Zdravlje

Govedji želatin – upotreba za zglobove, kosti, hrskavicu i zdravlje, iskustva i recepti

Goveđi želatin, predstavlja proizvod koji je veoma često zastupljen u kulinarstvu i koji se koristi u toku pripreme različitih jela, kao što su torte ili kolači. Čak i mnogi industrijski proizvodi koji su dostupni na tržištu, a koji su namenjeni ljudskoj ishrani u svom sastavu sadrže goveđi želatin. Neki od takvih proizvoda su gumene bombone, različite vrste sladoleda, pa čak i jogurt.

Svrha upotrebe goveđeg želatina u okviru pripreme različitih jela, jeste postizanje veće gustine jela i postizanje bolje sjedinjenosti ostalih sastojaka koji se koriste.

Goveđi želatin kao proizvod, nastaje kao rezultat prerade vezivnog tkiva rogate stoke. Konkretnije, goveđi želatin nastaje u procesu prerade kostiju, tetiva, hrskavica i ostalih delova vezivnog tkiva rogate stoke.

Osim u svrhu pripreme različitih jela, goveđi želatin se može upotrebljavati i kao izuzetno efikasno lekovito sredstvo koje utiče na poboljšanje zdravlja kostiju i hrskavica u ljudskom organizmu, ali i na poboljšanje različitih drugih funkcija koje se odvijaju u ljudskom organizmu. Recimo, konzumiranjem goveđeg želatina, pruža se podrška zdravlju kože, ali i podrška zdravlju kose.

Jedan od osnovnih razloga, zahvaljujući kojima goveđi želatin poseduje i ispoljava moć lekovitog delovanja na ljudski organizam, jeste činjenica da je njegov sastav sačinjen od visoke koncentracije kolagena koji je neophodan za zdravlje kostiju, hrskavica, kože ili kose.

Uz to, upotreba goveđeg želatina u svrhu poboljšanja različitih funkcija u organizmu, potpuno je bezbedna jer ovaj proizvod ne sadrži nikakve štetne materije, kao što su aditivi, pesticidi, hormoni ili slične materije koje mogu narušiti zdravlje organizma.

Goveđi želatin – lekovita svojstva

Goveđi želatin, može se upotrebiti u svrhu poboljšanja različitih funkcija u ljudskom organizmu, ali i u svrhu saniranja različitih zdravstvenih komplikacija.

Konkretno, ovo su načini na koje goveđi želatin ispoljava lekoviti delovanje na ljudski organizam:

– Pojačava čcrstinu i funkciju kostiju,

– Ubrzava proces zarastanja kostiju nakon zadobijenih preloma,

– Sprečava nastanak i razvoj oseoporoze,

– Sprečava nastanak i razvoj osteoartritisa,

– Sprečava nastanak i razvoj reumatskog artritisa, kao i drugih oblika reumatskih oboljenja,

– Podstiče pokretljivost zglobova,

– Podstiče proces očuvanja zdravog i proces obnavljanja oštećenog hrskavičnog tkiva,

– Podstiče i ubrzava proces oporavka tetiva i ligamenata, nakon pretrpljenih istegnuća,

– Podstiče i ubrzava proces saniranja svih oblika sportskih ili drugih oblika povreda u okviru kojih je došlo do oštećenja bilo koje vrste vezivnog tkiva,

– Podstiče proces saniranja upale mišića,

– Podstiče proces zarastanja rana,

– Podstiče očuvanje elastičnosti krvnih sudova (samim tim i doprinosi zdravlju svih organa kardiovaskularnog sistema, pa tako i zdravlju srca),

– Doprinosi očuvanju zdravlja zuba,

– Podstiče zdravlje i produžava vitalnost kože,

– Podstiče zdravlje kose,

– Podstiče zdravlje noktiju,

– Podstiče proces oslobađanja od viška kilograma,

– Doprinosi sprečavanju nastanka i oslobađanju od prisustva celulita,

– Doprinosi poboljšanju funkcije imunološkog sistema,

– Poboljšava funkciju sna,

– Poboljšava efikasnost mentalnih funkcija.

Goveđi želatin – sastav

Goveđi želatin, svoja brojna i prethodno navedena delovanja na ljudski organizam, ispoljava zahvaljujući svom sastavu koji podrazumeva visoku koncentraciju potpuno prirodnih elemenata koji su sadržani i u prirodnom sastavu svih vrsta vezivnih tkiva koja se nalaze unutar ljudskog organizma.

