Nega i lepota

Kristalni kamen protiv znojenja – sastav, upotreba, iskustva i cena

Kristalni kamen protiv znojenja se sastoji od minerala i soli koji se javljaju u prirodi. U teoriji, tanak sloj soli, apliciran na vašu kožu, može da spreči rast i razvoj bakterija i da na taj način kontroliše pojavu neprijatnih mirisa tokom prirodnog procesa znojenja. Upotrebom kristalnog kamena možete uštedeti novac jer ovaj proizvod može potrajati i do godinu dana.

Pozitivne strane upotrebe ovog kamena su mnogostruke. Iskustva pokazuju da štiti od neprijatnih mirisa čak i 18 sati nakon nanošenja.

Druga prednost je to što je potpuno prirodan i nema nikakva štetna dejstva po našu kožu ili fiziologiju.

Treća prednost je ta što ćete uz pomoć njega uštedeti novac – platite ga isto koliko biste platili komercijalni dezodorans, ali će vam kamen potrajati mnogo duže.

Četvrta prednost je ta što ne ostavlja nikakve tragove na garderobi i što nema specifičan miris.

Jedna od mana ovog proizvoda bi mogla biti ta što pojedina iskustva kažu da on nije antiperspirant, pa tako ne sprečava znojenje već samo neprijatne mirise. Ako ovu činjenicu posmatramo sa medicinske tačke gledišta, onda to i nije mana, već prednost. Čovekov organizam iziskuje znojenje i to je jedan potpuno prirodan i neophodan proces.

Problem su neprijatni mirisi, koji se pojavljuju kao posledica nagomilanih bakterija i toksina. Zato bi ova “mana” kristalnog kamena, zapravo mogla biti njegova pozitivna strana.

Druga mana koju korisnici navode kao problematičan trenutak u nekim situacijama je to što se ovaj proizvod aplicira nakvašen vodom i morate sačekati nekoliko minuta da se osuši.

Prirodno poreklo kristalnog kamena i njegova upotreba u kozmetici

Kristalni kamen je vrlo popularan prirodni dezodorans. U poslednje vreme se pojavljuju komercijalni proizvodi sa nazivom “kristalni dezodorans”, ali pažljivom kupcu ne sme promaći nijedna činjenica o tome šta je zaista ono što on kupuje i koliko je proizvod koji je predstavljen kao prirodni, zaista prirodni.

Zbog sve veće potražnje, kompanije su u potrazi za načinima proizvodnje koji će podrazumevati što manje ulaganja, a što više zarade. Ovakav pristup je doveo do stvaranja sintetičkog kristalnog dezodoransa, jer je jeftinije proizvesti hemijski sintetički kristal nego ekstrahovati kristal prirodnog kalijum aluminata iz zemlje.

Osnovna sirovina od koje je napravljen prirodni kristalni kamen protiv znojenja je kalijum aluminat. Kalijum aluminat se prirodno pojavljuje kao sulfatni mineral koji obično nastaje procesom kristalizacije na stenama – oksidacijom sulfatnih minerala i minerala bogatih kalijumom.

loading...

U prirodi se vidi kao beli/bezbojni providni kristalni kamen. Ovi kristali se vade u vidu velikih kamenih blokova i dopremaju do proizvođača kozmetičkih proizvoda, gde se seku, oblikuju, poliraju i pakuju, da bi do nas stigli u formi koja nam je poznata kao prirodni kristalni kamen protiv znojenja.

Kao što sam naziv implicira, kalijum aluminat, poznat kao kristalni kamen protiv znojenja, zaista izgleda kao kristal jer je providan, bezbojan i sadrži male naprsline ili “vene” kristala.

Kako se sve upotrebljava kalijum aluminat?

Kalijum aluminat ima niz komercijalnih aplikacija: koristi se za izradu preparata za oralnu higijenu, prečišćavanje vode, konzerviranje hrane i kao jedini prirodni kristal za proizvodnju dezodoranasa. Kalijum aluminat se originalno ekstrahuje iz zemlje u velikim blokovima, ali se prodaje kao mali kristalni kamen ili prah, koji se koristi za različite komercijalne svrhe u kozmetičkoj proizvodnji.

Pošto su svi oblici kalijum aluminata rastvorljivi u vodi, kada se kamen nakvasi ili nanese na vlažnu kožu, nevidljivi, fini sloj minerala se utrljava u površinu kože, brzo se suši i počiva na koži kao zaštitni sloj.

Kako deluje kristalni kamen protiv znojenja?

Kada se ljudsko telo znoji, ono u suštini oslobađa samo so i vodu kroz znojne žlezde na koži. Suprotno popularnom mišljenju, znoj nema karakterističan miris sam po sebi. Miris povezan sa znojem je zapravo izazvan bakterijama na koži, koje u kontaktu sa znojem izbacuju otpad. Taj otpadni materijal bakterija je ono što stvara neprijatan miris.

Svako od nas ima bakterije na svojoj koži i to je potpuno normalno. Bakterije na našoj koži ne bi trebalo da proizvode neprijatan miris, ali kada dođu u kontakt sa znojem one počnu ubrzano da rastu i proizvode veće količine mirisa.

