Zdravlje

Fibrolan mast – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Fibrolan mast sadrži enzime fibrinolizin i dezoksiribonukleazu izvedene iz goveđe plazme i pankreasa. Kroz interakciju obe supstance dolazi do nežnog čišćenja rane, a time i do procesa izlečenja i zarastanja.

Fibrolan mast je pogodna za lečenje upaljenih ili slabozarastajućih rana, opekotina, čireva, apscesa, fistula, ulcerativnih lezija, površinskih hematoma, itd.

U ginekologiji se fibrolan mast može koristiti za cervikalne i vaginalne upale, kao i nakon operacija u ovoj oblasti. Aplicira se direktnim unošenjem u vaginu.

O čemu treba voditi računa pre upotrebe?

U slučajevima preosetljivosti na sastojke masti, fibrolan mast se ne sme koristiti.

Ako ste trudni ili želite da zatrudnite, trebalo bi da koristite fibrolan mast samo nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Kako se koristi fibrolan mast?

Uvek koristite fibrolan mast tačno onako kako vam je lekar prepisao. Pošto slučajevi za koje se koristi fibrolan mast mogu imati različite stepene ozbiljnosti i zbog toga što se doziranje razlikuje, ovde se mogu pročitati samo opšte smernice.

Primena na površinski delovima tela

Nanesite fibrolan mast na celu površinu rane. Poželjno je da to učinite uz pomoć špatulice. Potom pokrijte ranu sterilnom kompresijom.

Ako vam lekar nije drugačije prepisao, ponovite to na svakih šest do osam sati da bi se postigao optimalni efekat. Nastavite sa lečenjem dok ne postane evidentno da rana zaceljuje.

Upotreba u vagini (za blage do umerenih upala)

Osim ako nije drugačije prepisano, oko 2 g fibrolan masti treba svake noći pre spavanja staviti duboko u vaginu. Bilo bi poželjno staviti nakon toga tampon ili pamučnu vatu.

Koji su mogući neželjeni efekti?

Nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata u naznačenim dozama i u indiciranim upotrebama.

U retkim slučajevima može doći do lokalnog povećanja protoka krvi. Moguće su alergijske reakcije na goveđe enzime.

Kako se čuva fibrolan mast?

Čuvajte ovu mast van domašaja dece.

loading...

Nemojte skladištiti mast na temperaturi iznad 25 stepeni.

Ne smete koristiti lek nakon isteka roka koji je naveden na pakovanju (na tubi ili na kartonskoj kutiji).

Lek se ne sme odlagati u kućnom otpadu ili kanalizaciji.

Dodatne informacije

Šta sadrži fibrolan mast?

Aktivne supstance fibrolan masti su fibrinolizin 100 IJ, dezoksiribonukleaza, 66.600 IJ – na 100 g masti.

Dodatni sastojak je hidrofobni bazni gel (Paraffinum liquidum 95%, Polyethilen 5%).

Izgled fibrolan masti i sadržaj pakovanja

Jedna tuba sadrži 50 g masti. Mast je neprozirna, bezbojna do žućkasta.

Proizvođač je Pfizer Luxembourg.

Za šta se upotrebljava fibrolan mast?

Fibrolan mast je mast koja sadrži kombinaciju dva enzima, fibrinolizina i dezoksiribonukleaze. Fibrolan brzo i efikasno razgrađuje mrtvo tkivo i gnojne iscetke iz ranice, pa se na taj način ubrzava čišćenje rane.

Ključni uslov za lečenje je čista rana bez pokorice.

Kod odraslih se fibrolan koristi:

 • za enzimsko čišćenje rana koje slabo zarastaju i inficirane su ili su pod rizikom da se inficiraju, kao i za čireve, gnojne rane, opekotine, ojede koji su zagnojili, za apscese, urasle dlake koje su zagnojile (upala folikula dlake i okolnog tkiva);
 • za hirurške rane koje sporo zarastaju;
 • za ginekološku hirurgiju (nakon operacije grlića materice), za površinske tretmane oštećenja sluzokože grlića materice, vaginalne upale (nespecifične ili za vaginitis), kao i za zapaljenje grlića materice.

O čemu morate voditi računa pre korišćenja fibrolan masti

Nemojte koristiti fibrolan mast:

 • ako ste alergični (preosetljivi) na aktivne supstance (fibrinolizin i dezoksiribonukleazu) ili na bilo koji drugi sastojak fibrolan masti;
 • ako ste alergični (preosetljivi) na goveđe proteine jer se u tom slučaju lako pojavi alergijska reakcija na lek fibrolan mast;
 • ako upotrebljavate kondome jer fibrolan mast sadrži parafinsko ulje koji dovodi do smanjenja rastegljivosti lateksa, a samim tim i do učinkovitosti kondoma;
 • ako koristite još neki lek na recept ili bez recepta (tada se posevetujte sa lekarom).

