Zdravlje

AD kapi za bebe, pse, kosu i zdravlje – iskustva i cena

AD kapi se danas koriste ne samo u zdravstvene svrhe, već takođe u kozmetičke svrhe. One su važne za pravilan rast i razvoj dece, ali mogu da se koriste i kao dodatak ishrani kućnih ljubimaca.

AD kapi zapravo predstavljaju vodeni ili uljani rastvor koji sadrži vitamine A i D, koji su od velike važnosti za zdravlje mališana ali se mogu koristiti i u svim drugim periodima života.

AD kapi za bebe

AD kapi za bebe. Verovatno ste čuli da su AD kapi neizostavne kada su bebe u pitanju. Ove kapi mogu imati višestruke koristi za bebe i za njihov pravilan rast i razvoj. Ukoliko majka nije u mogućnosti da doji bebu i ukoliko je bebina ishrana neadekvatna, u tom slučaju se moraju uvesti AD kapi kao dodatak ishrani. Ove kapi se uvode odmah nakon dve nedelje od rođenja bebe i daju se sve dok beba ne napuni godinu dana.

Svi znamo koliko je D vitamin važan, ali on se može dobiti samo putem izlaganja suncu i putem malog broja namirnica. Upravo zato, bebe nisu u mogućnosti da unesu dovoljno ovog vitamina u organizam, pa ga moraju unositi putem AD kapi. Za bebe se uglavnom koriste uljane kapi koje služe kao dodatak ishrani. Što se doziranja tiče, lekari uglavnom preporučuju da se bebama do 6 meseci daje svega po jedna kap dnevno, dok se bebama starijim od 6 meseci dnevno daju 2 do 3 AD kapi. Preporučljivo je da se bebama AD kapi daju pod nadzorom lekara.

AD kapi za decu imaju brojne zdravstvene koristi. Naime, ove kapi će smanjiti rizik od nastanka rahitisa i doprineće pravilnom ravoju kostiju i zuba. AD kapi regulišu metabolizam fosfora i kalcijuma, što je od ključnog značaja za pravilan razvoj skeletnog sistema kod dece.

Zahvaljujući vitaminu A koji sadrže, ove kapi će ojačati imuni sistem kod bebe i poboljšaće vid. Kada beba napuni godinu dana, vi slobodno možete nastaviti da joj dajete AD kapi jer one ne mogu da štete. Ipak, ne morate ih davati tokom leta jer beba će tada biti koliko toliko na suncu. Utvrđeno je da se AD kapi mogu davati deci sve dok ne napune 5 godina. O doziranju ovih kapi bi najbolje bilo da se posavetujete sa dečjim lekarom.

AD kapi za pse

AD kapi za pse. Ukoliko imate psa, onda verovatno znate koliko je pravilna ishrana važna za njegovo zdravlje. Još dok je štene, vaš pas mora imati adekvatnu i izbalansiranu ishranu, pored svih drugih stavki koje su neophodne za pravilan odgoj.

Možda niste čuli ali AD kapi se takođe mogu davati psima. Ipak, vlasnici pasa su često skeptični i brinu se zbog mogućih neželjenih dejstava. Važno je znati u kojoj meri se ove kapi mogu davati i u kojem periodu štene može da konzumira ove kapi.

Svi znamo koliko su vitamini važni za naše zdravlje. Takođe, vitamini imaju veliki značaj i kada je u pitanju zdravlje pasa. Zato se preporučuje da svog psa hranite visokokvalitetnom hranom koja sadrži velike količine vitamina. Na taj način ćete omogućiti da se vaš pas razvija kako treba, da ima jak imunitet, da mu dlaka bude kvalitetna i jaka, a vid dobar itd.

Dakle, veterinari tvrde da možete hraniti štence AD kapima, ali uz određene mere opreza. Naime, štenci mogu biti stari najviše do 3 meseca i mogu im se davati samo vodene AD kapi. Što se same doze tiče, štencima se treba davati svega 3-5 kapi u toku dana. AD kapi će pomoći bržoj apsorpciji kalcijuma i doprineće pravilnom razvoju kostiju. Takođe, ako štencima budete davali AD kapi, onda će oni biti u znatno manjem riziku od dobijanja rahitisa. Samo je važno da uvek odaberete vodene AD kapi, a da u širokom luku izbegavate one koje su na bazi ulja.

