Nega i lepota

Dermazin krema – za šta se koristi, upotreba, iskustva i cena

Dermazin krema, predstavlja preparat za lokalnu upotrebu na koži, a prvenstveno služi za sprečavanje nastanka sekundarnih infekcija rana i opekotina bakterijama, gljivicama i/ili drugim patogenima.

Aktivna supstanca koja se nalazi u sastavu Dermazin krema je sulfadiazin srebro, a 1 gr kreme sadrži 10 mg pomenute aktivne supstance.

Šta je sulfadiazin srebro?

Sulfadiazin srebro, predstavlja lokalni hemioterapeutik, koji se koristi za sprečavanje nastanka infekcija, kao i za njihovo lečenje ukoliko su se simptomi neke sekundarne infekcije već pojavili.

Hemioterapeutici su sredstva, koja se dobijaju veštačkim putem, dakle predstavljaju sintetičke preparate koji imaju antimikrobni efekat (imaju isto dejstvo kao i antibiotici, a koji se dobijaju posebnim metodama iz mikroorganizama koji su živi – iz bakterija ili gljivica).

Upotreba sulfadiazin srebra, bazirana je na njegovoj sposobnosti, da u kontaktu sa mikroorganizmima oslobađa jone srebra, koji deluju na DNK molekule različitih patogena i na taj način ih ubijaju i/ili sprečavaju njihov prekomeran rast i razmnožavanje u tkivima organizma.

Kako je prethodno navedeno, sulfadiazin srebro je osnovna aktivna supstanca Dermazin krema, a njegova najvažnija uloga je da spreči nastanak infekcija na koži koja je oštećena opekotinama, ranama, posekotinama, ogrebotinama i sličnim stanjima koja narušavaju normalan integritet i intaktnost kožnog omotača.

Posebna prednost sulfadiazin srebra, kao lokalnog hemioterapeutika, a u odnosu na antibiotike za lokalnu primenu, sastoji se u tome da:

– sulfadiazin srebro, deluje na gotovo sve poznate bakterijske mikroorganizme koji mogu dovesti do sekundarne tkivne infekcije (predstavlja hemioterapeutik širokog spektra delovanja);

– sulfadiazin srebro, deluje samo na patogene mikroorganizme tj isključivo „napada“ njihovu DNK molekulu, a da pri tome nikada ne oštećuje ćelije kože i potkožnog tkiva;

– i na kraju, jedno od najvažnijih svojstava sulfadiazin srebra, jeste to da ono deluje i u nekrotičnim tkivima, u koje sistemski antibiotici ne dospevaju, jer nekrotično tj mrtvo tkivo, nema priliv krvi.

Koje su terapijske indikacije za upotrebu Dermazin krema?

Dermazin krem, svoju najširu primenu ima kod opekotina na koži (koristi se kod opekotina sva tri stepena) i manjih ili većih površnih rana, a osnovni cilj mu je, kako je već napomenuto da spreči i/ili leči pojavu infekcije,a koja veoma lako može da nastane na koži koja je mehaničkim putem oštećena.

Kako se koristi dermazin krema?

Primena Dermazin preparata je veoma jednostavna, a sastoji se u tome da se – na prethodno dobro očišćenu opekotinu i/ili ranu, a sa koje su mehanički uklonjene nekrotične ćelije i odumrlo tkivo, sterilnom špatulom ili rukavicama, nanese debeo sloj Dermazin kreme.

Takođe, moguće je umesto direktno na ranu, Dermazin kremu naneti najpre na sterilnu nelepljivu gazu, a zatim njome pokriti oštećeno tkivo.

Krema se najčešće upotrebljava 1-2 puta u toku dana, a pre stavljanja novog sloja, neophodno je nežno, najbolje sterilnom gazom ili pak nekim antiseptičnim sredstvom, odstraniti višak tj eventualni zaostatak prethodnog sloja preparata, a zatim prema prethodno navedenom postupku naneti novi sloj.

Veoma je bitno, da se Dermazin krema nikada ne primenjuje na velikim površinama kože, a naročito ne na zdravu kožu, jer se sulfadiazin srebro veoma lako resorbuje kroz tkiva, i može imati brojne sistemske neželjene reakcije.

Kontraindikacije i neželjena dejstva Dermazin krema

Dermazin krem, a zbog svoje više puta pomenute aktivne supstance tj sulfadiazin srebra, ne sme da se koristi kod – prevremeno rođene dece (prematurusa); terminske tj na vreme rođene novorođenčadi; kod dece mlađe od 2 meseca života; kod trudnica (posebno u prvom i poslednjem trimestru trudnoće), niti kod dojilja.