Konkretno, reč je o elementima kao što su kolagen koji zauzima najveći procenat od ukupnog sastava goveđeg želatina, zatim aminokiseline kao što su glicin, hidrosiprolin i prolin, ali i brojni oblici proteina, vitamin D i minerali kao što su kalcijum, silicijum, fosfor, magnezijum i sumpor.

Goveđi želatin – način delovanja

Svaki od brojnih, gore navedenih prirodnih elemenata koji su sadržani u sastavu goveđeg želatina, na određen način određuje način njegovog delovanja na ljudski organizam.

Naime, zahvaljujući prisustvu kolagena u svom sastavu, goveđi želatin na ljudski organizam deluje tako što stimuliše rast svih vrsta vezivnog tkiva i što na taj način povećava i obim vezivnog tkiva. Ta činjenica, direktno se odražava na to da sve vrste vezivnog tkiva uz upotrebu goveđeg želatina postaju otpornije na mogućnost oštećenja, sposobnije u procesu oporavka od oštećenja i vitalnije. Istom načinu delovanja goveđeg želatina, doprinosi i prisustvo aminokiselina kao što su hidrosiprolin i prolin u njegovom sastavu.

Zahvaljujući prisustvu aminokiseline kao što je glicin u sastavu goveđeg želatina, goveđi želatin deluje na ljudski organizam tako što poboljšava funkciju sna i tako što doprinosi poboljšanju efikasnosti mentalnih funkcija, kao što su sposobnost pamćenja, sposobnost orijentacije, koncentracija i slično.

Zahvaljujući prisustvu različitih proteina u svom sastavu, goveđi želatin na ljudski organizam deluje tako što podstiče razvoj i normalnu funkciju mišićnog tkiva, tako što doprinosi sposobnosti organizma da sagori višak masti i tako što podstiče vitalnost brojnih vitalnih funkcija koje su uslovljene koncentracijom proteina u organizmu (funkcija varenja ili funkcija disanja su neke od takvih funkcija).

loading...

Zahvaljujući prisustvu vitamina D u svom sastavu, goveđi želatin na ljudski organizam deluje tako što jača otpornost kostiju, zglobova, hrskavica, tetiva i ligamenata i tako što stimuliše sposobnost njihovog obnavljanja nakon pretrpljenih povreda. Uz to, prisustvo vitamina D u sastavu goveđeg želatina doprinosi tome da ovaj proizvod stimuliše normalan razvoj koštanog, hrskavičnog i zglobnog tkiva, ali i da omogućava normalnu i poboljšava oštećenu funkciju kože, kose, zuba i noktiju.

Zahvaljujući brojnim mineralima koje sadrži u svom sastavu, goveđi želatin na ljudski organizam deluje tako što stimuliše funkciju imunološkog sistema, ali i tako što podstiče vitalnost brojnih drugih funkcija koje se neprestano odvijaju unutar organizma.

Goveđi želatin – upotreba u svrhu poboljšanja zdravlja kostiju, zglobova i hrskavica – recept

Ukoliko vas muči bilo koji oblik zdravstvene smetnje ili oboljenja koje je povezano sa koštanim, i zglobnim sistemom ili sa hrskavicama, u cilju saniranja takve zdravstvene smetnje ili oboljenja, goveđi želatin upotrebite na sledeći način:

Trideset dana uzastopno, bez prekida, svake večeri, neposredno pre nego što odete na spavanje, u oko 50 ml hladne tečnosti, bez obzira da li je to voda, sok, jogurt ili mleko, sipajte jednu ravnu supenu kašiku goveđeg želatina. Nakon što ste to uradili, promešajte mešavinu i ostavite je da prenoći u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

Ujutru, čim se probudite, tačnije pre nego što doručkujete i pre nego što popijete kafu, pojedite sadržaj mešavine koju ste pripremili prethodne večeri i ostavili da prenoći.

Isti postupak, ponavljajte ukupno trideset dana, a nakon toga, napravite pauzu od pola godine, to jest od šest meseci. Tek nakon što ste napravili pauzu od šest meseci, ukoliko za tim bude bilo potrebe, možete se vratiti ponovnoj upotrebi goveđeg želatina i to na isti, prethodno opisani način.

Ovaj način upotrebe goveđeg želatina, rezultira primetnim i veoma drastično izraženim poboljšanjem funkcije koštanog i zglobnog sistema i hrskavica. Naime, poboljšaće se gustina vaših kostiju, ukoliko su polomljene, kosti će vam brže zarastati, a zglobovi i hrskavice, dobiće na pokretljivosti. Uz sve to, ukoliko postoji prisustvo bola u vašim kostima, zglobovima i hrskavicama i taj problem će nestati ili će se njegovo prisustvo u značajnoj meri smanjiti.

