Nega i lepota

Kansen krema – kako se koristi, za šta je dobra, iskustva i cena

Kansen krema u sebi ima 1% supstance po imenu klotrimazol, odnosno 1g kreme Kansen u sebi sadrži 10 mg klotrimazola. Ova supstanca aktivira dejstvo kreme. Klotrimazol je antifungalni lek.

Klotrimazol uništava citoplazmatsku membranu gljivica i na taj način sprečava njihov dalji rast i množenje.

Kansen krema sa 1 % klotrimazola se koristi u lečenju gljivičnih infekcija kože, atletskog stopala, pelenskog osipa (dermatitisa) izazvanog gljivicama; gljivičnih infekcija intertriginoznih regija (pazušne jame, područja ispod dojki, prostora između prstiju na stopalima i pubične regije kod osoba sa prekomernom telesnom težinom). Intertriginozne regije su delovi kože gde je pojačano trljanje kože o kožu. Ove regije može zahvatiti dermatomikoza (gljivična infekcija kože).

Kansen krema se može koristiti radi oslobađanja od simptoma iritacije vulve (usmina) ili muškog polnog organa, kada je infekcija uzrokovana kandidom (Candida), tj. Kansen krema se koristi za lečenje Candide vulvitis i upotrebljavaju je oba partnera kako bi se sprečila ponovna infekcija.

Šta je klotrimazol?

Ako ovaj lek opisujemo kao hemijsko jedinjenje onda bismo ga mogli definisati kao organsko jedinjenje. Ova supstanca se sastoji od 22 atoma ugljenika. Njena hemijska formula glasi C22H17ClN2.

Prodajno ime klotrimazola je raznoliko. Možemo ga naći pod nazivima: Canesten, Desenex, Mycelex, Canesten za jednodnevnu terapiju, Canesten za trodnevnu terapiju ili Kansen (krema, vaginalete).

Način primene klotrimazola može biti topikalni, intravaginalni i oralni (klotrimazol pastile za grlo). Apsorpcija putem oralne upotrebe je slaba.

Klotrimazol je antigljivični medikament i može se koristiti za tretiranje vaginalnih gljivičnih infekcija, oralne kandidijaze (Candida albicans), pelenskog osipa, Pityriasis versicolor ili hronične infekcije kože čiji je izazivač mikroorganizam Pityrosporum orbiculare. Ovaj antigljivični lek se upotrebljava kod različitih vrsta upale površinskog dela kože uzrokovanih gljivicama – tineja (tinea) i dermatomikoza. Najučestaliji oblici ovih vrsta upala su “atletsko stopalo” i Tinea cruris (gljivična infekcija u predelu prepona).

Klotrimazol se može uzimati oralno ili se aplicirati u obliku kreme na ugroženu regiju.

Uobičajene nuspojave, kada se klotrimazol uzima oralno, uključuju mučninu i svrab. Kada se primenjuje kao krema, najčešći neželjeni efekti su crvenilo i peckanje.

Ako se klotrimazol konzumira tokom trudnoće, bilo oralno, bilo topikalno ili u obliku vaginaleta, veruje se da nema opasnosti. Ipak, radi opreznosti, treba se posavetovati sa lekarom.

Oralna upotreba klotrimazola treba da se sprovodi vrlo pažljivo kada je kod pacijenta konstatovan problem sa jetrom. Klotrimazol spada u vrstu medikamenata iz porodice azola. Azoli su klasa medikamenata koji remete ćelijsku membranu. Oni su vrsta petočlanih heterocikličnih jedinjenja koja sadrže atom nitrogena i najmanje jedan nekarbonski atom, tj. atom bez ugljenika-azota, sumpora ili kiseonika, kao deo prstena.

U azole, po generičkim imenovanjima, spadaju: klotrimazol, flukonazol, itrakonazol, mikonazol, posakonazol i vorikonazol. Svi ovi azoli se prepisuju radi lečenja gljivičnih oboljenja jer zaustavljaju rast gljivica i omogućavaju imunom sistemu organizma da ih uništi.

loading...

Klotrimazol je otkriven 1969. godine i nalazi se na listi osnovnih lekova Svetske zdravstvene organizacije. On je jedan od najefektivnijih i najneophodnijih lekova u zdravstvenom sistemu.

Medicinska upotreba

Klotrimazol je obično dostupan bez recepta u različitim doznim oblicima (kreme, vaginalne tablete, pastile za grlo). Površinski, klotrimazol se koristi za vulvovaginalne kandidijaze (gljivične infekcije) ili gljivične infekcije kože. Za vulvovaginalne kandidijaze, tablete klotrimazola ili krema se koriste intravaginalno. Pastile se koriste za oralne kandidijaze.

Klotrimazol se koristi pet puta na dan i to dve nedelje, kada su u pitanju oralna gljivična oboljenja. Za kožne infekcije je preporučljivo korišćenje dva puta dnevno dve do osam nedelja, a jednom dnevno tokom tri ili sedam dana u slučaju vaginalnih infekcija.

