Nega i lepota

Fasete za zube – postupak, iskustva i cena

U draguljarstvu postoji izraz fasetiranje koji podrazumeva brušenje koje određeni materijal, na primer dragi kamen ili staklo, dovodi do kosih ravnih površina. Faseta bi, prema tome značila fino uglačanu površinu na dijamantu ili nekom drugom dragom kamenu.

U današnje vreme, kada medicinska i stomatološka tehnologija napreduje iz dana u dan, pojavljuju se metode zaštite, popravke i ulepšavanja izgleda delova tela koje žele da pomognu pacijentima da se osećaju sigurnije, bolje i lepše.

Tako je, na primer, u stomatološkoj praksi počelo da se koristi fasetiranje na zubima, slično onome koje se vrši na dragom kamenju. Ovaj, donekle estetski zahvat, dovodi do fantastičnih estetskih i zdravstvenih postignuća.

Postupak fasetiranja nije toliko komplikovan, ali je potrebna vešta ruka zubara, proveren alat i kvalitetan materijal. Prednja površina zuba i to uglavnom prednjih zuba se bruši, odnosno fasetira i na taj način zubar ukloni gleđ u tankom sloju, a potom postavlja takozvane kompozitne fasete. Ove fasete stomatolozi nazivaju i hladnom keramikom, a napravljene su od belih plombi.

Drugi način je uklanjanje malo debljeg sloja gleđi sa zuba i ugradnja keramičkih faseta.

Prva vrsta faseta, kompozitne fasete, jeste rešenje koje je brzo i možda manje kvalitetno od keramičkih, ali uz napredovanje tehnologije izrade, i one se danas mogu naći u sve boljoj izradi. Svako ko nije zadovoljan oblikom, bojom ili nekom anomalijom svojih prednjih zuba, može se rešiti da ugradi kompozitne fasete. Ove fasete su pogodne zbog toga što za njihovu izgradnju nije potrebno da se skine puno gleđi sa zuba i jeftinije su od keramičkih.

Loša strana je to što ne mogu da potraju više od 5-6 godina. Posle ovog perioda, boja zuba se opet promeni. Sve što jedete i pijete mora biti birano pažljivo u pogledu tvrdoće, boje i teksture.

Druga vrsta faseta, keramičke fasete, podrazumevaju malo više vremena i stručnosti dok se postave, ali je to razlog zašto duže traju. Stomatolog brusi 1.5 do 2 mm prednje površine zuba, a potom uzima otisak. Na osnovu otiska, tehničari prave fasete.

Na sledećem zakazanom tretmanu, fasete se postavljaju, i ako je sve u redu, cementiraju. Ovakve fasete dugo traju, retko šta im može nauditi, ali su zato i skuplje od kompozitnih.

Šta znamo o našim zubima?

U toku našeg života imamo dva seta zuba: zube koji ispadaju i trajne zube. Postoji 20 promenljivih zuba i 32 stalna zuba. Dentin je blago žućkast po boji. Pošto je emajl u stalnim zubima transparentniji od onog kod promenljivih zuba, boja dentina se lakše prikazuje u trajnim zubima.

Prema tome, trajni zubi su obično više žućkasti u poređenju sa promenljivim zubima. S obzirom na to da dentin postaje gušći kako starimo, naši zubi mogu postati žući tokom vremena.

Zubne komponente

loading...

Emajl (gleđ)

 • spoljašnji sloj krunice;
 • uglavnom se sastoji od minerala (kalcijuma, fosfora, itd.);
 • najtvrđe tkivo ljudskog tela;
 • obično transparentno ili mlečno bele boje.

Dentin

 • drugi sloj krune zuba;
 • generalno svetlo žute boje koja određuje celokupnu boju zuba;
 • u dentinu postoji mnogo mikroskopskih tubula koje se povezuju sa pulpom.

Cementum (cement)

 • čvrsto tkivo koje pokriva površinu korena zuba;
 • povezuje periodontalnu membranu i dentin korena zuba.

Periodontalna tkiva (meka tkiva) zuba

Pulpa

 • komora unutar zuba;
 • ispunjena krvnim sudovima i nervnim vlaknima.

