Nega i lepota

Ružina vodica – upotreba za lice, recept i cena

Ružina vodica je aromatizovana vodica napravljena parnom destilacijom ružinih latica. To je cvetna vodica, tj. hidrolat ili hidrosol ruže. Pre nego što ispričamo nešto više o ovoj divnoj esenciji, potrebno je reći nekoliko važnih činjenica o načinu dobijanja hidrosola i esencijalnih ulja. Bez njih bi svet wellness-a i spa tretmana bio siromašan i beznačajan.

Od davnina, ali i u današnje vreme, svaki wellness ili spa tretman začinjen je aromaterapijom koju dobijemo ako celokupnom užitku pridodamo nekoliko kapi eteričnog ulja. Ova ulja, koja još zovemo i esencijalnim uljima su, zapravo, ekstrakti koji su dobijeni destilacijom nekog dela biljke.

Od jedne vredne biljke možemo iskoristiti stabljiku, pupoljke, cvetove, listove, koru, plod, seme ili osušene pupoljke. Hladnim ceđenjem ili ekstrakcijom uz pomoć ugljen-dioksida dobijamo esencijalna ulja. Ovi procesi su potpuno prirodni, pa se zato esencijalna ulja razlikuju od parfemskih ulja koja se dobijaju uz pomoć hemijskih supstanci u laboratorijama.

Kada želimo da kupimo kvalitetno esencijalno ulje i da budemo potpuno sigurni da je ono prirodno, onda tražimo ono koje je napravljeno po uputstvima međunarodnog organskog programa. Tada smo sigurni da je ulje dobijeno od biljke koja je uzgajana na organski način, a ne u zagađenoj ili veštačkoj sredini.

Ulja koja daju najbolje rezultate su organska ulja mente, kedra i lavande.

Hidrosoli

Hidrosoli ili vodeni rastvori (od grčkog prefiksa hydro što znači vodeni) su stoprocentni prirodni destilati bez alkohola. Oni su dobijeni destilacijom esencijalnih ulja. Hidrosoli se prave destilacijom različitih delova biljke putem pare. Ukoliko želimo da dobijemo organski hidrosol, koristimo potpuno čistu vodu koju nalazimo u netaknutoj prirodi.

U biljkama se nalaze celularni džepovi iz kojih se oslobađaju esencije uz pomoć pare. Kada je biljka organski gajena i potpuno sveža oslobađaju se zaista prelepe esencije. Delovanjem pare stvaraju se vodeni rastvori koji su obogaćeni malim molekulima esencijalnih ulja i biljnim elementima.

Kako se dobija ružina vodica?

Ružina vodica je hidrosol, tj. deo destilata ružinih latica, odnosno nusprodukt u proizvodnji ružinog ulja u parfemskoj industriji.

Ružino ulje možemo koristiti kao začin u ishrani, kao komponentu za neke kozmetičke i medicinske preparate ili u religiozne svrhe u nekim delovima Evrope i Azije.

U Indiji, Iranu i drugim zemljama u indijskom potkontinentu, ružinu vodicu zovu gulāb po rečima gul što znači ruža/cvet i āb što znači voda.

Gajenje raznog mirisnog cveća za dobijanje parfema, uključujući i ružinu vodicu, datira još iz Sasanidske Persije. Lokalno je ovaj proizvod poznat kao golāb u persijskom jeziku i kao zoulápin u vizantijskom grčkom.

Globalna moderna proizvodnja ružine vode parnom destilacijom vodi poreklo od persijskog hemičara Avicene, koji je bio poznat u srednjovekovnom islamskom svetu. Zahvaljujući njemu, ovaj proizvod je usavršen i započela je efikasnija ekonomska upotreba ružine vodice u industriji pravljenja parfema.

Ruže i ružini derivati se, od davnih vremena, koriste u medicinske i nutricionističke svrhe, ali i u proizvodnji najkvalitetnijih parfema. Stari Feničani, Grci i Rimljani su smatrali da su veliki javni ružičnjaci podjednako važni kao i polja pšenice ili voćnjaci.

loading...

Parfemi napravljeni od ružinog ulja, poznati i kao mirisno esencijalno ružino ulje ili attar, su mešavina nestabilnih esencijalnih ulja dobijenih parnom destilacijom usitnjenih ružinih latica. Ovaj proces je prvi put razvijen u Persiji (Iranu). Ružina vodica je bila nusproizvod ovog procesa.

Ružina vodica je generički termin koji se koristi za sve varijacije vode od ružinog cveta koja je dobijena različitim metodama ekstrakcije iz ruža (čista ružina vodica) ili mešanjem ružinog ulja sa destilovanom vodom.