Trudnoća i laktacija

Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Na osnovu dosadašnjih podataka, fibrolan mast se može koristiti kod trudnica i majki koje doje.

Kako upotrebljavati fibrolan mast?

Uvek koristite fibrolan tačno onako kako vam je rekao doktor. Ako niste sigurni, konsultujte svog lekara ili farmaceuta. Pratite uputstva sa odštampanog dela koji dolazi uz lek, osim ako vam lekar nije prepidao drugačije.

Primena na površini

 1. Pre nego što počnete da primenjujete mast, pripremite sve što vam je potrebno za negu rane i pazite na potpunu čistoću prilikom menjanja zavoja.
 2. Nanesite mast fibrolan pomoću tanke špatulice u tankom sloju, ravnomerno po celoj površini do svih ivica.

Ne dodirujte ranu rukama.

Pokrijte površinu rane sterilnom gazom i povežite je zavojem, kao što vam je rečeno kod lekara.

 1. Nanesite mast svakog dana i to na svakih 6 do 8 sati.
 2. Koristite mast dok se rana potpuno ne očisti, tj. dok se ne vidi jasno da je zacelila. Ako niste sigurni konsultujte se sa lekarom.

Upotreba fibrolan masti kod Ulcus cruris

Ulcus cruris je ulceracija na donjem delu potkolenice, na koži, a najčešće nastaje kao posledica hronične venske insuficijencije. Ova bolest se uglavnom javlja kod starijih osoba.

Gotovo sve ulceracije nastaju kao rezultat neke bolesti cirkulacije i mogu biti arterijske, neuropatske i venske.

U principu, čir na potkolenici ili ulceracija na potkolenici je zaražena bakterijama i gljivicama i vrlo sporo zarasta. Ključni preduslov za lečenje je čista rana (bez krastice). Mast fibrolan može razviti svoj optimalni efekat samo u slučaju pravilne upotrebe, pa je potrebno pratiti uputstva i to pažljivo.

 1. Uverite se u potpunu čistoću pri promeni zavoja i pripremi rane za negu, pre početka.
 2. Mast fibrolan nanesite uz pomoć špatulice, jednako po celoj površini sve do ivica rane.
 3. Ranu nemojte dodirivati rukom.
 4. Prekrijte ranu gazom i to sterilnom, a zatim gazu pričvrstite zavojem.
 5. Potom upotrebite kompresijski zavoj.
 6. Primenite mast svakoga dana na 6 do 8 sati.

Vaginalna upotreba

 1. Približno 2 g (11 cm) masti fibrolan svake večeri nanesite duboko u vaginu.
 2. Najlakši način je da nanesete mast na vrh tampona i postavite tampon duboko u vaginu. Ponavljajte ovaj proces svake noći.
 3. Koristite lek sve dok ne potrošite celu tubu.

Ako ste naneli više masti nego što je potrebno, može doći do alergijske reakcije (crvenilo, svrab, upala kože). U tom slučaju prestanite sa upotrebom masti i obratite se lekaru.

Ako zaboravite da koristite fibrolan mast, nastavite sa korišćenjem čim se setite, ali nemojte koristiti dvostruku dozu da biste nadoknadili propuštenu.

Ne prestajte da koristite fibrolan mast na svoju ruku, a da se prethodno niste konsultovali sa lekarom.

Nešto o aktivnim sastojcima fibrolan masti

Fibrinolizin se dobija kao enzim od goveđe plazme. Ovaj sastojak se upotrebljava isključivo u kombinaciji sa enzimom koji se dobija iz jetre goveda – dezoksiribonukleazom. Ova dva aktivna sastojka su litički enzimi.

Prvi, fibrinolizin vrši napad i deaktivaciju fibrinskih molekula. Molekuli fibrina se stvaraju u izlučevinama koje se nalaze na površni ranjene kože, ali i na sluzokoži, kao i na mestima opekotina. Dezoksiribonukleaza uništava DNK humanog porekla. Kada se udruže, ova dva sastojka deluju samo na nekrotičnom tkivu, dok je živo i zdravo tkivo pošteđeno.

Kada prođe 24 h, i jedan i drugi enzim više ne postoje u sistemskoj cirkulaciji, jer se zbog njihove molekulske težine brzo reapsorbuju.

Zašto je čišćenje ranice važno?

U periodu oporavka pacijenta, čišćenje ranice je vrlo bitno, zbog toga što se na taj način uklanja umrlo (nekrotično) tkivo, ali i sve izlučevine koje ranica stvara.

Ako se rana ne čisti redovno, onda može doći do gomilanja mrtvog tkiva, pa krv ne može da dopre do rane. Na taj način, ranica postaje podložna infekcijama i daljim komplikacijama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...