Zdravlje

Domaći sok od breze – lekovitost i recept

Za sve ljubitelje prirode, te onih koji vole i cene sve ono što nam ona pruža, evo jednog zanimljivog načina da dobijete super zdrav napitak. Sokovi od biljaka, bilo voća povrća ili nekih trava, obično se preradjuju, ili se prilikom procesa pripreme dodaje neki zasladjivač i konzervans, kako bi se produžio rok i napravila neophodna tečnost koja može dugo stajati, uglavnom preko zime.

Medjutim, kada je u pitanju sok od breze, sve što će vam biti potrebno jeste strpljenje. Zbog čega strpljenje? Zbog toga što ćete morati da sačekate da sama breza odradi svoj posao nakon što u njoj napravite malu rupicu.

Možda vam to deluje neverovatno, ali breza sama proizvodi tečnost koju nazivamo sokom, a upravo taj sok ima brojna lekovita svojstva, te na naš organizam deluje izuzetno dobro. Svakim danom stiče sve veću popularnost, koju je imao nekada davno. Nažalost, vremenom je bačen u zaborav, ali kada je nešto dobro i stvarno korisno, obično ponovo stekne popularnost.

To je slučaj sa sokom od breze, koji bi svako od nas trebalo da iskoristi na pravi način, te tako sačuva svoje zdravlje i oseti taj prefinjen ukus.

Kako se dobija sok od breze?

Da odmah na početku objasnimo kako se to zapravo dobija toliko popularan sok od breze. A nešto kasnije u tekstu govorićemo o njegovim prednostima za zdravlje, te kako i koliko smete da ga konzumirate.

Dakle, kako smo već pomenuli, sok od breze dobija se upravo iz breze, odnosno iz njenog stabla ili grana.

Pravi, svež i zdrav sok od breze dobija se u rano proleće, odnosno čim priroda počne da se budi iz zimskog sna. Pa tako, čim primetite da je breza počela da cveta, krenite u akciju.

Ukoliko živite u gradu, sigurno je da imate nekog sa sela ko u dvorištu ili blizini ima brezu, pa onda zajedno krenite u potragu za sokom. Sok od breze može da se nadje u prodavnicama, ali to nije pravi sok jer se sveže cedjeni sok od breze brzo pije, odnosno ne može da traje više od nedelju dana.

Ako, pak, brezu imate u blizini, a do sada niste znali za njen sok i njegova lekovita svojstva, sačekajte prve lepe dane i iskoristite ono što vam breza pruža.

E, sada kada smo vas nagovorili da u rano proleće krenete u potragu za brezom, moramo da objasnimo šta je potrebno da uradite kako biste dobili njen svež sok.

loading...

Proces je zapravo vrlo jednostavan, ali je potrebno malo strpljenja. Pre strpljenja, biće vam potrebna jedna veća cev kao i odgovarajuća posuda, najbolje staklena, u kojoj će sok direktno kliziti.

Sok od breze nalazi se na otprilike pola metara od zemlje, gde je potrebno da probušite jednu rupu, koja bi trebalo da bude do 5 cm. U tu rupu koju ste probušili ubacite sada tu cev, a njen kraj ubacite u posudu koju ste pripremili.

Ostatak procesa jeste čekanje, jer je za punjenje posude od 3 litara potrebno nešto manje od jednog dana. Opet zavisi od same breze, njene starosti, pa tako ipak morate biti dežurni dok sok kaplje. Ne stalno, ali već nakon pola sata morate proverite dokle je stiglo.

Preporučujemo da ne punite više od 3 litara soka, jer su pojedina istraživanja dokazala da je toliko soka zapravo lekovito, a da kasnije tokom vadjenja breza ispušta manje kvalitetan sok. Osim toga, što više soka iz breze iscrpite, postoji mogućnost da će se ona razboleti, te više nećete moći da je koristiti.

Sok od iste breze trebalo bi da koristite svake druge godine, opet iz razloga da se ne razboli i propadne.

Takodje jedna od bitnijih stvari jeste ta, da, kada završite sa sipanjem soka, rupu koju ste probušili obavezno zatvorite. To možete uraditi sa tim izvadjenim delom, ili uz pomoć voska. Ali, rupu obavezno zatvorite kako sok ne bi dalje cureo.