Gingiva

 • poznata i kao desni;
 • sloj mekog tkiva koji pokriva površinu alveolarne kosti;
 • zdrava gingiva je roze boje.

Periodontalna membrana

 • sloj vlaknastog tkiva;
 • spaja cementum i alveolarnu kost;
 • štitnik zuba koji sprečava pritisak od žvakanja kako bi se izbeglo oštećenje zuba.

Alveolarna kost

 • koštano tkivo oko zuba koje mu čini potporu.

Vrste zuba i njihovi oblici

Sekutići imaju oblik dleta i služe za seckanje i usitnjavanje hrane.

Očnjaci imaju oblik oštrice i služe za kidanje hrane.

Kutnjaci imaju okluzalnu površinu koja je široka i neravna. Pravougaonog su oblika sa jamama i fisurama. Služe za mlevenje hrane.

Zubi su deo sistema za varenje. Oni služe za žvakanje hrane.

Izgovor i artikulacija u govoru se kontrolišu uz pomoć glasnih žica, ali i zubi učestvuju u izgovoru, naročito u izgovoru zubnih suglasnika.

Zubi održavaju profil našeg lica. Bez zuba, naše lice izgleda usahlo. Ako se zubi održavaju kako treba i naš izgled će biti bolji.

Boja zuba i faktori koji utiču na diskoloraciju zuba

Postoje generalno dva faktora koja utiču na diskoloraciju zuba: eksterni i interni, odnosno spoljašnji i unutrašnji.

Spoljašnji faktori koji utiču na promenu boje zuba

Braon i crne fleke na površini zuba. Uzrok ovakvoj promeni može biti pušenje ili tamnoobojena pića, kao što su čaj i kafa.

Zelene i narandžaste fleke na površini zuba. Uzrok ovakvim flekama je nepravilno ili nedovoljno čeišćenje i pranje zuba i akumulacija dentalnog plaka koji sadrži bakterije ili gljivice koje proizvode boju i formiraju zelene i narandžaste fleke.

Unutrašnji faktori koji izazivaju promenu boje zuba

Zubi su sivkasto-plavi ili braonkasto-žuti. Do ovakvih promena na zubima dolazi zbog određene bolesti ili zbog uzimanja tetraciklina (antibiotika) u dužem vremenskom periodu tokom razvoja zuba.

U ovakvim slučajevima, preporučeni tretmani su izbeljivanje i fasete (laminatni viniri).

Zub je sivkasto-crn. Uzrok može biti karijes ili nekroza pulpe. U slučaju karijesa, zubar uklanja karijes, a zatim popunjava zub. U slučaju nekroze pulpe se radi endodontsko lečenje ili izbeljivanje, stavljanje faseta ili krunice.

Fasete (viniri) kao deo fiksne protetske nadoknade

U okviru fiksnih protetskih nadoknada koje je moguće uraditi kod stomatologa nalaze se inleji, onleji, parcijalne krune, endokrune, solo krune, mostovi i fasete ili viniri.

Laminatni vinir je tehnika koja uključuje vezivanje “laminata” na površinu zuba cementom. Za to je potrebno malo uklanjanje strukture površine zuba. Svrha ovog zahvata jeste poboljšanje estetike zuba, kao što su oblik, veličina i boja. Takođe, na ovaj način se može zatvoriti prostor između zuba, mogu se pokriti zubi pod diskoloracijom, a može se i obnoviti snaga zuba.

Materijal od koga se prave fasete je porcelan.

Karakteristike porcelana

 • estetika – boja i translucencija mogu da odgovaraju prirodnim zubima;
 • materijal se ne boji tako lako;
 • teška i visoka otpornost na habanje.

Nedostaci

 • može se slomiti pod težim udarnim silama;
 • određena količina prirodne zubne supstance mora biti uklonjena da bi se postigla dovoljna debljina za snagu porcelanskog vinira.

Aplikacija

 • vinir zuba ili kruna;
 • da bi se reparirao zub visokoestetskom zamenom, naročito prednja strana zuba.

