Zdravlje

Tahikardija, ubrzan rad srca – simptomi, uzrok i lečenje

Verovatno ste čuli da neki ljudi pate od tahikardije, ali niste znali šta to tačno znači. To je još jedan u nizu srčanih poremećaja u kojem dolazi do ubrzanog rada srca kada se javlja osećaj kao da srčani otkucaji preskaču. Možda se i vama nekada desilo da osećate kako vam srce nenormalno lupa i kako ne možete da dođete do daha.

Verovatno ste se i vi nekada u stanju šoka preznojili i imali ste osećaj da će vam srce iskočiti iz grudi. Verovatno ste se zabrinuli ako vam srce iznenada preskače, ako se brzo zamarate i ako vam je krvni pritisak jako nizak. Sve ovo mogu da budu simptomi tahikardije, ali i ne moraju.

Poznato je da tahikardija u nekim slučajevima predstavlja potpuno bezopasnu pojavu, tako da ne morate da brinete. Najčešće se normalan srčani ritam uspostvalja vrlo brzo.

Međutim, nekada tahikardija može ukazivati na neka ozbiljnija stanja, pa se mora adekvatno lečiti. U tom slučaju pacijent mora uzimati redovnu terapiju i mora biti pod stalnim nadzorom lekara.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o ovom poremećaju, o tome koji su mu uzroci i simptomi i kako se ovaj poremećaj može lečiti. Pre nego što pređemo na detaljno opisivanje ovog poremećaja, pokušaćemo ukratko da vam približimo sam pojam tahikardije i kada se može uopšte govoriti o postojanju ovog srčanog poremećaja.

Šta je tahikardija?

Tahikardija se može definisati kao ubrzani rad srca, odnosno kao poremećaj u srčanom ritmu. Tahikardija može da bude kratkotrajna ili dugotrajna. Koliki je broj otkucaja srca u minuti normalan zavisi od uzrasta osobe, kao i od njenog celokupnog zdravstvenog stanja. Poznato je da kod odrasle osobe koja je zdrava ima 65-85 otkucaja u jednoj minuti, u stanju mirovanja. Svaki rad srca koji se nalazi u granici između 60 i 100 otkucaja u minuti smatra se normalnim. Kod osoba koje se bave sportom broj otkucaja srca je manji nego kod osoba koje nisu fizički aktivne.

Kod profesionalnih sportista srce je prilagođeno na velike napore i njihov srčani ritam je smanjen. Ukoliko je broj otkucaja srca kod zdrave osobe manji od 50, a pritom ta osoba nije sportista, onda je tu reč o usporenom radu srca.

Međutim, ako broj otkucaja srca pređe 100, onda se može govoriti o tahikardiji.

Naravno, tu se ne računa rad srca pri obavljanju nekih težih poslova ili za vreme fizičkih aktivnosti, jer tada je sasvim normalno da srce radi malo brže. Dakle, u obzir se uzima samo broj otkucaja srca u stanju mirovanja.

Postoji jednostavna formula na osnovu koje se može izračunati koji je normalan puls neke osobe u zavisnosti od njene starosti. Naime, potrebno je samo da se od broja 220 oduzme broj godina neke osobe i videćete kolika je izdržljivost srca te osobe.

Tahikardija se može manifestovati na razne načine i može biti sasvim bezopasna, ali u nekim slučajevima tahikardija može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme i može dovesti čak i do najgoreg ishoda.

Takođe, poznato je da žene imaju nešto veći broj otkucaja srca od muškaraca, kao i da osobe koje su niže rastom imaju povećan broj otkucaja. Osim toga, zna se i da srce deteta ima veći broj otkucaja nego kada je osoba odrasla.

Dakle, sve ove faktore treba uzeti u obzir pre nego što počnemo govoriti o tahikardiji. Ako je broj otkucaja srca u minuti veći nego što je uobičajeno, to ne mora uopšte da znači da je u pitanju tahikardija, već može biti neki od navedenih slučajeva.

