Nega i lepota

Mycoseb šampon za kosu – upotreba, iskustva i cena

Mikoseb šampon, spada u grupu registrovanih lekova protiv gljivičnih infekcija kože tela i kože glave tj poglavine, a aktivna supstanca koja je njegov osnovni sastojak naziva se ketokonazol.

U nastavku teksta biće detaljnije opisani sastav ovog šampona, indikacije za primenu, kontraindikacije, kao i moguća neželjena dejstva.

Šta je ketokonazol?

Ketokonazol je takozvani antimikotik tj antigljivični lek, koji spada u grupu imidazolskih lekova širokog spektra, odnosno deluje protiv više vrsta fungusa, i to tako što sprečava njihovo preterano razmnožavanje (deluje fungistatski).

Lek ketokonazol, ima veoma visok afinitet, kako za rožaste strukture kože (tj za njen površinski sloj), tako i za keratin (koji je glavni sastojak dlake i nokta).

Međutim, kao medicinsko sredstvo, ketokonazol je izrazito hepatotoksičan, pa se iz tog razloga, nikada ne primenjuje kod osoba sa oštećenom i/ili obolelom jetrom, kao ni kod trudnica, dojilja i u dečijem uzrastu (kod dece koja su mlađa od dve godine života).

Neželjeni efekti dugotrajne primene ketokonazola su veoma ozbiljni, i najčešće su u pitanji – teška oštećenja jetre; izražene digestivne tegobe (mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku i pojava grčeva); pojava ginekomastije kod muškaraca (uvećanje dojki); fotofobija; migrenske glavobolje; ozbiljna toksičnost za srce, kao i izražen pad broja trombocita (trombocitopenija) sa mogućim ozbiljnim unutrašnjim krvarenjima.

Oboljenja kod kojih je indikovana primena Mycoseb šampona

Kako je već na početku teksta navedeno, stanja i oboljenja kod kojih se primenjuje mikoseb šampon, obuhvataju gljivične infekcije kože i njenih adneksa, a to su najčešće:

– hronične infekcije kože dermatofitama (gljivični uzročnici koji ne prodiru u žive delove kože, već zahvataju samo njen površinski orožali sloj, kao i keratinske strukture). U grupu dermatofita spadaju gljivice iz roda – trihofiton (Trichophyton), epidermofiton (Epidermophyton) i mikrosporum (Microsporum);

– hronične infekcija kože (i sluznica) kandidom – takozvana muko-kutana kandidijaza;

– seboroični dermatitis (koji izaziva gljivica Pityrosporum ovale) – koji spada u grupu takozvanih eritemo-skvamoznih dermatoza, a karakteriše se pojavom crvenila (eritema) i suvih/masnih naslaga na koži tela, lica i poglavine;

– perut – koja je veoma uporna i praćena svrabom;

– pityriasis versicolor (izazvan gljivicama iz roda Tinea tj konkretno, gljivicom koja se zove – Malasezia furfur) – oboljenje koje karakteriše promena pigmentacije kože gornjeg dela trupa i gornjih ekstremiteta, i pojava makula tj „fleka/mrlja“ veličine do 1 cm, koje imaju sklonost da se međusobno slivaju (naročito nakon češanja, a time i „raznošenja“ gljivica po koži);

– pityrosporum folikulitis – gljivična infekcija koja zahvata folikul dlake, a izazvana je takođe gljivicom Malaseziom furfur (ili pityrosporumom), a koja se pored kose (tj kapilicijuma), lokalizuje i na svim delovima kože lica i tela koja su obrasla terminalnom dlakom (brada, leđa, grudi)

loading...

Sve pomenute gljivične infekcije kože i kose, obično su izazvane mikroorganizmima koji su normalan tj rezidentni deo kožne flore, a do oboljenja dovode, ili u stanjima svog izrazitog i prekomernog razmnožavanja, ili pak u onim situacijama kada dođe do „pada“ odbrambenih sposobnosti organizma (pada imuniteta), usled nekih težih oboljenja ili sistemskih poremećaja.

Kako se dozira Mycoseb šampon?

