Zdravlje

Grlobolja kod beba, dece i odraslih – simptomi, uzok i lečenje

Svako od nas je barem nekada imao upalu grla, odnosno grlobolju, koja se stručno naziva i faringitis. Bol u grlu je obično praćen nekim drugim simptomima, kao što su osećaj da nas nešto grebe u grlu i problemi sa gutanjem.

Do upale grla uglavnom dolazi u toku zime i kada je napolju hladno.

Takođe, ukoliko imate veoma osetljivo grlo može se desiti da vas grlo zaboli od samo jednog sladoleda ili hladne čaše vode. Veoma je važno da se utvrdi tačan uzrok bola u grlu, kako bi ovaj problem mogao da se leči.

Grlobolja, odnosno upala grla, može da bude akutna i hronična. To znači da se ova dva tipa grlobolje razlikuju samo u vremenu trajanja. Akutna grlobolja traje svega 3-7 dana, dok hronična obično traje i po nekoliko nedelja, čak i meseci.

U nastavku ovog teksta ćete imati priliku da vidite nešto više o grlobolji kod beba, dece i odraslih. Reći ćemo vam koji sve faktori mogu da uzrokuju bol u grlu, koji su prateći simptomi grlobolje, ali i kako se bol u grlu može lečiti.

Grlobolja kod beba

Upala grla je dosta česta kod beba i to ne treba da vas brine. Naime, poznato je da je imuni sistem kod beba dosta slab i nedovoljno razvijen, tako da često može doći do infekcija. Kod beba bolovi u grlu uglavnom nastaju zbog prehlade ili zbog nekih infekcija u disajnim putevima.

Ponekad je moguće da se upala grla kod beba javi i usled postojanja bakterije streptokoke, a prateći simptomi u tom slučaju su i groznica, povraćanje, glavobolja itd. Ako primetite da vašu bebu boli grlo i da otežano guta, najbolje je da je što pre odvedete kod lekara. Uglavnom se grlobolja kod beba brzo leči, tako da ne treba da brinete.

Međutim, nekada je uzrok upale grla kod beba i kod dece do tri godine takozvana mononukleoza, odnosno trodnevna groznica. U tom slučaju će se kao dodatni simptomi verovatno javiti povišena telesna temperatura i osip, a za lečenje će lekari verovatno prepisati antipiretike.

Grlobolja kod dece

Osim kod beba, upala grla se često javlja i kod dece koja idu u školi. U tom slučaju grlobolja je uglavnom uzrokovana virusima i bakterijama, pa se pored bola u grlu javlja još i grebanje u grlu, teškoće pri gutanju, visoka temperatura, povraćanje itd. Naime, deca u školi su dosta izložena virusima i prehladama, tako da nije retkost da ih zaboli grlo i da im opadne imunitet.

Ono što je veoma važno jeste da odvedete dete kod lekara, a ne da mu dajete lekove prema svojoj sopstvenoj proceni. Najbitnije je da se utvrdi koji je tačan uzrok bola u grlu, jer rekli smo već da u slučaju virusnih infekcija antibiotici nemaju dejstvo i nisu od neke pomoći.

Ono što preporučujemo jeste da dete ne ide u školu sve dok ne ozdravi, već da sedi kod kuće i da miruje. Potrebno je da dete unosi dosta tečnosti, a to se pre svega odnosi na vodu, tople čajeve i tople napitke uopšte. Topla pileća supica je naročito preporučljiva ukoliko vaše dete boli grlo. Najvažnije je da se podigne imuni sistem kod deteta, kako bi se savladala prehlada.

To takođe znači da treba unositi što više namirnica bogatih vitaminom C, kao što su recimo limun i pomorandža. Važno je i da prostorija u kojoj dete boravi uvek bude provetrena.

Ukoliko dete ima velike smetnje prilikom gutanja, ako se u grlu vide bele naslage i ako se grlo jako crveni, onda je najverovatnije reč o bakterijskoj infekciji, koja se leči samo antibioticima. Ipak, važno je da ne uzimate antibiotike na svoju ruku već da se obratite lekaru.

loading...

Sve u svemu, može se desiti da dete zbog bola u grlu, naročito prilikom gutanja, odbija da jede i pije, što naravno može da dovede do dehidracije. Zato se dete mora što pre odvesti lekaru kako bi dobilo adekvatnu terapiju.

Grlobolja kod odraslih

Evo koji su najčešći uzroci grlobolje kod odraslih osoba:

Virusne infekcije. Virusne infekcije su najčešći uzrok upale grla. To se odnosi pre svega na prehlade, grip i na takozvanu mononukleozu, odnosno bolest poljupca ili trodnevnu groznicu, kako je još nazivaju. Što se lečenja tiče, važno je znati da se u slučaju virusne infekcije daju samo lekovi koji pomažu u ublažavanju simptoma, dok antibiotici tu nemaju nikakvo dejstvo.