Ipak, pošto je u ovom tekstu reč o tahikardiji, u nastavku ćete videti koji su to mogući uzroci ovog poremećaja u srčanom ritmu.

Uzroci tahikardije

Postoje različiti uzroci koji mogu da dovedu do ubrzanog rada srca. Tahikardija se često definiše kao reakcija koju organizam ima na neko stanje. Pre svega, treba spomenuti veliko fizičko naprezanje, kao i stres. Ukoliko osoba doživi šok iznenada ili ako bude nečim uplašena, onda je vrlo moguće da srce ubrzano počne da radi. Ako je tahikardija uslovljena stanjem pretrpljenog šoka ili nekog straha, onda možemo reći da je to tahikardija na nervnoj bazi.

loading...

Još neki od uzroka tahikardije mogu biti anemija, anksioznost, visoka telesna temperatura, razne infekcije itd. Na osnovu studija koje su sprovedene možemo tvrditi da se povećanjem telesne temperature za jedan stepen rad srca ubrzava za 10 otkucaja. To bi na primer značilo da ukoliko neko ima temperaturu 37 i na primer 80 otkucaja srca u minuti, onda će sa temperaturom 38 imati 90 otkucaja, sa temperaturom od 39 imaće 100 otkucaja srca u minuti i tako dalje.

Naravno, čest uzrok su i srčani problemi kao što su virusna upala srca, infarkt ili smanjeni dotok krvi u srce, odnosno preveliki pritisak želuca na samo srce. Nekada do ubrzanog rada srca može da dođe ukoliko je oštećen srčani mišić, a neretko su glavni uzrok neki urođeni poremećaji. Kada je tahikardija u pitanju, veliku ulogu može da igra i genetika, odnosno nasledni faktori. Na primer, ukoliko je neka osoba iz vaše porodice imala problema sa srcem, onda ste i vi skloniji tome da zadobijete srčane tegobe. Upravo zbog toga se savetuje da lekara najpre obavestite o mogućim naslednim faktorima.

Među moguće uzroke tahikardije navodi se i pojačani rad štitne žlezde, kao i upotreba određenih lekova, mada to nije toliko čest slučaj. Inače, dokazano je da je korišćenje psihoaktivnih supstanci i opojnih droga jedan od češćih uzroka ubrzanog rada srca, odnosno tahikardije.

Zatim, kada se govori o uzrocima tahikardije svakako treba spomenuti i gojaznost, jer osobe koje su gojazne su u većem riziku od dobijanja tahikardije. U tom slučaju, prvi korak ka lečenju tahikardije je smanjenje telesne težine, pa tek onda sve ostalo. Kao mogući faktor koji uzrokuje tahikardiju navodi se i preterani unos kofeina, odnosno kafe i čaja na prvom mestu.

Ovo su samo neki od faktora koji mogu dovesti do tahikardije, odnosno do ubrzanog rada srca, ali postoje još mnoga druga stanja i mogući uzroci. Pre nego što se započne lečenje tahikardije, važno je ustanoviti koji su uzroci ovog poremećaja, jer će od toga najviše zavisiti koja terapija će vam biti prepisana.

Simptomi tahikardije

Postoje razni simptomi kada je reč o tahikardiji, tako da bi trebalo da se javite lekaru ukoliko prepoznate neki od tih simptoma. Kao što smo već rekli, prvi i osnovni simptom tahikardije je ubrzani rad srca, ali takođe i bol koji se javlja u grudima. To se stručno naziva angina pektoris.

Osobe koje pate od tahikardije uglavnom svoje napade opisuju kao neko preskakanje srčanog ritma, odnosno kao nepravilnost u radu srca. Nekada dolazi do jakih udaraca u predelu grudnog koša, pa čak i u stanju potpunog mirovanja. Zatim, osobe koje pate od tahikardije često imaju gušenja i osećaj da im ponestaje vazduha. Ostali simptomi koji vam mogu ukazati da je reč o tahikardiji su brzo umaranje, slabost, nesvestice, nizak krvni pritisak, gušenje itd. Osobe koje imaju napade tahikardije uglavnom počinju naglo da se znoje i da imaju nesvesticu, a u nekim slučajevima dolazi i do potpunog gubitka svesti.

