Zdravlje

Crna stolica – simptomi, uzrok i lečenje

Ukoliko u načinu na koji se odvija funkcija vaših gastrointestinalnih organa niste primetili nikakve neobičnosti i ukoliko se pražnjenje vaših creva odvija kroz redovan i normalan ritam, onda do sada sigurno niste stekli naviku da nakon čina pražnjenja creva posebno obraćate pažnju na izgled i na boju stolice.

Međutim, ono što je potrebno da znate, jeste da izgled stolice, tačnije boja stolice, u značajnoj meri može da posluži kao pokazatelj vašeg zdravlja, to jest kao pokazatelj zdravlja vaših gastrointestinalnih organa.

Ponekad, organi vašeg gastrointestinalnog sistema, mogu biti zahvaćeni zdravstvenim smetnjama ili pak bezazlenim i prolaznim poremećajima funkcije kojih niste ni u najmanjoj meri svesni, jer nisu praćeni posebno naglašenim, a samim tim ni lako i jednostavno primetnim simptomima.

Pri takvim okolnostima, promene u izgledu i u boji stolice, često mogu predstavljati jedini oblik simptoma koji ukazuje na prisustvo zdravstvenih smetnji kojima je izložen jedan ili više organa vašeg gastrintestinalnog sistema, kao i jedini oblik simptoma koji ukazuje na prisustvo određenog oblika bezazlenog i prolaznog poremećaja funkcije jednog ili pak više organa koji pripadaju gastrointestinalnom sistemu.

Ono što je pritom jako važno navesti, jeste podatak da promene u izgledu i u boji stolice, mogu biti izražene i definisane na više različitih načina i da je pritom svaki od tih različitih načina moguće protumačiti drugačije.

Sadržaj ovog teksta, odnosiće se na informacije koje se tiču promena u izgledu i u boji stolice, koje su definisane kroz pojavu crne stolice.

Naime, otkrićemo vam koji su to simptomi koji se mogu javiti udruženo sa pojavom crne stolice, otkrićemo vam uzroke koji mogu dovesti do pojave crne stolice i otkrićemo vam na koji način se pojava crne stolice može sanirati, odnosno na koji način se crna stolica može lečiti.

Crna stolica – simptomi

Pojava crne stolice, često nije praćena pridruženim simptomima i kada su okolnosti takve, to je najčešće znak da takvu pojavu ne treba shvatiti kao poseban razlog za zabrinutost, jer do njene manifestacije najverovatnije nije doveo nikakav ozbiljan uzrok koji bi mogao da podrazumeva prisustvo bilo koje vrste komplikovanog zdravstvenog problema.

Naime, kada pojava crne stolice nije praćena pridruženim simptomima, to uglavnom znači da je ona uzrokovana potpuno bezazlenim uzrocima o kojima ćemo detaljnije pisati nešto kasnije, a koji se odnose na trenutno izražene i samim tim prolazne i bezazlene poremećaje u ishrani ili pak na takođe trenutno izražene i samim tim prolazne i bezazlene poremećaje u funkciji određenog ili određenih gastrointestinalnih organa.

Ukoliko se pak dogodi da pojava crne stolice postane praćena pridruženim simptomima, takvi simptomi, uglavnom podrazumevaju sledeće:

 • Izraženost oslabljenog apetita,
 • Izraženost mučnine (mučnina se u tom slučaju može, ali se i ne mora završiti povraćanjem),
 • Izraženost promena koje se odražavaju na ritam pražnjenja creva (pražnjenje creva je najčešće proređeno i takva činjenica najčešće dovodi do pojave opstipacije, to jest do pojave zatvora),
 • Izraženost dijareje (Iako se značajno češće dešava da pojava crne stolice bude praćena proređenim ritmom pražnjenja creva, to jest opstipacijom, u okviru medicinske prakse, zabeležen je i značajan broj primera pacijenata kod kojih je pojava crne stolice praćena dijarejom),
 • Izraženost osećaja nadutosti u stomaku,
 • Izraženost gasova,
 • Izraženost blagih do intenzivnih grčeva u stomaku,
 • Izraženost blagih do intenzivnih bolova u stomaku,
 • Izraženost otoka koji se može razvijati u području stomaka,
 • Izraženost bola u području analnog otvora,
 • Izraženost peckanja u području analnog otvora (manifestaciju ove vrste simptoma, pacijenti neretko opisuju kao osećaj „žarenja“ u području analnog otvora),
 • Izraženost neplaniranog gubitka kilograma,
 • Izraženost neprijatnog mirisa stolice,
 • Izraženost otežane i usporene funkcije varenja.

loading...