Bakterijske infekcije. Nekada glavni uzrok može da bude bakterijska infekcija, ali to se dešava retko. Kada kažemo bakterijska infekcija, to se pre svega odnosi na streptokoku. U tom slučaju, upalu grla treba lečiti uz pomoć antibiotika. Veoma retko se dešava da glavni uzrok upale grla budu bakterije poput hlamidije ili gonoreje.

Rizična sredina. Još jedan od mogućih faktora upale grla je i to ukoliko ste stalno izloženi prehladama, odnosno ukoliko boravite u blizini osoba koje su prehlađene. Pre svega, tu se misli na osobe koje rade u bolnicama i koje su stalno u kontaktu sa obolelima.

Ostali uzroci. Dokazano je da još neki uzroci upale grla mogu da budu česte alergije i sinusne infekcije. Takođe, ukoliko ste izloženi duvanskom dimu, to može povećati rizik od čestih bolova u grlu.

Simptomi grlobolje

Kao što smo već rekli, bol u grlu je obično praćen još nekim simptomima, ali to zavisi najviše od primarnog uzroka grlobolje. Ukoliko je uzrok grlobolje prehlada ili grip, onda se uz upalu grla obično javljaju i povišena telesna temperatura, groznica i drhtanje, malaksalost, glavobolja, bolovi u kostima, kao i kijanje i curenje nosa. Veoma često se u slučaju prehlade javlja i kašalj.

Ako je glavni uzrok grlobolje mononukleoza, onda se od simptoma još javljaju bolovi u mišićima, osećaj slabosti i malaksalosti i groznica. Takođe, moguće je da dođe do gubitka apetita i do osipa po telu. Jedan od glavnih simptoma u slučaju mononukleoze su i natečeni limfni čvorovi.

Ukoliko je primarni uzrok grlobolje bakterijska infekcija, odnosno ako je u pitanju streptokoka, onda će se javiti simptomi poput mučnine, gubitka apetita, groznice, otežanog gutanja, malaksalosti, natečenih limfnih čvorova itd. Takođe, u slučaju streptokoke grlo može biti jako crveno i po sebi imati bele fleke, a gutanje će biti otežano.

Kada odete kod lekara važno je da mu navedete sve simptome koji vas muče, a koji su vezani za grlobolju. Na osnovu simptoma i detaljnog pregleda lekaru neće biti teško da otkrije koji je uzrok grlobolje i da vam prepiše adekvatnu terapiju.

Grlobolja kod trudnica

Treba napomenuti i to da se upala grla veoma često javlja kod žena koje su u drugom stanju jer je kod njih imunitet slabiji, pa su dosta podložne infekcijama.

Najvažnije je da trudnice ne uzimaju lekove bez prethodne konsultacije lekara, jer je poznato da trudnicama nisu dozvoljeni svi lekovi. Naravno, podrazumeva se mirovanje i jačanje imuniteta.

Lečenje

Nekada upala grla može da prođe bez ikakvog lečenja i da simptomi nestanu sami od sebe nakon nekoliko dana. Ipak, u većini slučajeva je potrebna odgovarajuća terapija, a njabolje bi bilo da se obratite lekaru čim osetite prve simptome upale grla.

Već smo spomenuli da je za lečenje upale grla najbitnije da se otkrije tačan uzrok ove upale. Ukoliko lekar ustanovi da je u pitanju virusna infekcija, onda je od ključnog značaja mirovanje i jačanje imuniteta. Naime, preporučuje se da se u slučaju virusne infekcije i upale grla jede što više tople supice i da se pije što više tečnosti. Naročito se preporučuje da se piju topli čajevi i limunade, kao i voda koja je neophodna za hidrataciju tela.

Lekari preporučuju da se u slučaju upale grla koristi slana voda za ispiranje grla. Naime, potrebno je samo jednu kašičicu soli razmutiti u čaši tople vode i tim rastvorom ispirati grlo. Ako vas muči bol u grlu i ako imate neki virus, onda je potrebno da se redovno provetrava prostorija u kojoj boravite i da se koristi ovlaživač vazduha. Kao što smo već spomenuli, potrebno je konstantno mirovanje sve dok simptomi u potpunosti ne nestanu.

Lekari uglavnom preporučuju da se uzimaju ibuprofen ili acetaminofen, koji će znatno umanjiti bolove i groznicu. Već smo rekli da antibiotici ne mogu da pomognu ukoliko je u pitanju virusna infekcija. Ukoliko je u pitanju neka blaža upala grla, odnosno ukoliko vas grlo samo malo grebe, onda je dovoljno da uzimate pastile za grlo koje se sisaju i koje su najčešće od mente ili od limuna. Na našem tržištu su dostupne pastile poput Strepsilsa i Tantum verde, koji se još može kupiti u vidu spreja. Ovaj sprej se prska u bolno grlo nekoliko puta dnevno i za kratko vreme daje odlične rezultate.

Ukoliko je glavni uzrok upale grla neka bakterijska infekcija, onda su antibiotici neophodni. Ako koristite antibiotik penciilin, onda je potrebno da nastavite sa upotrebom tableta čak i nakon što možda osetite da vam se stanje poboljšalo. Lekari uglavnom preporučuju da se antibiotici uzimaju konstantno 7-10 dana.