Međutim, može se desiti da se nijedan od ovih simptoma i ne pojavi, a da je reč o tahikardiji. Pokazano je da su mnoge osobe tek na pregledu kod kardiologa saznale da imaju tahikardiju i da je moraju lečiti.

Iskustva su pokazala da je kod mladih osoba tahikardija uglavnom normalna i da predstavlja bezopasno stanje, ali ipak može dosta uticati na psihičko stanje osobe i na sam kvalitet života. Ukoliko mlađa osoba ima tahikardiju, ona će stalno živeti sa tim neprijatnim osećajem i sa strahom da nešto nije u redu i da se stanje može zakomplikovati.

Kada su u pitanju simptomi tahikardije, treba navesti i to da su neke osobe kojima je trajno dijagnostikovana tahikardija već navikle da žive sa tim. Simptomi koji se javljaju su dosta nelagodni, ali te osobe su ih jednostavno prihvatile kao sastavni deo njihovog života. Ukoliko nije u pitanju neka vrsta tahikardije koja je opasna po život, onda se uglavnom i ne sprovodi neka ozbiljnija terapija, pa tako pacijent mora da nauči da živi sa svim simptomima ovog srčanog poremećaja.

Vrste tahikardije

Sada ćemo reći koje su to vrste tahikardije i kako ih možete razlikovati. Naime, ova podela je izvršena u zavisnosti od mesta gde se tahikardija javlja, pa tako imamo sinusnu tahikardiju, ventrikularnu tahikardiju i supraventrikularnu tahikardiju.

Sinusna tahikardija. Dakle, prvi tip tahikardije je takozvana sinusna tahikardija, koja podrazumeva da broj otkucaja srca u minuti bude veći od 100 i da ona postepeno prestaje pa se onda opet javi. Ovaj tip tahikardije se uglavnom javlja kao deo normalnih fizioloških procesa u telu čoveka, kao što su reakcija na neki veći fizički napor ili na stres.

Najčešći uzroci sinusne tahikardije su fizičko naprezanje, anemija, poremećaj u radu štitne žlezde, visoka telesna temperatura, preterana konzumacija kofeina i alkohola, kao i pušenje. U slučaju povišene telesne temperature, sinusna tahikardija se javlja kao reakcija na neku upalu koja postoji u organizmu. U slučaju anemije dolazi do sniženog broja eritrocita koji prenose kiseonik, pa upravo zato dolazi do ubrzanog rada srca, jer je potrebno organizmu obezbediti optimalnu količinu kiseonika.

Treba imati u vidu da nekada sinusna tahikardija može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što je smanjena funkcija štitaste žlezde, odnosno hipertireoidizam. Osim ubrzanog rada srca, u slučaju hipertireoidizma javljaju se još i pojačano znojenje, drhtanje, pojačan apetit ali i umor. Osim toga, sinusna tahikardija je često prateći element raznih plućnih bolesti koje su veoma opasne.

Što se lečenja sinusne tahikardije tiče, tu beta blokatori imaju glavnu ulogu. U nekim težim slučajevima potrebno je vršiti takozvanu ablaciju, odnosno uništiti sinusni čvor. Ova metoda je dosta invazivna i jako retko se primenjuje.

Ventrikularna tahikardija. Drugi tip tahikardije je ventrikularna tahikardija i ona je dosta opasnija od sinusne tahikardije. Ventrikularna tahikardija je zapravo psihološka aritmija do koje dolazi u srčanoj komori. Naime, ovaj tip ubrzanog rada srca može čak da dovede i do smrti. Što se broja otkucaja srca u minuti tiče, on ide negde od 120 pa čak do 200 otkucaja u minuti, a što je najgore, mogu se javiti i razne nepravilnosti u radu srca.