Glavni faktori koji doprinose kvalitetu ružine vodice su sledeći:

– način proizvodnje (parnom destilacijom ili jednostavnim mešanjem ružinog ulja sa destilovanom vodom, dok se u nekim slučajevima dešava i prosto mešanje ružinog esencijalnog ulja sa običnom vodom što nema nikakva terapeutska dejstva);

– vrste ruža koje se koriste i razlikovanje vodice dobijene od svežih ili suvih ružinih latica;

– regija u kojoj su ruže gajene i prerađivane (analogiju možemo proizvesti sa vinom ili kafom jer je važno geografsko, meteorološko i ekološko poreklo).

Iako postoji više od 7.000 sorti ruža širom sveta, samo nekoliko sorti je poznato po izuzetno bogatoj uljnoj bazi koja se može koristiti za proizvodnju visokokvalitetne ružine vodice. U nama bliskoj regiji, u Bugarskoj, poznata je bugarska ruža koja je jedan oblik damaske ruže, najpoznatije na svetu. U “Dolini ruža” u Bugarskoj postoji odgovarajuća klima i zemljište za uzgajanje bugarske Rose Damascene. Na tom području je povoljna temperatura, dovoljna količina sunčeve svetlosti, učestalost kiše i prisustvo specifičnih prirodnih magnetnih polja. Oko 60.000 procvetalih ruža je potrebno da bi se proizvelo 30 g čistog ružinog ulja. Ovo ružino ulje se naziva i “tečno zlato Bugarske” jer je skuplje od zlata.

Sorta Damaska ruža, koja se ponekad zove i Kastiljanska ruža, je hibrid nastao ukrštanjem sorte Rosa gallica i Rosa moschata. Ova sorta je poznata po svom finom mirisu i gaji se kako bi se dobijalo ružino esencijalno ulje koje se koristi u parfemskoj industriji, kao i ružina vodica. Latice ove ruže se koriste u raznim kulinarskim receptima. Ova vrsta ruže je kultivisana i više se ne može naći u divljem rastu. Njeno je poreklo sa Bliskog Istoka. Krstaški ratnik Robert de Bri je prvi doneo ovu vrstu ruže iz Damaska (Sirije) u Evropu u 13. veku.

Način proizvodnje ružine vodice je ključan faktor za dobar kvalitet ovog proizvoda. Jedan od načina je jednostavno mešanje ružinog ulja sa destilovanom vodom, ali to nije autentična ružina vodica jer joj nedostaju vredni ružini sokovi. Drugi, autentični način, jeste precizna proizvodnja destilacijom uz pomoć vodene pare. U ovakvoj proizvodnji se koriste isključivo sveže ružine latice.

Ružina vodica nastala preciznom parnom destilacijom svežih latica ima mnogo više pozitivnih učinaka po zdravlje i lepotu od ružine vodice dobijene mešanjem ružinog ulja sa destilovanom vodom. Ona sadrži hranljive sokove i čisto ružino ulje. Hranljivi sokovi imaju širok opseg terapeutskih prednosti zbog prisustva brojnih vodorastvorljivih aktivnih sastojaka koji nisu prisutni u ružinom ulju.

Originalna ružina vodica, ružin hidrosol, dobija se od svežih latica organske ruže koje su ručno ubrane u jutarnjim časovima dok je rosa još uvek na njima. Sveže ružine latice se momentalno podvrgavaju procesu parne destilacije. Tokom ovog procesa, prečišćena destilovana voda prolazi kroz sveže ružine latice i ekstrahuje sve rastvorljive elemente. Voda kondenzuje i kaplje u posudu i taj proizvod je zapravo prava ružina vodica.

Kako napraviti ružinu vodicu u kućnim uslovima?

Pravu ružinu vodicu je ponekad teško naći, a uz to može biti i veoma skupa. Zato postoje načini pravljenja ružine vodice u kućnoj radionici. Ovako dobijenu ružinu vodicu možete koristiti kao dodatak ishrani, a možete je upotrebiti i u kozmetičke svrhe. U narednim redovima ćemo vam ispričati kako da napravite ružinu vodicu od svežih latica ruže. Za ovaj recept će vam biti potrebno 500 g ružinih latica (crvena i roze ruža) i destilovana voda.

Odvojite sveže ružine latice (mirisnih ruža, majskih) u dve gomilice. Prvo ćete izmrviti jednu gomilu, a druga će vam poslužiti kasnije. Uz pomoć avana i tučka izmrvite prvu gomilicu latica. Latice će pustiti sok, od koga ćete napraviti svoju ružinu vodicu. Ovaj postupak možete izvoditi i uz pomoć cediljke. Stavite latice u cediljku i mrvite ih iznad tegle uz pomoć kašike.

Izmrvljene latice potom stavite u keramičku posudu i ostavite ih da odstoje nekoliko sati. Stajanje omogućava da tečnost postane zasićenija. Nakon nekoliko sati dodajte drugu gomilicu latica, promešajte ih sa izmrvljenim i ostavite da odstoje 24h u pokrivenoj posudi.