Kako je već prethodno više puta napomenuto, obzirom da Mycoseb šampon spada u grupu lekova, iako se može kupiti i bez lekarskog recepta, nikada se ne sme koristiti „na svoju ruku“, odnosno, njegova upotreba i doziranje moraju biti preporučeni od strane lekara, a najbolje specijaliste dermatovenerologije.

Mycoseb šampon je preparat za lokalnu upotrebu, a primenjuje se utrljavanjem na obolelu kožu i/ili u kosu.

Prilikom pranja kose, na prethodno vodom pokvašenu kosu, nanosi se mala količina Mycoseb šampona (sa naročitom pažnjom usmerenom na deo koji je zahvaćen gljivičnom infekcijom), koji se dobro utrlja u kožu temena glave, a zatim ostavi da „deluje“ u vremenskom intervalu od oko 3-5 minuta.

Nakon toga, šampon se ispere pod jakim mlazom mlake vode i dobro osuši.

Veoma je bitno, da prilikom pranja šampon ne dođe u kontakt sa očima, jer može izazvati jaku iritaciju praćenu suzenjem iz očiju, fotofobijom i pojavom zamućenja vida.

Ukoliko se pak, manja količina Mycoseb šampona slučajno proguta, može da dođe do određenih, najčešće blagih gastrointestinalnih simptoma (mučnina, povraćanje, dijareja), i tada je preporučljivo,obratiti se svom izabranom lekaru ili farmaceutu za stručni savet.

Ovaj preparat je najbolje efekte pokazao u lečenju peruti i seboroičnog dermatitisa, a prema uputstvu koje se uz preparat dobija, doziranje se sprovodi na sledeći način:

– šampon se u početku terapije primenjuje na svaki 3. ili 4. dan – odnosno 2 puta nedeljno

– ukupno trajanje lečenja ne treba da bude duže od 2-4 nedelje, a ukoliko se simptomi za to vreme ne povuku, potrebno je obratiti se lekaru

– ako su se pak, simptomi gljivične infekcije povukli nakon navedenog perioda korišćenja preparata, on se može koristiti u preventivne svrhe (tj da se spreči ponovna pojava simptoma na koži poglavine i tela). Kao prevencija ponovne pojave seboroičnog dermatitisa i/ili peruti, Mycoseb preparat se koristi jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje;

– primena Mycoseb šampona za lice, ima isti efekat kao i na ostale delove glave koji su zhvaćeni promenama kod seboroičnog dermatitisa, ili se pak perutaju, sa time da je potreban dodatni oprez i pažljivije nanošenje preparata.

Smatra se da je najbolje, prilikom pranja kose, penu koja se stvorila u kontaktu šampona sa vodom, lagano prstima naneti na obrve, i ostale problematične delove lica kakvi su prelaz kože čela i kose, i takozvana „T zona“.

Smatra se da ovaj primarno antigljivični preparat, takođe može biti od pomoći i u terapiji bubuljica tj akni vulgaris, koje nastaju na seboroičnom terenu.

Za terapiju oboljenja, koja su izazvana gljivicom Malaseziom furfur, a to su pomenuti pityrosporum folikulitis i pityriasis versicolor, Mycoseb šampon se primenjuje na sledeći način:

– šampon se nanosi direktnim utrljavanjem, na kosu ili kosmati deo tela koji je zahvaćen promenom, ili pak na samu depigmentaciju (promenu boje, koja se kreće od bele do tamno smeđe) tj makulu na koži – jednom dnevno u trajanju od maksimalno 5 dana;

– ukoliko se dogodi, da se depigmentacije na koži „pojačaju“ tj postanu izraženije i upadljivije nakon izlaganja sunčevom zračenju, Mycoseb šampon može biti od pomoći u izjednačavanju boje kože i ublažavanju depigmentacija, i u tom slučaju se primenjuje – jednom dnevno u trajanju od 3 dana.

Koje su kontraindikacije za primenu leka Mycoseb?

