Zdravlje

Bisolvon sirup protiv kašlja – upotreba, iskustva i cena

Prehlada i grip su često praćeni kašljem, ali kašalj sam po sebi nije oboljenje. Kašalj se može definisati kao simptom nekog drugog stanja, odnosno oboljenja. Mogli bismo reći da je kašalj vrsta odbrambenog mehanizma kojim se organizam bori protiv neke bolesti.

Postoje razne vrste kašlja, u zavisnosti od toga koje oboljenje je u pitanju. Nekada je kašalj blag i hroničan, nekada je kratkotrajan i  suv, a nekada dovodi do izbacivanja šlajma iz disajnih puteva. U najtežim slučajevima i ukoliko je u pitanju neka ozbiljnija bolest, može se čak desiti da se iskašljava krv. Što se lečenja tiče, pre svega je potrebno tretirati primarno stanje odnosno oboljenje, a svakako treba ublažiti i simptome koji vas muče, a jedan od njih je upravo kašalj.

Kašalj nekada traje svega par dana, ali ako se ne leči ili ako je u pitanju neko ozbiljnije stanje, onda kašalj može trajati i po nekoliko meseci. Poznato je da pušači imaju hroničan kašalj koji je stalno prisutan.

Postoje razni sirupi koji pomažu u smanjenju i eliminisanju kašlja, tako što pomažu da se iz organizma izbaci nagomilana sluz. U ovom tekstu ćemo govoriti o Bisolvon sirupu protiv kašlja koji se pokazao kao veoma efikasan. Reći ćemo vam kakvo je dejstvo ovog leka, od čega se on sastoji i kako se pravilno upotrebljava. Takođe, saznaćete nešto više i o iskustvima onih koji su koristili ovaj lek, a reći ćemo vam i kolika mu je cena.

Sastav, dejstvo i namena Bisolvon sirupa

Bisolvon sirup vodi poreklo iz poznate nemačke kompanije i jedan je od najboljih sirupa protiv kašlja u svetu. Lekari uglavnom preporučuju ovaj sirup, bilo da su u pitanju deca ili odrasli.

Što se tiče samog sastava sirupa Bisolvon, treba reći da on sadrži aktivnu komponentu bromheksin, koja se često koristi i za proizvodnju kapi i tableta. Bromheksin pomaže u uklanjanju nagomilane sluzi, odnosno gustog šlajma.

Takođe, bromheksin deluje i kao antioksidant, pa se koristi za pravljenje mnogih preparata u farmaciji. Zahvaljujući prisustvu bromheksina, sirup Bisolvon će vam pomoći da eliminišete šlajm iz respiratornog trakta i da prestanete da kašljete. Osim te komponente, Bisolvon sirup takođe sadrži benzoatnu kiselinu, pročišćenu vodu, tečni malitol, arome, sukralozu itd.

Bisolvon sirup utiče na proizvodnju prirodnog sekreta u disajnom traktu i na taj način dolazi do proređivanja sluzi u disajnim putevima. Na taj način šlajm se lakše transportuje iz pluća i lakše se izbacuje iz organizma.

Sirup Bisolvon možete naći u gotovo svakoj apoteci u vidu staklenih bočica. Te bočice se kreću od 200 do 250 ml sirupa i imaju plastičnu posudicu koja služi da lakše dozirate lek. Ono što je velika prednost jeste da se Bisolvon sirup može kupiti bez lekarskog recepta.

Bisolvon lekovi za izbacivanje šlajma i za iskašljavanje se proizvode ne samo u vidu sirupa, već i u vidu tableta i rastvora. Svi ovi lekovi se zasnivaju na bromheksinu, čije smo dejstvo već objasnili, i mogu ih koristiti pacijenti bilo kog uzrasta.

