Zdravlje

Bazalna temperatura – kako se meri i šta treba da znate

Šta je bazalna telesna temperatura? To je najniža telesna temperatura koju telo može da postigne u periodima mirovanja, odnosno spavanja.

Kada treba da izmerite svoju bazalnu telesnu temperaturu? Svoju bazalnu telesnu temperaturu ćete izmeriti čim se probudite i pre nego što započnete da se bavite bilo kakvim poslovima, ili da imate bilo kakvu aktivnost. Znači, najbolje je da to uradite dok ležite u svom krevetu.

Ovulacija kod polno zrelih ženskih osoba izazove povećanje temperature od, u najmanju ruku 0.2º C. Mnoge žene prate svoju bazalnu telesnu temperaturu kako bi utvrdile tačno vreme ovulacije i kako bi na osnovu toga planirale začeće.

Kod žena postoji izvesna tendencija da imaju nižu temperaturu pre ovulacije, a odmah nakon toga više temperature. Ta pojava se zove obrazac bifazne temperature. Ako se ovaj obrazac zapiše u dijagramu, onda se on može pratiti kao pomoć u određivanju plodnih dana.

Interesantno je spomenuti da se bazalna telesna temperatura muškaraca može dovesti u poređenje sa bazalnom telesnom temperaturom žena u folikularnoj fazi.

Žene koje žele da prate svoju bazalnu temperaturu kako bi utvrdile kada bi trebalo da ostanu u drugom stanju, mere bazalnu temperaturu posle završetka ciklusa.

Koji aparat se koristi za merenje bazalne telesne temperature? Najbolje je koristiti digitalni toplomer, zbog toga što on može da izmeri i precizno prikaže decimale. Naravno, ukoliko imate klasični živin toplomer, možete izmeriti temperaturu i njime.

Gde treba postaviti toplomer? Najidealnije bi bilo meriti temperaturu oralno, tj. ispod jezika ili rektalno (kao kod beba). Bazalnu temperaturu treba uvek meriti na istom mestu.

Kako se gledaju vrednosti? Bazalna temperatura tela u toku ciklusa i neposredno nakon njega uvek je manja od 36.6º C. U danima ispred ovulacije i u samom periodu ovulacije, ova temperatura poraste za 0.3, pa sve do 1º C.

Ako nije došlo do oplodnje, onda će se bazalna telesna temperatura spustiti, ali ukoliko je nastupila trudnoća, onda bazalna telesna temperatura bude i dalje povišena i to čitave dve nedelje posle prvog porasta temperature.

Zarad preciznog utvrđivanja tačnih dana ovulacije, žena treba da meri i vodi evidenciju svoje bazalne telesne temperature svakodnevno. Grafikoni ili karte koji se mogu sada pronaći na mnogim pomoćnim sajtovima, prilično pomažu u tome.

Koji su uzroci bifazne temperature i njenih obrazaca?

Uzroci ove pojave leže u hormonalnim promenama. U folikularnoj fazi, odnosno u fazi pre ovulacije, prisutan je viši nivo hormona estrogena. To je faza niže bazalne telesne temperature u celokupnom menstrualnom ciklusu kod žena. Kada corpus luteum počne da luči progesteron i da on bude prisutan u većim količinama, nakon ovulacije, to dovodi do povećanja bazalne telesne temperature.

Dakle, nakon ovulacije, vaša temperatura će biti povišena za najmanje 0.2º C i to otprilike čitava 72 sata. Sve ovo se gleda u poređenju sa prethodnih šest dana. Porast temperature se jasno može videti dan nakon ovulacije, ali ta pojava može varirati, pa se bazalna telesna temperatura može koristiti kako bi se ovulacija procenila unutar trodnevnog opsega.

Ako u tom periodu ne dođe do začeća, luteum corpus će se dezintegrisati, a to će izazvati pad bazalne telesne temperature. Ovaj pad korespondira sa kretanjem sledeće menstruacije.

Ukoliko dođe do začeća, funkcija corpus luteum-a se nastavlja, pa se na taj način održava viša bazalna telesna temperatura. Ova temperatura traje u čitavom prvom tromesečju trudnoće. Kada prođu prva tri meseca, bazalna temperatura kod žena opada i bude ista kao u normalnim danima pre ovulacije jer sada placenta preuzima ulogu koju je ranije imao corpus luteum.

loading...

U medicinskoj praksi su se dešavali slučajevi da corpus luteum formira cistu i da ova cista bude uzrok povišene bazalne temperature. U tim slučajevima je cista uzrok izostanka mestruacije, ali i uzrok povišene bazalne telesne temperature. Dok se cista ne izleči, to ostaje tako.

Kako predvideti ovulaciju uz pomoć praćenja bazalne telesne temperature i cervikalne sluzi?

Ako pokušavate da zatrudnite, od pomoći može biti procena vremena ovulacije kako biste mogli odrediti najbolje dane kada treba da upražnjavate seks. Jedan od načina da to uradite jeste praćenje bazalne telesne temperature i nadgledanje promene u sluzi grlića materice. Najbolje je kombinovati obe metode.

