava već zahteva znatno više pažnje, jer može ukazivati i najčešće ukazuje na prisustvo bakterija u sastavu vaginalnog sekreta, a samim tim i u unutrašnjosti vaginalne sluznice. S obzirom da prisustvo bakterija zahteva lečenje, kako ne bi dovelo do razvoja većih komplikacija u ženskom reproduktivnom sistemu, odmah po primećivanju žutog ili zelenkastog sekreta, potrebno je obratiti se lekaru i podvrgnuti se ispitivanjima koja imaju za cilj da dovedu do pouzdanog zaključka o tome o kojim konkretno bakterijama je reč i u kojoj koncentraciji su one izražene u organizmu. Kada se pomenuti zaključak donese, potrebno je što pre odrediti mere lečenja i podvrgnuti se lečenju, kako bi se očuvalo reproduktivno zdravlje, a samim tim i zdrava i normalna reproduktivna funkcija.

Po pravilu, kada se pojavi i kada se uoči braon sekret, takva pojava izaziva najviše zabrinutosti kod žena. Takva činjenica, zvuči potpuno opravdano jer braon boja sekreta proističe iz određene koncentracije krvi u njemu, a pomisao da je van trajanja menstrualnog ciklusa došlo do oslobađanja krvi iz unutrašnjosti vagine, sama po sebi zvuči zabrinjavajuće.

Međutim, ova pojava ne mora uvek biti povezana sa prisustvom komplikovanih zdravstvenih promena i stanja u organizmu. Naime, braon sekret može nastati kao posledica prisustva policističnih jajnika, kao posledica različitih oblika zapaljenja koja su zahvatila neki od organa reproduktivnog sistema, kao posledica težih oblika vaginalnih infekcija ili kao posledica prisustva različitih vrsta benignih ili malignih tumora koji su nastali na nekom od organa reproduktivnog sistema. Međutim, treba znati i to da braon sekret može nastati i kao posledica dugotrajnog konzumiranja kontraceptivnih pilula, ali i kao posledica dugotrajnog konzumiranja određenih vrsta medikamenata.

loading...

Takođe, ukoliko se javi neposredno pred početak menstrualnog ciklusa ili u periodu ovulacije, braon sekret može biti uzrokovan hormonalnim promenama. Neretko, braon sekret se može javiti i u različitim stadijumima trudnoće i tome ćemo posebnu pažnju posvetiti nešto kasnije.

Uzroci pojave pojačanog vaginalnog sekreta

Postoje brojni uzroci koji mogu dovesti do nastanka pojačanog vaginalnog sekreta, a ovo su neki od njih, koji su najčešće izraženi i koje je samim tim najvažnije navesti i opisati:

– Ovulacija:

U periodu ovulacije, kroz koji doslovno svaka žena prolazi između dva menstrualna ciklusa, vaginalni sekret počinje da se luči i da se oslobađa u nešto većoj količini i poprima nešto drugačije osobine. Konkretnije, u periodu ovulacije, vaginalni sekret postaje rastegljiv i sjajniji nego uobičajeno. Neposredno po završetku ovulacije, karakteristike vaginalnog sekreta se vraćaju u prvobitno stanje i usporava se brzina lučenja i oslobađanja sekreta.

– Hormonalne promene:

Različiti oblici hormonalnih promena, mogu dovesti do toga da sekret kod žena postane drugačiji, to jest da se pojača i da poprimi osobine koje su drugačije od uobičajenih. Upravo iz pomenutog razloga, pojačan vaginalni sekret neretko nastaje u periodu puberteta, u periodu PMS-a, u periodu trudnoće, kao i u periodu menopauze.

– Bakterijska vaginoza:

Bakterijska vaginoza predstavlja oblik vaginalne infekcije koja nastaje usled poremećaja normalne Ph vrednosti vaginalne sluznice. Konkretno, onda kada u regiji vaginalne sluznice dođe do prekomernog razmnožavanja bakterija kao što su ešerihija koli, mikoplazma, stafilokoka, streptokoka ili neka druga vrsta bakterija i kada dođe do smanjenja koncentracije laktobacila koji vaginalnu floru održavaju u normalnom i na napad bakterija otpornom stanju, dolazi do razvoja bakterijske vaginoze.

Jedan od prvih simptoma koji otkrivaju bakterijsku vaginozu, jeste neugodan miris iz rodnice, a u pojedinim slučajevima, može se javiti i crvenilo, kao i prisustvo svraba u vaginalnoj regiji.

Po prepoznavanju bilo kog od navedenih simptoma, potrebno je obratiti se ginekologu i podvrgnuti se laboratorijskoj analizi uzorka vaginalnog i laboratorijskoj analizi cervikalnog brisa koje imaju za cilj da otkriju konkretnu vrstu bakterija koja je dovela do nastanka bakterijske vaginoze. U skladu sa vrstom bakterija koje se otkriju, određuje se terapija koja najčešće podrazumeva primenu određene vrste antibiotika koji se mogu koristiti u formi vaginaleta ili u formi kapsula.