Ukoliko manifestacija gore navedinih i donekle opisanih simptoma koji mogu pratiti pojavu crne stolice postane učestala ili ostane kontinuirano izražena duže od nekoliko dana, predlažemo vam da se u tom slučaju obratite svom lekaru i da od njega zatražite da vam omogući da se podvrgnete odgovarajućim dijagnostičkim metodama koji će vas dovesti do jasnog i pouzdanog otkrivanja uzroka koji je doveo do pojave crne stolice, kao i do manifestacije ostalih propratnih simptoma.

Okolnosti koje treba da doživite kao upozorenje koje vam vaš organizam šalje, a kroz koje vam poručuje da treba hitno da se obratite svom lekaru, jestu okolnosti u okviru kojih uz manifestaciju gore navedenih simptoma koji mogu pratiti pojavu crne stolice, paralelno dođe i do manifestacije dodatnih simptoma kao što su sledeći simptomi:

 • Izraženost vrlo intenzivnih bolova u stomaku,
 • Izraženost dijareje koja se učestalo ponavlja i koja podrazumeva obilno pražnjenje creva,
 • Izraženost povišene telesne temperature (razlog za zabrinutost i za što hitnije obraćanje lekaru, nastaje onda kada telesna tempreatura pređe 38 stepeni),
 • Izraženost malaksalosti koja zahvata celo telo,
 • Izraženost bilo kog oblika poremećaja u funkciji disanja (takvi oblici poremećaja, mogu podrzumevati recimo skraćenost daha, izraženost blagog do izraženog gušenja, pojavu osećaja napora i zamora koji nastaje pri disanju, izraženost “sviranja” u grudima u toku disanja ili prestanak disanja),
 • Izraženost povraćanja koje je praćeno izbacivanjem krvi ili pak izbacivanjem tamnog sadržaja koji vizuelno asocira na talog od kafe,
 • Izraženost otvrdlosti stomaka,
 • Izraženost tahikardije (izraženost ubrzanog srčanog ritma),
 • Izraženost bradikardije (izraženost usporenog srčanog ritma),
 • Izraženost vrtoglavice,
 • Izraženost nekog od različitih oblika promenjenih i samim tim specifičnih psiholoških stanja, kao što je na primer izraženost naizgled bezrazložno nastale zbunjenosti, kao što je izraženost naizgled bezrazložno nastalog bunila, kao što je izraženost naizgled bezrazložno nastale letargije ili kao što je izraženost sklonosti ka naizgled bezrazložnim čestim promenama raspoloženja),
 • Izraženost krvarenja iz analnog otvora,
 • Izraženost prisustva krvi u sadržaju stolice.

Razlog zbog kojeg manifestaciju upravo navedenih simptoma koji mogu pratiti pojavu crne stolice treba da shvatite kao apel da se u što hitnijem vremenskom roku obratite svom lekaru, ogleda se u tome što oni mogu ukazivati na prisustvo komplikovanih uzroka koji se odnose na određene oblike zdravstvenih komplikacija koje su dovele do pojave crne stolice, a koje zahtevaju što hitnije lečenje.

Crna stolica – uzroci

Uzroci koji mogu dovesti do pojave crne stolice su prilično brojni, ali ono što je na tu činjenicu potrebno nadovezati kako bi ona mogla da bude jasnija, jeste da se takvi uzroci međusobno mogu podeliti u dve kategorije i to u onu koju čine i kojoj pripadaju bezazlena, trenutno izražena i samim tim prolazna stanja i u onu koju čine različite zdravstvene smetnje, koje su u manjoj ili u većoj meri komplikovane i koje kao takve zahtevaju sprovođenje odgovarajućih mera lečenja.