AD kapi imaju još dosta prednosti kada je u pitanju zdravlje pasa. Naime, ove kapi će pomoći psima da pravilno rastu i da se pravilno razvijaju, a poboljšaće i kvalitet dlake. Kao što smo već rekli, skeletni sistem će se razvijati adekvatno, poboljšaće se funkcije polnih žlezda i endokrinog sistema. AD kapi će pomoći i da se reguliše metabolizam proteina, masti i ostalih materija koje su od suštinske važnosti za pravilan razvoj. Dokazano je da AD kapi znatno mogu poboljšati vid kod pasa.

AD kapi za kosu

AD kapi za kosu. Jedna od najznačajnijih prednosti AD kapi jeste njihova upotreba za kosu. AD kapi će vašoj kosi vratiti sjaj i ojačaće vlasi. Ukoliko budete redovno koristili AD kapi za kosu, više nećete imati problema sa ispucalim krajevima i sa opadanjem kose. Preporučuje se da se AD kapi kombinuju sa maskom za kosu koju inače koristite.

loading...

Žene koje vode računa o svojoj kosi i koje same prave maske kod kuće verovatno su čule i za čuvenu masku od AD kapi. Naime, da biste napravili ovu masku za kosu, osim AD kapi trebaće vam i maslinovo ulje, žumance i sok od limuna. Ova maska za kosu se smatra jednom od najefikasnijih i najboljih domaćih preparata za kosu. Ovu masku treba pre svega da koriste osobe koje imaju suvu kosu i kojima je teme suvo. Potrebno je da se ova maska nanese na teme i na koren kose i da se stavi najlon kesa na glavu. Držite ovu masku negde oko sat vremena, a nakon toga je isperite. Videćete da je već nakon nekoliko ovakvih tretmana vaša kosa postala sjajna i jaka i da se mnogo manje masti i manje opada. Dovoljno je ovu masku primenjivati jednom u toku nedelje i već posle par pranja videćete neverovatne rezultate.

Takođe, treba spomenuti još jedan efikasan preparat za kosu koja se pravi od AD kapi. Naime, za dobijanje ovog preparata potrebno je pomešati AD kapi, Kosili šampon, ricinusovo ulje i vodeni rastvor Pantenol. Kada pomešate sve ove sastojke dobićete šampon koji će vašoj kosi vratiti sjaj i znatno povećati volumen vaše kose.

Postoji još jedan način da koristite AD kapi kako biste napravili šampon koji će znatno poboljšati kvalitet vaše kose. Naime, potrebno je samo da uzmete občan šampon od koprive od 750 ml i da u njega dodate jednu bočicu AD kapi, ricinusovo ulje (50 ml), kapi od koprive (30 ml) i 100 ml vodenog rastvora Pantenol. Ovom mešavinom ćete dobiti šampon koji će imati blagotvoran efekat na vašu kosu i na kožu glave. Ukoliko redovno budete koristili ovaj šampon, on će ojačati koren vaše kose i eliminisaće perut. Vaša kosa će za krato vreme dobiti sjaj i mekoću i prestaće da opada. Konačno ćete moći da imate kosu kakvu ste oduvek sanjali.

Ovo su samo neki od preparata za kosu koji se mogu napraviti od AD kapi. Postoje još brojni načini da od ovih kapi napravite razne šampone i maske za kosu. Sve u svemu, uz korišćenje AD kapi vaša kosa će biti sjajna, mekana i prestaće da opada. Više nećete imati problema sa peruti i sa lomljenjem oštećenih krajeva kose. AD kapi će u potpunosti regenerisati vašu kosu i kožu glave.

AD kapi za zdravlje

AD kapi za zdravlje. Kao što smo već spomenuli, AD kapi imaju višestruke koristi za zdravlje. Kao prvo, sam naziv AD kapi kaže da one sadrže vitamine A i D. Zahvaljujući vitaminu D regulisaće se metabolizam i apsorpcija fosfora i kalcijuma, pa će to omogućiti pravilan razvoj kostiju i mišića. Kao što smo već rekli, vitamin D se nalazi u malom broju namirnica, kao što su riba, žumance i puter, pa ga često ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama. Poznato je da se ovaj vitamin apsorbuje prilikom izlaganja suncu. Već smo spomenuli da bebe nisu u mogućnosti da previše budu izložene suncu, pa se zato kao dodatak ishrani moraju koristiti AD kapi. Svi znamo da je vitamin A od ključne važnosti za vid, tako da je i to još jedna od zdravstvenih prednosti ovih kapi.

