Nega i lepota

Gelirani nokti i gelovi za nokte – postupak i sve što treba da znate

Gelirani nokti su popularni već dugi niz godina i gotovo da nema devojke koja se nekada nije odlučila na to da ima gelirane nokte. Danas sve više devojaka počinje da se bavi geliranjem noktiju, bilo kod kuće ili u nekom od kozmetičkih salona.

Međutim, često se vode diskusije o tome da li gelirani nokti mogu da budu štetni, a mišljenja su različita.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o geliranju noktiju, o samom postupku geliranja, ali i o ostalim detaljima koji su vezani za geliranje noktiju.

Šta je geliranje noktiju?

Pod geliranjem noktiju se zapravo podrazumeva postupak u kojem se učvršćuju vaši prirodni nokti. Naime, koliko će nokti ispasti dobri i kakav će biti njihov kvalitet zavisi prvenstveno od osobe koja to radi, odnosno od njene stručnosti. Takođe, veoma važnu ulogu ima kvalitet samog materijala koji se koristi.

Ukoliko se odlučite da uradite gel na noktima, veoma je važno da izaberete proveren salon i proverenu osobu koja će vam gelirati nokte. Kako smo već rekli, sve je više devojaka koje se bave geliranjem noktiju kod kuće i kod tih devojaka je cena geliranja znatno manje nego u salonima.

Takođe, postoje neki saloni u kojima je geliranje noktiju jako jeftino u odnosu na sve ostale salone u gradu. U tom slučaju trebalo bi da se zapitate o kvalitetu materijala koji se koristi. Nije poenta da platite manje, a da nokti počnu da vam otpadaju već nakon nekoliko dana.

Dakle, prvo se morate raspitati o osobi kod koje želite da radite nokte, o njenoj stručnosti i o kvalitetu njenih usluga. Najbolje bi bilo da kada odete u kozmetički salon prvo pogledate slike sa noktima prethodnih mušterija i da se odlučite da li vam se nokti sviđaju ili ne.

Kada znate kolika je cena geliranja noktiju, trebalo bi da razmislite da li ste u stanju da plaćate to jer je geliranje noktiju potrebno raditi otprilike na svakih mesec dana, kako bi oni bili lepi i uredni. Nekada će biti potrebno uraditi geliranje noktiju i pre nego što istekne mesec dana, na primer ukoliko ste taj mesec radili neke grube poslove, kućne poslove i ukoliko su vam ruke dosta vremena bile u vodi. U tom slučaju može se desiti da nokti postanu lomljiviji posle kraćeg vremena i da se zacepi vaš prirodan nokat.

Takođe, ako slučajno udarite u nešto i nabijete nokat, to će vas jako boleti u samoj unutrašnjosti nokta. Dakle, morate biti spremni na to da odvojite novac za nokte čak i pre isteka četiri nedelje, koliki je otprilike rok trajanja geliranih noktiju.

Međutim, nekada se može desiti da vam nokti traju jako dugo, pa čak i više od mesec dana. To koliko će nokti trajati zavisi od toga koliko su kvalitetni vaši sopstveni nokti i koliko su kvalitetno urađeni gelirani nokti.

Postupak geliranja noktiju

Devojke koje redovno idu na geliranje noktiju verovatno već i same znaju kakav je to postupak i šta geliranje noktiju podrazumeva. Ipak, nemaju sve devojke hrabrost a ni materijal da urade gel same na svojim noktima kod kuće.

Ukoliko imate sav materijal koji je potreban, kao i lampu koja se koristi za geliranje noktiju, onda svakako možete probati i same da stavite gel na nokte. U nastavku ćemo vam opisati ceo postupak geliranja noktiju, koji nije nimalo komplikovan.

Za geliranje noktiju biće vam potrebno sredstvo za dezinfekciju, dehidrator, razne vrste turpija, bazni gel, gel za učvršćivanje noktiju, ulje za zanoktice, lepak, gelovi u boji itd. Što se dodatne opreme tiče, podrazumeva se da imate UV lampu, papirne ubruse, makaze, klešta za tipse, grickalicu za zanoktice i štapić za pomicanje kožice noktiju, kao i četku kojom ćete uklanjati prašinu od turpijanja noktiju.

loading...

Prvo što treba da uradite pre nego što odlučite da nanesete gel na nokte jeste da dezinfikujete ruke i da malo pogurate kožicu oko nokta na dole, a za to je najbolje koristiti specijalni štapić koji služi za pomicanje kožice ili eventualno pincetu. Zatim, potrebno je ukloniti zanoktice ukoliko ih ima ili ispucalu kožu oko nokta.

