Nega i lepota Zdravlje

Tigrova mast – crvena i bela, upotreba i cena

Nekada su takozvanu tigrovu mast koristili samo carevi, što najviše govori o njenom kvalitetu, kao i o tome zbog čega je upravo ova mast najpopularnija…

Nastala je u 19 veku, tačnije, 1870 godine, a napravio je kineski travar po imenu Aw Chu Kin. U njegovoj apoteci se prodavala ova veoma popularna mast, koja se još od tada koristi za sve vrste bolova. Naročito je oslobadjala onih jakih bolova u ledjima, vratu i ramenima, ali je bila i veoma efikasna kod gotovo svih ostalih vrsta bolova, izazvanih povredom ili nekom bolešću.

Nakon smrti travara, njegov posao su nasledili njegovi sinovi, koji su dodatno proširili posao, tako da je ova mast bivala sve popularnija. Danas je možete naći u skoro svim zemljama sveta, a postaje sve popularnija i na našem području.

Mast je naziv dobila upravo po jednom od sinova travara, čije je ime bilo Tigar. Nema nikakve veze sa životinjom tigrom, niti u sebi sadrži neki sastojak životinjskog porekla, već je biljna mast. Tačnije, sastoji se od mešavine eteričnih ulja, koji veoma blagotvorno deluju na bol.

U daljem tekstu saznajte nešto detaljnije o tigrovoj masti, odnosno o tome kako da je upotrebite i na koju vrstu bolova deluje. Takodje saznajte koji su njeni sastojci, gde možete da je nabavite i po kojoj ceni…

Upotreba i dejstvo tigrove masti

Kako smo već rekli, nekada su tigrovu mast koristili isključivo carevi, jer je bila veoma skupa i ne tako lako pristupačna ostalim ljudima. Smatrala se najboljom kremom koja postoji, pa je tako i njena cena bila u skladu sa tim.

Kako je vreme odmicalo, tigrova mast je i dalje zadržala svoj prvobitan kvalitet, s tim što je sada postala pristupačnija svima nama. O njenom kvalitetu govori i to koliko je već dugo zastupljena, a možemo reći više od sto godina, što je zaista odličan pokazatelj da je ova mast delotvorna. Samo najbolji proizvodi opstaju dugi niz godina.

Hiljade i hiljade zadovoljnih korisnika preporučuju tigrovu mast, za sve vrste bolova, a naročito preporučuju osobama koje pate od artritisa i sličnih bolesti koštanog sistema.

I ne samo za bolove poput tih, tigrova mast je odlična kada su u pitanju bolovi u vratu, ramenima i glavi. Takodje pomaže kod loše cirkulacije, što je donekle sve i povezano. Onda kada nam je cirkulacija, odnosno prokrvljenost organizma dobra, telo je gipkije i daleko se bolje oseća. Osobe koje imaju lošu cirkulaciju često pate o bolova, kako u glavi, ramenima i vratu, tako i u rukama i nogama. To znatno može da smanji životnu energiju.

Tigrova mast deluje tako što upravo pospešuje bolju cirkulaciju. Sve što je potrebno jeste da je nanesete u tankom sloju na kožu, odnosno mesto koje vas boli. U tom trenutku će početi da greje bolno mesto, do njega će doći više krvi i osećaj bola će se ubrzo smanjiti. Nakon što zagreje bolno mesto, počeće polako da hladi, što će takodje izazvati prijatan osećaj i bol će potpuno nestati.

Kombinacija toplo-hladno je najbolja za cirkulaciju, pa pored toga što mažete kremu, tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom, kako biste inače poboljšali cirkulaciju čitavog tela.

Osim za probleme sa kostima i zglobovima, kao i glavobolje i bolovima u predelu ramena i vrata, tigrova mast se koristi za ublažavanje bolova izazvnih povredama, iščašenjem, a takodje se primenjuje kod upale sinusa, kao i kod svraba kože nakon osipa ili ujeda insekata.

Zaključujemo da je njena primena zaista široka, što je razlog više da isprobate tigrovu mast. Upravo zbog toga što je mast napravljena kako bi pomogla što većem broju ljudi, na dobrom je glasu.

Tigrova mast postoji u dve varijante, crvena i bela, a razlikuju se po tome što…:

Crvena tigrova mast

Smatra se proizvodom sa dosta većom koncentracijom ulja mentola i kamfora, što je čini delotvornijom kod jakih bolova.