Uzroci koji mogu dovesti do pojave crne stolice, a koje možemo smatrati bezazlenim i takvim da se mogu definisati kroz trenutno izražen i kroz prolazan karakter, su sledeći uzroci:

 • Posledice konzumiranja određenih vrsta medikamenata: To mogu biti recimo medikamenti koji u svom sastavu sadrže bizmut, kao što je na primer “Pepto Bismol” ili kao što je “Kaopektat”, ali to takođe mogu biti i medikamenti koji pripadaju grupi nesteroidnih antiinflamatora, kao što je na primer “Aspirin”, kao što je “Ibuprofen”, kao što je “Diklofen Duo” i slično.
 • Posledice konzumiranja određenih vrsta namirnica: namirnice koje mogu uticati na pojavu crne stolice su na primer spanać, borovnica i crni sladić. Ukoliko se navedene vrste namirnica konzumiraju u većoj količini, šanse da će doći do pojave crne stolice se višestruo uvećavaju.
 • Posledice konzumiranja određenih vrsta suplemenata, odnosno dodataka ishrani: Suplementi, odnosno dodaci ishrani koji u najvećoj meri i najčešće dovode do pojave crne stolice su oni suplementi, odnosno oni dodaci ishrani koji u svom sastavu sadrže gvožđe. Što je koncentracija gvožđa u takvim suplementima, odnosno u takvim dodacima ishrani veća, to su veće i šanse da će njihova upotreba dovesti do pojave crne stolice.
 • Izraženost opstipacije (izraženost zatvora): Posebno onda kada je reč o dugotrajno izraženoj opstipaciji, takvo stanje može dovesti do pojave crne stolice. Razlog zbog kojeg se tako nešto pri opisanim okolnostima dešava, ogleda se u tome što u toku trajanja opstipacije dolazi do oksidacije određenih sastojaka koji su sadržani u sadržaju stolice. Kada dođe do oksidacije takvih sastojaka stolice, dolazi i do promene boje stolice, tačnije do pojave crne stolice.

Uzroci koji mogu dovesti do pojave crne stolice, a koje možemo svrstati u kategoriju uzroka koji se odnose na prisustvo određenih zdravstvenih smetnji, su sledeći uzroci:

 • Izraženost gastritisa: Bez obzira na to koji konkretno faktor uticaja je doveo do nastanka i do razvoja gastritisa, gastritis predstavlja oblik zdravstvene smetnje koja može dovesti do pojave crne stolice. Jedan od čestih razloga zbog kojih dolazi do nastanka i do razvoja gastritisa koji dovodi do pojave crne stolice, predstavlja dugotrajno konzumiranje medikamenata koji pripadaju grupi nesteroidnih antiinflamatora. Naime, dugotrajno konzumiranje takvih medikamenata, može dovesti do oštećenja sluznice želuca, a samim tim i do pojave gastritisa koji dalje uzrokuje pojavu crne stolice.
 • Izraženost određene vrste povrede na površini jednjaka ili na površini bilo kog drugog unutrašnjeg organa koji pripada gastrointestinalnom sistemu organa.
 • Izraženost peptičkog ulkusa koji je u fazi krvarenja (peptički ulkus je zapravo isto što i čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu).
 • Izraženost određene vrste zapaljenske bolesti creva: To može biti recimo ulcerozni kolitis ili recimo Kronova bolest.
 • Izraženost variksa na površini jednjaka koji su u fazi krvarenja: Variksi ili varikoziteti kako se takođe nazivaju, predstavljaju abnormalno istegnute ili proširene krvne sudove na unutrašnjim zidovima jednjaka. Variksi ili varikoziteti, skloni su pucanju, a samim tim i krvarenju, a njihovo krvarenje može dovesti do pojave crne stolice.
 • Izraženost crevne ishemije: Crevna ishemija predstavlja stanje koje podrazumeva nedostatak optimalnog dotoka krvi u sastav tkiva creva i postepeno odumiranje tkiva creva koje nastaje kao posledica toga.
 • Izraženost karcinoma želuca ili izraženost nekog drugog oblika karcinoma koji zahvata takozvano gornje područje gastrointestinalnog sistema.
 • Izraženost terapije koja se sprovodi kroz postupak zračenja pacijenta.

Crna stolica – lečenje

Kako na osnovu informacija koje smo sa vama podelili kroz sadržaj ovog teksta i sami možete da zaključite, crna stolica, tačnije pojava crne stolice, sama po sebi ne može da se definiše kao oblik oboljenja, već isključivo kao posledica nekog od eventualno izraženih oboljenja ili pak kao posledica nekog bezazlenog i prolaznog specifičnog stanja koje je trenutno izraženo u organizmu.