Ako ih koristite kao dodatak ishrani za vašu bebu, one će omogućiti pravilan razvoj i rast vašeg deteta. Međutim, AD kapi nisu samo dobre za bebe, već i za odrasle, pre svega za negu kose i kože, o čemu je već bilo reči. Preporučuje se da dojilje konzumiraju AD kapi jer će im one pomoći da obnove ispucalu kožu oko bradavica koje mogu biti dosta bolne.

AD kapi su se pokazale i kao veoma efikasne za zdravlje kože. Pre svega, one se koriste za kožu lica jer pomažu u sprečavanju i ublažavanju bora i staračkih fleka. Ako budete nanosili AD kapi na vaše lice, koža lica će vam biti elastične i meka. Što se upotrebe ovih kapi tiče, potrebno je samo naneti 3 do 4 AD kapi na lice svako jutro ili svako veče. Možete koristiti uljani ili vodeni rastvor AD kapi, a možete ih mešati sa još nekim sastojcima i napraviti domaću masku za lice. Preporučuje se da AD kapi pomešate sa kašičicom meda, jednim belancetom i sa sokom od limuna i tu mešavinu da držite na licu 15-20 minuta, pa isperite lice mlakom vodom. Još jedan od načina da koristite AD kapi za kožu lica jeste da ih dodate u kremu za lice koju inače koristite.

Dalje, poznato je da profesionalni sportisti takođe redovno koriste AD kapi jer one im pomažu da razvijaju mišiće i da obnavljaju ligamente. Kao što možete videti, AD kapi su višestruko korisne za zdravlje i negu beba, ali i odraslih. Ipak, morate biti oprezni ako želite da upotrebljavate AD kapi za vreme trudnoće. Tada bi najbolje bilo da se posavetujete sa lekarom.

Pravilno doziranje AD kapi

Od ključne važnosti je pravilno doziranje AD kapi, odnosno nije dobro da prekoračite preporučenu dozu. Naime, već smo rekli da bebe mlađe od 6 meseci treba da uzimaju samo po jednu AD kap u toku dana, dok bebe starije od 6 meseci mogu uzimati 2-3 AD kapi dnevno. Ta količina kapi je dovoljna sve dok dete ne napuni 5 godina. Ako želite svom detetu i dalje da dajete AD kapi, onda će biti dovoljno 2-3 kapi dnevno. Ista količina je preporučljiva i za odrasle. Za trudnice i dojilje se preporučuju takođe 2-3 AD kapi u toku dana, ali prethodno je potrebno konsultovati se sa lekarom. AD kapi mogu uzimati i starije osobe. Naime, za osobe koje imaju preko 60 godina preporučljivo je da uzimaju 3-4 AD kapi u toku dana.

Naravno, doziranje koje smo naveli se odnosi na oralno uzimanje AD kapi. Ukoliko želite da ih koristite lokalno na koži ili na kosi, već smo rekli na koji način to možete uraditi.

Već smo rekli da se deci AD kapi mogu davati do 5. godine, a može se nastaviti i nakon toga ali u određenoj meri. Važno je da odrasli ne bi trebalo da koriste AD kapi duže od 4-6 nedelja. Ipak, najbolje je da se o svemu posavetujete sa lekarom koji će vam preporučiti koliko AD kapi treba da uzimate vi i vaše dete i kada je najbolje prestati sa upotrebom ovih kapi.

Gde kupiti i koja je cena AD kapi?

Ukoliko vas zanima gde kupiti AD kapi, odgovor je veoma jednostavan. Ove kapi se mogu kupiti u gotovo svim apotekama i parfimerijama, a mogu se naći i u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Što se cene AD kapi tiče, to najviše zavisi od proizvođača, pa ne postoji neka fiksna cena. Ipak, ove kapi su uglavnom jako povoljne pa neće biti problem da sebi, svojoj bebi ili svom ljubimcu priuštite ovaj dodatak ishrani.

Prosečna cena za bočicu od 10 ml AD kapi je negde oko 130-150 dinara, što, priznaćete, nije puno, s obzirom koliko koristi ove kapi mogu da vam donesu. Pritom treba znati da 1 ml sadrži 30 kapi, tako da se na osnovu toga možete orijentisati što se tiče doziranja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...