Uglavnom se javlja niz od tri ili čak od više udaraca u nizu. Ono što je karakteristično za ventrikularnu tahikardiju jeste da ona može da traje veoma kratko, svega par sekundi ili minuta. Međutim, nekada može trajati i satima, a u nekim jako retkim slučajevima se dešava da ventrikularna tahikardija traje i nekoliko dana. Ovaj tip tahikardije je dosta nepredvidiv, javlja se naglo i nikada se ne zna koliko će trajati.

Što se tiče uzročnika ventrikularne tahikardije, treba pre svega spomenuti razna oboljenja srca. Međutim, pokazano je da se ovaj tip tahikardije može javiti i ako je srce zdravo. Opet ponavljamo, ventrikularna tahikardija je dosta nepredvidivo stanje.

Još neki od mogućih uzroka ventrikularne tahikardije su upala srčanog mišića nakon gripa ili neke druge infekcije koja nije u potpunosti izlečena. Ostali uzroci ventrikularne tahikardije su pojačan stres, pušenje, preterani unos kofeina, nikotina, ali i psihoaktivnih supstanci.

Ukoliko je reč o ventrikularnoj tahikardiji, neophodan je stalan lekarski nadzor i hitno lečenje, kako ne bi došlo do zdravstvenih komplikacija, pa i do smrti. Što se lečenja tiče, primenjuju se antiaritmici ili takozvana konverzija ritma koja se obavlja u intravenskoj anesteziji. U najtežim slučajevima pacijentima se ugrađuje aparat koji je zadužen za regulaciju srčanog ritma.

Supraventrikularna tahikardija. Supraventrikularna tahikardija je još jedna vrsta tahikardije u kojoj srčani impulsi nastaju u gornjim šupljinama srca. Istraživanja su pokazala da se ova vrsta tahikardije najčešće javlja kod dece i kod mlađih osoba, odnosno kod osoba koje su zdrave. Napadi karakteristični za supraventrikularnu tahikardiju mogu da traju godinama i da se učestalo ponavljaju. Simptomi mogu da budu jako neprijatni, ali na sreću nisu opasni.

Ovde je rad srca pravilan ali je dosta ubrzan, pa nekada čak dostiže od 150 do 220 otkucaja srca u jednoj minuti. Ova vrsta tahikardije iznenada počne, ali se isto tako iznenada i naglo završi. Simptomi koji prate ovaj poremećaj su preznojavanje, nesvestica, kao i jako lupanje srca.

Što se tiče faktora koji mogu prouzrokovati supraventrikularnu tahikardiju, treba navesti preteranu konzumaciju kafe i alkohola, kao i stresne situacije koje dovode do velikog uzbuđenja i šoka. Na sreću, ukoliko je osoba zdrava i ukoliko nema neke druge zdravstvene probleme, onda ovaj vid tahikardije nije opasan po život, ali svakako treba da se primenjuje određena terapija. Za lečenje supraventrikularne tahikardije takođe se koriste antiaritmici ili konverzija ritma. Međutim, ako se desi da se napadi tahikardije ponovo jave i pored svih preduzetih mera lečenja, onda je potrebno uraditi takozvanu radiofrekventnu ablaciju.

Lečenje tahikardije

Ukoliko primetite bilo koji od simptoma koje smo vam naveli, najbolje bi bilo da posetite lekara i da proverite da li je u pitanju tahikardija. Ako vam se dijagnostikuje ovaj poremećaj, onda je potrebno započeti adekvatno lečenje. Medicinska pomoć je neophodna ako se ustanovi da je u pitanju tahikardija.

Način na koji se može otkriti tahikardija jeste EKG nalaz, a često se koristi i elektrokardiografski monitor, koji identifikuje bilo kakve promene u srčanom ritmu kod pacijenta. Važno je znati da se ne moraju sve vrste tahikardija lečiti, jer postoje one koje su sasvim bezopasne. Terapija koju će vam lekar odrediti ako vam se dijagnostikuje tahikardija zavisiće od od toga koliko se često javlja i koji tip tahikardije je u pitanju.

Takođe, lečenje tahikardije će u velikoj meri zavisiti od toga koje još tegobe imate i koje je primarno oboljenje koje dovodi do ubrzanog rada srca. Dakle, cilj u lečenju tahikardije jeste da se postepeno uspori rad srca.