Bisolvon sirup se koristi ukoliko imate bilo kakve respiratorne tegobe u kojima dolazi do nagomilavanja gustog šlajma. Naime, taj šlajm se lepi za disajne organe i uzrokuje kašalj i otežano disanje. Ukoliko je šlajm veoma gust, onda će biti teško izbaciti ga samo putem šlajma, pa je zato potrebno koristiti dodatnu pomoć. Upravo u tom slučaju preporučujemo Bisolvon sirup, a nešto više o njegovoj upotrebi saznaćete u nastavku teksta.

Upotreba i doziranje

Kao što smo već rekli, Bisolvon sirup mogu da koriste svi, kako deca i mladi, tako i odrasli i starije osobe. Bromheksin koji se nalazi u ovom sirupu se dosta lako apsorbuje i ne izaziva neke posebne neželjene efekte. Ipak, treba biti oprezan sa nekim faktorima koji mogu da imaju uticaj na to koliko će lek biti efikasan i kakvo će dejstvo imati.

loading...

Velika prednost Bisolvon sirupa je ta što on ne sadrži šećer, pa mogu da ga koriste i dijabetičari. Za decu postoje posebni Bisolvon sirupi sa različitim ukusima.

Što se tiče samog doziranja ovog sirupa, već smo spomenuli da se uz sirup dobija čašica na kojoj su označene mere od 1.25 ml, 2.5 ml i od 5 ml. Kolika će se doza ovog leka uzimati zavisi pre svega od starosti pacijenta.

Dejstvo leka se ispoljava negde oko 5h nakon što ga popijete. Sirup Bisolvon će početi postepeno da čisti respiratorni trakt od šlajma i pomoći će da se šlajm izbaci putem kašlja. Već nakon nekoliko dana redovne upotrebe ovog sirupa, primetićete da vam se kašalj znatno umanjio ili možda sasvim prošao. Ukoliko se desi da se nakon 3 dana ne osećate bolje ili ako se možda vaše zdravstveno stanje pogoršalo, onda je neophodno da se što pre obratite lekaru.

Čak i kada vam se kašalj umanji ili skroz prestanete da kašljete, nemojte da prekidate terapiju Bisolvon sirupom, sve dok u potpunosti ne budete sigurni da je kašalj prošao. Ukoliko prestanete da pijete ovaj sirup dok kašalj još traje, onda on vremenom opet može da se poveća i da vam zadaje brige. Dakle, koristite Bisolvon sirup sve dok u potpunosti ne prestanete da kašljete ili sve dok vam ne prođe terapija koju vam je prepisao vaš lekar.

Što se samog doziranja Bisolvon sirupa tiče, smatra se da odrasle osobe kao i deca koja su starija od 10 godina treba da uzimaju ovaj lek tri puta u toku dana po 5-20 ml sirupa. Zatim, deca koja su starija od 5 a mlađa od 10 godina treba da uzimaju ovaj sirup takođe tri puta u toku dana, ali samo po 5-10 ml. Što se najmlađeg uzrasta tiče, za decu koja imaju od 2 do 5 godina dovoljno je uzimanje tri puta dnevno po 2.5 ml Bisolvon sirupa. Preporučuje se da deca mlađa od dve godine ipak ne uzimaju Bisolvon sirup, kako ne bi došlo do nekih neželjenih efekata.

Takođe, treba napomenuti i to da za malu decu pored Bisolvon sirupa postoji i Bisolvon rastvor koji ima veoma blagu koncentraciju. Što se tiče odraslih i dece koja su nešto starija, osim sirupa postoje i tablete koje su proizvedene na bazi Bisolvon sirupa.

Ukoliko se desi da uzmete više sirupa nego što je preporučeno, ne treba da brinete, jer to neće izazvati nikakve smetnje kada je u pitanju vaše zdravstveno stanje. Ipak, ako primetite bilo šta čudno nakon uzimanja veće količine Bisolvon sirupa, savetujemo vam da potražite medicinsku pomoć.