Sledećeg dana ćete sadržaj iz keramičke posude prebaciti u vatrostalnu činiju koju ćete zagrevati na tihoj vatri. Neka se ružine latice lagano krčkaju. Kada vidite prve mehuriće, sklonite činiju sa ringle.

Ovako zagrejan sadržaj ćete preliti u teglu uz pomoć cediljke ili čiste gaze. Možete koristiti i filter za kafu koji je potpuno čist. Dobro ispritiskajte sadržaj kroz cediljku kako biste bili sigurni da ste iskoristili svaki delić.

U dobijenu tečnost možete sipati malo destilovane vode, ukoliko vam je želja da ružinu vodicu koristite kao tonik za lice.

Teglu zatvorite i ostavite je na sunčanom mestu nekoliko sati. Toplota sunca će izvući prirodna, korisna ulja.

Dobijenu ružinu vodicu zatim čuvajte u frižideru i koristite je narednih nedelju dana, ne više od tog vremenskog perioda.

Upotreba ružine vodice za lice (i ostali benefiti)

Ružina vodica je odlična za kožu i kosu. Bez obzira da li imate masnu, suvu ili kombinovanu kožu, ružina vodica vam može pomoći da oplemenite svoj svakodnevni režim nege. Ružina vodica je pronašla značajno mesto u svakom indijskom domaćinstvu, a zahvaljujući njoj su indijske lepotice prepoznatljive i izazivaju divljenje ljudi širom sveta.

Prilikom kupovine ružine vodice morate biti sigurni da kupujete 100% čistu ružinu vodicu kako bi učinak bio potpun.

  • Ružina vodica pomaže u održavanju pH ravnoteže kože i kontroliše višak masnoća (ulja).
  • Ona ima antiinflamatorno dejstvo koje pomaže u smanjenju crvenila iritirane kože, otklanja akne, razne vrste dermatitisa i ekceme. Odlično je sredstvo za otklanjanje masnoća i prljavština akumuliranih u začepljenim porama na koži.
  • Ružina vodica hidrira kožu, revitalizuje je i daje joj svež izgled.
  • Zbog svojih antibakterijskih svojstava, pomaže u lečenju ožiljaka, posekotina i rana.
  • Njena antioksidativna svojstva pomažu u jačanju ćelija kože i regenerišu tkivo kože.
  • Ružina vodica pomaže u čišćenju pora i odličan je tonik nakon tretmana parenja lica jer sužava kapilare, smanjuje crvenilo i pojavu akni.
  • Smatra se da miris ruže poboljšava raspoloženje i da uklanja osećanje anksioznosti, promoviše emocionalno blagostanje, zbog čega se osećate opuštenije.
  • Negujuća i hidrirajuća svostva ružine vodice poboljšavaju kvalitet kose. Poznato je da može lečiti blage upale skalpa i pojavu peruti.
  • Miris ruže na jastuku pomaže da bolje spavate nakon napornog dana i da se probudite sveži.
  • Ružina vodica usporava starenje kože, sprečavajući pojavu bora. Delimično može smanjiti potrebu za liftingm lica i filerima za lice.

Najbolji i najjednostavniji način upotrebe ružine vodice jeste apliciranje u večernjim satima, kako bi se očistile sve nečistoće sa lica koje su se nakupile tokom dana.

Drugi savet je vezan za orošavanje lica ružinom vodicom. Ružinu vodicu možete sipati u bočicu sa raspšivačem i prskati je po licu u svako doba, čak i preko šminke. Ružina rosa će vaše lice učiniti blistavim.

Ružina vodica za čišćenje lica. Vodica od ruža se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje svih tipova kože. Nakon umivanja lica sredstvom koje inače koristite za ovu svrhu sve što treba da uradite je da dodate nekoliko kapi glicerina u 1 kašiku ružine vodice i ovu mešavinu nanesete na lice. Blagim pokretima umasirajte ovu smesu i opustite se.

Tonik za lice od ružine vodice. Za ovaj tretman je potrebno da navlažite mek pamučni tufer rashlađenom ružinom vodicom. Blag sadržaj ružine vodice će zategnuti pore i umiriti kožu lica.

Ružina vodica protiv akni. Pomešajte 1 kašiku limunovog soka sa 1 kašikom ružine vodice, nanesite mešavinu na problematičnu kožu i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Nakon toga isperite lice svežom vodom i uživajte u pozitivnim dejstvima tretmana.

Gde kupiti ružinu vodicu i koja je cena?

U prodavnicama zdravih namirnica i ajurvedskih suplemenata, biošpajzevima i svim dobro snabdevenim apotekama možete nabaviti pakovanja ružine vodice. Pakovanje Sahul ružine vodice od 60 ml košta 258,00 din.

Ružina vodica u spreju, u pakovanju od 230 ml se može naći po ceni od 410,00 din. Ovaj proizvod, kao i druge proizvode na bazi ružine vodice možete naći u prodavnici “Bugarska ruža” ili na njihovom sajtu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...