Već je rečeno da je bazalna telesna temperatura vaša najniža telesna temperatura u 24-časovnom periodu. Moraćete da je merite svakoga dana u roku od nekoliko meseci kako biste videli postoji li predvidljiv obrazac u vašem ciklusu koji će vam omogućiti da procenite period ovulacije.

Da biste dobili precizno čitanje, potrebno je da koristite termometar, koji je dovoljno osetljiv za merenje promena u pogledu telene temperature. Neki stručnjaci smatraju da je klasični stakleni termometar sa živom precizniji, dok neki smatraju da je to digitalni toplomer.

Izmerite svoju temperaturu čim se probudite ujutru i pre nego što jedete, pijete, imate seks ili pak sedite u krevetu sa nogama na podu. Zabeležite vrednost temperature na vašoj karti bazalne telesne temperature. Potrudite se da ubeležite vrednost svakog jutra u isto vreme. Ako ne izmerite temperaturu odmah nakon buđenja, vaša karta bazalne telesne temperature neće biti tačna.

Možete da odštampate blanko kartu (grafikon) bazalne telesne temperature, zajedno sa uputstvima korak po korak koje možete naći na internetu.

Pre ovulacije, vaša bazalna telesna temperatura se može kretati od 36.2º C do 36.5º C. Ali dan nakon ovulacije, trebalo bi da vidite porast od 0.5 do 1.0 stepen u vašoj bazalnoj telesnoj temperaturi, koji bi trebalo da traje do sledeće periode. Ako ostanete u drugom stanju, vaša temperatura će ostati povišena tokom trudnoće.

Nakon što zabeležite svoju bazalnu telesnu temperaturu tokom nekoliko meseci, bićete u stanju da vidite da li postoji obrazac u vašem ciklusu. Ako taj obrazac postoji, onda ćete biti u stanju i mogućnosti da procenite kada ćete sledeći put ovulirati. Beleženje bazalne telesne temperature u grafikonu vam može pomoći i ako imate problema sa plodnošću, a naročito ako ovaj problem rešavate u medicinskoj ustanovi.

Šta je cervikalna sluz (mukus grlića materice)?

Cervikalna sluz je vaginalno pražnjenje koje dolazi iz grlića materice. Tokom vašeg kompletnog menstrualnog ciklusa, količina, boja i tekstura cervikalne sluzi se menja, zbog fluktuacije nivoa hormona.

Nadgledanje i proveravanje cervikalne sluzi i beleženje promena, može vam pomoći da saznate u kom ste periodu najplodniji. Evo šta bi trebalo da gledate.

  • Kada se menstruacija završi, narednih nekoliko dana ne bi trebalo da imate bilo kakvo pražnjenje.
  • Potom, nekoliko dana bi trebalo da primećujete mutno, lepljivo pražnjenje.
  • Nekoliko dana pre ovulacije, količina pražnjenja se povećava i postaje tanka, klizava i rastegljiva (poput belanceta). Ovakva konzistencija će olakšati spermatozoidima da putuju kroz grlić materice do jajašceta. To su upravo vaši najplodniji dani.
  • Odmah nakon ovulacije, količina sluzi se smanjuje i ona postaje deblja. Potom, nekoliko dana možete biti suvi, pre sledećeg menstrualnog krvarenja.

Nadgledanje cervikalnog mukusa možete vršiti svakog jutra kada odete u toalet, ali isto tako to možete raditi i u bilo koje doba dana.

Ponekad možete videti svoj cervikalni mukus na toalet papiru posle brisanja.

Imajte na umu da uzimanje određenih lekova, upražnjavanje seksa, korišćenje lubrikanata ili ispiranje, može promeniti izgled cervikalne sluzi.

Na koji način se koriste saznanja o bazalnoj telesnoj temperaturi i izgledu sluzi za predviđanje ovulacije?

Najbolje je da pratite svoju bazalnu telesnu temperaturu i izgled cervikalne sluzi zajedno i da to beležite na grafikonu nekoliko meseci. Trebalo bi da uspete da vidite obrazac u kome se jasno pokazuje kada imate mukus koji pokazuje plodnost i to nekoliko dana pre nego što zabeležite da vam je bazalna telesna temperatura porasla.

Najbolje šanse da začnete imaćete ako planirate seks svakoga dana tokom kojih sluz pokazuje plodnost. Ako je vaš ciklus predvidljiv, možete tempirati seks nekoliko dana pre nego što očekujete povišenost bazalne telesne temperature.

Šta ako ovakav način merenja i posmatranja ne radi u vašem slučaju?

Ako vam ova ideja o grafikonu i merenju bazalne telesne temperature zvuči stresno ili ako ne možete da uhvatite obrazac, postoje i neki drugi načini procene ovulacije i plodnih dana. Na primer, možete pokušati da koristite set za predviđanje ovulacije koji meri nivoe hormona i indicira kada bi trebalo da ovulirate.