Primena Mycoseb preparata je kontraindikovana, odnosno ne preporučuje se za upotrebu:

– kod osoba koje su alergične na ketokonazol (koji je glavna aktivna supstanca u pomenutom šamponu) ili na druge lekove iz grupe imidazolskih preparata (flukonazol, itrakonazol);

– kod osoba koje su preosetljive na neku od pomoćnih supstanci koje se nalaze u sastavu šampona;

– kod osoba sa nekim oboljenjem jetre – jer je kako je pomenuto, ketokonazol je lek koji je izrazito toksičan i štetan po jetru, naročito ako se primenjuje u većim dozama i/ili duže nego što je propisano;

– kod osoba koje su na terapiji nekim od lokalnih ili sistemskih kortikosteroidnih preparata (hidrokortizon, betametazon, belogent krem), preporučljivo je da se Mycoseb šampon, a zbog moguće interakcije sa lekovima iz ove grupe, koristi tek pri kraju tarapije (kada se njihove doze postepeno smanjuju) ili pak, po prestanku terpije ovim lekovima;

– Mycoseb šampon je kontraindikovan kod trudnica, dojilja i dece do 2. godine starosti (kao i sam ketokonazol);

– kod osoba kod kojih ovaj preparat prilikom ili nakon upotrebe, dovede do pojačanog i primetnog opadanja kose (bilo difuznog, bilo „na pečate“), treba prestati sa njegovom upotrebom i potražiti lekarsku pomoć.

Neželjena dejstva primene Mycoseb šampona

Potencijalna neželjena dejstva kod primene ovog preparata, grubo se mogu podeliti na ređa/češća, lokalna/opšta i lakša ili teža.

Najčešća neželjena dejstva koja se mogu javiti posle upotreba Mycoseb šampona su:

– lokalna iritacija, crvenilo, svrab ili pečenje – koja se javljaju obično samo kod nekih osoba, i to najčešće na samom početku primene šampona. Ukoliko pak, ovakve promene perzistiraju, moguće je da se radi o preosetljivosti na preparat ili njegove pomoćne supstance, pa je u tom slučaju potrebno zatražiti pomoć lekara;

– promena kvaliteta kose ili kako je ranije navedeno – njeno pojačano opadanje;

– pojava urtikarije (koprivnjače) – kao lokalne reakcije na primenu preparata na koži;

– isušivanje ili preterano mašćenje kože i/ili kose, koje se naročito često javlja nakon naglog prestanka upotrebe preparata, a zbog poznate rezistentnosti gljivičnih oboljenja na terapiju i posledičnog „vraćanja“ upornog mikotičnog oboljenja;

– retke sistemske manifestacije, kakve su gastrointestinalne smetnje, poremećaji krvnih ćelija (pomenuta trombocitopenija) i hormonski dizbalansi – obično su posledica štetnog dejstva aktivne supstance ovog šampona tj leka ketokonazola.

Neke činjenice koje treba znati pre upotrebe Mycoseb šampona

1) Upotrebu Mycoseb preparata, nikada ne treba prekidati naglo, jer veoma lako može doći do povratka naizgled izlečenih kliničkih simptoma, naročito kod seboroičnog dermatitisa i/ili peruti

2) upotreba ovog šampona ne utiče na upravljenje motornim vozilima, i na psihomotorne aktivnosti uopšte

3) Mycoseb šampon, uvek treba da se čuva u svom originalnom pakovanju, na sobnoj temperaturi, na tamnom i suvom mestu i naravno izvan domašaja dece

4) Rok upotrebe preparata je 2 godine, i nakon ovog perioda se šampon nikako ne sme upotrebljavati

Gde se može kupiti Mycoseb šampon i koja je njegova cena?

Ovaj popularni antigljivični preparat, proizvodi kompanija „Hemofarm“, a isti se može nabaviti u svim apotekama bez lekarskog recepta, ali se pre njegove kupovine savetuje konsultacija sa izabranim lekarom i pregled dermatologa, koji će tačno utvrditi vrstu problema i odrediti doziranje preparata.

Mikoseb šampon spada u grupu medicinskih sredstava, odnosno lekova, a obično se prodaje u pakovanju od 100 ml dok mu se cena se kreće u rasponu od oko 500-600 dinara za bočicu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...