Kao što smo već spomenuli, nekada je tahikadija potpuno bezopasna i ne dovodi ni do kakvih komplikacija i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Uz adekvatnu terapiju srčani ritam za veoma kratko vreme postaje normalan i disanje se stabilizuje. Ipak, postoje i one najgore varijante vezane za tahikardiju. Naime, može da se desi da se formira krvni ugrušak koji može da dovede do moždanog ili do srčanog udara. Zato je medicinska pomoć neophodna, jer adekvatna terapija će sprečiti da dođe do bilo kakvih komplikacija.

Međutim, postoje i neki jednostavni načini kako sami sebi možete pomoći u momentu kada srce počne jako da vam udara i da radi ubrzano. Preporučuje se da tada popijete hladnu vodu ili da umijete lice što hladnijom vodom. Takođe, pokušajte zadržati dah neko vreme, kako bi se srce koliko toliko umirilo. Važno je da naučite tehnike pravilnog disanja i da se dovoljno krećete. Preporučuje se da svakodnevno idete u šetnju i da udišete svež vazduh.

Lekari će vam na prvom mestu preporučiti promenu nekih životnih navika, kao što su bavljenje fizičkom aktivnošću, izbalansirana ishrana i izbegavanje stresnih situacija. Ukoliko pacijent ima višak kilograma, neophodno je mršavljenje koje se može postići redukovanom ishranom i fizičkom aktivnošću.

U slučaju tahikardije preporučuje se i konzumacija omega 3 masnih kiselina koje mogu da pomognu da se uspori rad srca. Ove kiseline možete uzimati putem suplemenata ili putem hrane koju konzumirate. Osim omega 3 masnih kiselina, u slučaju tahikardije preporučuje se i da jedete namirnice koje sadrže dosta folne kiseline i vitamina B kompleksa, pre svega vitamine B6 i B12. Neke od tih namirnica su integralne žitarice, pasulj, meso i lisnato povće. Ako imate problema sa ubrzanim radom srca, u vašem jelovniku svakako treba da se nađu semenke lana koje su izuzetno dobre za kardiovaskularno zdravlje. Ove semenke mogu da doprinesu zdravlju srca, a možete ih jesti sa jogurtom ili ih dodati raznim jelima.

Pošto smo naveli da neki od uzroka tahikardije mogu biti i preterani unos kafe, alkohola, ali i čajeva, najbolje bi bilo da ih konzumirate u manjim količinama. Ukoliko ste pušač, a imate problema sa ubrzanim radom srca, neophodno je da što pre prestanete sa pušenjem.

Poznato je da lekovito bilje ima višestruke koristi za naše zdravlje, pa je važno spomenuti njegov značaj i u lečenju tahikardije. Naime, ukoliko patite od tahikardije, preporučuje se da pijete čaj od hmelja, lipe, matičnjaka ili belog gloga. Ove biljke imaju lekovito dejstvo i blagotvorno utiču na rad srca i krvnih sudova. Postoje i razne domaće mešavine koje možete napraviti  od lavande, belog luka, imele itd. U narodnoj medicini za lečenje tahikardije se koristi masaža grudi eteričnim uljem lavande ili hmelja.

Ako se ustanovi da su glavni uzroci tahikardije stres ili nervoza, onda lekari preporučuju korišćenje raznih lekova za smirenje. Dokazano je da čim eliminišete stres iz vašeg života i čim počnete pozitivnije da razmišljate, nestaće i svi simptomi koji su povezani sa tahikardijom. Dakle, to je ono što vi možete da uradite za sebe i za svoje zdravlje. Bez ikakve medicinske pomoći, pokušajte da izbegavate stresne situacije i da eliminišete sve loše navike iz svog života.

Što se tiče same prevencije napada tahikardije, kao najefikasniji su se pokazali beta blokatori. Ovi lekovi će umiriti srčani mišić i sprečiće eventualni napad tahikardije.