Kalijum aluminat je prirodno antimikrobno sredstvo koje inhibira rast bakterija, tj. sprečava pojavu mirisa koji bakterije uzrokuju. Kao antimikrobno sredstvo, kalijum aluminat podešava pH vrednost površine kože i stvara okruženje u kome bakterije ne mogu da se razvijaju. Upotrebom kristalnog kamena, miris je sprečen, a telo je u stanju da zadrži pravilan tok eliminacije toksina kroz znoj, kao i kontrolu telesne temperature, a sve to bez ikakvih mirisa.

Po čemu se kristalni kamen razlikuje od tradicionalnih dezodoranasa i antiperspiranata?

Pre svega, kristalni kamen je potpuno prirodan. To je prvi stepen razlikovanja. U njemu ne postoje dodatne hemikalije ili mirisi. On omogućava telu da se znoji, ali bez mirisa. Tradicionalni dezodoransi koriste hemijski bogate mirise kako bi maskirali neprijatne mirise i prikrivali loš miris koji stvaraju bakterije. Antiperspiranti blokiraju znojenje kože, čime se inhibira proces rasta bakterija.

Svi antiperspiranti imaju jedinjenja na bazi aluminijuma, koji je njihov glavni sastojak: aluminijum hlorid, aluminijum hlorohidrat, aluminijum hidroksid, itd. Aluminijumski joni su unutar ćelija koje oblažu znojnu žlezdu na površini kože. Kada aluminijumski joni uđu u ćeliju, voda ima prolaz zajedno sa njima. Što više vode uđe, to ćelije više nabubre, zatvarajući znojne otvore i sprečavajući znoj da izbije na površinu.

Kako se koristi kristalni kamen?

Kristalni kamen treba nanositi na opranu kožu. Pre nego što ga nanesete na kožu morate ga nakvasiti mlakom vodom kako bi površina kristala počela da se topi. Nakon toga, kružnim, laganim pokretima nanosite kristalni kamen na svoju kožu. Kada završite nanošenje, ostavite ga sa strane da se osuši. Najbolje je da za tu svrhu imate malu pamučnu krpu.

Ovaj kamen ne zatvara pore, već omogućava normalno znojenje. Potpuno je neutralan i nema nikakav miris. Može se nanositi na problematičnu kožu jer je ujedno i antibakterijski preparat, pa će vam očistiti kožu. Pokazao se kao dobro antimikotičko sredstvo jer je primećeno da neguje kožu koja je oštećena gljivicama. Može se nanositi ispod pazuha, na preponama i na kožu stopala.

Kristalni kamen smanjuje crvenilo, svrab i uklanja masnoće na koži. Zbog toga se preporučuje mladim ljudima kod kojih je pojačano lučenje žlezda.

Iskustva

Evo kako je jedna korisnica opisala svoje iskustvo sa kristalnim kamenom:

“Nakon što su svi moji pokušaji da napravim domaći dezodorans propali, a ja sam i dalje želela da pronađem nešto što je prirodnog porekla, slučajno sam pročitala članak o kristalnom kamenu protiv znojenja na internetu. U prvom trenutku mi je koncept koji je opisan u ovom članku delovao glupo i nisam u potpunosti verovala da ovaj kristal može da ima takve efekte. Ipak, u jednoj od velikih kućnih nabavki, naletela sam na ovaj proizvod i stavila sam ga u potrošačku korpu. Kristalni kamen sam odložila u fioku i mesecima mi nije palo na pamet da ga isprobam. Nakon nekog vremena mi je prijateljica ispričala da je počela da koristi kristalni kamen protiv znojenja i da je prilično zadovoljna. Sledećeg vikenda sam odlučila da ga i ja konačno isprobam i od tada ga neprestano upotrebljavam.

Kristalni kamen izgleda kao ogroman, providan kristal. Svakog jutra ga nakvasim, otresem višak kapljica i dobro namažem ispod pazuha. Stavljam ga na svoju kožu nakon što obučem veš, ali pre nego što obučem bluzu, jer mu je potrebno par minuta da se osuši. Ovaj proizvod je toliko bezbedan, da uopšte ne brinem da li će se moja deca igrati njime i napraviti nered!

I dalje ne mogu da verujem da sam pronašla proizvod koji me štiti od neprijatnih mirisa tokom čitavog dana. Čak i sledećeg jutra se osećam potpuno svežom. Pošto kristalni kamen ne sprečava znojenje, shvatila sam da je u redu da ponekad osetim vlažnost ispod pazuha; međutim, čak i kada se to dogodi, ja nisam više primetila nikakav neprijatan miris!

Sve u svemu, ja itekako preporučujem ovaj proizvod. Čist je i jednostavan za korišćenje, jeftin, prirodan i veoma efikasan. Najvažnije je da nema nikakve hemikalije koje prodiru u organizam! Kristalni kamen je pravi dezodorans za kojim sam dugo tragala!”

Gde kupiti kristalni kamen i koja je cena?

Prirodni kristalni kamen se može poručiti preko prodajne mreže RSI (Royal Sales International Srbija) i cena mu je oko 500 din. U prodavnicama DM se može naći Balea kristalni kamen po sličnoj ceni (oko 450 din.).

Sponzorisano:

loading...
Loading...