Kako i kada se pije sok od breze?

Sok od breze možete i direktno piti iz samog drveta, što mnogima pričinjava zadovoljstvo i neki lep osećaj. Jasno je zašto, sokić na dohvat ruke. Mada, ako već bušite rupicu onda iscrpite svih 3 litara i sačuvajte ih u staklenim flašama.

Trebalo bi da se popije u roku od nedelju dana, možda koji dan posle. Neka bude da je neki maksimum 10 dana, nakon čega že se sam sok ušećeriti te neće ionako moći da ga konzumirate.

Jedna, do dve čaše dnevno maksimum, je dovoljna količina da vaše telo nahranite nutrijentima koji se nalaze u soku. Sve preko toga je mnogo i ne preporučuje se, jer je sveži sok od breze ipak dosta jak, te moramo sa njim biti umereni. Mada, u svemu ostalom takodje, jer sve što je lekovito u abnormalnim dozama šteti. Našem organizmu su potrebne odredjene količine nečega, a ne neograničene.

Lekovita svojstva soka od breze

Samim tim što se sok od breze dobija direktno iz drveta, nema prerade niti dodavanja bilo čega, sam je već dovoljno ukusan, jasno je koliko je zdrav.

Sok od breze u sebi sadrži vitamine grupe B, a najviše vitamine B12 i B6, koji su izuzetno važni čoveku. Pored toga, sok od breze sadrži elektrolite poput kalijuma, a takodje sadrži i flavonoide, kao i antioksidante. Sadrži još i prirodne ugljene hidrate, voćne i organske kiseline. Kada su minerali u pitanju, pored kalijuma sadrži i kalcijum, mangan, magnezijum, fosfor, gvožđe, natrijum, cink i bakar.

Dakle, jasno je da je sok od breze verovatno najbolji prirodni alkalizator, jer može za kratko vreme da detoksikuje naš organizam, i tako ga očisti od svih toksina i slobodnih radikala koji mu prete. Pritom, naše telo hrani potrebni nutrijentima, i tako ga čini čistim i zdravim.

Upravo ti, takozvani slobodni radikali, zaduženi su za većinu bolesti našeg organizma, a nastaju usled nepravilne ishrane i generalno nepravilnog načina života. Kako ne biste došli u fazu bolesti, pre svega obratite pažnju na to šta jedete i koliko.

Sok od breze može vam postati najbolji saveznik u borbi protiv kilograma, jer, samim procesom detoksikacije izbacuje se višak masnoća. Samim tim, čuvamo naš kardiovaskularni sistem, jer su za bolesti srca uglavnom zadužene masnoće, to jest holesterol koji začepljuje arterije te naš organizam postaje trom i u opasnosti.

Ono za šta je sok od breze specijalizovan, pored detoksikacije, mada je to usko povezano, jeste zdravlje bubrega i čitavog mokraćnog sistema, zatim jetre ali i digestivnog trakta. Upravo su naši bubrezi ti, zajedno sa želucem i jetrom, koji preradjuju sve sastojke koje unesemo u naš organizam. Tokom odredjenog perioda toksini se nakupljaju i prave dalje probleme.

Sok od breze, dakle, rešava problem duboko iz korena, eliminišući toksine i štetne materije iz našeg organizma. 

Verujemo da vam je već jasno da je sok od breze pravi prirodni lek, te da je spas u ovo vreme kada je hrana velikim delom veštačka.

Osim za unutrašnju upotrebu, sok od breze je dobar i za spoljašnju, tačnije za našu kosu. Devojke i žene verovatno znaju da je šampon od breze najbolji za njihovu kosu, a umesto šampona koji takodje može biti napravljen od raznih hemikalija, preporučujemo prirodan sok od breze.

On pospešuje rast kose, kao i njenu regeneraciju, odnosno jačanje i sjaj. Svaka žena mašta o sjajnoj i negovanoj kosi, a ona to može postati ukoliko je samo dok je sezona soka od breze tretirate njime. Dodajte ga u šampon koji koristite, ili pre kupanja kosu dobro utrljajte ovim šamponom. Isto mogu uraditi i muškarci koji imaju problem sa retkom kosom i slabom kosom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...