Zbog toga se upravo crvena mast češće koristi za bolove koje su izazvani jakim povredama, bilo sporstkih ili kod uganuća i preloma, a takodje se koristi i kod bolesti koštanog sistema, koje su praćene jakim bolovima i nepokretnosti.

Iako ti bolovi uglavnom nisu opasni po život, isti otežavaju obolelom, te je veoma bitno sprečiti ih i koliko je to moguće držati pod kontrolom.

Osim toga, tigrova mast preporučuje se osobama kojima se bolovi javljaju usled oštećenja živaca, jer to takodje mogu biti veoma jaki i intenzivni bolovi.

Crvenu mast je potrebno nanositi više puta dnevno na bolno i povredjeno mesto, za najbolje rezultate. Najpre bolno mesto lepo operite toplom vodom, kako bi koža na tom delu bila čista i kako bi se pore očistile. To će omogućiti bolji prolaz masti, što će ubrzati proces izlečenja. Trljajte laganim pokretima nanetu mast, a onda ostavite da odradi svoj posao.

loading...

Bela tigrova mast

Za razliku od crvene tigrove masti, bela tigrova mast se uglavnom koristi za blaže bolove. Takodje se može koristiti za masažu, kako biste dodatno poboljšali cirkulaciju, a njen lep miris i lekovite biljke koje se nalaze u masti, samo su plus.

Umerene glavobolje, kao i upalu sinusa i začepljenost nosa smatramo blažim bolovima, pa belu tigrovu mast preporučujemo upravo za te vrste bolove.

Kada su glavobolje u pitanju, belu tigrovu mast nanesite na slepoočnice, i lagano masirajte 5-10 minuta. Sama masaža će dobro doći, a u kombinaciji sa ovom mašću, pomoći će vam da za kratko vreme potpuno otklonite glavobolju. Deluje umirujuće, a takodje ima za cilj da poveća cirkulaciju i time smanji bol.

Ukoliko imate i bolove u vratu, koji nisu jakog intenziteta, već slabog ili se javljaju povremeno, bela tigrova mast vam može poslužiti. Takodje je potrebno da je naneste na vrat, u tankom sloju, i masirate lagim pokretima. Time ćete smanjiti bolove u vratu, a samim tim će cirkulacija biti bolja što smanjuje šanse za pojavu glavobolja. Ramena takodje možete masirati njome, istim postpukom.

Začepljen nos i upaljeni sinusi mogu biti naporni, ali se generalno smatraju slabijim bolovima, koji se uspešno mogu otkloniti uz pomoć bele tigrove masti. Nanesite je ispod nosa, utrljajte, pa ostavite da odstoji dok bol ne prodje. Prijatno miriše, tako da će vam osim uklanonjeg bola, ostaviti prijatan miris u oporavljenom nosu. Nanosite je nekoliko puta dnevno.

Bela tigrova mast se još preporučuje i za grćeve u mišićima, koji mogu biti veoma jaki. Ako vam bela tigrova mast deluje slabo, onda za isti problem upotrebite crvenu tigrovu mast. Grčevi se mogu javiti iz više razloga, a generalno su posledice loše cirkulacije, kao i dugog stajanja u istom mestu, zatim slabe fizičke aktivnosti odnosno nepokretnosti tela.

Sastojci tigrove masti

Aktivni sastojci ove kreme, odnosno masti su: mentol, kamfor, ulje mente, ulje kajaputa i ulje klinčića.

Mentol se smatra organskim jedinjenjem, koje može da se napravi sintetičkim putem. Takodje može da se dobije iz peperminta, kao i iz ulja nane. Važan je sastojak ove kreme jer poseduje lokalna anestetička svojstva. Takodje, menta, odnosno mentol podstiče hladjenje, pa je tako oporavak od bola brži i lakši.

On se, zapravo, povezuje sa receptorima koji su osetljivi na hladnoću, a koji se nalaze u našoj koži. Ti receptori u sebi sadrže takozvane “jonske kanale”. Mentol ima zadatak da te receptore učini osetljivijim, i da stvori osećaj hladnoće, koji veoma prija bolnim mestima. Osim što prija, uklanja sam osećaj bola, jer podstiče cirkulaciju.

Kamfor se od davnina koristi za lečenje upalnih procesa u organizmu, odnosno reume. Za razliku od mentola, kamfor pruža osećaj toplote. Takodje podstiče bolju cirkulaciju na mestu boli, što pomaže ozdravljenju.