Takođe, osim na zdravlje kostiju, zglobova i hrskavica, ovim načinom upotrebe goveđeg želatina, uticaćete pozitivno i na zdravlje zuba, ali i na zdravlje svih ostalih funkcija koje se odvijaju unutar vašeg organizma, a na koje goveđi želatin ispoljava blagotvoran i lekovit uticaj.

Goveđi želatin – upotreba u svrhu poboljšanja zdravlja i izgleda kože – recepti

Zdravlje i izgled vaše kože, u značajnoj meri možete poboljšati uz pomoć upotrebe goveđeg želatina.

Naime, za zdrav, vitalan i elastičan izgled kože, izuzetno je bitno prisustvo kolagena u njenom sastavu. Sa gubitkom koncentracije kolagena, koža gubi elastičnost i vitalnost, postaje izložena pojavi znakova starenja kao što su bore i samim tim počinje da izgleda smežurano i opušteno.

Navedene promene na koži, kao što smo i napomenuli postaju izražene srazmerno sa gubitkom, to jest sa smanjenjem koncentracije kolagena koji je prisutan u prirodnom sastavu kože. Kako gubitak kolagena naglo počinje da nastupa između 25. i 30. godine života, pomenuti period predstavlja idealno vreme za početak upotrebe goveđeg želatina u svrhu poboljšanja zdravlja i izgleda kože.

Pritom, sa upotrebom goveđeg želatina možete početi i ranije, ukoliko želite preventivno da delujete na gubitak kolagena i da odložite nastanak i razvoj starenja kože.

Način na koji je potrebno da upotrebite goveđi želatin u svrhu poboljšanja zdravlja i izgleda kože, izgleda ovako:

Dva puta nedeljno, uzmite jednu ravnu supenu kašiku goveđeg želatina i to pomešajte sa dve supene kašike umereno tople vode i sa jednom supenom kašikom soka od sveže isceđenog limuna. Navedene sastojke, dobro sjedinite mešanjem, a zatim tako pripremljenu masku utrljavajući nanesite na prethodno temeljno očišćeno lice i ostavite je da deluje između 10 i 15 minuta. Nakon tog vremenskog intervala, kožu lica temeljno isperite umereno toplom vodom, osušite je i namažite odgovarajućom kremom koja je namenjena za negu kože lica (možete koristiti i hidrantnu kremu).

Ovako pripremljenu masku na bazi goveđeg želatina, najbolje je da koristite uveče i to zbog činjenice da sadrži sok od limuna koji pri određenim okolnostima, tačnije pri direktnom izlaganju kože suncu, može razviti fotosenzitivne reakcije kože.

Ukoliko vas muči prisustvo proširenih pora, goveđi želatin u svrhu rešavanja takvog problema, možete upotrebiti na sledeći način:

Dva puta nedeljno, jednu ravnu supenu kašiku goveđeg želatina, rastvorite u tri supene kašike umereno toplog (nikako vrelog) mleka. Tu mešavinu, promešajte i pre nego što se mešavina stegne, nanesite je ravnomerno na prethodno temeljno očišćenu kožu lica. Sačekajte da maska deluje između 10 i 15 minuta, a zatim kožu lica temeljno umijte najpre toplom, a zatim i hladnom vodom.

Goveđi želatin – upotreba u svrhu poboljšanja zdravlja i izgleda kose – recept

Različiti oblici promena koje mogu nastati na površini vlasi i uticati na pogoršanje zdravlja i izgleda kose, mogu se sanirati uz pomoć upotrebe goveđeg želatina. Konkretno, stanja kao što su pojačano opadanje kose, usporen rast kose, gubitak sjaja kose, pojava ispucalosti vlasi ili gubitak volumena kose, mogu se sanirati ukoliko se goveđi želatin pre svakog pranja kose upotrebi na sledeći način:

Potrebno je uzeti jednu punu supenu kašiku goveđeg želatina i to rastvoriti u tri supene kašike hladne vode. Zatim, mešavinu goveđeg želatina i hladne vode, ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 10 minuta, a zatim je mešajući je zagrejte na pari (proces zagrevanja treba da traje oko 2 minuta). Kada ste zagrejali mešavinu, u nju dodajte regenerator za kosu koji uobičajeno koristite, tačnije koji odgovara tipu vaše kose i to u količini u kojoj ga redovno koristite nakon svakog pranja kose.

Sve to, dobro sledinite mešanjem, a zatim nanesite ravnomerno na kosu, od korena do vrhova vlasi. Kada ste masku naneli na celu kosu, kosu umotajte najpre u najlonsku kesu, a zatim i u peškir i sačekajte da maska deluje najmanje pola sata, a poželjno je i duže (oko sat vremena). Nakon navedenog vremenskog perioda, kosu na uobičajen način operite.

