Zdravlje

Alergo test za bebe, decu i odrasle – kako se radi, iskustva i cena

Veliki je procenat ljudi koji imaju neku vrstu alergije. Pronalaženje onoga na šta ste alergični je prvi važan korak ka efikasnom lečenju alergije. Danas su alergo testovi mnogo prikladniji i tačniji nego ikad ranije. U kombinaciji sa detaljnom medicinskom istorijom, alergo testovi mogu identifikovati specifične stvari koje izazivaju vaše alergijske reakcije.

Postoji mnogo faktora uključenih u tačnu dijagnozu i efikasan plan lečenja. Alergijske bolesti su vrlo uobičajene da izgleda kao da su dijagnoza i lečenje vrlo jasni i da svaki lekar treba da bude sposoban da administrira najefikasnije terapije.

Međutim, to i nije baš uvek lako.

Alergolog specijalista bi trebalo da bude utreniran da:

 • izvede alergijsko testiranje;
 • identifikuje uzrok i izvor vaše patnje;
 • ispravno dijagnostikuje vaše stanje;
 • leči više od jednog simptoma;
 • razvije personalizovani plan koji će eliminisati vaše simptome;
 • pruži najefikasniju negu koja će proizvesti najbolje rezultate.

Dva glavna koraka u procesu dijagnoze alergije su medicinska istorija i izbor alergo testa. Alergolog koristi svoje veštine u ovim područjima kako bi pomogao pacijentu da se oseća bolje, da ostane aktivan tokom dana i da se odmori tokom noći. I da ne kija!

Zašto se uzima medicinska istorija?

Kada je reč o ljudskim alergijskim bolestima, medicinska istorija pacijenta je važna, kao i rezultati alergo testova. Medicinska istorija je kritična veza između rezultata alergo testova i same alergijske bolesti.

Alergo testovi koji se izvode na koži su zlatni standard i koriste se zajedno sa medicinskom istorijom kako bi se uspostavila dijagnoza. Podjednako i analiza krvi kao i test koji se izvodi na koži mogu detektovati osetljivost pacijenta na uobičajene inhalate kao što su polen i grinje ili lekovi, određene namirnice, lateks, otrovne ili neke druge supstance. Generalno testiranje na koži je najtačniji i najpoželjniji metod koji koriste ispraksirani alergolozi. Alergijske analize krvi mogu biti urađene u određenim specifičnim situacijama, kao što su teški osipi na koži ili ako je nemoguće prekinuti uzimanje lekova koje ima veze sa interpretacijom testiranja na koži.

Ako rezultati testiranja na koži i alergološke analize krvi nisu jasni ili nisu konzistentni sa pacijentovom medicinskom istorijom, alergolozi se oslanjaju na svoje iskustvo i zajedno sa medicinskom istorijom i fizičkim pregledom dolaze do konačne dijagnoze.

Istraživači potvrđuju ono što alergolozi već znaju: alergo testovi su korisni zbog svoje sposobnosti da daju precizne i tačne rezultate koji potvrđuju informacije sakupljenje u medicinskoj istoriji.

Zašto je izbor alergo testa važan?

Važan korak koji dovodi do zaključka biće pravilan izbor odgovarajućeg testa koji treba sprovesti. To mora biti test koji će biti u stanju da doprinese dijagnostičkom procesu. Iz mnogo razloga to nije lagan posao. Pacijenti koji boluju od alergije su osetljivi na mnoge alergene, ali su klinički alergični na samo jednu ili više supstanci. Alergolozi bi trebalo da budu obučeni da izaberu testove koji će pogoditi relevantni alergen, a koji će im omogućiti da razviju optimalnu terapiju za svakog pacijenta.

loading...

Sertifikovani alergolozi prepoznaju da nije svaki alergo test isti. Oni pregledaju naučnu literaturu kako bi naučili koji sistem testiranja radi bolje nego drugi u određenim slučajevima.

Alergo testovi ne bi trebalo ni da se biraju po principu slučajnog uzorka, takođe. Oni se biraju u odnosu na simptome, okruženje i radno mesto ili profesiju pacijenta, na njegovu starosnu dob, pa čak i u odnosu na hobije kojima se bavi. Svi rezultati se interpretiraju u kontekstu pacijentove medicinske istorije.