Kajaput ulje smatra se prirodnim antiseptikom koji pomaže kod bolova nastalih usled istegnuća mišića, zatim svih vrsta uganuća, modricama, reume i napetosti mišića. Kao i prethodna dva pomenuta sastojka, i ovo ulje ima za cilj da poboljša cirkulaciju, i time olakša i spreči bol. Pruža osećaj toplote, baš kao i kamfor.

Ulje klinčića služi za dezinfekciju, pa tako smanjuje crvenilo i otok kože, povredjenog i bolnog mesta. Takodje ima sposobnost grejanja, što podstiče cirkulaciju.

Iz priloženog možete zaljučiti da se tigrova mast pravi isključivo od prirodnih sastojaka, eteričnih ulja i biljaka. Nema nikakvih veštačkih dodataka niti nepotrebnih sastojaka. Potpuno je prirodna mast, pa se zbog toga i smatra najboljom, i naravno najzdravijom. To što već duže od jednog veka uspeva, zaista nije slučajnost.

Do sada nisu zabeležene nus pojave, pa je tako mogu koristiti svi, bez obzira na uzrast. Takodje, može se koristiti duži vremenski period, upravo iz razloga što sa sobom ne nosi oštećenja niti bilo šta slično. Ona samo leči, što uglavnom kod drugih krema i lekova nije slučaj. Ako jedno leči, drugom šteti, dok kod tigrove masti nema brige o tome.

Obratite pažnju kada su deca u pitanju, samo iz razloga da je ne bi progutali niti naneli u oči. Pomozite vašem detetu u nanošenju kreme, i obavezno nadgledajte ukoliko želi sam da nanese.

Cena tigrove masti

U zavisnosti od toga gde i od koga nabavljate tigrovu mast, cene će varirati. Generalno ne spada u posebno skupe kreme, jer ćete za otprilike 40 mililitara morati da odvojite oko 300 dinara.

Tih 40 mililitara je sasvim dovoljno za odredjeni vremenski period, a uzimajući u obzir njen učinak, složićete se da se isplati. Zapravo, morate je najpre isprobati, pa tek onda složiti sa našim rečima. A verujemo da ćete biti zadovoljni.

Birajte bolje proizvodjače, a trudite se da mast nabavite u apoteci u kojoj će vam reći dosta informacija, jer je veoma važno da i sami prodavci budu voljni da vam prodaju kvalitetan proizvod. Deklaracija je uvek tu, tako da sami možete pročitati sastojke.

Napravite sami

Ukoliko nsite sigurni u druge, tigrovu mast možete napraviti sami, a evo recepta:

Potrebni sastojci za pripremu tigrove kreme:

  • 10 kapi ulja eukaliptusa
  • 10 kapi ulja kamfora (ili peperminta)
  • 5 kapi ulja karanfilića
  • 60 mililitara maslinovog ulja (ekstradevičanskog)
  • 15 grama voska

Upustvo za pripremu:

Najpre pomešajte maslinovo ulje i vosak, zatim stavite da se zagreju, na pari. Potrebno je da bude niska temperatura, a vi lagano mešajte, metalnom kašikom, kako bi se lepo rastopili i sjedinili. Budite strpljivi, a svakako neće biti potrebno puno vremena za to. *Nemojte mešati drvenom kašikom jer ona može da upije ulje.

Kada se vosak i maslinovo ulje potpuno rastope i sjedine, dodajte ostala eterična ulja. Mešajte nekih 5 minuta da se sve dobro sjedini, i da se smesa malo prohladi.

Za odlaganje masti biće vam potrebne male teglice, koje ćete morati najpre da sterilišete.

Sterilizacija se radi tako što, najpre, dobro operete teglice vrućom vodom. Potom, dok su još mokre, poredjajte ih na odgovarajući čist pleh, a onda ubacite u rernu. Rernu prethodno zagrejte na samo 100 stepeni, kako tegle unutra ne bi popucale. Onda kada se tegle potpuno osuše, ostavite ih još 2-3 minuta, a onda izvadite iz rerne.

U sterilisane tegle sipajte gotovu mast, ali nemojte zatvarati. Ostavite da se mast potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a tek onda zatvorite i teglice odložite na odgovorajuće mesto. To mesto ne mora da bude naročito hladno, ali je bitno da ne bude toplo.

I to bi bilo to, imate recept, a imate i uputstva gde da kupite ovu čudesnu mast. Potrudili smo se da iznesemo što više informacija kako bismo vam približili njenu efikasnost, a sada na vama ostaje da je isprobate i sami se uverite u to.

 

Sponzorisano:

loading...
Loading...