Samim tim što pojava crne stolice ne može da se posmatra i da se tretira kao oblik oboljenja, nije ni jasno i univerzalno definisan način na koji se pojava crne stolice može lečiti.

Konkretnije, da bi bilo moguće oblikovati i definisati način lečenja crne stolice, potrebno je prevashodno otkriti uzrok pojave crne stolice.

Tek sa otkrivanjem takvog uzroka, moguće je i pristupiti sprovođenju odgovarajuće terapije.

Odgovarajuća terapija, zapravo se odnosi na terapiju koja je usmerena ka uspešnom lečenju stanja ili zdravstvene smetnje koja je dovela do pojave crne stolice.

Recimo, ukoliko je pojava crne stolice uslovljena prethodno izraženim dugotrajnim konzumiranjem određenih vrsta medikamenata, konzumiranjem određenih vrsta namirnica ili konzumiranjem određenih suplemenata, to jest dodataka ishrani, u tom slučaju, lečenje crne stolice se sprovodi kroz jednostavan prekid konzumiranja takvih medikamenata, namirnica ili suplemenata, odnosno dodataka ishrani.

Ukoliko je uzrok pojave crne stolice opstipacija (zatvor), lečenje se u tom slučaju sprovodi kroz uzimanje odgovarajućih medikamenata ili prirodnih preparata koji ispoljavaju laksativno delovanje. Jedan od prirodnih preparata koji se veoma često koristi u cilju lečenja opstipacije, jeste čaj od sene.

Kada su u pitanju medikamenti koji ispoljavaju laksativno delovanje, oni su veoma često dostupni i mogu se upotrebiti u formi čepića. Često korišćeni i na tržištu cenjeni čepići protiv opstipacije su „Dulcolax“ čepići.

Upotrebu pomenute vrste čepića, ali i upotrebu svih drugih vrsta čepića koji se upotrebljavaju u cilju lečenja opstipacije, treba sprovesti prema savetu lekara ili prema savetu farmaceuta.

Pri svim ostalim okolnostima, tačnije pri izraženosti bilo koje druge vrste uzroka koji je doveo do pojave crne stolice, lečenje se mora sprovoditi simptomatski, što znači u zavisnosti od vrste simptoma koji se uz pojavu crne stolice eventualno paralelno manifestuje i u skladu sa takvim simptomima.

Recimo, ukoliko je pojava crne stolice uzrokovana prisustvom čira na želucu koji krvari ili pak prisustvom čira na dvanaestopalačnom crevu koji krvari, lečenje crne stolice, može se uspešno sprovesti samo i isključivo kroz saniranje prethodno pomenutog zdravstvenog problema.

Isti princip lečenja crne stolice, potrebno je sprovesti i onda kada se uzrok pojave crne stolice vezuje za prisustvo neke druge vrste oboljenja, što znači da se postupak lečenja crne stolice doslovno uvek mora sprovoditi kroz postupak lečenja stanja koje se definiše kao uzrok njenog nastanka.

Nešto što je jako bitno da znate i da zapamtite, jeste da postupak lečenja crne stolice nikada ne smete definisati i sprovoditi sami, to jest bez saglasnosti lekara i to lekara specijaliste koji je kroz sprovođenje odgovarajućih dijagnostičkih metoda došao do jasnog i do preciznog uvida u činjenicu koji konkretno uzrok je u vašem slučaju doveo do pojave crne stolice.

Veoma često, dijagnostičke metode koje imaju za cilj da dovedu do pouzdanog otkrivanja konkretnog uzroka pojave crne stolice, podrazumevaju obavljanje iscrpne anamneze (anamneza je razgovor) sa pacijentom i obavljanje mikrobiološke analize uzorka stolice.

Ukoliko lekar proceni da pomenute dijagnostičke metode nisu dovoljne i da moraju da se dopune, kako bi se došlo do jasnog i pouzdanog prepoznavanja uzroka pojave crne stolice, onda se pristupa i sprovođenju drugih dijagnostičkih metoda koje najčešće podrazumevaju gutanje sonde ili obavljanje kolonoskopije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...