Sulfadiazin srebro može da dovede do veoma ozbiljnog poremećaja, a koji se stručno naziva kernicterus – nakupljanje bilirubina u bazalnim ganglijama mozga kod prevremeno i terminski rođenih beba.

Lokalna upotreba Dermazin krema, takođe je kontraindikovana kod osoba sa oštećenom funkcijom i/ili oboljenjem jetre i bubrega; kod osoba sa urođenim (naslednim) deficitom odgovarajućih enzima (u prvom redu, enzima glukozo-6-fosfat dehidrogenaze eritrocita, i mogućeg nastanka hemolizne anemije); kod osoba koje su preosetljive na neki od sastojaka Dermazin krema i na sulfonamide, jer može da dođe do veoma ozbiljnih alergijskih reakcija.

Kod onih osoba, koje su alergične na neku hranu, a pre svega na orašaste plodove, kikiriki i soju, upotreba Dermazin krema je zabranjena, jer ovaj preparat u svom sastavu kao pomoćnu supstancu ima ulje od kikirikija, pa samim tim njegova lokalna primena, može da dovede do veoma teške anafilaktičke alergijske manifestacije i potencijalnog smrtnog ishoda.

Ukoliko se Dermazin krem primenjuje suviše dugo, ili se pak tretira prevelika površina kože, odnosno ukoliko se ne poštuje terapijska preporuka specijaliste dermatologa, jedno od njegovih najčešćih neželjenih dejstava je pojava leukopenije – pada broja belih krvnih zrnaca u cirkulaciji i posledični pad odbrambenih sposobnosti organizma (pad imuniteta).

Pored leukopenije, veoma često kao neželjeni efekat primene Dermazin krema, nastaje i trombocitopenija (sa pojavom krvarenja iz nosa ili sitnih tačkastih podliva po koži) i eozinofilija (koja povećava sklonost ka nastanku intestinalnih parazitarnih infekcija).

Iz tog razloga se preporučuje, da se uvek nakon primene preparata sa sulfadiazin srebrom kao aktivnom supstancom (a u ovom slučaju je to preparat Dermazin krem), obavezno prekontroliše kompletna krvna slika, da ne bi došlo do nastanka teške pancitopenije.

Pored pomenutih neželjenih dejstava, upotreba Dermazin krema može dovesti i do:

1) lokalnih reakcija na koži – a u smislu pojave ospe i svraba, crvenila, pečenja, pojave fotosenzitivnosti (preosetljivosti na sunčevo zračenje) i iritacije; od teških kožnih manifestacija, mogu da se pojave toksična epidermalna nekroliza (TEN) i/ili oboljenje poznato kao Stivens-Džonsonov sindrom (Stevens-Johnson syndroma), a koji su stanja koja mogu da ugroze i sam život pacijenata, a posebno dece;

2) gastrointestinalnih neželjenih dejstava (a koja se javljaju i kod sistemske primene preparata sulfonamida) – mučnina, povraćanje, dijareja;

3) hematološka neželjena dejstva – mogući nastanak hemolitičke anemije, leukopenije, trombocitopenije i eozinofilije (tj pojava pancitopenije);

4) oštećenja bubrežne funkcije – sa pojavom kristala u urinu (stanje poznato kao kristalurija);

5) oštećenje brojnih funkcija jetre;

6) pojava glavobolje, bolova u zglobovima, i bolova i grčeva u mišićima

Gde se može kupiti Dermazin krem, i koja mu je cena?

Dermazin krem se može kupiti u svim apotekama, ali pripada lekovima iz grupe koji se izdaju samo na lekarski recept, a zbog već pomenutih mogućh kontraindikacija i teških sistemskih neželjenih dejstava, koje mogu izazvati sulfonamidi koji se nalaze u njegovom sastavu.

Pomenuti preparat, može da propiše samo lekar, a prema kliničkoj slici i nakon dobro postavljene dijagnoze, uz dodatne savete o dužini primene preparata i načinu aplikovanja kreme na promene na koži.

Lek se pakuje u tube, kao 1% krem od 50 gr i 250 gr, od čega mu zavisi i cena. Pakovanje od 50 gr 1% dermazin krema, košta oko 800-1000 dinara, a u pomenutu cenu je uračunata i doplata za obavezno izdavanje leka na recept.

Proizvođač Dermazin krema je Lek Pharmaceuticals d.d. iz Ljubljane (Slovenija), a prema licenci Salutas Pharma GmbH iz Nemačke.

Za potrebe našeg tržišta, lek proizvodi kompanija Zdravlje Actavis, a pod „fabričkim“ imenom Sanaderm 1% u pakovanju od 50 gr.

Sponzorisano:

loading...
Loading...