Ovakvim postupkom nege kose, ne samo da možete doprineti poboljšanju njenog zdravlja i izgleda, već možete doprineti i očuvanju njenog zdravlja i izgleda. Drugim rečima, ukoliko se potpuno zdrava, sjajna i blistava kosa neguje na ovaj način, to će rezultirati time da će kosa biti otporna na nastanak i na razvoj bilo koje vrste promena koje se mogu definisati kao oštećenja.

Goveđi želatin – upotreba u svrhu mršavljenja – recept

Ukoliko već dugo pokušavate da se rešite viška kilograma, ali vam to jednostavno ne polazi za rukom, predlažemo da rešenje potražite u upotrebi goveđeg želatina.

Evo na koji način je potrebno upotrebiti goveđi želatin u svrhu mršavljenja:

Svake večeri, u periodu od najmanje 15, a najviše 30 dana, svake večeri, tri sata pre nego što ćete otići na spavanje, nemojte konzumirati hranu, a neposredno pre odlaska na spavanje, popijte mešavinu koju ste pripremili od jedne ravne supene kašike goveđeg želatina, dve trećine čaše čaja od kamilice i jedne trećine čaše vode.

U navedeni napitak, nemojte dodavati šećer, niti bilo koji drugi oblik zaslađivača.

Ovaj napitak, koji je potrebno na opisan način konzumirati u svrhu mršavljenja, a čiji je sastav baziran na goveđem želatinu, deluje tako što ubrzava metabolizam i na taj način podstiče proces sagorevanja masti u organizmu.
Istovremeno, ovaj napitak deluje tako što detoksikuje organizam i olakšava funkciju jetre.

Goveđi želatin – iskustva

Iskustva osoba koje su iz bilo kog razloga bile u situaciji da koriste goveđi želatin, uglavnom su pozitivna i svedoče o njegovoj visoko izraženoj efikasnosti i lekovitosti.

Osobe koje su goveđi želatin koristile u cilju saniranja različitih oblika problema sa kostima, zglobovima ili hrskavicama, tvrde da su prve rezultate primene ovog proizvoda primetile već nakon prvih sedam dana. Pritom, nakon sedam dana, pa sve do 30. dana upotrebe goveđeg želatina, kada se ujedno i završava njegova upotreba, stanje kostiju, zglobov i hrskavica se postepeno i dodatno popravlja.

Postoje brojna svedočenja o tome da je kod određenog i pritom vrlo značajnog procenta ljudi kod kojih je bio izražen problem sa zdravljem kostiju, zglobova ili hrskavica, goveđi želatin doveo do potpunog izlečenja ili bar do toga da se simptomi određene zdravstvene smetnje nisu manifestovali i po nekoliko meseci nakon upotrebe goveđeg želatina.

Isto tako, pozitivna su i iskustva osoba koje su goveđi želatin koristile u neke druge svrhe, recimo u svrhu nege kože ili kose ili u svrhu mršavljenja.

Jedina mana goveđeg želatina, koju mnogi njegovi potrošači navode, jeste njegov, po mišljenju mnogih neprijatan ukus. Međutim, ono što treba znati, jeste da ukus goveđeg želatina zavisi od njegovog kvaliteta. Određeni proizvođači goveđeg želatina, toliko su usavršili tehnologiju njegove proizvodnje da se ovaj proizvod može opisati kao proizvod bez mirisa i ukusa, tačnije kao proizvod potpuno neutralnog mirisa i ukusa.

Ukoliko goveđi želatin kupujete na meru, često se može dogoditi da budete razočarani u njegov ukus. Međutim, ukoliko goveđi želatin kupite u kesicama, bićete prijatno iznenađeni činjenicom da je njegov ukus u potpunosti neutralan i kao takav prilagođen za konzumiranje.

Prednost kupovine goveđeg želatina u kesicama je i to što tada možete biti sigurni u njegov rok trajanja. Naime, goveđi želatin kojem je istekao rok trajanja, nije poželjno koristiti za konzumiranje.

Ono što je pritom takođe važno napomenuti, jeste da je osim u prahu, goveđi želatin na tržištu dostupan i u formi kapsula. Kapsule goveđeg želatina, možete pronaći i kupiti u svim bolje snabdevenim apotekarskim ustanovama.

Primena takvih kapsula, takođe je efikasna u cilju saniranja svih prethodno navedenih vrsta zdravstvenih smetnji ili oboljenja na koja goveđi želatin deluje lekovito.

Sponzorisano:

loading...
Loading...