Procedura za porcelanski laminatni vinir (fasetu)

 • ukloni se mala količina gleđi sa facijalne površine zuba;
 • uzme se otisak gornjih i donjih zuba i zabeleži ugriz;
 • izradi se vinir u stomatološkoj laboratoriji;
 • očisti se površina zuba pre vezivanja vinira;
 • pročisti se površina zuba rastvorom od 30 % fosforne kiseline;
 • cementira se vinir na zub.

Dentalni viniri ili zubne fasete su tanke, posebno napravljene ljuske materijala u boji zuba koje su dizajnirane da prekriju prednju površinu zuba kako bi poboljšale ukupni izgled. Ove ljuske su vezane za frontalni deo zuba i menjaju njegov izgled, boju, oblik, veličinu ili dužinu.

Fasete mogu biti izrađene od porcelana ili kompozitnih materijala. Porcelanske fasete trpe fleke bolje nego kompozitne fasete i bolje imitiraju svojstva refleksije svetla prirodnih zuba. O najboljem izboru faseta za vas ćete morati da razgovarate sa svojim stomatologom.

Koje tipove problema rešavaju dentalne fasete?

Fasete se rutinski koriste da bi rešile sledeće probleme:

 • diskoloraciju zuba – bilo zbog lečenja korenskog kanala; mrlja zbog tetraciklina i drugih lekova; prekomernog fluorida ili drugih uzroka;
 • “istrošene” zube;
 • zube koji su polomljeni ili okrnjeni;
 • zube koji su neusklađeni, nejednaki ili nepravilno oblikovani;
 • zube sa prazninama između njih (da bi se zatvorio prostor između ovih zuba).

Koji je postupak za dobijanje faseta?

Dobijanje i stavljanje faseta za zube obično podrazumeva nekoliko odlazaka kod stomatologa. Jednom se ode na konsultacije, dva puta za izradu i još jednom za samo nanošenje faseta. Fasetiranje se može obavljati na jednom ili na više zuba u toku jednog tretmana.

Prvo se uradi dijagnoza, a zatim plan tretmana. Prvi korak podrazumeva vaše aktivno učestvovanje. Stomatologu morate objasniti šta želite da postignete na kraju. Tokom ovog sastanka, stomatolog će prvo pregledati vaše dentalno stanje kako bi utvrdio da li su fasete odgovarajuće za vaš slučaj. Diskutovaće sa vama o tome kako teče procedura i koja su njena ograničenja.

Takođe, tokom ovog pregleda uradiće vaš ortopan. Snimiće vašu vilicu kako bi stekao utisak o vašim ustima i zubima.

Priprema zuba za postavljanje faseta podrazumeva uklanajnje gleđi sa površine zuba. Stomatolog će ukloniti onoliko gleđi koliko je potrebno da posle doda u vidu fasete. Pre brušenja gleđi, dogovorićete se o upotrebi lokalnih anestetika.

Nakon toga, zubar će uraditi model ili otisak vašeg zuba. Ovaj model se šalje u stomatološku laboratoriju i tamo se konstruiše vaša faseta. Obično je potrebno od 2 do 4 nedelje da bi se uradila vaša faseta. Pre nego što se zubni vinir trajno zacementira za zub, vaš zubar će ga privremeno staviti na zub da bi ispitao da li je odgovarajući i da li je boja dobra. Boja vinira se može prilagoditi i senčenjem cementa koji će biti iskorišćen.

Da bi se pripremio zub koji će primiti fasetu, on će biti očišćen, ispoliran i išmirglan. Specijalni cement se aplicira na vinir, a potom se vinir postavlja na zub. Kada se postigne odgovarajući položaj, zubar primenjuje poseban svetlosni zrak koji aktivira hemikalije u cementu što dovodi do brzog očvršćivanja.

Poslednji korak je uklanjanje viška cementa, procena ugriza i finalno prilagođavanje vinira.

Cena

Cena faseta se kreće od 4.000 dinara pa naviše u zavisnosti od težine zahvata i ordinacije (prosečna cena keramičkog vinira je 28.000 dinara, a kompozitnog 6.000 dinara).

Sponzorisano:

loading...
Loading...