Sa druge strane, ako se desi da niste na vreme popili dozu Bisolvon sirupa, ponašajte se kao da se ništa nije ni desilo. Dakle, nastavite da uzimate lek po već utvrđenom redosledu. To znači da ne treba da duplirate narednu dozu sirupa niti da uzimate sirup naknadno. Možda ste već i čuli da nikako nije dobro uzimati duplu količinu nekog leka kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili da uzmete. Samo nastavite da pijete lek u već ustaljenim terminima i njegovo dejstvo će biti regularno.

Neželjeni efekti

Bisolvon sirup je generalno bezbedan za upotrebu, pa smo rekli da ga mogu koristiti čak i mala deca. Ipak, zna se da svaki lek može da ima neke neželjene efekte, ali oni u ovom slučaju ne predstavljaju ništa ozbiljno. Nuspojave se nakon uzimanja Bisolvon sirupa javljaju veoma retko, tako da se o njima malo zna.

Neke od eventualnih nuspojava koje se mogu pojaviti su nelagodnost u crevnom traktu i u želucu, kao i osećaj mučnine. Mogući su čak i povraćanje i proliv, kao i druge digestivne tegobe. Ove nuspojave su retke, a obično se javljaju kod male dece koja imaju osetljiv sistem organa za varenje. Nekada može doći do pojačanog znojenja, ali i do pojave osipa i svraba na koži.

Ipak, to se javlja veoma retko, a još ređe se javljaju ozbiljnije kožne reakcije kao što je Stivens-Džonsonov sindrom, odnosno kožno oboljenje gde dolazi do odumiranja gornjih slojeva kože. Zabeleženi su i neki slučajevi gde je došlo do otežanog disanja usled uzimanja sirupa Bisolvon. Ipak, to se zaista retko dešava, tako da nema potrebe da brinete.

Iskustva, saveti i cena

Ono što je važno da znate jeste da morate obratiti pažnju ukoliko već uzimate neke druge lekove. U tom slučaju se pre korišćenja Bisolvon sirupa morate posavetovati sa svojim lekarom, jer ovaj sirup nije dobro mešati sa nekim drugim lekovima, naročito sa lekovima koji su takođe namenjeni iskašljavanju.

Takođe, Bislovon sirup ne bi trebalo da uzimate ukoliko već koristite neke antibiotike, jer bi moglo doći do nekih neželjenih reakcija, kao što je nagomilavanje antibiotskih supstanci u plućima. Ipak, o svemu ovom će vas obavestiti vaš lekar.

Naravno, postoje i posebne mere opreza kada su u pitanju trudnice i dojilje. One bi trebalo da se prvo posavetuju sa lekarom, mada nema nekih konkretnih dokaza o neželjenim efektima u ovim slučajevima. Ipak, i žene koje planiraju da ostanu trudne trebalo bi da se dobro raspitaju pre upotrebe ovog leka, jer su neke studije pokazale da Bisolvon sirup može da ima uticaj na majčino mleko.

Stručnjaci savetuju da Bisolvon sirup ne koristite ukoliko imate neku naslednu bolest i ukoliko ste alergični na bromheksinhlorid ili na neki drugi sastojak koji se nalazi u Bisolvon sirupu.

Već smo spomenuli da se Bisolvon sirup može naći u apotekama i da ga možete nabaviti čak i bez recepta od strane lekara. Danas ovaj sirup može da se naruči i preko interneta. Ovaj sirup se koristi godinama i jedan je od najefikasnijih u ublažavanju kašlja i za iskašljavanje.

Što se cene Bisolvon sirupa tiče, cena bočice od 200 ml je negde oko 600 dinara, dok je cena Bisolvon rastvora od 40 ml negde oko 250 dinara. Bisolvon sirup se pakuje u smeđe staklene bočice, sa plastičnom čašicom na kojoj su označene doze, kao što smo već spomenuli ranije u tekstu.

Bisolvon sirup ne treba upotrebljavati nakon što mu istekne rok, a smatra se da ovaj sirup traje negde oko godinu dana nakon što se bočica otvori.

Sponzorisano:

loading...
Loading...