Kansen krema i njena medicinska upotreba

Kansen krema se izdaje bez recepta. Kansen krema obično dolazi u pakovanju od 20 g u aluminijumskoj tubici koja je zapakovana u kartonskoj kutiji. Preporučeno je nanošenje u tankom sloju pažljivim utrljavanjem na kožu regije koja je zahvaćena infekcijom.

Kada su u pitanju infekcije dermatofitima, lečenje traje oko mesec dana. Ukoliko je infekcija izazvana kandidom, preporučuje se lečenje od najmanje dve nedelje.

Pacijenti koji pate od tegoba inficiranog stopala bi trebalo da, pre nanošenja kreme, dobro operu i osuše stopalo, posebno u predelima između prstiju.

Ako pacijent primeti da nema poboljšanja posle četiri nedelje, mora obavestiti svog izabranog lekara i lekara specijalistu.

Ukoliko uzimate druge lekove, imate neko hronično oboljenje, poremećaj metabolizma ili ste preosetljivi na neke od lekova, bilo bi dobro da obavestite svog lekara pre upotrebe Kansen kreme.

Kansen kremu ne biste smeli koristiti ako ste alergični na klotrimazol ili bilo koju drugu komponentu ovog preparata. To se odnosi i na vašu bebu, ako ste planirali da je lečite ovom kremom.

Posebno vodite računa sa Kansen kremom ako ste trudni, dojite ili pokušavate da ostanete trudni.

Poznato je da Kansen krema može da umanji efikasnost kontraceptivnih sredstava, kao što su dijafragma ili kondomi. Ukoliko primenjujete Kansen kremu za lečenje vulve ili penisa, neophodno je da koristite druge načine zaštite najmanje pet dana nakon prestanka terapije, a u toku terapije izbegavajte seksualne odnose.

Terapijske indikacije Kansen kreme

Kansen krema se koristi kada pacijent utvrdi gljivičnu infekciju kože. Gljivična infekcija kože može biti izazvana raznim vrstama gljivica, a jedne od njih su iz vrste Trichophyton. Ova vrsta gljivica spada u dermatofite. Najčešće se pojavljuju na rožastom delu ljudske kože, na noktima, bradi, dlakama, dlanovima, tabanima. Čovek se može inficirati ovom vrstom gljivica na različite načine, direktno i indirektno. Na njihovo širenje utiču razni faktori, a jedni od vodećih su vlaga, toplota, tesna i gumena obuća, oslabljen imuno-sistem, itd.

Ako se inficirano žarište javi na kosmatom delu kože onda je ono okruglog oblika, a kosa na njima je izlomljena i javljaju se sive ljuspe. Žarišta mogu biti i duboka i tada se javljaju u obliku okruglih izbočina iz kojih se može iscediti gnoj, iz njih ispada kosa, a ponekad je primećena sukrvica. U tim slučajevima, pacijenta obuzima povišena temperatura.

Oblik trihofitoze koji je poznat kao “atletsko stopalo” je često zabeležen. Pacijent se može zaraziti ako koristi sportske svlačionice, zajednička kupatila, ako nema razvijenu ličnu higijenu, ako koristi obuću lošeg kvaliteta i napravljenu od veštačkih materijala.

Bolest se zove “atletsko stopalo” zato što je, u mnogo slučajeva, dobijaju sportisti koji najveći deo vremena provode u patikama, u kojima se noga i stopalo znoje. Tada se na koži između prstiju i na okolnoj regiji pojavljuju crvenila, ispucalost i ljuspanje. Ovakav problem mogu imati i osobe, najčešće žene, koje rade na poslovima čišćenja i održavanja higijene. Higijenske radnice nose gumene rukavice i stalno su u kontaktu sa vodom. Gljivice napadaju nokte, uporne su i dugo se leče.

Druga vrsta gljivica koja najčešće napada kožu i polne organe čoveka su iz roda Candida. Gljivica Candida albicans inače živi na koži čoveka, kao i u njegovim crevima. U određenim situacijama, može doći do pojačanog razmnožavanja ovih gljivica, pa se tada dešava infekcija. Te situacije su obično vezane za poremećaj imunog sistema, za konzumiranje antibiotika, pa čak i preveliku higijenu uz korišćenje neadekvatnih hemijskih sredstava koji poremete pH vrednost kože ili floru sluzokože.

Infekcija kandidom može se pojaviti u ustima, na koži, na pregibima kože u regijama gde se dešava trenje, kao i na polnim organima. Pacijent oseća svrab, pojavljuje mu se crvenilo, a u slučaju vaginalne infekcije se pojačava sekret. Kod muškaraca ponekad nema simptoma, pa se zaraženost utvrđuje brisom.

U težim oblicima vaginalnih infekcija lekar može preporučiti unutrašnje korišćenje kreme putem aplikacije u vaginalni kanal. Za ovakvu vrstu lečenja je potrebno nabavljati posebne vrste aplikatora za jednokratnu upotrebu.

Kansen krema se može pronaći u skoro svim apotekama kod nas. Pri kupovini treba obratiti pažnju na rok trajanja koji je utisnut na pakovanju. Nakon otvaranja tube, kremu ne treba koristiti duže od tri meseca. Cena se kreće između 300 i 600 dinara.

 

Sponzorisano:

loading...
Loading...