– Vaginalna kandidijaza:

Vaginalna kandidijaza, predstavlja jednu od veoma čestih infekcija koje se javljaju kod žena u reproduktivnom periodu. Ovu vrstu infekcije, izaziva gljivica kandida (“Candida albicans”) i ono po čemu se infekcija može prepoznati, jeste pojava grudvastog, belog vaginalnog sekreta, koji je praćen intenzivno izraženim svrabom u intimnoj regiji, crevenilom i pojavom sitnih plikova koji se završavaju belim vrhovima i koji su skloni pucanju i vlaženju. Vaginalna kandidijaza, može se dobiti u toku nezaštićenog seksualnog odnosa, jer predstavlja jednu od seksualno prenosivih infekcija, ali se takođe može razviti i usled pada imuniteta, usled izloženosti organizma intenzivnom stresu i usled konzumiranja određenih vrsta medikamenata.

Takođe, osobe koje boluju od dijabetesa, sklone su nastanku i razvoju vaginalne kandidijaze.

S obzirom da predstavlja vrstu gljivične infekcije, vaginalna kandidijaza se leči antimikoticima, koji se mogu upotrebljavati u obliku vaginaleta ili u obliku masti koje se nanose lokalno.

– Prisustvo tumora

Različiti oblici tumora, bilo da je reč o benignim tumorima, kakvi su miomi ili fibromi ili da je reč o malignim tumorima, takođe mogu uzrokovati pojavu pojačanog vaginalnog sekreta.

Ono što je pritom karakteristično, jeste da je pojačan vaginalni sekret koji je uzrokovan prisustvom tumora, najčešće praćen pojavom sukrvice, a neretko i pojavom vaginalnog krvarenja koje se javlja između menstrualnih ciklusa i koje nije vezano za kraj niti za početakk menstrualnog ciklusa.

Uz to, u prisustvu pojačanog vaginalnog sekreta koji je uzrokovan prisustvom tumora na nekom od organa reproduktivnog sistema, veoma često se mogu primetiti i simptomi kao što su osećaj pritiska u donjem delu karlice, osećaj pritiska u predelu donjeg stomaka, tačnije u predelu materice ili prisustvo poremećaja menstrualnog ciklusa (najčešće je reč o produženom menstrualnom ciklusu).

Čak i ukoliko takvih simptoma nema i ukoliko primetite samo pojavu pojačanog sekreta koji je praćen sukrvicom, hitno se obratite lekaru, kako bi ste postupili odgovorno prema svom zdravlju i kako bi ste eventualno prisutnu zdravstvenu promenu otkrili na vreme.

Posebnu pažnju, treba da obratite ukoliko vam se braon ili sukrvičav sekret pojavi u periodu nakon završetka reproduktivne funkcije, tačnije u periodu nakon menopauze.

Pojava braon sekreta ili sukrvičavog sekreta u tom periodu života, veoma često ukazuje na prisustvo tumora na nekom od organa reproduktivnog sistema.

Pojačan sekret u trudnoći

U periodu trudnoće i to u različitim stadiumima trudnoće, može doći do pojave pojačanog vaginalnog sekreta.

Ukoliko se pojačan sekret javi u prvih nekoliko nedelja trudnoće, takva pojava, može biti uzrokovana hormonalnim promenama koje nastupaju u organizmu. Ono što se takođe dešava u prvih nekoliko nedelja trudnoće, jeste da trudnica na svom vešu uoči prisustvo braon sekreta. Takva pojava, baš kao i pojava pojačanog belog sekreta u trudnoći, može biti uzrokovana hormonalnim promenama.

Međutim, ukoliko vam pojava braon sekreta uliva osećaj straha, poželjno je da se obratite svom ginekologu kako bi ste ustanovili tačan uzrok njegove pojave. Razlog više da se hitno obratite ginekologu jeste ukoliko uz pojavu pojačanog vaginalnog sekreta koji je pritom braon boje, u periodu prvih nekoliko nedelja trudnoće primetite i pojavu sukrvice.

Naime, pojava sukrvice može ukazivati na prisustvo rizika od nastupanja spontanog pobačaja. Na svu sreću, preduzimanjem savremenih medicinskih metoda i kroz strogo izbegavanje fizičke aktivnosti, čak i ukoliko se nađete u takvoj situaciji, iz nje možete izaći bez posledica, samo ukoliko se na vreme obratite svom ginekologu.

Ukoliko se braon sekret u trudnoći javi u srednjem stadijumu trudnoće, takva pojava može predstavljati posledicu konzumiranja određenih medikamenata koje ste uz odobrenje svog ginekologa eventualno konzumirali. Ipak, ukoliko primetite takvu pojavu, stvari nemojte prepuštati slučaju i obratite se ginekologu.

Ako se braon sekret pojavi u završnom stadijumu trudnoće, takva pojava može značiti da se vaš organizam lagano priprema za porođaj, ali se i u tom slučaju u cilju odgovornog pristupanja svom telu i zdravlju ploda koji nosite u sebi ipak obratite svom ginekologu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...