Zatim, ako već imate gelirane nokte, onda ih je potrebno skratiti specijalnim kleštima za nokte, a nakon toga treba započeti turpijanje noktiju. Turpijanje je većini devojaka prilično zamarajuće, ali potrebno je ukloniti sav gel koji se nalazi na noktima i lepo oblikovati nokat. Ukoliko nemate gel i ukoliko ga prvi put radite onda turpijom samo malo poravnajte površinu nokta i isecite ga do željene dužine. Važno je da ne budete previše grubi prilikom turpijanja jer to može biti jako bolno a na kraju turpijanja koristite takozvani polir blok.

Sledeći korak jeste stavljanje vodice, koja je nalik bezbojnom laku. Nju treba staviti na površinu svih noktiju jer to će omogućiti da se nokti bolje geliraju i da se gel ne odiže od nokta kasnije. Takođe, ova vodica će ukloniti bilo kakav sjaj sa noktiju jer je važno da nokti pre geliranja nemaju sjaj. Pričekajte da se vodica osuši na noktima a onda nastavite dalje.

Ukoliko želite da produžite nokat, onda se to može raditi na dva načina, odnosno izlivanjem noktiju ili stavljanjem tipsi. Ako se odlučite za izlivanje, onda postoji poseban papirni kalup koji se stavi ispod površine nokta, kako bi se odredila željena dužina nokta. Ono što je važno jeste da nokat ne bude odsečen baš do živca jer u tom slučaju je dosta teško podmetnuti kalup ispod njega.

Kada ste odredili koliko otprilike želite da vam bude nokat, onda na njega namažite prvi sloj baznog gela. Najbolje je mazati bazni gel na jedan po jedan nokat i tako ih i stavljati u UV lampu. Palčevi se obično stavljaju u lampu sami na kraju. Svaki nokat treba da odstoji oko 2-3 minuta u lampi, kako bi se prešlo na sledeći korak.

Ako se odlučite za tipse umesto izlivanja noktiju, onda je tipse potrebno zalepiti posebnim lepkom, a onda turpijom srediti prelaz između tipse i vašeg prirodnog nokta, kako se on ne bi primećivao. Nakon toga premažite nokat prvim slojem baznog gela i stavite ga pod lampu. Isti postupak ponovite za sve ostale nokte.

Ono što je važno kod stavljanja prvog sloja baznog gela jeste da se on treba nanositi u tanjem sloju i da nikako ne sme da dodiruje kožicu noktiju. Nakon što izvadite nokte iz lampe, uzmite alkohol i maramice i očistite svaki nokat, kako ne bi bio lepljiv.

Kada ste naneli prvi bazni sloj gela, onda možete staviti neke ukrase ili cirkone ako želite. Takođe, ako radite french nokte, onda je sada potrebno izvući taj beli deo, pa tek onda naneti drugi sloj gela.

Dakle, sada je potrebno staviti na nokte drugi sloj baznog gela, koji treba da bude malo deblji nego prvi sloj. Veoma je važno da se ovaj drugi sloj ravnomerno nanese na nokte, a naročito obratite pažnju na to da ga sa strane lepo namažete.

Zatim, ponovo stavite ruku pod lampu, a najbolje je opet mazati jedan po jedan nokat i tako ih stavljati u lampu. Otprilike svaki nokat treba da bude najmanje 2-3 minuta pod lampom, kao što je bio slučaj i sa prvim slojem gela. Ono što morate znati jeste da je pri nanošenju ovog drugog sloja gela moguće osetiti bol dok je nokat pod lampom, naročito ukoliko je vaš prirodni nokat dosta kratak i ukoliko radite izlivanje noktiju.

Dakle, kada izvadite nokte iz lampe po drugi put, onda se radi detaljno turpijanje noktiju. Sada je potrebno odrediti konačan oblik noktiju i isturpijati ih do perfekcije. Nakon vađenja noktiju iz lampe nokti mogu biti prilično debeli, pa je potrebno istanjiti gel i oblikovati nokat po želji.

Sledeći korak je naravno nanošenje gel laka, odnosno gela u boji. Obično se nanese jedan sloj gel laka pa se nokti stavljaju pod lampu oko 2 minuta, a onda se nanosi i drugi sloj gel laka. Sve zavisi kolika je gustina gel laka. Nekada se može desiti da je jedan sloj dovoljan, a u nekim slučajevima potrebno je naneti čak 3 sloja gel lakada. Kada prođu dva minuta u lampi, ponovo uključite lampu na dodatna dva minuta, kako biste bili sigurni da su vaši nokti u potpunosti suvi.