Ako ste fleksibilni po pitanju vremena i opuštenosti u smislu pristupa ovom zadatku, onda možete jednostavno imati seks svakoga dana tokom srednje dve nedelje vašeg mesečnog ciklusa.

Dakle, da zaključimo:

  • bazalna telesna temperatura je temperatura vašeg tela u periodu odmaranja (odmah nakon buđenja);
  • bazalna telesna temperatura raste posle ovulacije zbog povećanja nivoa progesterona koga luči corpus luteum nakon ovulacije;
  • ovulacija može biti zabeležena na grafikonu plodnosti za dan pre nego što temperatura poraste;
  • kada se detektuje ovulacija na grafikonu plodnosti, onda grafikon pokazuje bifazni obrazac (niža temperatura praćena višim temperaturama);
  • bazalna telesna temperatura ostaje povišena tokom lutealne (postovulativne) faze sve dok ne počne sledeći ciklus;
  • bazalna telesna temperatura ostaje povišena ukoliko je došlo do trudnoće.

Posle ovulacije, corpus luteum (ostaci folikula koji je otpušten iz jajnika u toku ovulacije) proizvodi progesteron, hormon koji indukuje toplotu. Osnovna reproduktivna funkcija progesterona u lutealnoj fazi je da izazove promene koje će dovesti do oblaganja uterusa kako bi ga pripremio za implementaciju oplođene jajne ćelije. Progesteron, međutim, takođe uzrokuje porast temperature tela nakon ovulacije. Budući da se progesteron luči u visokim nivoima samo nakon ovulacije, moguće je identifikovati ovulaciju za dan pre nego što temperatura poraste.

Niže temperature se primećuju pre ovulacije, a više temperature se beleže posle ovulacije.

Vaša bazalna telesna temperatura je vaša telesna temperatura u periodu odmora i meri se ujutru nakon najmanje tri sata spavanja, pre nego što ustanete, sa posebnim toplomerom koji se može kupiti u svakoj apoteci.

Pre ovulacije, tokom folikularne faze, bazalna temperatura je relativno niska. Nakon ovulacije, vaša bazalna temperatura se dovoljno povećava kako biste videli razliku između predovulacije i postovulacionih temperatura na grafikonu.

Grafikon plodnosti koji pokazuje ovulaciju, detektovan bazalnom telesnom temperaturom, imaće bifazni obrazac. To znači da će pokazati niže temeprature pre ovulacije, potom porast, a potom više temperature nakon ovulacije.

Ovulacija se obično pojavljuje poslednjeg dana kada su zabeležene niže temeprature.

Vaša bazalna telesna temperatura korespondira sa progesteronom koji indukuje toplotu. To je jedini znak koji možete posmatrati sami i koji može potvrditi da se ovulacija dogodila. Svi ostali znakovi vam samo govore da se ovulacija približava.

Temperaturni znak je znak koji će vam najbolje pomoći da precizno utvrdite dan kada se desila ovulacija.

Pre ovulacije, u vašem telu je prisutna samo mala količina progesterona, a vaša bazna telesna temperatura je u donjem opsegu. Nakon ovulacije, kada se povećava nivo progesterona koji se izlučuje iz corpus luteum-a, temperatura postaje povišena. Elevacija temperature koja se javlja nakon ovulacije, dovoljna je da bude izmerena pomoću toplomera i upisana na grafikonu kada se ispune ovi jednostavni uslovi.

Porast temperature je obično za oko 0.2º C, ali rast u nekim slučajevima može biti i 0.1º C. Aktuelne temperature su manje bitne od uočavanja bifaznog obrasca koji pokazuje dva temperaturna nivoa.

Ako niste ostali u drugom stanju, vaša temperatura će ostati povišena narednih 10 do 16 dana, sve dok corpus luteum ne regresira. Tada, ako niste trudni, nivoi progesterona dramatično opadaju i vi dobijate svoju menstruaciju.

Merenje temperature može reći ženi kada i da li ima ovulaciju, ali joj neće reći kada je najplodnija u trenutnom ciklusu. To je zbog toga što su plodni dani oni pre ovulacije i na dan ovulacije. Kada se temperatura promeni, kasno je da se začne jer su plodni dani već prošli. Kada su ovi ciklusi uredno konzistentni, možete iskoristiti ovulaciju koja je potvrđena bazalnom telesnom temperaturom prethodnih ciklusa kako biste predvideli datum ovulacije budućih ciklusa.

Beleženje temperature zajedno sa posmatranjem cervikalnog pražnjenja vam može dati neophodno smirenje. Tada možete videti da ste dobro tempirali svoje seksualne odnose i možete da prestanete da se pitate o svom statusu kada je u pitanju plodnost odnosno tajming. Nakon što potvrdite ovulaciju, možete se odmoriti i vi i vaš partenr, ili možete jednostavno uživati u vođenju ljubavi bez pritiska i opterećenja da morate da začnete.

Sponzorisano:

loading...
Loading...