Prirodni lekovi za lečenje grlobolje

Slani rastvor. Kao što smo već spomenuli, slana voda može znatno da ublaži grlobolju, jer so ubija sve bakterije i viruse koji su glavni uzročnici upale grla. Potrebno je samo da ispirate grlo slanom vodom nekoliko puta u toku dana i vrlo brzo ćete primetiti da grlo prestaje da vas boli. Ono što je važno jeste da slani rastvor nakon ispiranja grla ispljunete a ne da ga gutate. Osim soli, u toplu vodu možete razmutiti i kašičicu sode bikarbone. Iskustva su pokazala da je soda bikarbona jedan od najboljih prirodnih lekova za grlobolju.

Čaj od žalfije. Još jedan od efikasnih prirodnih lekova za upalu grla je i čaj od žalfije. Ne samo da treba piti ovaj čaj, već je najbolje njime ispirati grlo bar 2-3 puta u toku dana. Nakon par dana ćete primetiti da se vaše stanje znatno poboljšalo i da su bolovi u grlu umanjeni ili čak potpuno nestali.

Med. Lekari često preporučuju da se u čaj umeša jedna kašičica meda jer to može dodatno povećati koristi čaja. Med je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima i koristi se za lečenje grlobolje. Med ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može da pomogne u jačanju imuniteta. Ako vas boli grlo, najbolje bi bilo da pomešate med i jabukovo sirće u jednakim količinama i da jedete po jednu kašiku ove smese nekoliko puta u toku dana. Najbolje je da između dva uzimanja ove smese napravite pauzu oko 3-4 sata. Postoji još jedan način na koji možete da koristite med za lečenje grlobolje. Naime, uzmite jednu šolju tople vode i u nju stavite kašiku meda i sok od pola limuna. Dobićete napitak koji je potrebno piti u toku celog dana, a najbolje je da se pije u malim gutljajima.

Ljuta paprika. Možda niste znali ali ljuta paprika takođe može da vam pomogne ako vas boli grlo i ako imate upalu. Mlevena ljuta paprika se od davnina koristi za lečenje upale grla jer ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Osim toga, ljuta paprika poseduje i antiupalna svojstva, što je čini izvanrednim lekom za grlobolju. Potrebno je samo da u jednu čašu tople vode stavite ½ kašičice mlevene ljute paprike i kašiku limunovog soka i da sve to izmešate. Dobićete rastvor kojim treba da ispirate bolno grlo nekoliko puta u toku dana. Osim ovog, postoji i drugi način da koristite ljutu papriku za lečenje grlobolje. Naime, možete u jednu šolju tople vode staviti ¼ kašičice ljute paprike, 1 kašičicu meda i sok od jednog limuna. Ovaj napitak je takođe blagotvoran kod grlobolje i preporučuje se da otprilike svaki sat pijete po jedan gutljaj ovog lekovitog napitka.

Lekovito bilje. Za lečenje upale grla preporučuju se još i čaj od korena sladića, čaj od đumbira i čaj od belog sleza. Sladić se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lek za upalu grla i za jačanje imunog sistema. U tom slučaju koristi se pre svega čaj od korena sladića, koji nije nimalo teško napraviti. Potrebno je samo da uzmete jednu kašiku mlevenog korena sladića i da je stavite u jednu šolju sa toplom vodom. Preklopite i pustite da čaj stoji oko 30 minuta, a onda ga procedite. U ovaj čaj možete dodati 1 kašičicu limunovog soka i 1 kašičicu meda, kako bi ukus čaja bio bolji a lekovita dejstva još veća. Čaj od sladića treba da se pije u malim gutljajima. Za kratko vreme ćete videti da vas grlo manje boli,ali ipak ovaj čaj ne bi trebalo da piju dijabetičari, kao ni osobe koje imaju problema sa jetrom, bubrezima i sa visokim krvnim pritiskom.

Zatim, kada je lekovito bilje u pitanju, spomenuli smo i čaj od đumbira, koji je poznat po svom antiupalnom i antibakterijskom dejstvu. To znači da ovaj čaj može da umanji bolove u grlu i da smanji upalu. Potrebno je samo da u jednu šolju sa toplom vodom stavite kašičicu samlevenog korena ove biljke, kao i ½ kašičice limuna i 1 kašiku meda. Preporučuje se da se čaj od đumbira pije 2 puta u toku dana po jedna šolja.

Beli slez je još jedan od prirodnih lekova za lečenje grlobolje. Naime, upala grla se od davnina leči uz pomoć korena belog sleza jer on ima sposobnost da ublaži iritaciju i bol u grlu. Sve što treba da uradite jeste da uzmete jednu kašiku korena belog sleza koji ste prethodno usitnili i da ga prelijete sa 2 dl ohlađene prokuvane vode.

Dakle, u ovom slučaju se ne koristi topla nego hladna prokuvana voda. Neka čaj odstoji najmanje 8h, a nakon toga ga možete procediti. Čaj od belog sleza se takođe pije u malim gutljajima, a efekti su vidljivi već za nekoliko dana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...