Nega i lepota

Folija za zube – upotreba, iskustva i cena

Koliko nepravilan raspored i nepravilan položaj zuba mogu da naruše ne samo blistavost osmeha, već i samopouzdanje, najbolje znaju i najbolje mogu da razumeju osobe koje su lično suočene sa ovom vrstom problema.

Takve osobe, u želji da reše problem koji imaju, najčešće pristupaju nošenju fiksne proteze, koja ima za cilj da dovede do savršenog osmeha, kao i do jačanja samopouzdanja.

Međutim, nošenje fiksne proteze, iako dovodi do željenih i do očekivanih rezultata, istovremeno predstavlja prilično dugotrajan proces koji je propraćen nizom neprijatnosti, kao što je prolazak kroz obavezni period adaptacije, kao što su smetnje prilikom žvakanja hrane i slično.

Imajući sve te činjenice u vidu, stručnjaci iz oblasti stomatologije i zubne protetike, postavili su ispred sebe zadatak da pronađu bolje i jednostavnije rešenje za sve one koji žele da imaju savršen osmeh, a koji paralelno teže mogućnosti da izbegnu neprijatnosti koje podrazumeva nošenje fiksne proteze.

Takvo rešenje, odnosi se na upotrebu folije za zube.

O tome na koji način se folija za zube upotrebljava, o tome koliko je njena upotreba efikasna, ali i o svemu ostalom što je potrebno da znate u vezi folije za zube, pročitajte u nastavku teksta.

Folija za zube – ciljevi upotrebe

Folija za zube ili zubni alajner predstavlja proizvod koji je namenjen za ispravljanje zuba, tačnije za korekciju položaja zuba.

Konkretnije, ciljevi upotrebe folije za zube su sledeći:

– Izbačeni zubi za 3 do 5 milimetara mogu da se povuku unazad,

– Uvučeni zubi za 3 do 5 milimetara mogu da se povuku napred,

– Preklopljeni zubi mogu da se pozicioniraju u pravilan položaj,

– Rotirani zubi koji zbog same činjenice da su rotirani izgledaju krivo, mogu za 3 do 5 milimetara da se zarotiraju u suprotnom smeru tako da se postave u pravilan položaj,

– Suviše zbijeni zubi mogu da se udalje,

– Suviše udaljeni zubi mogu da se približe.

loading...

Srazmerno upravo navedenim ciljevima upotrebe folije za zube, jasno možete zaključiti da doslovno ne postoji vrsta korekcije položaja zuba, koju nije moguće postići upravo uz upotrebu folije za zube.

Folija za zube – način upotrebe

Da bi folija za zube mogla da se upotrebi pravilno i da bi samim tim njena upotreba mogla da deluje efikasno i da dovede do željenih rezultata, procesu upotrebe folije za zube, treba da prethodi detaljan stomatološki pregled, koji uključuje i uzimanje otiska zuba.

Nakon uzimanja otiska zuba, taj otisak se najpre analizira u 3D skeneru i tek nakon rezultata takve analize, pristupa se izradi folije za zube.

Izrada folije za zube, obavlja se kroz upotrebu 3D printera. Folija se izrađuju od specijalne vrste plastike koja je providna, a između uzimanja otiska zuba i izrade folije za zube, najčešće prođe 7 dana.

Kada se izrada folije za zube završi, njene dimenzije, oblik i uopšteno sve karakteristike maksimalno su prilagođene potrebama pacijenta, što znači da su definisane tako da pruže maksimalnu delotvornost upotrebe folije.

Sam čin upotrebe folije za zube je izuzetno jednostavan i podrazumeva njeno navlačenje preko zuba.

Kada se navuče preko zuba, kako bi ispoljila delovanje i kako bi kroz potrebno vreme korigovala položaj zuba, folija za zube treba da se nosi minimalno 20 sati dnevno, a poželjno je i 22 ili čak puna 24 sata.

Pritom, foliju za zube treba skidati pre svakog obroka i isto tako, treba je vraćati nakon svakog obroka.