Kako alergolog dijagnostikuje alergije?

Ako vam nikada nije dijagnostikovana alergija, ali vi mislite da je imate ili niste sigurni šta izaziva alergijske simptome, onda bi trebalo da posetite alergologa.

Alergijski testovi kože i standardi testiranja

Kada posetite alergologa, doktor će:

 • uzeti vašu medicinsku istoriju; biće vam postavljena pitanja o vašem zdravlju, simptomima i da li neko od članova vaše porodice ima astmu ili alergije kao što su polenska groznica, koprivnjača ili ekcem;
 • pitaće vas o vašim simptomima; želeće da zna kada se simtpomi pojavljuju, koliko često se dešavaju i šta je to što dovodi do njih;
 • lekar će vas pitati i o vašem poslu, domu i prehrambenim navikama kako bi video da li može da iznađe tragove koji bi pomogli da pogodi tip vaše alergije;
 • uradiće fizički pregled;
 • sprovešće alergo testove.

Testovi se mogu uraditi za uobičajene alergene, kao što su biljni poleni, buđ, grinje, perut životinja, ubodi insekata i različite namirnice kao što su kikiriki, jaja, pšenica, školjke i mleko. Tetsiranje je moguće i za određene lekove, kao što je penicilin.

Postoje dva tipa testiranja kože.

Prick kožni test se radi na površini kože sa malom količinom alergena. Test se radi na leđima ili sa unutrašnje strane ruku i to sa nekoliko alergena odjednom. Ako ste alergični, pojaviće se crvenilo i oticanje, tamo gde je urađen prick.

Intradermalni test ubrizgava alergen sa veoma tananom iglicom ispod prvog sloja vaše kože. Ovaj tip testa može se koristiti kada rezultati prick testa nisu jasni.

Alergo testovi krvi

Testovi kože su mnogo osetljiviji nego testovi krvi, ali alergolog može koristiti analizu krvi da bi izveo dijagnozu alergije ako:

 • uzimate neki lek koji može ometati rezultate alergo testa;
 • imate veoma osetljivu kožu ili ozbiljno kožno stanje;
 • imali ste već reakciju na alergen koji sugeriše da ste veoma osetljivi i da bi trebalo da izbegavate izlaganje.

Nakon uzimanja krvi, uzorak se šalje u laboratoriju kako bi se potražila antitela specifičnih alergena koji će se prikazati ako imate alergije. Potrebno je nekoliko dana da bi se dobili rezultati.

Kožni alergo test

Kožni test za alergijske poremećaje postoji još od 1860. godine. Danas se obično koriste prick ili test punkturom. Ovi testovi nisu invanzivni i za skoro sve alergene, imaju tendenciju da daju brze rezultate. Ako su rezultati prick testa ili punkture negativni, mogu biti praćeni intradermalnim testom, koji alergolozima daje mnogo više detalja o tome šta izaziva osnovne simptome.

Evo kako se izvode oba testa.

Prick/punktura. Razblaženi alergen se aplicira prick-om ili punkcijom na površinu kože.

Intradermalni. Koristeći veoma tanku iglicu, razblaženi alergen se ubrizga odmah ispod površine kože.

Nakon bilo koje vrste testa, oblast kože se posmatra oko 15 minuta kako bi se videlo da li se razvija reakcija. Ako se pojavi crveni otok koji je okružen bleđom kožom, to indicira prisustvo alergenskih antitela kada je osoba izložena specifičnim alergenima. Što je otok veći, veća je osetljivost.

Iako testovi kože mogu izgledati jednostavo, moraju biti izvođeni od strane utreniranih praktičara koji razumeju varijable i rizike u postupku testiranja.

Alergo testovi za decu i bebe

Ako sumnjate da vaše dete ima alergiju, pronalaženje uzroka može prilično pomoći u ispravnom lečenju.