Spomenućemo sada i neke teže slučajeve. Naime, ukoliko je tahikardija uzrokovana prisustvom patološkog tkiva koje se nalazi u srcu, onda će verovatno biti neophodna operacija, odnosno odstranjivanje  tog tkiva. Stručni naziv za tu hiruršku intervenciju jeste kateterska ablacija i ona se zasniva na korišćenju radiotalasa. Ukoliko je tahikardija uzrokovana koronarnim bolestima srca, onda će takođe biti neophodna hirurška intervencija, kao što je ugradnja bajpasa i slično.

Rezime

U ovom tekstu ste mogli da saznate sve što vas zanima o tahikardiji, njenim uzrocima i simptomima, ali i o načinima lečenja ovog stanja. Dakle, rekli smo da je tahikardija povećanje broja srčanih otkucaja u minuti, odnosno ubrzani rad srca. Takođe smo rekli da srčana frekvencija zavisi od pojedinca do pojedinca, u zavisnosti od starosti, zdravstvenog stanja ali od toga koliko su fizički aktivni. Normalno je da sportisti imaju manji broj otkucaja srca u minuti od ljudi koji nisu fizički aktivni.

Normalno je da zdrava osoba u jednoj minuti ima od 50 do 100 otkucaja srca. Sve ispod te granice se smatra usporenim radom srca, a sve iznad 100 otkucaja srca u minuti je ubrzani rad srca, odnosno tahikardija.

Dakle, spomenuli smo da postoje tri osnovne vrste tahikardije, odnosno sinusna, ventrikularna i supraventrikularna tahikardija. Svaka od ovih vrsta ima svoje karakteristične uzroke i simptome. Pre svega, kada je reč o sinusnoj tahikardiji, treba reći da se ona povremeno javi pa naglo nestane. Njeni najčešći uzročnici su fizičko naprezanje, nepravilnosti u radu štitne žlezde, anemija, kao i preterano konzumiranje alkohola i kofeina. Ova vrsta tahikardije uglavnom nije opasna i predstavlja samo reakciju organizma na određena stanja.

Sa druge strane, ventrikularna tahikardija se smatra jako opasnom, a nekada čak može da dovede i do smrti. Broj otkucaja srca u minuti može da dostigne čak 200, a najčešći uzroci su pušenje, droga i preterani unos kofeina. Kao što smo već rekli, postoji i treći tip tahikardije, odnosno supraventrikularn atahikardija, sa 150-220 otkucaja srca u minuti. Na sreću, ni ova vrsta tahikardija nije opasna, tako da ne morate da brinete, iako simptomi mogu biti dosta neprijatni.

Što se lečenja tahikardije tiče, najvažnije je odrediti primarni uzrok ovog poremećaja, kao i vrstu tahikardije. Uglavnom se za lečenje ubrzanog rada srca preporučuju beta blokatori, lekovi za smirenje, kao i promena načina života, odnosno eliminacija loših navika.

Ono što vi možete da uradite za sebe i za svoje zdravlje jeste da regulišete ishranu i da izgubite višak kilograma, ako imate problema sa gojaznošću. Zatim, smanjite unos kofeina, nikotina i alkohola i počnite da se bavite umerenom fizičkom aktivnošću. Takođe, veoma je važno da izbegavate stresne situacije i da počnete da razmišljate pozitivno.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi i da sada mnogo bolje razumete šta je tahikardija i kako se ona može lečiti. Na osnovu simptoma i uzroka koje smo vam opisali, sada će vam biti mnogo lakše da prepoznate ukoliko i vi imate problema sa tahikardijom.

Kao što smo već rekli, najbolje bi bilo da se obratite lekaru koji će vam prepisati određenu terapiju i sprečiće da dođe do bilo kakvih komplikacija. Naravno, ne zaboravite da vi u velikoj meri možete da utičete na sprečavanje ovog poremećaja i na kvalitet svog života uopšte. Pokušajte da živite zdravo i da razmišljate pozitivnije i sigurni smo da će vaše celokupno zdravstveno ali i psihičko stanje biti mnogo bolje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...