Razlog prisustva takve potrebe, ogleda se u tome što se u protivnom folija može oštetiti usled žvakanja hrane.

U toku noći, tačnije u toku spavanja, foliju za zube ne treba skidati i bez obzira na to u kom položaju ili koliko nemirno spavate, ne morate se plašiti toga da bi folija mogla da vam spadne sa zuba i da bi mogla da vam izazove problem sa disanjem. Naime, kada se navuče na zube, folija za zube ostaje čvrsto i stabilno fiksirana, sve dok ne poželite sami da je skinete sa zuba i ni na koji način sama ne može da spadne sa zuba.

U periodu upotrebe folije za zube, možete normalno i nesmetano obavljati higijenu zuba i jedino što je u vezi tog postupka važno da znate, jeste da pre pranja zuba foliju morate skinuti i da je odmah po završetku pranja zuba morate vratiti na zube.

Osim higijene zuba, u periodu upotrebe folije za zube, treba da obratite pažnju i na održavanje higijene same folije.

Naime, bar jednom dnevno, onda kada perete zube, takođe uz upotrebu četkice za zube i kaladonta, operite i foliju za zube.

Preporučena trajnost upotrebe folije za zube je individualna i zavisi od stepena iskrivljenosti zuba, odnosno od mere u kojoj želite da ispravite ili da korigujete položaj zuba.

Ukoliko je izražena potreba za vršenjem minimalnih korekcija položaja zuba, upotreba folije za zube treba da traje od svega 30 do oko 60 dana (od mesec dana do 2 meseca).

Onda kada je izražena potreba za vršenjem srednje komplikovanih korekcija položaja zuba, upotreba folije za zube treba da traje od oko 90 dana do oko 180 dana (od 3 meseca do 6 meseci).

Kada je izražena potreba za vršenjem većih i složenih korekcija položaja zuba, upotreba folije za zube treba da traje od oko 180 dana do oko 270 dana (od 6 meseci do 9 meseci).

Veoma retko, tačnije isključivo onda kada je reč o potrebi za vršenjem veoma komplikovanih korekcija položaja zuba, upotreba folije za zube može trajati i duže od 9 meseci.

Trajanje upotrebe folije za zube, određuje isključivo stomatolog i to u skladu sa potrebama i željama pacijenta, ali i u skladu sa realno očekivanim rezultatima koje je moguće ostvariti uz upotrebu folije za zube.

Ono što je važno napomenuti, jeste da ukupan period upotrebe folije za zube, podrazumeva nekoliko zamena folije.

Prva zamena folije, najčešće se obavlja nakon 2 nedelje njene upotrebe, a kasnije, učestalost potrebe za zamenom folije zavisi od ukupne trajnosti njene upotrebe i od očekivanih rezultata njenog delovanja.

Folija za zube – iskustva

Prema iskustvima osoba koje su imale prilike da koriste foliju za zube, reč je o izuzetno efikasnom proizvodu koji za relativno kratak vremenski period dovodi do željenih i do očekivanih rezultata.

Ono što ogromna većina korisnika folije za zube svrstava u niz njenih pozitivnih osobina, jeste odsustvo potrebe za privikavanjem na njenu upotrebu i odsustvo bilo kog oblika neprijatnosti u vezi njene upotrebe.

Naime, folija za zube, kada se postavi na zube, vizuelno deluje gotovo potpuno neprimetno i uz to, gotovo da uopšte ne stvara osećaj stranog tela u ustima.

Ukoliko se koristi na preporučen i prethodno detaljno opisan način, folija za zube pruža maksimalne rezultate i dovodi do savršenog položaja zuba, a samim tim i do savršenog osmeha.

Folija za zube – cena

Cena folije za zube je individualna i zavisi od trajnosti upotrebe ovog proizvoda, tačnije od ukupnog broja njenih zamena.

U većini stomatoloških ordinacija, jedna folija za zube košta između 100 i 200 evra. Međutim, svaka naredna zamena folije, podrazumeva novi novčani izdatak, koji iznosi takođe od 100 do 200 evra.

Sponzorisano:

loading...
Loading...