Alergije kod dece i beba su uobičajene i, nažalost, sve češće. Zapravo, poremećaji povezani sa alergijama su jedne od vodećih dijagnoza kod hroničnih bolesti dece. Prema jednoj studiji, 4 do 6 procenata dece ima alergiju na hranu, 8 do 10 procenata dece ima astmu i 15 do 25 procenata ima alergijski rinitis. Skupa gledano, deca sa alergijama izostanu sa stotinu časova iz škole svake godine.

Ako vaše dete ima simptome koji mogu biti povezani sa alergijom, pronalaženje uzroka i lečenje može biti veoma stresno iskustvo i za vas i za dete. Ali, što pre pronađete uzrok i identifikujete okidač alergije, pre ćete biti u stanju da pomognete detetu.

Bebe i deca često iskuse simptome koji podižu nivo sumnje na alergijsko stanje. Alergo testiranje može pomoći da se odredi da li je simptom oko koga ste zabrinuti izazvan alergijom (na primer to je nos koji stalno curi i koji rezultira infekcijom gornjeg respiratornog trakta) i koji specifičan alergen to može biti. Stanja gde alergo testovi mogu biti od izuzetne pomoći su:

 • upaljeni ili iritirani nazalni pasaži (rinitis);
 • astma;
 • negativna reakcija na hranu, ubode insekata ili lekove;
 • osipi na koži (ekcem ili kontaktni dermatitis).

Simptomi koji liče na prehladu, a koji traju više od nedelju dana i pojavljuju se u skoro isto vreme svake godine mogu takođe indicirati alergiju. Kašljanje i šištanje, naročito noću, mogu biti rezultat alergijske astme koja je izazvana kućnim alergenima.

Kako alergolozi izvode testove za alergije?

Ako sumnjate da vaše dete ima alergiju, posetite alergologa, koji može odabrati metodu ili kombinaciju metoda kako bi napravio dijagnozu. Ako se pornađe alergija, alergolog će izabrati najpogodniju terapeutsku intervenciju, koja može uključivati strategiju izbegavanja, lekove, modifikaciju ishrane i alergijske injekcije.

Dijagnostički proces se obično obavlja u alergologovoj ordinaciji i uključuje uzimanje detaljne medicinske istorije deteta i porodične istorije alergija i astmi, plus fizički pregled i testiranje na alergijske osetljivosti. Alergolozi najčešće koriste kožne testove, analize krvi ili eliminacione testove da bi detektovali alergene.

Kod dece kod kojih je dijagnostikovana astma, alergo testovi mogu pomoći pacijentu i njegovoj porodici da bolje razumeju kako alergeni pogađaju njihovu bolest i da nauče kako da izbegavaju specifične supstance, kao što su grinje ili životinjska perut, koji mogu pogoršati simptome.

Kada je u pitanju starost dece, odnosno beba kojima se sme raditi test, obično kažu da je najbolje da dete navrši godinu dana da bi se odradilo testiranje. Razlog zašto se čeka da dete navrši 12 meseci je taj što do tada testiranje može biti potpuno nepouzdano.

Ako dete pokazuje alergijske reakcije, sam pedijatar će odrediti način testiranja. To može biti testiranje preko uzorka krvi, koje će pokazati da li u krvi postoje antitela na neke alergene. Drugi način je testiranje reakcije kože.

Za početak je najbolji način praćenje deteta (šta jede, šta mu prija a šta ne, u kakvim uslovima boravi). Naravno, pre nego što se dete odvede na testiranje, ne smeju mu se davati nikakvi antihistaminici.Kod beba se mogu vrlo često javiti alergije na belančevine kravljeg mleka. Potpuno je normalno dokazati ovu alergiju kožnim testiranjem. Beba od nekoliko meseci može slobodno imati testiranje na alergene hrane ako lekar kaže da je to potrebno.

Ako dete ima teži oblik atopijskog dermatitisa, pa se ne može izvršiti testiranje preko kože (zbog promena na koži), onda se radi test putem krvi kako bi se odredila specifična IgE antitela. U okviru tog panela nutritivnih alergena nalaze se mnoge namirnice, kao što su mlečni proteini, ovas, riba, paradajz, jagoda, kikiriki, lešnik, orah, jaja.

Cene alergo testova

Cena alergo testa po panelu je oko 2.000 dinara. Lekar utvrđuje koji će se paneli raditi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...