Za sam kraj treba naneti sloj nekog prozirnog laka, a to može biti običan bezbojan lak ili recimo lak sa šljokicama. Stavite ruku kratko u lampu kako bi se lak zapekao, a onda preko toga nanesite još jedan tanak sloj bezbojnog gel laka, kako bi se nokat dodatno učvrstio i kako bi površina nokta bila glatka. Držite ruku u lampi još 2-3 minuta i nakon toga vaši gelirani nokti su gotovi.

Uzmite ponovo maramice i alkohol i pređite preko noktiju. Proverite da li su negde ostale zanoktice i uklonite ih. Na samom kraju uzmite neko hranljivo ulje i utrljajte ga prstima oko noktiju.

Kako prepoznati loše urađene nokte?

Sada se verovatno pitate kako vi to možete prepoznati da li su vam nokti urađeni dobro ili loše. Naime, gelirani nokti nikada ne treba da budu previše debeli jer onda deluju jako ružno i veštački. Prvo i osnovno pravilo jeste da gelirani nokti nakon tretmana deluju potpuno prirodno.

Međutim, nokti ne treba da budu ni previše tanki jer onda će izgubiti čvrstinu koja im je potrebna da bi izdržali sve kućne i druge poslove. Nokat bi trebalo da bude iste debljine sa koje god strane da se gleda i ne bi trebalo da se vide nikakvi prelazi između vašeg i geliranog nokta.

Šta ako želimo da skinemo gel sa noktiju?

Ukoliko želite da skinete gel sa noktiju i da prestanete sa geliranjem, to naravno možete učiniti u svakom trenutku.

Međutim, morate znati da će vam nokti u tom slučaju biti drugačiji nego pre geliranja. Zapravo, nakon geliranja nokti će se verovatno istanjiti i postati lomljivi. Ono što je veoma važno jeste da gel skidate uvek u nekom od proverenih salona gde će vam nokti nakon skidanja gela biti premazani posebnim lakom. Biće neophodno i da skratite svoje nokte i da redovno koristite lak za učvršivanje noktiju. U tom slučaju većina stručnjaka preporučuje korišćenje Eveline lakova za nokte, koji su poznati po tome što učvršćuju nokte i oporavljaju ih nakon geliranja.

Zaključak

U ovom tekstu ste mogli da saznate sve što je potrebno o geliranju noktiju, tako da sada možete sami da se odlučite na to da li ćete i vi stavljati gel na nokte ili više volite svoje prirodne nokte. Pokazali smo vam i sam postupak geliranja noktiju, kao i to šta vam je sve potrebno ako sami želite da gelirate nokte kod kuće.

Najveća prednost geliranih noktiju je njihova dugotrajnost, odnosno to što mesec dana najmanje nećete uopšte morati da razmišljate o svojim noktima. Oni će biti lepi i čvrsti i ne morate ih lakirati niti skraćivati.

Međutim, ako poželite vi možete preko gela naneti bilo koji lak koji vam se vsiđa, možete lepiti nalepnice, stavljati cirkone itd. Naročito se preporučuje da gelirane nokte premažete nekim lakom nakon 3 nedelje, kada već počnu dosta da rastu i kada se vidi deo koji je izrastao. Kako biste to prekrili možete cele nokte prelakirati nekim tamnijim lakom. To će verovatno odložiti odlazak na korekciju kod kozmetičara i nokti će vam još neko vreme izgledati jako lepo.

Dakle, gelirani nokti imaju dosta prednosti ali ih je potrebno redovno održavati. Uz redovno održavanje i negu, gelirani nokti će dugo trajati i učiniće vaše ruke lepšim.

Iskustva onih koji imaju gelirane nokte su uglavnom dobra. Devojke i žene godinama nose gelirane nokte i time su skratile sebi mnoge muke koje se tiču uređivanja i nege noktiju.

Nakon čitanja ovog teksta ne preostaje vam ništa drugo nego i sami da probate kako je to imati gelirane i lepe nokte u svako doba.

Ipak, ne zaboravite da idete u proveren kozmetički salon gde se koriste najbolji gelovi za nokte i gde već ima mnogo zadovoljnih korisnica.

Nadamo se da ćete više pažnje posvetiti nezi i lepoti svojih noktiju i ne zaboravite da vi možete u svakom momentu prestati sa geliranjem i oporaviti svoje prirodne nokte. Ipak, kada osetite sve prednosti geliranih noktiju, ne verujemo da ćete ikada više poželeti da sami vodite brigu oko svojih noktiju i da vam to predstavlja dodatnu obavezu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...